Cel mai bun scaun auto pentru copii

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (44 voturi, media: 4,80 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun scaun auto pentru copii? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă scaunul auto potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun scaun auto pentru copiiDintre toate lucrurile pe care le vei cumpăra pentru copilul tău, un scaun auto este unul dintre cele mai importante investiții pe care le vei face. Folosirea acestuia este o cerință legală și esențială pentru siguranța copilului tău.

Cu toate acestea, alegerea s-ar putea să nu fie cea mai ușoară. Cu toată agitația cauzată de o sarcină, alegerea celui mai bun scaun auto pentru copii ar putea fi destul de dificilă.

De aceea, înainte de a face o achiziție, părinții ar trebui să acorde atenție informațiilor de mai jos.

Top 3 scaune auto pentru copii recomandate

De ce să alegi cel mai bun scaun auto pentru copii?

Deoarece România este o țară care face parte din Uniunea Europeană, toți cetățenii trebuie să respecte normele legislației pentru siguranța copilului în autoturisme.

Până la vârsta de 12 ani, acesta poate să stea în mașină doar dacă este poziționat într-un scaun special, menit a-i oferi siguranță. Deoarece bunăstarea copilului este printre principalele preocupări ale unui părinte, suntem siguri că și tu îți dorești să cumperi cel mai bun scaun auto pentru copii.

Cu toate cheltuielile pe care le ai în această perioadă, achiziționarea unui scaun auto pentru copii bun poate fi o provocare. Cum știi cât ar trebui să cheltuiești și care sunt opțiunile de pe piață eficiente, ergonomice, dar la un preț foarte bun?

Cum alegi cel mai bun scaun auto pentru copii

Cel mai bun scaun auto pentru copiiMulți părinți se întreabă unde găsesc un scaun auto pentru copii ieftin. Întrebarea și mai bună ar fi, cum pot alege un scaun de care să mă pot folosi cât mai mult timp.

Care este dimensiunea scaunului sau forma acestuia potrivită pentru copilul meu? Copilul meu va crește, cât de rapid va trebui să cumpăr un scaun auto nou? Contează certificările? Va sta confortabil copilul în scaun?

Răspunsul la toate aceste întrebări și nu numai, este necesar pentru a face o alegere cu adevărat bună. Un părinte responsabil se va informa foarte bine înainte de a cumpăra orice produs de acest gen.

Suntem conștienți că nu ai timpul necesar pentru a consulta toată oferta de produse de pe piață, de aceea am selectat noi o listă cu cele mai bune scaune pentru copii, pe care o poți găsi la finalul articolului.

Până să ajungi acolo, învață cum să alegi cel mai bun scaun pentru copii, consultând acest ghid de cumpărături.

Certificări

Înainte de a verifica orice altceva la scaunul pe care îl dorești, este important să te asiguri că are următoarele certificări. Acestea garantează că produsul a fost testat și evaluat de specialiști și poate să îi asigure siguranța copilului. Acestea sunt:

  • ECE R44 03 & 04 sau ECE R129 – acestea atestă faptul că scaunul a fost testat și a rezistat la impact frontal la viteze de 50km/h și 55km/h, și la impact din spate la o viteză de 30 km/h. Standardul R129 mai este cunoscut și sub denumirea de i-Size. Acest standard face mai ușoară și instalarea corectă a scaunului, și reduce riscurile cauzate de instalarea incorectă a acestuia.

Cum știi dacă scaunul pe care îl dorești a fost sau nu certificat? Nu toți avem timp să ne interesăm foarte mult în legătură cu testele care au fost efectuate pe un scaun.

În acest sens, simbolul E de pe eticheta produsului te ajută. Acesta te asigură că produsul a fost testat și verificat pentru a corespunde cu reglementările europene în vigoare.

Greutatea copilului

În ciuda a ce spun alți părinți, ceea ce contează cu adevărat în alegerea scaunului potrivit pentru copil este faptul de a-i cunoaște greutatea.

Nici vârsta și nici înălțimea nu sunt elementele după care ar trebui să te ghidezi. Scaunele auto pentru copii sunt împărțite în 5 grupe sau categorii.

Acestea sunt categorizate în funcție de greutatea celui mic astfel:

  • Grupa 0: 0-10 kilograme (de la naștere până pe la 6-9 luni)
  • Grupa 0+: 0-13 kg ( de la naștere până la maxim 15 luni)
  • Grupa 1: 9-18 kg (de la 9 luni la 4 ani)
  • Grupa 2: 15-25 kg (între 4 și 6 ani)
  • Grupa 3: 22-36 kg (Între 6 și 11 ani).

Având aceste grupe în minte, te poți orienta după un model care să poată fi încadrat în mai multe grupe. Dacă banii sunt o problemă pentru tine, atunci ar trebui, cu siguranță să alegi un model convertibil.

Tipuri de scaune auto pentru copii

În funcție de grupa în care se încadrează, aceste scaune pot să difere foarte mult. Au dimensiuni, orientări și design diferit.

  • Scaun cu fața spre spatele mașinii

Scaun auto copii orientare catre spateToți bebelușii trebuie să stea cu fața spre spatele mașinii până la 15 luni. Înainte de această perioadă, gâtul lor nu este suficient de puternic pentru a suporta presiunea unei coliziuni frontale, dacă scaunul ar fi orientat spre fața mașinii.

Aceasta este o extensie a unei reglementări mai vechi care spune că bebelușii ar trebui să stea în poziție opusă față de direcția de mers până la greutatea de 9 kg. Astfel grupele 0 și 0+ sunt sisteme care se instalează cu fața la spatele mașinii.

Multe dintre aceste scaune fac parte dintr-un sistem travel mai larg. Poate fi vorba despre o scoică ce poate fi atașată unui cadru, astfel transformându-se într-un cărucior. În acest fel, nu va mai fi nevoie să cari atât căruciorul cât și scaunul separat, sistemul fiind unul de tip 2 în 1.

Deși pare o variantă convenabilă, părinții trebuie să aibă în vedere și faptul că scaunele pentru copii nu sunt menite pentru ca cel mic să doarmă mult în ele. Asta pentru că nu le poate asigura o poziție corectă a corpului. Aceștia ar trebui să doarmă într-o poziție cât mai plană posibil.

  • Scaun cu orientare spre direcția de mers

Odată ce copilul a ajuns la greutatea necesară pentru scaunele din grupa 1, poți achiziționa un model care va fi suficient până la vârsta de 4 ani, sau până vor ajunge la 18 kg.

Acestea sunt dotate cu centuri ce pot fi ajustabile pe măsură ce copilul va crește. Design-ul este prevăzut cu zone cu rol de protecție la impact pentru cap și corp, în stânga și dreapta scaunului.

  • Scaun auto pentru copii convertibil

Acestea sunt modele ce pot fi folosite și după ce copilul depășește pragul unei anumite grupe. De exemplu, acestea pot fi folosite pentru grupa 1,2 sau 3 de scaune, ceea ce înseamnă că vor putea fi folosite de la 9 kg la 36 kg, adică până la aproximativ 12 ani.

Multe dintre acestea sunt flexibile, ceea ce înseamnă că pot fi montate atât opus direcției de mers, cât și cu fața la aceasta. Mai pot fi dotate cu centuri ajustabile și înclinație ajustabilă.

Scaun auto pentru copii rabatabilȘi modelele convertibile trebuie să respecte legislația în vigoare. Spre exemplu, chiar dacă scaunul poate fi folosit în ambele direcții de orientare, până la 15 luni, va trebui să îl poziționezi orientat spre portbagaj.

Desigur, aceste modele presupun o investiție inițială mai mare, dar sunt o variantă mai economică pe termen lung, decât dacă ar trebui să cumperi scaune pentru fiecare grupă.

  • Scaun auto pentru copii înălțător sau booster

Acest tip de scaun poate fi dotat cu un spătar foarte mare, sau poate să nu aibă deloc spătar. Scaunele cu spătar înalt sunt, în general, alegerea multora care au depășit grupa 1. Acestea beneficiază de apărători de o parte și alta a capului, iar tetiera poate fi ajustabilă.

În general, cu excepția cazului în care vorbim de modele convertibile, scaunele booster nu vin cu o centură integrată, ceea ce înseamnă că va trebui să o folosești pe cea a mașinii.

Totuși, acestea ridică poziția copilului, deci trebuie să fii foarte atent la modul în care se așază centura. Aceasta ar trebui să cuprindă zona pelvisului, a pieptului și a umerilor, nu a stomacului sau a gâtului.

Ce înseamnă i-Size și Isofix?

i-Size este un nou standard european care se aplică scaunelor auto pentru copii, încadrat în certificarea R129. Ideea din spatele i-Size este aceea că cel mic va fi așezat pe un scaun care are o dimensiune potrivită, aproximată după înălțimea copilului. Scaunul va fi neregulamentar, doar când cel mic depășește înălțimea indicată în tabel.

i-Size este o reglementare care rulează, în prezent, în paralel cu cea veche, iar multe mașini sunt acum capabile să integreze sisteme i-Size. Scaunele i-Size sunt compatibile doar cu mașini care au Isofix.

Isofix este un sistem de siguranță pentru scaunele auto care folosește puncte de ancorare fixe, în locul centurilor de siguranță pentru a fixa scaunele auto pentru copii.

În general, aceasta este considerată o metodă mai sigură a instalării scaunului, deoarece acesta este prins mai bine în loc, ceea ce înseamnă că nu există riscul ca scaunul să se răstoarne la o frână mai violentă sau o curbă strânsă.

Unele mașini vin gata dotate cu sisteme de prindere Isofix, în timp ce pentru altele va trebui să adaugi o bază Isofix ce trebuie instalată în mașină.

Instalare și portabilitate

Iată alte două criterii de care trebuie să ții cont. Pentru scaunele din grupa 0 și 0+, cele tip scoică, instalarea trebuie să fie foarte ușoară, mai ales dacă este un scaun compatibil și cu căruciorul vostru.

Asta înseamnă că va trebui să fie ușor să fixezi scaunul în mașină, dar și să îl scoți de acolo, cât copilul este în scaun.

Pentru modelele din grupe superioare, portabilitatea nu este un criteriu atât de important. Acestea sunt gândite pentru a fi așezate în mașină si apoi uitate acolo.

Totuși, dacă în familie părinții au două mașini, iar copilul trebuie transportat alternativ cu ambele, este important să alegi un scaun compatibil cu ambele mașini, și cu un sistem de fixare ușor de folosit.

Design

Scaun auto copii pana la 12 aniNici acesta nu este printre primele aspecte pe care ar trebui să le verifici și, cu siguranță, nu ar trebui să constituie un criteriu de selecție decisiv.

Totuși, unele alegeri ale producătorilor pot să îți facă utilizarea scaunului mai plăcută, atât pentru tine, cât și pentru copil.

În primul rând, nu ar trebui să uiți că cel care va sta în scaun este un copil, notoriu pentru capacitatea de a murdări orice ajunge lângă el. În acest context, culoarea pe care o vei alege pentru scaun poate conta.

Un scaun în culori închise este mai rezistent la tentativele de murdărire ale celui mic. Pe de altă parte, deoarece culorile închise captează mai multă căldură, se pot înfierbânta destul de tare pe timp de vară.

Modelele în culori deschise pot ajunge să se murdărească foarte ușor, dar sunt mai atractive pentru cei mici.

Pentru a păstra curat scaunul cât mai mult timp, este recomandat să alegi un model cu suport pentru pahar sau sticlă de apă. Astfel, cel mic are mai puține șanse să verse totul în mașină.

Alte accesorii de care te-ai putea folosi sunt husa pentru vreme rece, copertină pentru soare sau accesorii de instalare pentru scaun.

Producători

În cazul acesta unde siguranța copilului tău este pe primul loc, este exclus să achiziționezi un scaun auto pentru copii de la un brand no-name.

Este foarte probabil să găsești variante ieftine pe piață, dar ține minte că ceea ce riști cu adevărat nu este stabilitatea ta financiară, ci viața copilului. Este recomandat să alegi modele a căror teste le poți găsi online.

Cele mai recomandate branduri de pe piața din România sunt: Chicco, BeSafe, Cybex, Maxi Cosi, Britax Romer, Joie, Recaro, Stokke. Acești producători înțeleg responsabilitatea pe care o au asupra vieții copilului tău, și se străduiesc să producă modele la standarde înalte care să mulțumească orice utilizator.

Concluzii

Este o idee bună să cumperi cel mai bun scaun auto pentru copii online.

Pe lângă faptul că este mai ușor să găsești un model compatibil cu mașina ta și potrivit pentru grupa de greutate a copilului tău, te bucuri de posibilitatea de a consulta părerea și recomandările altor părinți. Astfel te poți proteja de o investiție nefericită sau poți face o achiziție bună cu inima împăcată fără a sta pe gânduri.

Produsele vor fi livrate prin curier până la tine acasă. Acum ești pregătit să faci cea mai bună decizie pentru siguranța copilului tău.

Cel mai bun scaun auto pentru copii: recomandări

Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de scaune auto pentru copii care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Scaun auto Chicco Fold&Go I-Size Isofix, 3-12ani

Scaun auto Chicco Fold&Go I-Size Isofix, 3-12aniFold & Go i-Size este noul scaun auto de la Chicco, omologat in concordanta cu normativa europeana ECE R 129-02 (pentru o inaltime cuprinsa intre 100 si 150 cm).
Este recomandat pentru copiii avand varsta cuprinsa intre 3 si 12 ani.
Conceput pentru a fi pliat cu usurinta, fapt care ajuta la transportarea si stocarea acestuia in mod facil.
Fold & Go i-Size este echipat suplimentar cu Side Safety System, atasat de carcasa exterioara a scaunului auto.
Inaltimea si latimea scaunului auto se regleaza in mod independent, urmarind astfel dezvoltarea corecta a copiilor.

Vezi detalii si pret

2. Scaun auto copii Jane Monte Carlo R1 Xtend

Scaun auto copii Jane Monte Carlo R1 Xtend

Monte Carlo R1 Xtend este un scaun auto format din scaunul auto Monte Carlo R1 si perna frontala Xtend. Perna frontala Xtend adapteaza scaunul auto grupa 2,3 (15-36 kg) in scaun auto pentru copii grupa 1,2,3 (9-36 kg) si este realizata din polistiren expandat cu o mare capacitate de absortie de energie in caz de impact si imbracat intr-un material textil de cea mai buna calitate.
Este de asemenea prevazut cu sistem de circulare a aerului astfel incat copilul sa nu transpire si astfel utilizarea scaunului auto sa fie mai placuta. Materialul textil poate fi inlaturat cu usurinta pentru a fi spalat.

Vezi detalii si pret

3. Scaun Auto copii Concord Transformer XT Isofix

Scaun Auto copii Concord Transformer XT IsofixCel mai nou si mai complet scaun auto pentru copii pentru grupa II/III de la Concord, este Transformer XT.
Scaunul auto cu sistem Isofix Transformer XT are un design deosebit special creeat pentru sporirea protectiei copilului.
Printr-o simpla apasare a unui buton, scaunul Transformer XT se ajusteaza atat pe inaltime cat si pe latime, acest lucru realizandu-se cu ajutorul unui piston pneumatic.
Perioada de utilizare: Grupa 2 / 3 (greutatea 15-36 kg sau aproximativ de la 3 ani pana la 12 ani).

Vezi detalii si pret

4. Scaun auto rotativ cu isofix grupa 0-36 kg Coccole Nova

Scaun auto rotativ cu isofix grupa 0-36 kg Coccole Nova

Scaunul auto Coccolle Nova, este un sistem 4 in 1 (adica All in One) si reprezinta unicul scaun de care veti avea nevoie din primele zile de viata ale bebelusului, pana la varsta de 12 ani.
Este compatibil pentru toate grupele de varsta, astfel: 4 grupe distincte de varsta, 6 pozitii de inclinare a sezutului, 10 pozitii de reglare a tetierei.
Carcasa scaunului este realizata din ranforsaj de otel – cel mai solid material, cu rezultate maxime in cazul unui impact.
Spuma ESP, utilizata in realizarea scaunului are capacitatea de a diminua maxim un posibil soc, cauzat de impact.

Vezi detalii si pret

5. Scaun auto MamaLove Angel grupa 9-36 kg

Scaun auto MamaLove Angel grupa 9-36 kgPernele suplimentare, tetiera inaltabila premium, cele 3 pozitii de ajustare ale spatarului detasabil si cotierele ergonomice fac din acest produs un adevarat inger al protectiei.
Confortabil si spatios, cu cotiere mari si ergonomice.
Centura de siguranta in 5 puncte cu protectii la umeri.
3 pozitii de reglare ale centurii de siguranta: scaunul creste deodata cu micutul.
Tetiera reglabila in functie de inaltimea copilului.
Husa detasabila si lavabila la 30 de grade.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată