Cel mai bun aer condiționat multi-split

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (30 voturi, media: 4,73 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun aparat de aer condiționat multi-split? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă aerul condiționat multi-split potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Zilele toride de vară nu sunt deloc plăcute atunci când trebuie să stai acasă, mai ales dacă locuința ta nu este una tocmai răcoroasă. În momentele în care temperatura face ca aerul să fie greu de respirat, devine clar pentru toată lumea că aparatul de aer condiționat nu este un moft ci o necesitate.

Dacă ești în căutarea unui sistem de climatizare a aerului din locuință, una din cele mai bune opțiuni este aerul condiționat multi-split. Cu numeroase avantaje, acesta te ajută să controlezi atmosfera din încăperi în cel mai eficient mod posibil.

Dacă vrei să afli cum poți alege cel mai bun aer condiționat multi-split, citește în continuare acest articol.

Aer conditionat multi split diferente

De ce să alegi cel mai bun aer condiționat multi-split?

Având atât de multe opțiuni pe piață, poate fi destul de greu să te decizi care este cel mai bun sistem de climatizare pentru tine. Îți dorești un sistem care să fie ușor de instalat, de întreținut și care să facă față cu brio fluxului de căldură care va influența permanent temperatura din casa ta.

Un aparat de aer condiționat multi-split este potrivit atunci când vrei să răcorești mai multe camere din locuință. Acest lucru poate fi necesar atunci când locuința ta este mai mare, și petreci mult timp în diferite camere din casă.

Aparatul de aer condiționat multi-split îți permite să ai mai multe unități AC în mai multe încăperi, pe care le poți controla după bunul plac, toate fiind legate la o singură unitate exterioară.

De asemenea, aceste aparate asigură o răcire eficientă a aerului la un consum redus de energie. Le poți folosi atât la casă cât și la apartament și pot fi conectate chiar între etaje diferite.

Cum alegi cel mai bun aer condiționat multi-split

Aer conditionat multisplitChiar dacă este o categorie foarte specifică de aparat de aer condiționat, ofertele de pe piață sunt totuși foarte numeroase. Acest lucru nu este neapărat rău, dar cu siguranță aceste oferte te pot copleși, astfel poate să îți ia mult mai mult timp decât este necesar pentru a te hotărî ce model ar trebui să îți cumperi.

De asemenea, dacă este prima dată când cumperi așa ceva, atunci când nu ești bine informat e ușor să ajungi să scoți din buzunar mai mult decât este necesar, sau să cumperi ceva la preț bun dar de foarte proastă calitate.

Pentru a nu ajunge în niciuna din aceste situații, îți recomandăm să consulți acest ghid de cumpărături ce conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a cumpăra cel mai bun aer condiționat multi-split.

Află care este capacitatea de răcire necesară pentru spațiul tău, cum alegi un aparat care să nu îți ridice costurile la factura de curent prea mult, și ce aparat îți va asigura un nivel de confort fonic plăcut.

La sfârșit te vom ajuta să găsești și cel mai bun raport calitate/preț de pe piață, adaptat la nevoile tale.

Capacitatea de răcire

Indiferent de tipul de aparat de aer condiționat, cel mai important criteriu pe care să îl verifici mereu este capacitatea de răcire. Acest indice este notat cu BTU, și cu cât încăperea este mai mare, cu atât vei avea nevoie de un aparat cu un indice BTU mai mare.

Din moment ce îți dorești cel mai bun aer condiționat multi-split, este foarte probabil că ai camere mari în locuință. Una din reguli spune că pentru fiecare 2 mp vei avea nevoie de 500 BTU. Valoarea aceasta poate varia ușor însă, fiind valabilă doar în situațiile ideale în care căldura care intră în încăpere este foarte controlată.

În realitatea însă, dacă ai un geam mare pe care intră lumina sau dacă este o cameră în care gătești, măsura în care este izolată camera precum și înălțimea tavanului, toate pot influența valoarea BTU necesară.

În cazul aparatului de aer condiționat multi-split însă, va trebui să verifici indicele BTU al fiecărei unități, deoarece este posibil să existe pachete cu unități mai slabe în eficiență decât altele, tocmai pentru a se adapta mai bine la nevoile diferitelor camere din locuință.

De asemenea, va trebui să verifici și valoarea BTU a unității exterioare. De regulă, cel mai bun aer condiționat multi-split, are o valoare cumulată BTU de 20.000 – 25.000.

Eficiența energetică

Bineînțeles că aparatul de aer condiționat care funcționează pe bază de electricitate, va adăuga câteva numere în plus la factura ta de curent. Deoarece nu îți dorești ca valoarea acesteia să fie prea mare, vrei să alegi un aer condiționat multi-split care să aibă un consum cât mai mic.

Aer conditionat multiple unitati interioare

Ei bine, chiar alegerea unui asemenea sistem de climatizare este un semn că nu vei cheltui atât de mult. Asta deoarece aparatul de aer condiționat nu va funcționa în toată casa atunci când va fi pornit, ci fiecare unitate va putea fi pornită și oprită independent de celelalte, în funcție de nevoi.

Pentru a evita costuri ridicate la electricitate pe viitor, alege să investești acum într-un aparat mai costisitor ca preț de achiziție, dar care face parte dintr-o clasă energetică superioară. Sfatul specialiștilor este să nu alegi niciodată un aparat electrocasnic care face parte dintr-o clasă energetică mai mică decât A.

De asemenea, cu cât produsul pe care îl vrei are mai multe steluțe după A, de exemplu A+++, cu atât vei avea un consum de energie mai redus, și aparatul va avea o durată de funcționare mai mare.

Un alt lucru pe care trebuie să îl verifici în legătură cu consumul de energie este termostatul. Acest accesoriu sau componentă a aerului condiționat, poate fi folosit pentru a seta temperatura la care vrei să ajungă camera. În momentul în care pragul de temperatură ales de tine este atins, termostatul va putea determina închiderea automată a aparatului, pentru a nu se mai consuma resurse fără să fie nevoie.

Verifică dacă aparatul este deja dotat cu așa ceva, sau dacă permite atașarea unui termostat. De obicei producătorii vor pune la dispoziția ta o listă cu modelele compatibile.

Zgomot

Toate aparatele de aer condiționat produc zgomot. De cele mai multe ori acesta ajunge să fie ignorat, fiind conceput ca sunet de fundal. Atunci când este prea puternic însă, este foarte posibil să nu îți permită să te bucuri de un somn odihnitor atunci când aparatul este pornit. Pentru a te asigura că nu vei avea această problemă, investește într-un aparat de aer condiționat silențios.

Aparatele silențioase sunt ceva mai costisitoare, dar confortul de care te vei bucura merită investiția. Caută un parat care să nu depășească pragul de 35 dB.

Montare

Daikin multi-split montare complexaFiind sisteme de climatizare destul de complexe, aparatele AC multi-split au nevoie de o instalare profesională. Asta înseamnă că vei avea nevoie să angajezi un electrician sau un instalator pentru a face această treabă.

Poți urmări și brandurile care îți includ în prețul de achiziție și instalarea aparatului, dar nu încerca să îl instalezi singur dacă nu ești un profesionist. Aparatele de aer condiționat sunt în realitate foarte sensibile, și le poți strica foarte ușor dacă nu știi cum să le mânuiești corect.

Majoritatea aparatelor AC multi-split au unități interioare care se instalează pe perete. Un expert va știi să îți sugereze care este cel mai bun loc pe perete unde poți instala unitatea de aer condiționat. Chiar dacă te va costa ceva mai mult, alege mereu un profesionist care să te ajute cu instalarea.

Întreținere

Pentru a te putea bucura cât mai mult timp de un aparat de aer condiționat funcțional, este necesar să îl întreții în mod corespunzător. Una din cele mai importante operațiuni pe care va trebui să le faci este curățarea filtrelor. Verifică filtrele pentru a-ți da seama care este calitatea lor.

De asemenea, vezi dacă sunt ușor de îndepărtat și dacă se pot curăța cu ușurință. Orientează-te spre un aparat care să fie cât mai ușor de curățat. Dacă vei alege unul la care acest procedeu este ușor complicat, te vei surprinde tot amânând aceste operațiuni importante, ceea ce va face ca aparatul tău să sufere mai repede de defecțiuni.

Design

Pe mai mulți din pereții tăi, aparatul unitatea AC va ocupa un spațiu important mult timp. Asta înseamnă că va influența destul de mult estetica încăperii. Atunci când cauți un model potrivit este deci recomandat să ții cont și de acest aspect important.

Din fericire oferta de pe piață este suficient de ofertantă în acest sens. Totuși trebuie să ai în vedere faptul că toate unitățile interioare vor avea același design, așa că gândește-te bine care este varianta care se potrivește cel mai bine cu toate camerele în care vei instala unitatea AC, și nu te ghida în funcție de o singură cameră.

În general vei găsi variațiuni în funcție de culoare (alb, negru), finisaj (mat,lucios), precum și dimensiune și formă.

Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun aer condiționat multi-split?

  • Încălzire – Aparatele AC dotate cu această funcție pot să emită aer cald, în același mod în care difuzează aer rece vara. Astfel le poți folosi și în lunile mai răcoroase.
  • Dezumidificator – Reduce cantitatea de umiditate din aer. Dacă locuiești într-o zonă în care aerul este umed, poți folosi această funcție. Este și o modalitate bună de a prevenii apariția mucegaiului.
  • Mod ventilator – poți folosi această funcție pentru a circula aerul prin cameră, fără însă să folosești modul de răcire. Practic aerul va fi doar ventilat, nu și răcit.
  • Mod automat – aparatele de aer condiționat moderne sunt dotate cu această funcție care îți permite să lași aparatul să determine care este nivelul de temperatură optimă la care trebuie să ajungă cameră. În funcție de asta va funcționa la setări de viteză și consum stabilite automat.
  • Mod somn – Acest mod va păstra o atmosferă plăcută în încăpere, în timp ce aparatul va funcționa cu minim de consum și zgomot. Este funcția pe care o vei folosi în timpul somnului.
  • Programare – poți să îți setezi aparatul de aer condiționat să se pornească singur la un anumit moment. De exemplu îl poți seta să se pornească înainte să ajungi acasă de la muncă. Astfel locuința ta te va aștepta cu o atmosferă conformabilă și plăcută.
  • Telecomandă – îți permite să faci setările de la distanță.
  • Ajustează direcția aerului – Unele aparate îți permit să ajustezi direcția în care dorești ca aerul să fie difuzat, sau să setezi un mod de difuzare alternativ.
  • Restart automat – în eventualitatea în care funcționarea aparatului este întreruptă de o pană de curent, odată cu revenirea energiei electrice, aparatul va porni automat cu setările inițiale.

Producători și garanție

Unitate interioara aer conditionat multisplitOrice aparat electrocasnic, deci și aparatul de aer condiționat multi-split, trebuie să aibă o garanție de minim 2 ani. Dacă vrei o garanție a calității mai trainică, cea mai bună soluție este să te orientezi spre un producător cu experiență și renume.

Aceste branduri care și-au creat deja o reputație, depun constant eforturi pentru a se ridica la nivelul așteptărilor clienților lor, deci sunt multe șanse ca produsele lor să fie de înaltă calitate. Evită brandurile no-name chiar dacă au prețuri mai bune, deoarece funcționarea lor coboară de multe ori sub așteptări.

Printre cele mai populare branduri disponibile în România se numără Daikin, Gree, Vivax, Veissman, Mitsubishi Electric.

Îți recomandăm să cumperi online deoarece așa vei găsi cele mai bune prețuri și oferte. Vei putea să compari produsele mult mai ușor, să găsești prețuri mai avantajoase, precum și promoții de neratat. Tot online poți cumpăra cu minim de efort, produsul fiind livrat în siguranță direct la tine acasă.

Te sfătuim să nu comanzi până nu ai consultat și părerea altor utilizatori. Caută review-uri online pentru a afla date legate de instalare și întreținere, precum și de apariția eventualelor defecte sau defecțiuni. Astfel vei putea să îți faci o imagine de ansamblu și să îți dai seama dacă este un produs potrivit sau nu pentru tine, încă dinainte de a-l cumpăra. Acesta este un pas important în efectuarea unei achiziții înțelepte.

Acum că ai la dispoziție toate aceste informații,  suntem siguri că ești gata să alegi cel mai bun aer condiționat multi-split pentru locuința ta și să te bucuri de o vară răcoroasă în confort maxim.

Cel mai bun aer condiționat multi-split: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de aparate de aer condiționat multi-split care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Daikin Multi Split R32: Unitate Exterioară 14.000btu 2MXM40M (pentru 2 interioare)

Daikin Multi Split R32: Unitate Exterioară 14.000btu 2MXM40M (pentru 2 interioare)Pot fi conectate pana la 5 unitati interioare la o singura unitate exterioara multi split.
Toate unitatile interioare sunt conectate individual si nu este necesara instalarea lor in aceeasi camera sau in acelasi timp.
Unitatile interioare opereaza simultan utilizand acelasi mod pe incalzire sau racire.
Pot fi conectate unitati interioare de diferite tipuri: exemplu: de perete, de pardoseala, de plafon fals etc.

Vezi detalii si pret

2. Mitsubishi Multi Split: Unitate Exterioară 12.000btu MXZ-2D33VA (pt. 2 interioare)

 Mitsubishi Multi Split: Unitate Exterioară 12.000btu MXZ-2D33VA (pt. 2 interioare)Gama din care face parte acest model este considerata una din cele mai eficiente din industrie, cu clasa de eficienta energetica pana la A+ si tehnologie Inverter.
Toata gama de aparate de aer conditionat Mitsubishi Electric Multisplit (MXZ) atinge valori ridicate de eficienta energetica sezoniera.
Unitatile DC Inverter MultiSplit sunt caracterizate de foarte mici nivele de zgomot emis. Prin activarea modului silentios, acest nivel poate fi redus in continuare in mod automat, atunci cand cererea este mai mica (de exemplu peste noapte, in modul de racire).

Vezi detalii si pret

3. Gree Multi Split: Exterior pt. 1÷2 interioare 18.000btu model GWHD(18)NK3FO

 Gree Multi Split: Exterior pt. 1÷2 interioare 18.000btu model GWHD(18)NK3FOOfera posibilitatea climatizarii atat in regim de racire cat si incalzire in conditii de ambient extreme, de la doua pana la cinci incinte.
Clasa de energie pana la A++ in regim de racire si A+ pe incalzire asigura reducerea consumului de energie electrica, avand un indicativ de performanta ridicat SEER si SCOP cu valori de pana la 6.1 respcectiv 4.
Condensator imbunatatit prin marirea suprafetei de schimb de caldura cu caneluri. Posibilitatea programarii pornirii si opririi aparatului. Posibilitatea asigurarii climatului dorit intr-un timp cat mai scurt cu ajutorul functiei ,, Turbo”.

Vezi detalii si pret

4. Aer conditionat tip DUBLU SPLIT inverter ARGO Ecolight 9000+9000BTU

Aer conditionat tip DUBLU SPLIT inverter ARGO Ecolight 9000+9000BTU

Auto-Diagnoza – Erorile sunt detectate de PCB si afisate pe display; dispozitivul intra in modul de protectie.
Memorie – Dupa o pana de curent, dispozitivul reporneste cu ultimele setari.
Prevenire COLD DRAFT – In modul incalzire, viteza ventilatorului este controlata de temperatura evaporatorului; doar cand evaporatorul este destul de cald, ventilatorul porneste, prevenind astfel intrarea aerului rece.
Silentios – Izolare maxima a compresorului si zgomot redus garanteaza o operare silentioasa, in exterior si interior.

Vezi detalii si pret

5. Aparat de aer conditionat Multisplit 2x 12000 BTU/h, Vivax

Aparat de aer conditionat Multisplit 2x 12000 BTU/h, VivaxEchipamentele de aer conditionat Vivax sunt proiectate si fabricate pentru a intruni cele mai ridicate standarde cerute de normele in vigoare.
Toata gama de echipamente rezidentiale Vivax dispune de clasificare energetica A++ in conformitate normele (EU) 626/2011 ale Uniunii Europene.
Eficienta marita – Ionizator – Autodiagnoza
Autodetectie pierdere refrigerant – Standby 1W – Filtru suplimentar Cold Catalyst
Functie Turbo de ventilare – Protectie robineti – unitate exterioara
Dezghetare inteligenta – 12 trepte de viteza – Functie “I Feel”

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată