Cel mai bun carucior pentru copii

Cum alegi cel mai bun cărucior pentru copii? Ce functii si caracteristici trebuie sa aibă căruciorul pentru bebelusi potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun carucior pentru copiiVenirea pe lume a unui copil aduce cu sine multă bucurie, dar și multe responsabilități noi. Responsabilități care implică nevoia de achiziționare a unor bunuri special concepute pentru cel mic, printre care, unul din cele mai importante, este căruciorul pentru copil. Așadar, cum alegi cel mai bun cărucior pentru copii?

Cum alegi cel mai bun cărucior pentru copii?

Industria produselor pentru nou-născuți s-a dezvoltat enorm în ultimii ani. Ne bucurăm să găsim pe piață numeroase modele de cărucioare, cu mult mai multe funcționalități decât în trecut, și cu mult mai multe opțiuni în ceea ce privește partea de design. Găsim astfel cărucioare pentru jogging sau pentru cumpărături, practice pentru călătorii sau pentru simplele plimbări în parc.

Având la dispoziție atâtea opțiuni poate fi foarte dificil să alegi varianta cea mai sigură și mai prietenoasă din punctul de vedere al raportului calitate/preț. Deoarece nu este un bun pe care trebuie să îl folosești toată viața, ci doar câteva luni de zile, este bine să fii foarte bine informat, astfel încât să faci o investiție avantajoasă, dar fără a cheltui mai mult decât este cazul.

Cel mai bine e să consulți un ghid de cumpărături ca acesta de față. Fiecare aspect contează, de la sistemul de pliere, până la calitatea roților și la accesoriile incluse. Cum poți găsi varianta care să îți protejeze copilul și să fie confortabilă și pentru tine, atât în privința manevrabilității, cât și în privința bugetului?

Ca să îți ușurezi alegerea, ține cont de următoarele aspecte atunci când cauți căruciorul ideal pentru copii, mai ales dacă vei cumpăra online.

Centurile de siguranță

Centuri de siguranta si captuseala carucior copiiCel mai important aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când cumperi un cărucior pentru copii este nivelul de siguranță de care dispune. Aici nu îți poți permite să faci nicio greșeală deoarece copilul tău merită ce este mai bun, iar mai bun în acest caz înseamnă mai multă siguranță.

Atunci când ne referim la siguranță, vorbim implicit despre centurile de siguranță. Deși există mai multe opțiuni pe piață, cea mai bună este căruciorul cu centură de siguranță în 5 puncte. Aceasta îi oferă o stabilitate sporită copilului și este mult mai eficientă decât o centură de siguranță în 3 puncte.

Centura de siguranță în 5 puncte susține copilul deasupra umerilor, în talie și între picioare. Astfel este asigurat nivelul optim de siguranță, iar copilul va fi protejat în caz de turbulențe sau accidente. Este recomandat să cauți același sistem de centură și în cazul scaunelor pentru masă sau mașină.

Un alt aspect de care trebuie să ți cont este ajustabilitatea centurilor. Centurile nu trebuie să fie nici  prea largi nici prea strâmte. Copilul trebuie să fie în siguranță, dar nu  incomodat. Centurile ajustabile îți oferă posibilitatea de a-i asigura confortul copilului. De asemenea, sistemul de închidere al centurii trebuie să fie ușor de folosit, dar nu atât de ușor încât copilul să îl poată desface și să fie pus în pericol.

Metoda de pliere a căruciorului

Metoda de pliere este un alt aspect important de care trebuie să ții cont. Întrucât în mod inevitabil va trebui să iei cu tine copilul în unele activități cotidiene, este necesar ca sistemul de pliere al căruciorului să fie unul foarte facil și practic. Vei avea nevoie să îl pliezi atunci când vei călătorii cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun.

Una din cele mai populare și practice metode de pliere care exista în momentul de față este plierea tip umbrelă. Acest sistem de pliere îți permite să aduni căruciorul folosind o singură mână. Ai nevoie de aceasta caracteristică deoarece de multe ori vei avea o mână ocupată cu diverse lucruri sau chiar vei fi nevoit să ții copilul în brațe.

Există și alte sisteme de pliere cu o singură mână. Ține cont însă de acest aspect pentru a alege un cărucior care să se plieze rapid, ușor și care să nu îi incomodeze pe cei din jur.

Sistemul de rabatare

Rabatare usoara carucior bebelusiUn cărucior bun trebuie neapărat să aibă un sistem de rabatare al spătarului cât mai ofertant. Pe măsură ce crește, nevoile de poziționare a bebelușului se schimbă. În primele luni în care nu este capabil să își susțină greutatea este imperios necesar ca bebelușul să poată sta în poziție perfect orizontală.

Căruciorul trebuie să permită așadar, rabatarea scaunului din poziția de șezut în cea orizontală. Sub nici o formă nu alegeți un cărucior exclusiv pentru șezut pentru un nou-născut. Acesta se poate asfixia deoarece nu va putea respira corespunzător.

În următoarele luni, odată ce copilul va putea să își susțină greutatea, scaunul se poate rabata în poziția de șezut sau aproape verticală. Aceasta îi va conferi vizibilitate și confort sporit. Aici trebuie să fii atent la sistemul de rabatare al suportului de picioare, precum și la calitatea materialului din care este făcut.

Suportul de picioare trebuie să fie ușor de rabatat și chiar ajustabil pentru ca picioarele copilului să nu atârne. De asemenea, acesta trebuie să fie complet închis pentru ca bebelușul să nu poată aluneca.

Ai grijă ca marginea din față a căruciorului să nu fie finisată cu un material dur, ci unul moale care să nu jeneze spatele genunchilor sau picioarele copilului

Tipul de roți

Deoarece căruciorul va fi folosit, evident pentru plimbare, este necesar ca roțile să permită o plimbare lină, manevrarea să fie ușoară, iar eventualele terenuri mai dificile să nu întrerupă somnul bebelușului. În acest sens trebuie să ai în vedere următoarele aspecte: mărimea roților, materialul din care sunt concepute, numărul lor, precum și existența suspensiilor.

Este recomandat să alegi un cărucior cu roți mai mari deoarece acestea vor absorbi mai bine șocurile, iar copilul nu va fi deranjat prea tare și își va putea continua somnul dacă este cazul. Totuși, trebuie să ai în vedere că un cărucior cu roți mai mari este mai greu de depozitat în mașină.

Cărucioarele cu roți solide tind să fie mai căutate decât cele cu anvelope cu aer. Asta pentru că roțile solide sunt mai rezistente în timp, și nu există posibilitatea de a se dezumfla. Pe de altă parte, roțile cu anvelope cu aer sunt mai practice dacă aveți un stil de viață activ și doriți să alergați sau să faceți plimbări în natură împreună cu copilul. Aceste roți sunt mai mari și asigură o manevrabilitate mai mare.

Este mai bine să alegeți un cărucior cu 3 roți. Acesta este numărul ideal deoarece permite o manevrabilitate mare și este confortabil atât pentru copil, cât și pentru părinte. A treia roată, roata din față, trebuie să aibă opțiunea de a fi fixată sau pivotată în funcție de preferințe și de context.

Frânele căruciorului

Sistem franare usoara carucior copiiCel mai bun cărucior pentru copii are frâne foarte rezistente. Este foarte important ca frânele de la roți să fie vizibile, de preferat în altă culoare decât roțile, și foarte ușor de accesat chiar din picior. Poți alege un cărucior cu sistem de frânare pentru fiecare roată în parte sau pentru ambele roți. Important este ca frâna să fie ușor de activat dar foarte rezistentă.

Optează pentru frâne cu zimți care se prind de pinioanele roților. Unele cărucioare au și frâne adiționale de mână, practice dacă vei ieși la alergat cu căruciorul.

Mânerul căruciorului

Calitatea mânerului ar trebui să te intereseze pentru că ține de confortul tău și de ușurința cu care vei putea circula cu căruciorul. În primul rând, căruciorul ideal trebuie să aibă un mâner căptușit integral sau parțial. Acest aspect este important deoarece va asigura o priză mai bună și un confort sporit.

Asigură-te că mânerul se poate ajusta pe înălțime, astfel încât persoane de diferite înălțimi să poată plimba căruciorul fără probleme. Nu în ultimul rând, este bine să optezi pentru un cărucior cu mâner reversibil, care să poată fi petrecut peste cărucior. Astfel se va putea schimba direcția de vizualizare a copilului. 

Coșul de cumpărături, tăvița frontală și suport pentru biberon

Un cărucior poate veni echipat cu alte elemente care nu sunt absolut necesare, dar care ușurează mult plimbările cu el. Coșul de cumpărături este acel compartiment foarte practic care se află în partea inferioară a căruciorului. Indiferent de materialul din care este făcut, asigură-te că este la o distanță potrivită de sol. De asemenea, acesta nu trebuie să fie prea mare, pentru a nu îngreuna deplasarea, dar nici neîncăpător. Optează pentru o dimensiune potrivită nevoilor tale.

Unele cărucioare includ o tăviță sau o bară frontală. Aceasta servește ca sprijin pentru mâinile bebelușului sau ca protecție. Poate include și jucării sau suporturi pentru biberon sau pahare. Asigură-te că această bară sau tăviță poate fi ușor detașabilă, pentru a nu te împiedica să ridici sau să pui copilul în cărucior cu ușurință. Dacă aceasta include jucării atașate, acestea trebuie să fie bine prinse și destul de mari pentru a nu putea să fie înghițite.

Suportul pentru biberon este un alt adaos opțional. Este ideal să existe unul în aproprierea mânerului. Astfel vei putea să îl iei fără să trebuiască să te oprești.

Husa căruciorului

Husa si pelerina carucior copiiHusele căruciorului trebuie să fie din materiale de bună calitate, rezistente la ultraviolete și foc, care să nu prezinte pericol de supraîncălzire pentru copil. De asemenea, în mod inevitabil, husa va trebui și curățată. De aceea trebuie să ai în vedere faptul că husa trebuie să fie ușor de detașat, dar și de reatașat.

Alege o husă cu instrucțiuni de spălare cât mai simple, pentru a nu avea surprize neplăcute. Spălată necorespunzător aceasta se poate micșora, decolora sau cuta. Din fericire, există o gama variată de materiale și modele care să se potrivească cu gusturile fiecăruia.

Copertina căruciorului și sacul pentru picioare

Aceste două elemente sunt absolut necesare în funcție de anotimp. Copertina protejează copilul de soare dar și de ploaie. Este acea bucată de țesătură care este pusă pe o bară metalică și te scutește de stresul unei umbrele. Cel mai bun cărucior pentru copii are o copertină care se poate închide aproape te tot, și care are un „geam” fals din plastic transparent prin care poți să vezi bine copilul chiar dacă această copertină este trasă.

Săculețul pentru picioare este un accesoriu necesar iarna, deoarece oferă o protecție mult mai bună decât ar putea să o facă o pătură clasică. Acesta îi va asigura căldura copilului în plimbările pe vreme rece.

Greutate și dimensiuni

Carucior copii usor si pliabilGreutatea căruciorului este un alt aspect pe care trebuie să îl privești din prisma nevoilor și priorităților tale. Un cărucior ușor este mai facil de pliat, depozitat și manevrat. Cu toate acestea este mai instabil, orice dezechilibru în greutate, fie el cauzat de mișcările copilului sau de atașarea unei genți sau alte obiecte de cărucior, poate cauza răsturnarea căruciorului. Un cărucior mai greu, pe de altă parte, este mai mare, mai dificil de pliat și transportat, dar oferă siguranță din punct de vedere al stabilității.

E important să ai în vedere și dimensiunile căruciorului, mai ales dimensiunile la pliere. Acesta trebuie să încapă în mașina ta, să încapă pe orice ușă, și să fie ușor de transportat chiar și în lift pe porțiuni scurte de trepte.

Ce accesorii și funcții trebuie să aibă un cel mai bun cărucior pentru copii?

  • Curele de siguranță în 5 puncte sunt cea mai sigură opțiune pentru un copil
  • Suportul pentru biberon și pahare este mereu un accesorie care se dovedește a fi un ajutor mare pentru oricine plimbă căruciorul
  • Tăvița frontală este un element care ajută copilul să îți susțină postura, dar este și o suprafață pe care poți plasa sticla de biberon sau diverse jucării sigure.
  • Copertina este esențială pentru a proteja copilul de razele agresive de soare, precum ți de eventualele episoade de vreme instabilă
  • Săculețul pentru picioare se dovedește a fi foarte practic în sezonul rece deoarece asigură căldura optimă pentru copil
  • Frânele trebuie să existe fără discuție. Optează pentru un cărucior cu frâne de parcare ușor de accesat, dar și frâne de mâner, de asemenea, foarte utile atunci când ești în mișcare.
  • Mânerul trebuie să fie reversibil și să aibă căptușeală moale parțial sau integral
  • Coșul de cumpărături de dimensiuni potrivite este un element foarte practic. Acesta este ideal pentru depozitarea diferitelor obiecte necesare, și dimensiunea ideală ar fi aceea a unui sac de scutece.

Alte buzunare adiționale sunt perfecte pentru depozitarea obiectelor mai mici.

Cel mai bun carucior pentru copii: recomandari

Tinand cont de sfaturile din articol si de parerile cumparatorilor, va recomandam in continuare cateva modele de carucioare pentru copii/bebelusi care ofera un raport calitate/pret excelent.

1. Carucior Graco Evo Trio, 3 in 1, 0-3 ani

Carucior Graco Evo Trio, 3 in 1, 0-3 aniGraco Evo revolutioneaza gama carucioarelor pentru nou-nascuti gratie greutatii sale foarte mici: doar 6.5 kg, fiind astfel unul dintre cele mai usoare carucioare de pe piata.
Ham cu prindere in 5 puncte – Bara de protectie, usor manevrabila, pentru o mai buna siguranta a micutului.
3 pozitii de inclinare ale spatarului – Scaunul sport este reversibil, cu orientare spre fata sau spre spate.
Pliere compacta – Cos mare pentru cumparaturi si pentru depozitare.

Vezi detalii si pret

2. Carucior Kraus Combi Dots Krausman

Carucior Kraus Combi Dots KrausmanPliere foarte compacta si stabilitate individuala – Cadru din aluminiuScaun auto
Suspensii reglabile in 2 trepte – Cos spatios de cumparaturi – Frana pe ambele roti
Landoul este pliabil, masiv si acoperit cu material.
Landoul contine salteluta cu centuri pentru mai mult confort si siguranta.
Maner pentru transport din piele ecologica.
Landoul contine si husa pentru picioare pentru sezonul rece.

Vezi detalii si pret

3. Carucior Graco Evo 2 in 1 TS

Carucior Graco Evo 2 in 1 TS

Datorita cadrului compact, la strangere, spatiul pe care il ocupa caruciorul este extrem de redus, fiind astfel foarte usor de depozitat.
Caruciorul vine la pachet impreuna cu husa de ploaie si cu husa de picioare foarte utila pentru o mai buna protectie a copilului.
Ham cu prindere in 5 puncteScaunul sport reversibil, cu orientare spre fata sau spre spate.
Sistemul de pliere este conceput astfel incat caruciorul poate fi pliat usurinta cu o sigura mana.

Vezi detalii si pret

4. Carucior Mappy 2 in 1, FastFolding DL

Carucior Mappy 2 in 1, FastFolding DLPliabil in 3 secunde printr-o singura miscare, plierea si deplierea se pot face cu o singura mana.
Roti fata multi-directionale si detasabile.
Cadru usor din aluminiu – Sistem de prindere in 5 puncte
Cos de cumparaturi Extra-Large – Frana de picior One-Step
Convertibil Landou -> Sport si Sport -> Landou
Suport picioare ajustabil – ‘Stairs Mode’
Reversibil in multiple pozitii.

Vezi detalii si pret

5. Carucior sport U-Grow cu roti duble

Carucior sport U-Grow cu roti dubleCarucior Buggy U-Grow Swift usor, asigura deplasarea facila a copilului. Ideal pentru uzul cotidian.
Usor de pliat datorita sistemelor foarte precise.
Centura de siguranta cu prindere in 5 puncte – Copertina rotunda inclusa
Cos pentru cumparaturi inclus.
Roti posterioare de 11.5 cm cu frana dubla.
Roti frontale de 11.5 cm pivotante cu sistem de fixare.
Balama de siguranta.

Vezi detalii si pret

Nu vezi ceva ce iti place?
Click aici pentru gama completa de carucioare pentru copii >>>

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată