Cea mai bună hrană uscată pentru câini

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (44 voturi, media: 4,75 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună hrană uscată pentru câini? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aiba hrana uscată potrivită pentru cățelul tău? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna hrana uscata pentru cainiUn animal de companie poate devenii una din cele mai importante ființe pentru tine. Iubitul prieten al omului, câinele, este ales de multe persoane și familii ca animal de companie. Dar, în timp ce el îți poate oferi afecțiune, protecție, distracție și amintiri neprețuite, este de datoria ta să ai cea mai mare grijă de el.

Unul din cele mai importante aspecte legate de grija pentru animalul de companie este hrana. Atunci când optezi pentru hrană uscată, trebuie să te asiguri că este cea mai potrivită pentru el. Nici tu nu ai mânca orice, deci este normal să vrei să îi oferi cățelului tău cea mai bună hrană.

Află în continuare cum poți alege cea mai bună hrană uscată pentru câini.

Top 3 hrană uscată pentru câini recomandată

De ce să alegi cea mai bună hrană uscată pentru câni?

Dacă ești un proaspăt stăpân de câine, probabil că te-ai simțit absolut copleșit atunci când ai mers la raionul cu hrană uscată pentru câini și ai văzut numeroasele variante. Foarte probabil, te-ai întrebat și de ce este un sac de mâncare pentru câini mult mai scump decât alt sac cu același gramaj.

Sau poate că ești stăpânul unui câine de mulți ani de zile, dar acum se pare că mâncarea obișnuită nu îi mai face bine. Deoarece cel mai probabil nu ești un medic veterinar, îți poate fi destul de greu să alegi hrana potrivită pentru prietenul tău canin.

Alegerea hranei pentru câini însă, nu trebuie să de facă la întâmplare. Dacă vrei ca prietenul tău patruped să se bucure de cea mai bună alimentație, trebuie să fii foarte bine informat.

Cum alegi cea mai bună hrană uscată pentru câni

Cum influențează vârsta și talia câinelui hrana pe care o vei alege? Cum poți alege o hrană uscată cu adevărat nutritivă la un preț bun? Ce fel de hrană alegi dacă animăluțul tău are nevoi speciale?

Înainte de a decide ce hrană uscată îi vei oferi, trebuie să găsești răspuns la întrebările de mai sus. Pentru a face asta ai probabil nevoie de ore de documentare, timp pe care cel mai probabil nu îl ai la dispoziție. Din fericire am făcut noi treaba în locul tău și am adunat în acest ghid de cumpărături, toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege cea mai bună hrană uscată pentru câini.

Așadar pentru a afla tot ce trebuie să știi, acordă o atenție sporită următoarelor informații importante.

Calitatea hranei uscate

Hrana uscata pentru cateiDe cele mai multe ori diferențele de preț între pungile de hrană uscată pentru câini de la același brand și cu același gramaj, sunt justificate de calitatea hranei, dată de cele mai multe ori de tipul de ingrediente și procentajul acestora în compoziția produsului.

Astfel se disting trei praguri de calitate pentru hrana uscată pentru câini:

  • Hrană SuperPremium

Evident, cea mai bună hrană pentru câini este cea SuperPremium,  care este și cea mai scumpă. Procentajul de carne din compoziția produsului este de cele mai multe ori cel ce determină dacă un tip de hrană este sau nu SuperPremium.

Cel mai adesea, acolo un carnea este listată ca prim ingredient, vorbim de hrană de cea mai înaltă calitate. De regulă, carnea se va regăsi în proporție de 15-20% în compoziția produsului.

Cu toate acestea este bine ca împreună cu legumele (nu cerealele), procentajul să ajungă la 40%. Atunci putem vorbi de hrană cu adevărat SuperPremium.

  • Hrana Premium

Ușor mai ieftină și mai slab calitativ ca cea SuperPremium, hrana uscată pentru câini Premium este totuși o variantă recomandată. În acest caz, deja cerealele ocupă un procentaj mult mai mare din compoziția produsului, astfel încât ajung să devină principala sursă de proteină.

De asemenea, este important ca în hrana Premium să existe un bun echilibru între substanțele nutritive: vitamine, proteine, grăsimi.

Cea mai bună hrană uscată pentru câini însă este aceea care nu conține gluten. Majoritatea cerealelor care sunt adăugate în hrana pentru câini sunt: porumbul, secara, grâul etc. Toate acestea conțin gluten, împotriva căruia veterinarii avertizează.

Ai deci două posibilități, fie cauți hrană SuperPremium pentru câini care să nu conțină cereale cu gluten (se găsește mai greu), fie cauți hrană superioară sau Premium cu cel mai scăzut conținut de cereale.

  • Hrană Economică

Hrana economică este, evident, cea mai slabă calitativ. Deja nu mai conține deloc carne, ci doar înlocuitori. Nici un specialist nu recomandă acest tip de hrană, deoarece calitatea nutritivă este mult scăzută, și conținutul de gluten este ridicat.

Câinele tău o va consuma, dar o alimentație necorespunzătoare poate conduce la apariția bolilor digestive, a cancerului sau a alergiilor. În final, tot ce vei economisi cumpărând o astfel de hrană, va trebui să cheltui ulterior la veterinar.

Talia și vârsta câinelui

Un criteriu foarte important atunci când alegi cea mai bună hrană uscată pentru câinele tău este vârsta și talia acestuia. Asta deoarece hrana va juca roluri ușor diferite în fiecare stadiu al dezvoltării acestuia.

Mancare uscata de calitate pentru cainiDe asemenea, un câine de talie mare, nu va putea să se dezvolte armonios dacă i se va oferi un tip de hrană special conceput pentru câinii de talie mică. Când ești conștient de faptul că alimentația joacă un rol crucial în dezvoltarea sănătoasă a cățelului tău, vei începe să acorzi atenție și acestor detalii.

În funcție de vârsta câinelui există trei tipuri de hrană: junior, adult și senior. Un câine se încadrează în categoria junior în perioada 6 luni-1an. Această hrană este special concepută pentru a-i oferi cățelului baza pentru o bună dezvoltare.

Deoarece este în perioada de creștere, câinele va avea nevoie de o hrană cu un conținut bogat de  proteină, dar și multe vitamine. Dacă cățelul are între 2 și 6 luni, i se poate oferi hrană starter.

Între 1 și 7 ani câinele este considerat adult, și are nevoie de hrană specializată care să îl ajute să își păstreze energia și vitalitatea. De asemenea, este important să alegi hrana potrivită care să nu ridice riscul apariției obezității. Vrei ca animalul tău de companie să trăiască cât mai mult, de aceea trebuie să ai un mare control asupra alimentație sale.

Odată trecut de vârsta de 7 ani, câine devine senior. Din nou avem nevoie de o hrană specializată care să ajute în păstrarea unui nivel ridicat de energie, care să prevină eventualele boli care pot apărea, sau care să facă parte dintr-o terapie alimentară. Problemele digestive sunt foarte comune în cazul câinilor seniori, de aceea este necesar să le oferi cea mai bună hrană uscată, potrivită nevoilor lor.

Talia cățelului va influența și ea modul în care îi vei alege hrana. Dacă nu ești sigur ce talie are câinele tău, te poți ghida după greutatea acestuia astfel:

  • Foarte mică: 0 kg – 4 kg
  • Mică: 4 kg – 10 kg
  • Medie: 10 kg – 25 kg
  • Mare: 25 kg – 45 kg
  • Gigant: 45 kg+

Unii producători au scos pe piață hrană special adaptată pentru o rasă anume. Dacă ai un câine de rasă, s-ar putea să găsești hrană care i se adresează în mod special. Aceasta ar fi cea mai bună alegere pentru câinele tău de rasă.

Detalii legate de aromă și aspect

Este posibil să îți dai seama de calitatea hranei uscate pentru câinele tău, analizând detalii legate de aspect, miros și gust. În primul rând, este destul de ușor să îți dai seama care este hrana uscată de înaltă calitate analizând aspectul acesteia.

Culoarea trebuie să fie mereu mai închisă. Hrana uscată în nuanțe deschise are un procent mare de cereale în compoziție, și nu constituie o sursă de proteină potrivită pentru câini. O culoare închisă, indică un conținut ridicat de proteină din carne.

De asemenea, dacă hrana are un aspect uleios, acesta este un indiciu bun al valorii nutritive ridicate. Volumul sacului sau pachetului cu hrană, poate fi un alt indiciu al calității. Hrana de calitate superioară are o densitate mai mare, deci 1 kg de hrană premium va avea un volum mai scăzut decât unul de hrană economic.

Mirosul și gustul pot indica dacă hrana este alterată. Mulți stăpâni obișnuiesc chiar să guste hrana câinelui înainte. În primul rând, hrana câinelui trebuie să aibă o aromă plăcută, și dacă mirosul este înțepător sau rânced, acesta poate indica faptul că mâncarea este alterată.

În al doilea rând, nici gustul nu trebuie să fie rânced. Textura hranei nu trebuie să fie foarte moale sau foarte tare.

Atenție la informațiile de pe ambalaj

Caine hranit si fericitEste bine să te familiarizezi cu informațiile pe care producătorii le afișează pe ambalaj, astfel încât să fii sigur că știi ce cumperi. Din considerente de marketing, mulți producători adaugă în titlul produsului expresii de genul „cu brânză”, „cu somon” etc.

E bine să știi că pentru a putea pune acest detaliu pe etichetă, este suficient ca doar 3% din compoziția produsului să conțină brânză sau somon. De asemenea, dacă pe etichetă apare mențiunea „cu aromă de…”, nu te aștepta să găsești produsul în compoziție. Producătorii adaugă „urme” de aromă, suficient cât să fie detectată de cățel.

Nevoi speciale

Dacă prietenul tău canin are probleme de sănătate sau se află în perioade deosebite, cel mai bine este să vorbești cu medicul veterinar pentru a-ți recomanda cel mai bun tip de hrană uscată pentru câini. Există totuși unele situații în care poți alege singur hrana.

Dacă ai un cățel sensibil, cu posibile alergii, este indicat să îi cumperi o hrană hipoalergenică. Dacă ai un cățel care are probleme cu controlul greutății, este bine să cauți un tip de hrană pentru câini supraponderali cu conținut scăzut de grăsimi. În cazul în care ai un câine activ, posibil implicat în activități de performanță, va trebui să îi cumperi o hrană cu un conținut ridicat de proteine și carbohidrați.

În cazul cățelușelor fertile, este bine să ții cont de perioada de împerechere, gestație și alăptare atunci când le alegi hrana uscată.

Producători și preț

Așa cum am analizat mai sus, prețul este de cele mai multe ori influențat de calitatea hranei. Pentru a te asigura că achiziționezi cea mai bună hrană pentru câine însă, este bine să cercetezi puțin și brandurile de pe piață.

Îți recomandăm să cumperi de la branduri care sau o reputație bună și care sunt, eventual, recomandate de către veterinari. Printre cele mai recomandate branduri de pe piața din România de numără: Royal Canin, Brit Premium, Pedigriee, Hill’s, Purina.

Îți recomandăm să cumperi hrană pentru câini online, deoarece vei găsi repede ce ai nevoie, prețurile sun foarte bune, iar hrana va fi livrata direct la tine acasă. De asemenea, online poți consulta review-urile altor cumpărători.

Astfel poți să îți dai seama mai bine dacă produsul corespunde cu descrierea lui în realitate, și dacă i se potrivește cu adevărat câinelui tău. Având la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cea mai bună hrană uscată pentru câini.

Cea mai bună hrană uscată pentru câini: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva tipuri de hrană uscată pentru câini care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Hrana uscata pentru caini Royal Canin Maxi Junior

Hrana uscata pentru caini Royal Canin Maxi Junior Furnizeaza un aport energetic moderat, optim pentru perioada indelungata de crestere a cainilor de talie mare.
Contribuie la mineralizarea eficienta a oaselor printr-un aport aport echilibrat de energie si minerale (calciu si fosfor) si antareste structura osoasa si articulatiile.
O combinatie exclusiva de nutrimente ce mentin siguranta digestiva (proteine L.I.P.) si un echilibru optim al florei intestinale (prebiotice, FOS, MOS).
Ajuta la construirea mecanismelor naturale de aparare ale puiului, gratie complexului patentat de antioxidanti si manan- oligo-zaharide.

Vezi detalii si pret

2. Hrana uscata pentru caini Petkult Sensitive Maxi Adult cu miel si orez

Hrana uscata pentru caini Petkult Sensitive Maxi Adult cu miel si orezHrana uscata pentru caini Petkult Sensitive Maxi Adult este potrivita pentru cainii cu probleme digestive sau sensibili si asigura toate substantele necesare unei cresteri sanatoase.
Potrivita pentru caini adulti de orice rasa, talie mare si varsta +18 luni.
Contine condroitina si glucosamina pentru sanatatea articulatiilor.
Nu contine ingredientele cunoscute cu potential alergogen.
Contribuie la protejarea articulatiilor si a oaselor.
Contine crustaceele Krill care sunt o sursa bogata in acizi grasi esentiali Omega 3.

Vezi detalii si pret

3. Hrana uscata pentru caini Brit Premium Dry Adult

Hrana uscata pentru caini Brit Premium Dry AdultSe caracterizeaza prin continut sporit de carne – de pana la 45%.
Avantajele hranirii cu Brit Premium Dry Adult L: adaos de glucozamina si condroitina pentru articulatii sanatoase, proteine cu digestibilitate crescuta, acizi grasi esentiali Omega 3 si antioxidanti naturali pentru a sustine activitatea cardiaca, ulei de somon bogat in Omega 3 si Omega 6 pentru sanatatea pielii si a blanii.
Analiza medie pentru Brit Premium Adult L: proteina bruta 26%, lipide brute 14%, fibre brute 2,2%, cenusa bruta 6,5%, umiditate 10%, calciu 1,5 %, fosfor 1,1%.

Vezi detalii si pret

4. Hrana uscata pentru caini Brit Care, Grain-free, Adult

Hrana uscata pentru caini Brit Care, Grain-free, Adult Formula fara cereale cu somon si cartofi pentru caini adulti.
Compozitie: somon uscat (35%), cartofi (34%), proteina de somon (10%), grasime de pui (conservata cu tocoferoli), mere uscate, arome naturale, ulei de somon (2%), drojdie de bere, carapace de crustacee hidrolizate (sursa de glucozamina, 260 mg/kg), extract de cartilagiu (o sursa de condroitina, 160 mg/kg), manan-oligozaharide (150 mg/kg), ierburi si fructe (rozmarin, cuisoare, citrice, curcuma, 150 mg/kg), fructo-oligozaharide (100 mg/kg), yucca schidigera (100 mg/kg), inulina (90 mg/kg), armurariu (75 mg/kg).

Vezi detalii si pret

5. Hrana uscata pentru caini Pedigree Junior talie medie

Hrana uscata pentru caini Pedigree Junior talie medieHrana completa pentru catei si catele gestante sau care alapteaza.
In primul an de viata, cainii au nevoie de o nutritie speciala care sa le asigure o dezvoltare optima.
PEDIGREE® Junior asigura o hrana completa si echilibrata ce ajuta catelusii sa creasca sanatosi si puternici.
Produsul ajuta la sustinerea unui sistem imunitar puternic, a pielii si a blanii sanatoase, la o digestie buna si de asemenea ajuta la curatarea dintilor.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată