Cuprins
Cum alegi cel mai bun terariu? Ce caracteristici și funcționalități trebuie să aibă terariul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Ai vrea să aduci natura la tine într-un mod cu totul deosebit? Cum ar fi să decupezi o parte din ea și să o așezi pe un corp de mobilă? Acest lucru este posibil datorită terariilor, și este unul din motivele pentru care tot mai mulți oameni aleg să își instaleze unul în locuință.
În loc să ai câteva plante într-un loc sau în altul prin casă, acum poți să ai chiar un micro-ecosistem pe care l-ai construit chiar tu. Indiferent că îți dorești un terariu pentru plane, sau vrei sa găzduiești o reptilă în el, te vei putea bucura din plin de toate avantajele lui, doar atunci când îl vei alege corect.
Dacă vrei să achiziționezi unul, iată de unde și cum poți să alegi cel mai bun terariu.
De ce să alegi cel mai bun terariu?
Ne putem gândi la un terariu ca fiind variantă uscată a acvariului. Dacă ne referim la terarii pentru animale, forma acestora precum și logica din spatele conceptului, este foarte asemănător cu un acvariu. Abia în cazul plantelor, vor apărea terarii în forme mai diverse, inclusiv forme geometrice complexe.
Un terariu ales corect, va putea să susțină viața unui mic ecosistem, și este absolut fascinant să vezi cum acesta reușește să ia naștere și să se dezvolte în fața ochilor tăi. Dacă ai un terariu pentru animale, vei putea să observi comportamentul reptilelor sau al unor insecte aparte chiar la tine acasă.
Mai mult decât atât, terariile sunt cunoscute pentru că mereu vor fi un punct ce atrage atenția, vei putea începe discuții pornind de la ele, și vor da un plus de viață și stil oricărei încăperi.
Cum alegi cel mai bun terariu
Dacă este prima dată când vrei că cumperi un terariu, cu siguranță ai multe întrebări la care trebuie să găsești răspuns, iar abundența de oferte de pe piață nu îți face nici un serviciu atunci când nu știi ce calități ar trebui să aibă cel mai bun terariu.
Cum alegi un terariu potrivit pentru animalul pe care vrei să îl găzduiești, dar pentru plantele pe care vrei să le îngrijești? Contează dimensiunea sau forma acestuia? Care material este cel mai potrivit? Aflarea răspunsului la toate aceste întrebări, plus prospectarea pieței poate lua mult timp.
De aceea îți recomandăm să consulți un ghid de cumpărături, ca acesta de față, pentru a te asigura că vei alege informat și pentru a-ți mări șansele de a face o alegere corectă. La sfârșitul acestui articol vei reuși cu mult mai mare ușurință să identifici cele mai bune oferte de pe piață la cel mai bun raport calitate/preț.
Așadar, pentru a cumpăra cel mai bun terariu, acordă o atenție deosebită următoarelor informații importante.
Tipul de terariu
În alegerea terariului perfect este necesar să ai în vedere scopul pentru care vrei unul. Pe piață există două tipuri mari de terarii: pentru plante și pentru animale.
Este important să fii atent la acestea deoarece diferențele dintre ele pot fi destul de însemnate.
Terariu pentru plante
Cel mai bun terariu pentru plante trebuie ales în funcție de particularitățile și preferințele fiecărui tip de plantă. Asta deoarece există plante care preferă sau nu umiditatea, la fel cum există plante care au nevoie de un spațiu mai închis sau mai deschis pentru a putea supraviețui și a se dezvolta armonios.
Astfel dacă vrei un terariu pentru plante din familia cactușilor, cactuși sau suculente, vei avea nevoie de un terariu care permite circularea foarte bună a aerului, și care nu reține sau creează umiditate. Acestea sunt plante de deșert care iubesc un mediu uscat, multă lumină și căldură.
Alte plante însă, pot prefera mai multă umiditate, cum sunt de exemplu carnivorele. Carnivorele iubesc umiditatea în combinație cu multă lumină. Specialiștii recomandă un terariu cu o deschidere mai îngustă decât baza, pentru a putea păstra astfel o atmosferă mai umedă.
Dacă vrei să crești ferigă sau mușchi, ai nevoie de un terariu care să îți permită păstrarea unui umidități mai mari. Sunt potrivite terariile care îți permit să completezi nivelul de umezeală oricând.
Terariu pentru animale
În general, terariile sunt folosite pentru a găzdui reptile sau insecte mai mari, cum sunt de exemplu tarantulele. Pentru fiecare animal în parte, va trebui să creezi un mediu cât mai similar cu habitatul lui natural. Numai așa îi poți oferi condițiile optime pentru dezvoltare și chiar pentru supraviețuire.
În primul rând, decide ce fel de animal vrei să găzduiești. Inclusiv reptilele se pot împărți în mai multe categorii și au nevoie de condiții optime. Dacă alegi o reptilă de deșert, va trebui să le asiguri un climat propice.
Așadar, ai nevoie de un terariu care să îți permită păstrarea unei temperaturi interne de până la 40 grade Celsius, dar care să rămână uscat. Ai nevoie de un substrat format din rocă și nisip.
Alte reptile ar putea prefera alte condiții, de aceea pe piață vei găsi modele de terarii semi-acvatice, care păstrează un echilibru perfect între mediul umed și cel uscat, terarii tropicale, care au un sistem de păstrare a umidității la temperaturi ridicate, sau terarii temperate, care pot păstra o temperatură între 20 și 30 de grade Celsius.
Nu putem uita nici de reptilele care au nevoie de multă apă cum sunt broaștele țestoase. Vei avea nevoie în acest caz de un terariu care să îți permită introducerea unei cantități mari de apă.
În cazul în care vrei să găzduiești o insectă aparte, cum ar fi o tarantulă sau un scorpion, se pot folosi variante pentru reptile, dar tot va trebui să ții cont de preferințele fiecărui animal în parte, și să îi construiești un climat ideal.
Materialul terariului
Dacă ți-ai imaginat că toate terariile sunt din sticlă, ei bine te-ai înșelat. Dacă deja ai căutat terarii pe piață, cu siguranță ai observat acest lucru, și ți-a făcut alegerea și mai grea. Cel mai popular material întrebuințat în cazul terariilor, la fel ca în cazul acvariilor de altfel, este sticla.
Mulți spun că cel mai bun terariu este confecționat din sticlă deoarece îți permite o vizibilitate optimă, nu se zgârie ușor, și este destul de ușor să menții o temperatură optimă. Acest material este potrivit atât pentru plante cât ți pentru animale. De asemenea, este singurul material potrivit pentru terariile semi-acvatice sau cele pentru broscuțele țestoase.
Un alt material des întrebuințat este lemnul. Potrivit mai ales pentru animalele care preferă pădurea, lemnul este un material mai degrabă economic. Asta deoarece reușește să asigure un nivel de temperatură ridicat și îl păstrează mult mai bine decât o face sticla. Asta se va traduce într-un consum redus de energie pentru întreținerea terariului.
Cele mai ieftine terarii sunt cele din plastic. Acestea sunt recomandate pentru plante sau pentru reptile mici. Terariile din plasă de sârmă pot fi folosite ca terariu secundar, pentru momentele când vrei să scoți reptila afară. Asta deoarece nu poți asigura un nivel de temperatură optim întrucât aerul va circula mereu cu mare ușurință.
Tot mai populare sunt modelele din melamină care au un singur perete transparent ce îți permite să observi ce se întâmplă în interior. Acestea sunt potrivite atunci când vrei să încorporezi terariul în perete.
Portabilitate
Dacă ai ales un animal care are nevoie de îngrijire continuă și este destul de sensibil, vei avea nevoie de un terariu portabil pe care să îl iei cu tine în călătorii atunci când nu ai în grija cui să îți lași animalul.
Acesta facilitează transportul, dar are dezavantajul de a se defecta destul de repede, deoarece nu este făcut din materiale foarte rezistente și grele. Aceasta înseamnă cu nu vei putea să păstrezi animalul într-un astfel de terariu pentru foarte mult timp.
Pe de altă parte, terariile permanente sunt concepute pentru a fi amplasate în locuință, într-un loc bine ales dinainte, deoarece acesta nu va putea fi mutat ușor. Viețuitoarea va putea trăi fericită într-un astfel de terariu până la sfârșitul vieții.
Specialiștii recomandă achiziționarea unui terariu portabil separat pe care să îl folosești doar atunci când vei călători, și să nu încerci să păstrezi reptila sau insecta prea mult timp într-un astfel de terariu, deoarece, cel mai probabil, condițiile de viață nu vor fi optime.
Dimensiunea terariului
Este foarte important să de interesezi temeinic despre preferințele și ritmul de dezvoltarea al fiecărei specii de plante sau tip de animal pe care vrei să îl pui în terariu. Dimensiunea terariului va fi aleasă în funcție de acest criteriu, dar și în funcție de spațiul de care dispui în locuința sau în camera ta.
Studiază bine cât de mult se dezvoltă planta pe care vrei să o îngrijești. Multe plante au nevoie de un spațiu generos de dezvoltare, în special în înălțime. Așa cp asigură-te că poți să le asiguri acest mediu propice.
În cazul insectelor și al reptilelor este necesar să alegi un terariu mai degrabă lat și lung decât înalt. Asta deoarece aceste animale au nevoie de mult spațiu pentru a se mișca nestingherite. Ia în considerare și viteza acestora de deplasare.
Șopârlele de dimensiuni mici și insectele pot să scape foarte ușor. Așa că asigură-te că peretele este suficient de înalt, dar și că are uși și ferestre care au închizători trainice. Animalul tău, indiferent că este o reptilă, o insectă sau un amfibian, trebuie să aibă suficient loc pentru a se plimba, a se încălzi, a se răcori, a se ascunde, sau a înota dacă acesta este cazul.
Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun terariu?
Pentru a te scuti de stresul alegerii substratului și a dotării terariului cu toate accesoriile necesare pentru funcționarea optimă a acestuia, alege să cumperi de la un producător care îți oferă un pachet cât mai complet.
Iată câteva accesorii care ar fi bine să fie livrate împreună cu terariul:
- Substrat – va trebui să creezi un substrat potrivit pentru animalul pe care vrei să îl găzduiești. Alege un terariu care vine la pachet cu pietricele sau cu nisip potrivit pentru tipul de animal pe care ți-l dorești.
- Funcție de ventilare – mai ales atunci când trebuie să recreezi un habitat deșertic, această funcție este foarte importantă pentru asigurarea unui aer uscat.
- Sistem de siguranță – care constă în uși și ferestre cu un sistem de închidere trainic. Reptilele sunt experte în evadare, și de îndată ce vor observa un punct vulnerabil, vor profita din plin de el.
- Lampa – Lampa cu neon sau cu UV este necesară pentru iluminarea optimă a terariului. Este necesară mai ales atunci când alegi un terariu din melamină.
- Sistem de încălzire – va fi necesar pentru plante sau animale de deșert sau tropicale.
- Termometru și higrometru – aceste dispozitive vor fi necesare pentru a verifica mereu temperatura aerului și a apei din interiorul terariului, pentru a te asigura că acestea au valori optime.
- Decor – va trebui să iei în considerare că pe lângă substrat, plană sau animal, va trebui să introduci și anumite elemente decorative, fie pentru a îmbunătății aspectul terariului cu plante, fie pentru a oferi animalelor obiecte de relief sau obiecte pe care să se cațere.
- Vas pentru apă și mâncare – necesar în special pentru reptile.
Producători și preț
Bineînțeles că ,materialul, funcțiile și accesoriile adiționale precum și dimensiunea terariului vor influența mult prețul acestora. Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este producătorul.
Nu este recomandat să alegi un produs fabricat de o firmă no-name, deoarece aceste produse se pot dovedi o investiție nefericită, ba mai mult pot compromite sănătatea animalului sau a ecosistemului pe care vrei să îl dezvolți. Îți recomandăm să alegi un terariu de la o firmă consacrată ca de exemplu: Exo Terra, Resun, Trixie sau Diversa.
De asemenea, foarte mulți utilizatori au recunoscut că au găsit cele mai bune terarii online. Așa au putut să cumpere într-un mod relaxat și să descopere cele mai avantajoase oferte. Aceștia au ajuns la concluzia că terariile achiziționate online sunt la fel de bune ca cele din magazinele fizice, cu singura diferență că întreg procesul de cumpărare este mai la îndemână și se face cu mult mai puțin efort.
Nu uita ca înainte să faci orice achiziție, că consulți secțiunea de review-uri disponibilă în orice magazin online. Dacă acestea sunt disponibile, îți poți da seama pe baza experienței altor utilizatori dacă terariul este potrivit pentru planta sau animalul pe care dorești să îl ai.
Astfel, având la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun terariu.
Cel mai bun terariu: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de terarii care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Terariu biOrb Air 60 litri
Terariu biOrb AIR este cel mai modern terariu complet automatizat, capabil sa reproduca un micro-climat pe baza conditiilor gasite in padurile tropicale, pentru a gazdui plante exotice, orhidee, broscute si alte reptile mici, plante aeriene, muschi, plante carnivore sau insecte.
Controleaza cantitatea de lumina, umiditatea si circulatia aerului.
Unitate de pulverizare a apei tip „ceata”, automatizata.
Cartus filtrare cu carbon – Compost de baza – Covor capilar.
2. TERARIU PT 600 60x35x45,5 CM
Terariu cu acces ușor pentru întreținere și hrănire cu ajutorul ușilor ce se deschid în exterior.
Uşile sunt prevăzute cu încuietoare ce vor împiedica evadarea reptilelor
Pot fi utilizate pentru orice tip de habitat, având partea de jos rezistentă la apă
Asigură confortul reptilelor prin intermediul gurilor de ventilaţie
Partea de sus este prevăzută cu un capac cu plasă din inox, ce asigură atât ventilaţia cât şi pătrunderea razelor de lumina,UVA,UVB,etc.
3. Terariu Sticla Hagen Exo Terra
Exo Terra Glass Terrarium este mediul ideal pentru reptile si amfibieni.
Terariul contine si un fundal ce imita un decor din natura.
Usile care se deschid in fata permit usor accesul pentru intretinere si hranire.
O incuietoare special conceputa va impiedica evadarea si usor pot fi deschise separat.
Partea de sus permite ventilarea, penetrarea rezelor UVB si infrarosu si poate in indepartata complet pentru acces usor in timpul decorarii sau curatarii.
4. Terariu Diversa Forest 30x25x35 cm
Terariu Diversa Forest este construit pentru a oferii conditii optime pentru reptile si amfibieni totodata fiind usor de intretinut.
Iluminare cu tub fluorescent – Termometru.
Roca pentru decor ce poate fi folosita ca ascunzatoare.
Recipient pentru apa si un recipient pentru hrana.
Include un sistem de ventilatie ce ofera conditii optime animalelor.
Acces facil in interiorul terariului datorita usilor mari glisante.
5. Terariu sticla Eheim terra set 80
EHEIM terra set 80, terariu cu kit de pornire in care gasiti tot ce aveti nevoie pentru setarea de baza.
Grosimea sticlei 5,00 mm.
Iluminare 1×18 wati.
Latime 80.00 cm – Inaltime 50.00 cm – Adancimea 40.00 cm.
Decor negru.