Cel mai bun aer condiționat portabil

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (33 voturi, media: 4,94 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun aer condiționat portabil/mobil? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă aparatul de aer condiționat mobil potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun aer conditionat portabilDeși în cea mai mare parte iubim vara și abia așteptăm să ne bucurăm de toate activitățile specifice acestui anotimp, este un lucru pe care cu siguranță nu îl așteptăm: căldura excesivă.

Căldura poate fi plăcută într-o zi de vacanță în care te poți scălda într-o apă răcoritoare, dar în locuință sau la birou, căldura poate deveni dușmanul tău numărul unu.

Peste disconfort, căldura excesivă poate reprezenta un pericol serios pentru sănătate. Iată de ce, un aparat de aer condiționat portabil poate deveni ușor o necesitate. Faptul de a vrea să te bucuri de o temperatură confortabilă nu este un moft ci o condiție pentru o bună sănătate.

Dacă te întrebi de unde și cum poți alege cel mai bun aparat de aer condiționat portabil, te invităm să citești în continuare acest articol.

De ce să alegi cel mai bun aparat de aer condiționat mobil?

Aparatul de aer condiționat portabil nu este doar o soluție la îndemână pentru cei care nu își pot instala un aparat de aer condiționat convențional, ci și o modalitate de a face economie și de a reduce consumul de energie.

Ba mai mult, chiar dacă ai instalată o unitate de aer condiționat centrală, ai putea găsi util un aparat AC portabil , pentru a răcori o zonă specifică în care petreci mult timp, și în cazul căreia aparatul deja instalat nu face față.

Această metodă nu doar că te va ajuta să te simți confortabil, dar nu va mai trebui să consumi energie pentru a răcorii întreaga locuință, ci doar zona care te interesează.

Printre avantajele unui astfel de aparat se numără evident caracterul portabil ala acestuia. Cântărind între 25 si 30 de kilograme, acesta poate fi mutat pentru a răcorii o încăpere sau alta. În comparație cu o unitate permanentă, montajul AC-ului portabil este mult mai rapid și mai ușor.

De asemenea, alegând un aparat de aer condiționat din clasa energetică A, te vei bucura de un consum de energie electrică mult redus și foarte prietenos cu buzunarul tău. De asemenea, si prețul de achiziție este mai redus.

Cum alegi cel mai bun aparat de aer condiționat portabil

Aer conditionat mobil de calitateAvând în vedere aceste avantaje este foarte probabil să înclini înspre cumpărarea unui astfel de aparat. Cu o ofertă bogată pe piață, și în lipsa unei informări corespunzătoare însă poți ajunge ușor să pierzi prea mult timp încercând să faci alegerea potrivită și în cele din urmă să ajungi să cumperi un produs de care să nu fi mulțumit.

Pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere am întocmit cu atenție acest ghid de cumpărături. Toate detaliile de care ai nevoie pentru a cumpăra cel mai bun aparat de are condiționat portabil le poți afla în acest articol. Ba mai mult, dacă vei citi până la sfârșit vei afla și cum poți identifica cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.

Așadar pentru a face cea mai înțeleaptă achiziție, acordă o atenție deosebită următoarelor criterii:

Dimensiune

Unii oameni cumpără un aparat de are condiționat cu intenția de a-l instala permanent într-o singură cameră. Pentru alții însă caracterul portabil chiar joacă un rol important. Dacă te afli în cea de-a doua categorie și îți dorești să muți aparatul de are condiționat dintr-o cameră în alta, atunci dimensiunea va conta, deoarece vei vrea un aparat pe care să îl poți muta cu ușurință.

Verifică atât dimensiunea cât și greutatea aparatului. Ai putea să te întrebi dacă îl vei putea transporta cu ușurință? Poate fi ușor de ridicat? Este dotat cu roți pentru a fi mai ușor de deplasat?

Chiar dacă intenționezi să îl păstrezi într-un singur loc pentru o perioadă lungă de timp, este necesar să te asiguri că va încăpea în acel loc. În acest sens, ar fi indicat să măsor spațiul de care dispui ți să îl compari cu dimensiunile specificate de producător.

De asemenea, gândește-te dacă va fi nevoie să reorganizezi mobilierul din cameră pentru ca aparatul de aer condiționat să încapă în locul în care îți dorești.

Capacitatea de răcire

Pentru mulți cumpărători, dimensiunea aparatului de aer condiționat portabil nu va conta la fel de mult ca dimensiunea spațiului pe care acesta reușește să îl răcorească.

Capacitatea de răcire a unui AC portabil nu este suficient de mare pentru a răcori o întreagă locuință. Mai degrabă, acesta este practic pentru a răcori o încăpere specifică, cum ar dormitorul sau sufrageria. Așadar te va interesa ce suprafață dintr-o cameră poate fi răcorită cu un astfel de aparat.

Panou de control aer conditionat portabilProducătorii folosesc indicele BTU pentru a determina suprafața pe care un aparat poate să o răcorească. Orientativ, te poți ghida după următorul principiu, cu cât este mai mare indicele BTU, cu atât aparatul va putea răcori o suprafață mai spațioasă. Mulți producători vor specifica și dimensiunea în metrii pătrați care poate fi răcorită.

În cazul în care acest detaliu nu este specificat te poți ghida după următoarele repere. Pentru o cameră de 13 mp cu o înălțime de 3 m, 9000 BTU sunt suficienți. În cazul unei camere mai mari însă, cum ar fi un living, ai nevoie de un aparat cu 12.000 BTU.

De asemenea, pereții și ușile vor afecta modul în care va circula aerul în încăpere. Dacă ai un apartament de 90 de mp și speri ca un aparat de aer condiționat portabil de 18.000 BTU să răcorească tot spațiul, vei fi dezamăgit.

În acest caz este mai bine să investești într-o unitate de aer condiționat pentru fiecare cameră, sau să muți aparatul de aer condiționat dintr-o cameră în altă în funcție de nevoi.

De asemenea, trebuie să ai în vedere fluctuațiile de temperatură care sunt diferite de la o cameră la alta. Spre exemplu dacă ai geamuri mari în dormitor prin care intră o cantitate mare de lumină pe tot parcursul zilei, atunci nivelul de căldură ambientală va crește în mod natural.

La fel se întâmplă și dacă în încăpere funcționează aparate care generează căldura, cum ar fi un cuptor sau un aragaz. Dacă vrei un aparat care să facă față acestor condiții, este necesar să te orientezi înspre unul care are un indice BTU ridicat.

Consumul de energie

În funcție de măsura în care folosești aparatul AC este posibil să observi o creștere în consumul de energie. Dacă nivelul de consum energetic este un criteriu care te preocupă în mod deosebit, orientează-te înspre un aparat de aer condiționat dotat cu un termostat. Termostatul va opri aparatul din funcțiune în momentul în care camera va ajunge la temperatura pe care ai setat-o.

De asemenea, pentru a reduce cât mai mult consumul de energie în plus, asigură-te că păstrezi aparatul curat și în condiții de bună funcționare, deoarece orice aparat care nu este întreținut bine va consuma mai multă energie în încercarea de a face față nivelului de răcorire setat de tine. Alege doar un produs din clasa energetica A sau A urmat de mai multe steluțe.

Sistemul de ventilație

Orice aparat de aer condiționat portabil va elimina aer cald, ceea ce înseamnă că va trebui să îți plasezi aparatul de aer condiționat lângă o fereastră. Cele mai bune aparate de aer condiționat portabile, vor veni însoțite de un kit de evacuare și instrucțiuni precise pentru a instala corect aparatul astfel încât aerul cald să fie evacuat eficient.

În cele mai multe cazuri, este destul de simplu să faci aceasta instalare, ceea ce le face comod de mutat dintr-o cameră în alta.

Furtun de evacuare aer conditionat portabilDacă ai de gând să plasezi aparatul de aer condiționat portabil la o distanță considerabilă față de fereastră, verifică lungimea furtunului de evacuare care este disponibil în kit. Unele modele îți vor permite mai multă flexibilitate cu privire la locul în care vei amplasa aparatul, în timp ce alte modele te vor obliga să îl plasezi lângă fereastră.

În funcție de modelul ales, ai putea să cumperi ulterior un kit de evacuare care să aibă un furtun extensibil, care să îți permită să alegi un loc convenabil pentru amplasarea aparatului.

Numărul de furtunuri de evacuare

Pe piață există două tipuri de aparat de aer condiționat portabil, dacă luăm în considerare ventilația. Vei găsi atât aparate cu un singur furtul de evacuare, cât și cu două. 

  • Cu un singur furtun – Acest model se folosește de un furtun unic pentru a atrage și elimina aerul cald. Bineînțeles ca și acest aparat va răcorii aerul din cameră, dar va trebui să depună mai mult efort în acest sens, fiind astfel mai puțin eficient decât un model cu furtun dublu.
  • Cu două furtunuri – Acest model folosește un furtun pentru a absorbi aerul cald, și un alt furtun pentru a-l elimina. Avantajul acestui tip de aparat este o mai mare eficiență energetică, dar și capacitatea de a răcorii camera cu 40% mai repede decât un model cu un furtul de evacuare unic.

Având în vedere informațiile de mai sus, este lesne de înțeles că cel mai bun aparat de aer condiționat portabil este cel cu două guri de evacuare. Pe lângă faptul că sunt mai eficiente energetic și răcoresc mai repede încăperea, acestea păstrează și o presiune atmosferică optimă, și sunt potrivite pentru încăperi mai mari.

Zgomot

Orice aparat de aer condiționat face zgomot inclusiv cel portabil. În majoritatea cazurilor, acest zgomot nu este puternic și nu este deranjant, putând  fi descris ca zgomot de fundal. Cu toate acestea, acest criteriu rămâne unul important în alegerea celui mai bun aparat de aer condiționat portabil.

Dacă este important pentru tine să găsești un AC care să nu producă mult zgomot, poți opta pentru unul care este special conceput pentru a fi mai silențios decât în mod normal. Acestea vor fi ușor de găsit deoarece producătorii le vor eticheta corespunzător. Trebuie să te aștepți însă ca aceste modele să fie mai costisitoare.

Montare

În general, aparatele de aer condiționat portabile sunt ușor de instalat, tocmai pentru că sunt portabile. Cea mai mare bătaie de cap vei avea cu instalarea kitului de evacuare.

Orice aparat ar trebui să fie livrat împreună cu instrucțiuni pas-cu-pas de montare, și orice persoană cu două mâni funcționale ar trebui să poate face ușor această montare cu ușurință și rapid.

Dacă totuși crezi că nu te descurci, nu e nevoie să chemi un specialist, ci mai degrabă un prieten. De asemenea, îți poți da seama cam cât de greu este să instalezi un anume model consultând secțiunea de review a produsului.

Adițional, dacă ai de gând să muți aparatul destul de des dintr-o cameră în alta, ar putea fi o idee bună să cumperi un kit de evacuare în plus pe care să îl ai deja montat. Astfel tot ce va trebui să faci este cuplezi aparatul de aer condiționat la tubul de evacuare.

Întreținere

Filtre aer conditionat mobilMajoritatea aparatelor de aer condiționat portabil sunt destul de ușor de întreținut și de folosit. Pentru a te asigura de acest lucru însă, este bine să îți pui câteva întrebări. Legat de butoanele de control, sunt acestea intuitiv poziționate și simplu de folosit? Îți poți da seama rapid cum să setezi AC-ul astfel încât să obții rezultatul dorit?

Legat de mentenanță, ceea ce te va interesa cel mai mult este curățarea aparatului cu regularitate precum și a tubului de evacuare. Cele mai multe modele vor include un filtru ce trebuie înlocuit. Nu uita de aceste aspecte importante, deoarece ignorându-le atât buna funcționare a aparatului va fi pusă în pericol, cât și sănătatea ta, deoarece aerul din cameră nu va fi calitativ.

Dacă nu vrei ca întreținerea aparatului să îți ia prea mult timp, încearcă să e documentezi legat de rigurozitatea procesului de mentenanță, și alege un model care presupune efort minim din partea ta.

Design

Nu în ultimul rând, unul din criteriile pe care trebuie să le ai în vedere este modul în care aparatul de aer condiționat portabil se va potrivi cu estetica locuinței tale. Acest aparat va ocupa un spațiu considerabil din cameră, ajungând să facă  parte din decor. Deși este bine să fii mai degrabă preocupat de funcții, nici estetica nu trebuie ignorată, dacă acest aspect este important pentru tine.

Aparatele de aer condiționat portabil sunt disponibile într-o gamă de culori specifice: negru, alb și gri. Dacă îți dorești ceva mai specific, așteaptă-te să trebuiască să cauți ceva mai mult timp.

Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun aparat de aer condiționat portabil?

  • Termostat – Un termostat cu programare îți permite să setezi aerul condiționat la o anumită temperatură, iar în momentul în care camera ajunge la respectiva temperatură, aparatul va fi oprit automat. Acest lucru nu doar că te scutește de nevoia de a opri și porni aparatul manual, dar îți permite și să programezi din timp, la ce intervale de timp să de pornească din nou.
  • Sistem de auto-evacuare a condensului – În mod normal, aparatele de aer condiționat portabile au un recipient în care se colectează lichidul rezultat din condens. Pentru a nu fi nevoie ca tu să golești periodic acest recipient, există modele dotate cu sistem de evacuare automată a lichidului.
  • Telecomandă – Îți permite să controlezi aparatul de aer condiționat de la distanță, astfel încât să îl poți porni sau opri fără a fi nevoie să te deplasezi până la el.
  • Funcție de încălzire – Un astfel de aparat poate fi folosit și pe timp de iarnă pentru a genera de această dată căldură. Astfel poți folosi aparatul pe tot parcursul anului.
  • Dezumidificator – Nu doar că va răcori aerul dar va elimina și umiditatea în exces din aer. Aceasta va contribui și la un mai bun control al temperaturii, precum și la un confort sporit în încăpere.

Garanție și producători

Alegerea unu produs fabricat de un producător care are ani de experiență pe piață și o bună reputație, este deja o garanție suficientă a calității. În general, orice fel de astfel de produs trebuie să aibă o garanție de minim 2 ani.

Pentru a fi sigur că faci o investiție bună însă, alege un produs de la următoarele branduri cunoscute: Whirlpool, Vortex, Panasonic, BEKO, Electrolux.

Îți recomandăm să cumperi online. Este mult mai rapid și mai comod. Mai mult decât atât, găsești foarte ușor păreri despre cel mai bun aparat de aer condiționat portabil, astfel încât poți să îți faci o imagine de ansamblu cu privire la calitatea unui produs, pe baza experienței altor cumpărători.

Cel mai bun aer condiționat portabil: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de aparate de aer condiționat portabile care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Aer conditionat portabil Trotec PAC 3500, Capacitate 12.000 Btu

Aer conditionat portabil Trotec PAC 3500, Capacitate 12.000 BtuAparatul de aer condiționat PAC 3500 răcește nu doar aerul din încăpere, el lucrează suplimentar și ca un dezumidificator puternic. Astfel se evită pereții umezi, mirosurile grele, rugina, condensul și apariția mucegaiului.
Gata imediat de utilizare – Capacitate mare de răcire.
Direcție reglabilă de suflare a aerului – Trepte de ventilație la alegere.
Telecomandă cu infraroșu.
Funcțiune de temporizator programabilă 24 de ore, pentru timpul de pornire și oprire

Vezi detalii si pret

2. Aparat de aer conditionat portabil Turbionaire Revigo, 7000 BTU

Aparat de aer conditionat portabil Turbionaire Revigo, 7000 BTUCu un design minimalist si o multitudine de functii, Turbionaire Revigo este un aparat de aer conditionat portabil compact, puternic si usor de folosit.
Telecomanda cu interfata intuitiva.
Panou de control cu touchscreen electronic.
Timer programabil – Filtru de aer lavabil, usor de indepartat.
Functie „Memory” – Unitatea reporneste automat dupa o pana de curent, cu ultimele setari salvate.
Sistem automat de eliminare a condensului – Ventilator 2 viteze

Vezi detalii si pret

3. Aer conditionat portabil Trotec PAC 2010S, Capacitate 7.000 BTU

Aer conditionat portabil Trotec PAC 2010S, Capacitate 7.000 BTUCălduț, cald, fierbinte – nici o problemă pentru aparatul de climă PAC 2010 S. Acest multitalent 3-în-1 menține automat clima din încăperi în regim plăcut rece.
Prin puterea sa de răcire de 2 kW și prin clasa de eficiență de energie A, se potrivește perfect pentru locuințele mici și birouri de până la 65 m³.
Regimul automat de funcționare reglează răcirea și ventilația, în dependență de temperatura din încăpere.
Două trepte de ventilare precum și direcția de suflare reglabilă asigură o răspândire optimală a curenților de aer.

Vezi detalii si pret

4. Aer conditionat mobil ARGO CRONO, 10000 BTU

Aer conditionat mobil ARGO CRONO, 10000 BTUDisplay LED soft-touch – Design original, elegant, alb high-gloss.
Panou control digital cu display – Telecomanda multifunctionala usor de utilizat.
Timer programabil – Clapete de aer ajustabile orizontal si vertical.
Functie “Memory” – 2 viteze ale ventilatorului – Filtre detasabile si lavabile.
Vaporizare automata a condensului in modul de racire.
Posibilitate drenaj continuu in modul de dezumidificare.
Portabilitate maxima cu ajutorul rotilor multi-directionale si manerelor laterale.

Vezi detalii si pret

5. Aparat de aer conditionat mobil Star-Light 12000 BTU

Aparat de aer conditionat mobil Star-Light 12000 BTU Capacitatea de racire de 12000BTU a aparatului de aer conditionat Star-Light poate ‘’acoperi’’ si racori cu succes o arie de 16-23 mp.
Functia de dezumidificare ajuta la mentinerea umiditatii aerului in parametri normali, pastrand aerul curat si ferindu-ne astfel de problemele de sanatate care pot aparea in urma unei umiditati prea mari.
Alcatuit dintr-o singura unitate, ce include atat compresorul cat si unitatea prin care intra aerul racit in camera, acesta este mai usor de transportat decat in cazul aparatelor de aer conditionat traditionale.

Vezi detalii si pret

Citește și
1 Comentariu
  1. Alexandru spune

    Bună Ziua!Aş dori să achiziţionez un aer condiţionat portabil,aş dori să fie cât mai silenţios,cam câţi db ar trebui să aibă,la capacitate de 9000btu e suficient şi uşor de golit,iar preţul să fie până în 1500ron,aţi putea să-mi daţi câteva opţiuni?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată