Cum alegi cel mai bun monitor pentru calitatea aerului? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă monitorul pentru calitatea aerului potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Deoarece poluarea aerului este o realitate pe care nu o mai putem nega, mai ales în orașele mari, este indicat să ai în casă un aparat de monitorizare a calității aerului.
Substanțele dăunătoare care se regăsesc în aerul pe care îl inspirăm pot duce la dezvoltarea unor boli grave, pot accentua starea de oboseală de peste zi sau sunt responsabile de stări de disconfort fizic, cum sunt durerile de cap.
Un astfel de aparat te ajută să determini care sunt valorile peste limita normală, astfel încât să iei măsurile necesare pentru purificarea aerului.
Iată cum poți cumpăra cel mai bun monitor pentru calitatea aerului.
Top 3 monitoare calitate aer recomandate
- Monitor inteligent calitate aer Nanovator PT02
- Cu ajutorul senzorilor de mare precizie, de tip infrarosu pentru CO2 si senzori de tip laser pentru PM (microparticule) si TVOC (Compusi Volatili Organici) iti poti transforma incaperea intr-o zona cu aer curat.
- Vezi detalii si pret
- Monitor calitate aer Nanovator 69
- Detecteaza nivelul urmatorilor poluanti: Dioxid de carbon (CO2) – Formaldehide (HCHO) – Compusi Volatili Organici (TVOC) – Microparticule in suspensie – Smog (PM2,5; PM10) – Temperatura si umiditatea.
- Vezi detalii si pret
- Dispozitiv de monitorizare calitate aer interior Keyco Air
- Detecteaza temperatura, umiditatea si concentratia de COV in locul in care este instalat. Ofera monitorizare prin aplicatia dedicata smartphone. Notificare instantanee de fiecare data cand exista o schimbare brusca.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun monitor pentru calitatea aerului?
Monitoarele pentru calitatea aerului sunt dispozitive simplu de utilizat care oferă o analiză a substanțelor poluante din aer, precum și a temperaturii și a umidității acestuia.
Deoarece ceea ce inspirăm are un efect major asupra calității vieții noastre, vrem să ne asigurăm că inspirăm un aer cât mai curat posibil, mai ales atunci când știm că zona în care locuim este foarte poluată.
Cum alegi cel mai bun monitor pentru calitatea aerului
Pentru a te putea bucura de date cât mai precise în care să ai încredere însă, este nevoie să cumperi cel mai bun monitor pentru calitatea aerului. Chiar dacă oferta de pe piață nu este extrem de variată, tot trebuie să fii atent la câteva criterii pentru a te asigura că modelul pe care îl cumperi afișează parametrii care te interesează și că te poți baza de acuratețea măsurătorilor pe care acesta le face.
Pentru a te ajuta să iei o decizie fiind cât mai bine informat, am întocmit acest ghid de cumpărături. Studiindu-l vei reuși să cunoști detalii importante despre aceste aparate, detalii cunoscute doar de către specialiști.
Având un bagaj de informații atât de bogat, nu vei cheltui banii pe un aparat care nu va afișa parametrii care te interesează. De asemenea, vei putea alege din prima cel mai bun monitor pentru calitatea aerului pentru tine.
Citește până la final pentru a afla și care sunt cele mai bune oferte ca raport calitate preț de pe piață din prezent!
Înainte să cumperi
Monitorizarea calității aerului este o practică ce implică evaluarea nivelului de poluare a aerului din diferite zone. Această monitorizare se realizează cu un aparat care afișează rezultatele analizei pentru a fi astfel interpretate.
De regulă un monitor pentru calitatea aerului în interior este dotat cu trei senzori care pot detecta concentrația de dioxid de carbon, monoxid de carbon și oxigen. Senzorul responsabil pentru oxigen și monoxidul de carbon este unu electrochimic, în timp ce senzorul care detectează nivelul de dioxid de carbon funcționează pe bază de raze infraroșii.
Ambii senzori transformă informația în date pe care le afișează pe un display. Un astfel de aparat este potrivit pentru a monitoriza calitatea aerului din diferite încăperi din casă, mai ales acelea în care riscul de intoxicare este mai mare, sau acelea în care petreci mult timp precum bucătăria, dormitorul sau biroul. Mulți aleg să folosească un astfel de aparat și în mașină.
Un monitor pentru calitatea aerului poate avea dimensiuni, forme și funcții diferite. Iată detaliile pe care este bine să le verifici.
Acuratețea senzorului și timpul de răspuns
Acesta este cel mai important aspect pe care trebuie să îl verifici. Dacă nu poate măsura precis nivelul factorilor poluanți din aer, nu are rost să investești în achiziția unuia. În plus, răspunsul acestuia trebuie să fie suficient de rapid pentru a-ți permite să ei măsurile necesare la timp, în cazul în care observi că aerul este contaminat peste valorile tolerate.
Ce elemente poate măsura?
Cel mai bun monitor pentru calitatea aerului trebuie să poată detecta și măsura nivelul celor mai importanți poluanți. Majoritatea aparatelor pot afișa date despre toți poluanții despre care vom vorbi în continuare, dar sunt și dispozitive specializate.
Particule PM
Acronimul PM (Particule Matter) este un indicator pentru cantitate de particule din aer. Aceste particule minuscule includ praful sau polenul. Pe lângă acestea, mai există și alte particule care pătrund în plămâni prin aerul pe care îl inspirăm. De aceea, este un factor ce poate să influențeze direct sănătatea.
Aceste particule provin din mai multe surse printre care combustia, gătitul etc.
O altă caracteristică a acestor particule este dimensiunea. PM 2.5 sunt particulele ce sunt mai mici de 2.5 micrometri în timp ce cele PM10 sunt mai mari decât 2.5 micrometri, dar mai mici decât 10 micrometri.
O expunere prelungită la PM 2.5 poate duce la iritații la ochi, nas, gât și plămâni, putând duce la dezvoltarea alergiilor. De asemenea, poate accentua unele probleme de sănătate deja existente precum astmul. De aceea, este important ca aparatul pe care îl cumperi să poată detecta corect acești parametrii.
Compuși volatili organici
Acestea sunt gaze emise de materiale variate care pot avea efecte de lungă sau scurtă durată asupra sănătății. Concentrația acestor compuși poate fi de 10 ori mai mare într-un spațiu închis decât într-unul deschis.
Obiectele pe care le folosim zilnic cum ar fi fixativul de păr, produse cosmetice, soluții de curățare, dezinfectanți, vopsele, pot fi sursa acestor compuși volatili. Combustibili precum gaze naturale și lemn, pot, de asemenea, genera aceste substanțe.
Formaldehida este printre cei mai comuni compuși volatili, prezent în multe materiale de construcție, adezivi și materiale pentru izolație. Este folosit și în unele perdele și draperii sau textile pentru tapițerie.
Produsele pot emite compuși volatili atunci când sunt depozitate, deși în cazul altora acest lucru se poate întâmpla și atunci când sunt utilizate.
Monoxid de carbon
Când acest gaz se regăsește în concentrații mari, consecințele pot fi mortale. Pericolul este cu atât mai mare cu cât acest gaz nu are miros sau culoare, deci nu poate fi detectat prin simțuri. Expunerea la nivele reduse poate cauza, de asemenea, reacții adverse precum confuzie și pierderi de memorie.
Doar o parte din monitoarele pentru calitatea aerului pretind că pot detecta niveluri reduse de concentrație de monoxid de carbon, dar precizia lor poate fi defectuoasă. De aceea, ar fi recomandat să achiziționezi separat un aparat pentru detectarea acestui gaz.
Radon
Acesta este un gaz incolor și inodor ce poate duce la apariția cancerului la plămâni. Este un rezultat al descompunerii uraniului din sol, pietre și apă, prezent atât afară cât și în încăperi. În mod normal analiza concentrației de radon din aer este făcută cu ajutorul unui kit pe bază de carbon. Testarea trebuie făcută pe o durata de 90 de zile, după care rezultatele sunt trimise la un laborator pentru interpretare.
Cu un monitor pentru calitatea aerului însă, nu mai trebuie să treci prin acest proces, dacă acesta este dotat cu un senzor pentru radon.
Dioxid de carbon
Concentrațiile peste limita acceptată de dioxid de carbon pot slăbi performanțele cognitive și capacitatea de a lua decizii.
Cea mai mare sursă de CO2 sunt chiar oamenii, din moment ce acesta este un rezultat al procesului respirator. Dacă spațiul în care dormi sau lucrezi nu este bine ventilat, nivelul de CO2 poate crește. Dacă monitorul pentru calitatea aerului poate detecta aceste nivele, vei putea lua măsuri pentru a purifica aerul cât mai curând, uneori o simplă aerisire fiind suficientă.
Temperatura și umiditatea
Acești parametrii influențează mai mult confortul tău decât sănătatea, dar sunt valori pe care este bine să le poți avea afișate pe un astfel de monitor, ceea ce va exclude nevoia achiziționării unui detector de umiditate în viitor.
Asigură-te că temperatura va fi redată în grade Celsius nu doar Fahrenheit.
Ușurința utilizării
Multe monitoare pentru calitatea aerului sunt concepute în așa fel încât utilizatorul să poată extrage toate informațiile de care are nevoie foarte rapid și simplu. Unele însă, afișează date mai tehnice, greu de interpretat de un utilizator convențional.
Este important să te asiguri că informația afișată pe ecran va fi ușor de înțeles. În caz contrar, toate acele date nu îți vor servi la nimic. De asemenea, trebuie să poată fi operat în mod intuitiv.
Cel mai bine ar fi să alegi un monitor pentru calitatea aerului care se poate conecta la smartphone. Astfel poți executa setări pe aparat direct dintr-o aplicație, totul fiind foarte simplu și ușor de înțeles. Astfel, nu mai trebuie să petreci o oră doar ca să descoperi nivelul de dioxid de carbon din aer.
Multifuncționalitate
Este important să te asiguri că aparatul pe care îl cumperi îți va putea oferi cât mai multe date despre aerul pe care îl respiri. Trebuie să îi studiezi funcțiile pe care le oferă.
Unele monitoare pentru calitatea aerului îți oferă informații doar în legătură cu poluarea aerului din cameră, ceea ce nu este foarte folositor.
Caută unul care îți poate oferi date despre cât mai multe elemente despre care am vorbit și mai sus.
Aspect
Acesta nu este cel mai important lucru de care să ții cont, dar, dacă ești o persoană căreia îi pasă mult de estetică, vei dori ca un astfel de monitor să arate bine în casa ta.
Trebuie să recunoaștem că există modele care au un aspect mai atractiv, în timp ce altele, deși își fac treaba, sunt chiar urâțele.
Pentru a putea monitoriza ușor calitatea aerului, este nevoie să plasezi aparatul într-un loc în care îi vei putea vedea ușor ecranul. Specialiștii recomandă montarea lor la nivelul ochilor, pe perete, așadar, aparatul va fi destul de vizibil.
De regulă modelele mai noi arată mai bine, dar s-ar putea să fie mai scumpe. Un alt lucru de care să nu uiți este că majoritatea acestor dispozitive funcționează pe baterii reîncărcabile sau au nevoie să fie permanent conectate la o sursă de curent. Așadar, vei vrea să le montezi în apropierea unei prize.
Suprafața analizată
Capacitatea de detecție este un alt aspect important. De aceea, este necesar să măsori dimensiunile camerei în care vrei să instalezi aparatul înainte.
Spre exemplu, pentru o încăpere de 50 mp vei avea nevoie de un monitor cu o capacitate de detecție de minim 30 mp.
Control prin sisteme inteligente
Cele mai noi și performante modele permit conectarea aparatului la sistemele inteligente de control al casei precum Apple Home, Amazon Alexa și Google Home.
În paralel poți conecta și purificatoarele de aer, sistemele de ventilație sau aparatele de control al umidității din aer. Atunci când se va detecta o valoare a temperaturii, a poluării sau a umidității ieșită din valorile normale, aceste aparate se pot activa automat pentru a remedia calitatea aerului.
Lumină nocturnă
O altă funcție utilă este lumina de noapte. Aceasta îți permite să vezi toate informațiile chiar dacă este întuneric. Astfel nu trebuie să te deplasezi foarte aproape de monitor pentru a verifica dacă totul este în regulă cu aerul pe care îl respiri.
Totuși, în cazul modelelor care se pot conecta la smartphone, acesta nu mai este un aspect obligatoriu și poate lipsi, deoarece vei putea vedea toate datele afișate pe monitor, direct pe telefon, oriunde te-ai afla.
Istoric
Alege un monitor pentru calitatea aerului care poate stoca datele înregistrate pe o anumită perioadă de timp. Astfel, vei putea observa tendințe în ceea ce privește unele abateri de la valorile normale, și poți determina mai bine care este cauza acelor schimbări.
Filtre
Cele mai performante și noi modele fac mai mult decât doar să ofere date despre calitatea aerului. Unele includ și filtre pentru purificarea acestuia atunci când este nevoie.
Concluzii
Poți găsi cel mai bun monitor pentru purificarea aerului online. Aici vei putea alege cel mai bun model pentru tine, deoarece oferta este mai bogată decât în magazinele fizice. Interesează-te în legătură cu producătorul și alege produse fabricate de producători cunoscuți. Ai astfel mai puține șanse să ai o experiență neplăcută.
Nu uita să verifici și părerea altor utilizatori. Dacă aceștia nu au avut o experiență bună, este posibil ca și tu să întimpini dificultăți cu respectivul produs. Așadar alege unul care are cât mai multe review-uri bune.
De asemenea, alege să cumperi de pe un magazin online cât mai cunoscut care face eforturi pentru a-și păstra clienții mulțumiți. Acum că ai analizat toate aceste informații ești pregătit să alegi cel mai bun monitor pentru calitatea aerului.
Cel mai bun monitor pentru calitatea aerului: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de aparate pentru măsurat calitatea aerului care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Monitor inteligent calitate aer Nanovator PT02
Nanovator PT02 indica nivelul la care se afla calitatea aerului din incapere, oferind astfel controlul deplin asupra aerului.
Cu ajutorul senzorilor de mare precizie, de tip infrarosu pentru CO2 si senzori de tip laser pentru PM (microparticule) si TVOC (Compusi Volatili Organici) iti poti transforma incaperea intr-o zona cu aer curat.
PT02 este capabil de a se interconecta cu purificatorul dumneavoastra, umidificatorul sau chiar cu sistemul de ventilatie existent.
2. Monitor calitate aer Nanovator 69
Detecteaza nivelul urmatorilor poluanti: Dioxid de carbon (CO2) – Formaldehide (HCHO) – Compusi Volatili Organici (TVOC) – Microparticule in suspensie – Smog (PM2,5; PM10) – Temperatura si umiditatea aerului din locuintele sau birourile noastre.
Monitorul dispune de senzori performanti pentru monitorizarea parametriilor, si de un ventilator incorporat care capteaza aerul din zona si il trece prin interiorul monitorului in permanenta, astfel incat permite monitorizarea in timp real al poluantilor enumerati mai sus, cu rezultate exacte.
3. Dispozitiv inteligent de monitorizare a calitatii aerului din interior Keyco Air
Detecteaza temperatura, umiditatea si concentratia de COV in locul in care este instalat.
Transferati date catre server folosind comunicatii fara fir.
Ofera monitorizare prin aplicatia dedicata smartphone.
Veti primi o notificare instantanee de fiecare data cand exista o schimbare brusca: calitate, umiditate, temperatura.
LED-ul incorporat va permite sa intelegeti imediat totul despre calitatea aerului: albastru (aer proaspat), purpuriu (aer destul de proaspat), rosu (aer vechi).
4. Monitor calitate aer Dienmern 8 in 1
SENSOR DE AER si SMOG 8 in 1.
5 senzori moderni (detectoare cu laser) de productie coreeana.
Aspect modern si elegant.
Parametrii masurati: PM1.0, PM2.5, PM10, HCHO, TVOC, Temperatura aerului, Umiditatea aerului, AQI – INDICE DE CALITATE A AERULUI.
Indicator de timp si data incorporat.
5. Aparat de masurat calitatea aerului Benetech
Adoptand principiul difuziei laser, cu senzor de particule incorporat, acest aparat portabil de calitate a aerului poate detecta continutul particulelor (PM2,5, PM10) in timp real si masura temperature si umiditatea mediului.
Avertizare vizuala, display-ul se coloreaza in trei culori in functie de valorile masurate:
– VERDE – nivelul calitatii aerului este bun (0 µg/m3 – 75 µg/m3).
– GALBEN – nivelul calitatii aerului este usor poluat, nesanatos (75 µg/m3 – 150 µg/m3).
– ROSU – nivelul calitatii aerului este puternic poluat, foarte nesanatos (≥ 150 µg/m3).