Cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticală

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (10 voturi, media: 4,80 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună mașină de spălat rufe cu încărcare verticală? Ce funcții și caracteristici are mașina de spălat cu încărcare verticală potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Masina de spalat incarcare verticala recomandata

Cel mai bun raport calitate/pret:
Whirlpool TDLR 65210 6th Sense
Vezi detalii si pret

În prezent faptul de a alege o mașină de spălat cu încărcare pe verticală nu este un lucru comun. Și e normal să fie așa. Nimeni nu le face reclame la TV și foarte puțină lume mai știe că astfel de modele de mașini de spălat încă există.

Din fericire, mașinile de spălat cu încărcare verticală sau „pe sus”, încă se mai fabrică, mai mult decât atât, unele modele au performanțe chiar mai mari decât mașinile de spălat cu încărcare frontală cu care suntem obișnuiți.

Principalul avantaj al unei astfel de mașini este economia de spațiu, dar asta doar dacă vei reuși să alegi cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticală.

De ce să alegi cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticală?

O mașină de spălat verticală are mai multe avantaje de care trebuie să fii conștient.

În comparație cu o mașină de spălat cu încărcare frontală, aceasta are o putere de centrifugare mult mai mare. Asta face posibil o spălare foarte eficientă a rufelor, și nu mai trebuie să îți faci griji că detergentul nu va acționa asupra fiecărui articol de îmbrăcăminte.

Un alt avantaj important este eficiența clătirii rufelor. Apa este eliminată în timpul clătirii finale, după care rufele trec printr-un ciclu de centrifugare final care reduce excesul de apă, deci hainele vor fi mai ușor de uscat.

Alte avantaje notabile sunt:

 • Cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticalăCapacitatea de încărcare este mai mare decât în cazul unei încărcări frontale. Asta îți salvează mult timp deoarece te scutește de planificarea și gestionarea hainelor înainte de introducerea lor în mașina de spălat.
 • Capacul se poate deschide în orice moment, chiar și atunci când ciclul de spălare este activat. Acest lucru nu este posibil în cazul unei mașini de spălat cu încărcare verticală. Așadar, în cazul în care ați uitat să băgați un articol de îmbrăcăminte la spălat, îl puteți introduce în orice moment.
 • Eliminarea petelor este mai facilă, iar ciclurile de spălare sunt în general mai scurte.
 • Se curăță și se aerisește mult mai bine. În cazul mașinilor de spălat frontale, deseori se întâmplă să rămână reziduuri umede care dezvoltă un miros neplăcut. Mașina de spălat cu încărcare verticală însă nu întâmpină această problemă datorită formatului și datorită sistemului de aerisire foarte eficient.
 • În general, panoul de control este minimalist și foarte simplu de folosit, așadar este o variantă bună și pentru persoanele în vârstă.
 • Consumul de apă este mai redus în comparație cu modelul mai popular.

Cum alegi cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticală

Acum că i-am enumerat câteva dintre avantaje și posibilitatea de a achiziționa o astfel de mașină de spălat verticală îți surâde, trebuie să știi că pentru a face alegerea ideală este nevoie să cunoști câteva lucruri fundamentale pe care mașina de spălat trebuie să le cuprindă.

Nu ai nevoie de o simplă mașină de spălat ci de cea mai bună, mai mult, ai nevoie de cea mai bună mașină de spălat pentru familia și locuința ta. Trebuie deci să ai în vedere aspecte precum consumul de energie, capacitatea de încărcare, dimensiuni, etc.

Pentru a-ți face alegerea mai ușoară, am adunat în acest articol toate informațiile pe care trebuie să le consulți, alcătuind un ghid de cumpărături care să îți garanteze succesul. Așadar, în alegerea ta   ține cont de următoarele aspecte importante:

Dimensiunea

Dimensiunea sau volumul unei mașini de spălat cu încărcare verticală este mai mică decât în cazul mașinilor de spălat frontale. Asta înseamnă că este mașina de spălat perfectă pentru tine dacă nu ai o locuință spațioasă, sau pur și simplu îți dorești să economisești cât mai mult spațiu posibil.

Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere încă de pe acum locul în care o vei plasa. Ca orice altă mașină de spălat și aceasta trebuie racordată la instalația de apă și canalizare. Odată stabilit locul poți alege o mașină cu un volum care să se potrivească cel mai bine casei tale.

De asemenea, este de preferat să nu o montezi singur deoarece, chiar dacă nu e greu de amplasat, poți risca o inundație, așadar apelează mereu la un instalator.

Volumul de încărcare

Cuva de spalare masina cu incarcare verticalaCapacitatea cuvei în care vor fi spălate rufele variază între valorile de 4 kg și 12 kg. În mod evident, o mașină de spălat cu o capacitate de încărcare mai mare este automat mai scumpă. Pentru a nu irosi resurse alege capacitatea în funcție de cât de numeroasă este familia ta.

Dacă în locuința ta conviețuiesc peste 4 persoane atunci cea mai bună alegere este o mașină de spălat depășește 7 kg. Astfel vei economisii resurse și timp având posibilitatea să încarci mai multe haine într-un singur ciclu de spălare.

Pe de altă parte dacă locuiești singur sau doar cu o altă persoană, o mașină de spălat cu încărcare verticală cu o capacitatea mai mică este ideală pentru tine.

În caz contrar, vei observa că investiția nu a fost una înțeleaptă deoarece vei spăla mai puține rufe într-un singur ciclu, dar vei consuma mai multe resurse decât ai avea nevoie în realitate. 

Consumul

Consumul de apă dar și de energie electrică ar trebui să te preocupe în mod deosebit când cumperi un aparat electrocasnic, în mod deosebit când cumperi unul de dimensiunile unei mașini de spălat. Trebuie să ai în vedere cât de des vei folosi mașina de spălat.

Dacă familia ta este una numeroasă, mai ales dacă ai copii mici, va fi necesar să speli rufele de mai mult de trei ori pe săptămână. În acest caz consumul de apă și energie trebuie redus cât mai mult pentru a evita cheltuieli ulterioare care ar fi putut fi evitate de la bun început.

Alege deci mereu o mașină de spălat cu clasă energetică A sau superioară: A+, A++, A+++. Cu cât numărul de steluțe este mai mare, cu atât mașina va consuma mai puțin curent electric și mai puțină apă.

Viteza de centrifugare

Masina de spalat cu incarcare verticala performantaCentrifugarea ulterioară spălării este o funcție foarte utilă deoarece stoarce foarte bine hainele, acestea fiind mai ușor de uscat. Logic, cu cât viteza de centrifugare va fi mai mare, cu atât mai bine stoarse vor fi hainele.

Cu toate acestea, pentru unele țesături, o viteză de centrifugare mare nu este neapărat de dorit. Materialele mai sensibile precum lâna de exemplu, se pot deteriora ușor dacă sunt centrifugate la viteze mari.

Viteza maximă de centrifugare disponibilă la o mașină performantă este de 1600. Partea bună este că poți seta această viteză începând cu 200 rotații pe minut, astfel încât țesăturile să nu fie foarte deteriorate. De asemenea, centrifugarea la o viteză foarte mare duce la scurtarea duratei de funcționare a motorului.

Nivelul de zgomot

Zgomotul este un aspect important pentru confortul tău și al familiei tale. Bineînțeles, îți dorești o mașină de spălat care să producă un zgomot cât mai redus. Îți poți da seama de nivelul de zgomot pe care îl va emite, consultând descrierea produsului.

La indicele care privește nivelul de zgomot, cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticală trebuie să aibă o valoare mai mică de 70 dB.

Garanție

Ca în cazul oricărui aparat electrocasnic, și cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticală trebuie să vină cu o garanție de minim 2 ani.

Însă deoarece este posibil să apară probleme legate de fabricație și de calitatea materialelor, independente de utilizator, și după expirarea acestui termen, îți recomandăm să prelungești la cumpărare perioada de garanție, dacă această opțiune este disponibilă.

Ce funcții și programe trebuie să aibă cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticală?

 • Deschidere usoara capac masina de spalatDetectarea automată a cantității de rufe – mașinile de spălat performante vin cu o funcție foarte practică ce cântărește cantitatea de rufe și setează automat cantitatea optimă de apă și curent electric pe care le va consuma.
 • Program de spălare pentru rufe delicate – un program prestabilit cu o viteză de centrifugare mai redusă pentru a nu încâlcii și întinde rufele delicate.
 • Program de spălare rapid – este ideal atunci când rufele nu sunt foarte murdare, iar tu vrei să salvezi cât mai mult timp posibil.
 • Program special în funcție de țesături – de cele mai multe ori vei regăsi un program special pentru hainele din lână, bumbac sau mătase, dar și pentru haine sintetice, albe, negre sau colorate.
 • Program pentru hainele bebelușilor – dacă ești un proaspăt părinte, vei aprecia o mașină de spălat care are un program special pentru igienizarea excelentă a hainelor bebelușului.
 • Program antialergic – un alt program de spălare special care este ideal pentru persoanele care suferă de alergii sau de afecțiuni respiratorii precum astmul.
 • Program de spălare cu apă rece – unele țesături pot și spălate doar cu apă rece, așadar este bine ca mașina de spălat să aibă această funcție specială care să îți permită să faci acest lucru.

Chiar dacă o mașină de spălat cu multe funcții și opțiuni îți permite să îți personalizezi cât mai eficient spălarea rufelor, nu este recomandat să alegi un model cu un panou de control foarte complex. Asta deoarece îți va lua mult tip să faci toate setările astfel încât să fii mulțumit de calitatea spălării.

Mai mult, unele setări făcute accidental greșit îți pot deteriora semnificativ rufele. Din acest motiv este bine să alegi un model cu un panou de control foarte simplu, dar care să aibă totuși funcțiile de bază.

Cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticală: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta disponibilă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de mașini de spălat cu încărcare verticală care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Whirlpool TDLR 65210

Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Whirlpool TDLR 65210Display-ul prietenos LCD cu design sofisticat va duce spre o utilizare cat mai confortabila.
Datorita controlului rotativ functiile de selectare sunt intuitive.
Ecranul digital este usor de citit si face ca setarea programului si urmarirea a procesului sa fie usoara si clara.
Capacitate de incarcare: 6,5 kg – Viteza de centrifugare: 1200 rpm
Tehnologia “Drum Up”  si Soft Opening.
Design unic si delicat al tamburului.

Vezi detalii si pret

2. Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Indesit ITWD61252WEU

Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Indesit ITWD61252WEUTip afisaj: LED
Viteza de centrifugare (rpm): 1200
Capacitate de incarcare (kg): 6
Clasa de eficienta energetica: A++
Clasa de eficienta la centrifugare: B
Numar programe: 18
Protectie impotriva inundatiilor – Programare intarziata

Vezi detalii si pret

3. Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Electrolux EWT1262IDW

Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Electrolux EWT1262IDWCu functia Pornire cu intarziere puteti amana pornirea urmatorului ciclu pentru ca acesta sa se termine exact atunci cand doriti.
Aceasta masina cu functie AutoSense va ofera flexibilitatea de care aveti nevoie. Dispune de un tambur foarte incapator pentru a spala dintr-o data cantitati mari de rufe, in timp ce pentru incarcaturile mici ajusteaza timpul, apa si energia utilizata.
Capacitate de incarcare (kg): 6 – Viteza de centrifugare (rpm): 1200
Clasa de eficienta energetica: A++ – Numar programe: 15

Vezi detalii si pret

4. Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Bosch WOT24457BY

Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Bosch WOT24457BYProgramul AllergyPlus: dezvoltat pentru satisfacerea necesitatilor persoanelor care sufera de alergii.
ActiveWater™: consum de apa redus si economie de bani datorita sistemului de detectare automata a incarcaturii in 2 trepte.
Tambur cu sistem de deschidere SoftOpening: garanteaza deschiderea extrem de usoara si in siguranta a tamburului.
Display cu programarea pornirii (24h): flexibilitate ridicata prin pornirea programului.

Vezi detalii si pret

5. Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Whirlpool TDLR 70210

Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Whirlpool TDLR 70210Tehnologia Al 6-lea Simt: Senzorii speciali monitorizeaza in permanenta procesul spalarii hainelor, regland presiunea, consumul de apa si timpul de spalare. Masina va spala atata timp cat hainele sunt murdare si se va opri atunci cand rezultatul spalarii este unul perfect.
Drum up: Acum tamburul se deschide in pozitie superioara la finele procesului de spalare.
Capacitate de incarcare: 7 kg.
Viteza de centrifugare (rpm): 1200.

Vezi detalii si pret

Citește și
2 Comentarii
 1. Popa spune

  Cu 1300, 1400 rotații? Aeg sau wirlpool sau candy?

  1. Mihai Croitoru spune

   Recomand Whirlpool din experienta personala. Sunt foarte fiabile si spala excelent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată