Cuprins
Cum alegi cea mai bună orgă electronică? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă cea mai bună orga electronică potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă ai un copil pasionat de muzică, sau poate ești o persoană care lucrează în domeniu, cu siguranță cauți instrumente care să îți permită să „guști” muzica la cel mai înalt nivel, și apoi să le-o poți „servi” și altora.
Printre cele mai iubite instrumente muzicale se numără pianul, dar după cum știm acesta este un instrument voluminos și greoi. O variantă portabilă foarte apreciată este orga electronică.
Bineînțeles, aceasta este mai mult decât o placă cu clape care vrea să imite un pian. Cea mai bună orgă electronică poate să redea o varietate de sunete și îți oferă o libertate compozițională mult mai mare.
Indiferent că este sau nu prima dată când alegi un astfel de instrument, iată mai jos cum să alegi cea mai bună orgă electronică.
Top 3 orgi electronice recomandate
- Orga electronica Korg Pa300 International
- Este compacta, accesibila ca pret si puternica si dispune de cea mai actualizata colectie de sunete si stiluri/ritmuri de cea mai inalta calitate.
- Vezi detalii si pret
- Set Orga Yamaha PSR-E263 cu stativ si casti
- Pianul portabil Yamaha PSR-E263 este inzestrat cu sunete si caracteristici excelente, ideale pentru aspiranti muzicieni care sunt doar la inceput.
- Vezi detalii si pret
- Orga electronica Schubert Etude Keyboard 450 USB
- Schubert Etude Keyboard 450 USB reprezinta drumul spre lumea magică a sunetelor și invită incepatorii sa isi practice propriile melodii.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună orgă electronică?
Orga electronică este un instrument cu clape care imită sunetul redat de o orgă acustică, dar nu numai. Are avantajul de a fi foarte portabilă și versatilă.
Unele modele conțin nenumărate tonalități și ritmuri, ceea ce îți permite să te joci cu sunete specifice mai multor instrumente muzicale, sau poți cânta la clape, în timp ce același instrument redă o compoziție, un ritm presetat.
Folosită cu iscusință, orga electronică poate ajunge să sune ca o întreagă orchestră, permițându-ți să fii în același timp, atât cântăreț cât și dirijor.
Cum alegi cea mai bună orgă electronică
Cunoaștem însă multe cazuri în care astfel de instrumente ajung să nu fie folosite, să deschidă doar discuții sau să adune praful într-un colț de cameră. Asta nu neapărat pentru că instrumentul nu este bun, ci pentru că nu a fost ales corect.
Orga electronică este un instrument ales adesea de către părinți și dăruit copiilor cu scopul ca aceștia din urmă să își dezvolte competențele muzicale. De multe ori însă, instrumentul este mult prea complex, copleșitor pentru copii, rezultând în refuzul celor mici de a exersa.
În alte cazuri, poate îți dorești un instrument cu care să poți merge la petreceri, sau cu care să faci un câștig. În ambele cazuri este foarte important să fii un cumpărător cât se poate de informat pentru a nu face o alegere proastă.
Oferta de pe piață este destul de mare, iar pentru un necunoscător, alegerea ar fi grea, chiar dacă ar trebui făcută între doar două modele.
Am pregătit astfel pentru tine, un ghid de cumpărături care conține toate informațiile de care ai nevoie, explicate pe înțelesul oricui, astfel încât tu să poți alege cea mai bună orgă electronică din prima. La final te așteaptă o listă cu cele mai bune instrumente de acest tip de pe piață.
Așadar, pentru a alege cea mai bună orgă electronică, acordă o atenție deosebită informațiilor următoare.
Experiența ta în domeniu
Una din cele mai mari erori pe care ai putea să le faci atunci când alegi o orgă electronică, este să nu alegi una adaptată nivelului tău de experiență muzicală. De exemplu, mulți părinți aleg să cumpere cel mai scump model de orgă electronică în ideea ca acesta este unul de calitate care va rezista în timp.
În realitate însă, ceea ce cumpără este un instrument foarte complex și greu de învățat de către un copil care nu are niciun tip de experiență anterioară la clape sau alt tip de instrument.
Este important să alegi un model care este în armonie cu nivelul tău de cunoștințe muzicale, pentru a te asigura că acesta va fi folosit din plin.
Pentru începători, orgile electronice vor fi disponibile la un preț mai accesibil. Vorbim de instrumente care nu sunt foarte complexe, nu au multe numere de ritmuri, tonuri și inclusiv clapele sunt mai puține. Deși nu este un model performant, este recomandat pentru persoanele care abia încep pe ruta muzicii.
La urma urmei, nu ai vrea să investești foarte mult într-un instrument care nu va fi folosit. Este mai înțelept să faci o investiție moderată, astfel, chiar dacă îți dai seama că nu e pentru tine, sau nu este un domeniu care să îl atragă pe copil, nu îți va părea la fel de rău după bani.
Pentru nivelul de mijloc, se recomandă achiziționarea unei orgi electronice care este mai complexă tehnic. Deja după ce o persoană învață tehnicile de bază de utilizare a instrumentului muzical, va fi capabil să distingă particularitățile sunetului, să abordeze tehnici de cântat avansate. Numărul de clape va fi mai mare, și opțiunile de control vor fi și ele mai multe.
La nivelul avasat, vorbim deja de persoane care cântă în fața unui public, care folosește orga electronică pentru a oferi un spectacol sau pentru a-și câștiga existența.
În acest caz, performanța este criteriul care va prima. Bineînțeles, această orgă va avea un număr cât mai mare de clape, de tonalități și ritmuri, permițându-i utilizatorului să compună sau să cânte compoziții mai complexe. Este genul de orgă electronică care e potrivită pentru evenimente muzicale.
Tipul claviaturii
Claviatura pe care o vei alege, va depinde mult de modul în care vrei să folosești orga electronică. Iată care sunt opțiunile tale:
Claviatură ușoară
Claviatura se referă la greutatea clapelor la apăsare. Cu cât acestea opun mai multă rezistență, cu atât claviatura înseamnă că este mai grea. Cea mai bună orgă electronică cu claviatură ușoară, este folosită în special de producătorii de muzică.
Avantajul constă în greutatea clapelor care sunt ușoare, deci ușor de apăsat. Astfel rapiditatea și ușurința cu care pot fi generate sunete este mai mare, deci mai avantajoasă.
Modelele cu o astfel de claviatură nu sunt recomandate persoanelor care își doresc să se concentreze pe tehnica pianistică. La o astfel de orgă ar trebui să urmărești calitatea tonurilor și spectrul acestora. Spre exemplu ar trebui să poți reda atât tonuri de instrumente de suflat, cât și tonuri de instrumente cu coarde cu ar fi chitara. Cu cât este mai larg spectrul de tonuri, cu atât mai bine.
Claviatură semi-grea
Cuvintele care descriu cel mai bine o orgă electronică cu o claviatură semi-grea sunt fiabilitatea și versatilitatea.
Un asemenea instrument este o soluție de compromis între varianta synth-action (claviatură ușoară) și cea hammer action (claviatură grea). Practic, clapele opun mai multă rezistență la atingere decât modelul prezentat mai sus, dar mai puțină decât o claviatură grea.
Cum este asta în avantajul tău? Ei bine încă te poți bucura de senzația pe care ți-ar oferi-o cântatul la un pian acustic, în timp ce nu îți va fi foarte greu nici să cânți în tonuri diferite.
Claviatura grea
O orgă electronică cu claviatură grea, este compromisul perfect dintre avantajele și senzația unui pian acustic, și lipsa unui buget sa a unui spațiu adecvat pentru acesta.
Așa cum bine știm, clapele de la un pian acustic sunt mai greu de apăsat, iar o claviatură grea va opune mai multă rezistență la apăsare, ceea ce imită senzația de a cânta la un pian tradițional.
Este o alegere bună pentru cei care își doresc să îți îmbunătățească tehnica pianistă, dar nu își permit un pian clasic, sau preferă portabilitatea oferită de o orgă electronică. Alte avantaje sunt faptul că ai mai mult control asupra sunetului, nu mai trebuie să îți faci griji pentru acordarea instrumentului sau pentru întreținerea acestora.
De asemenea, ai posibilitatea de a controla volumul sunetului astfel încât să nu îți deranjezi vecinii, dacă acesta este cazul, și unele modele permit chiar conectarea unui set de căști care îți permite să exersezi chiar și noaptea.
Numărul de clape
Înainte de a cumpăra o orgă electronică va trebui să verifici numărul de clape, deoarece acesta va determina ce anume vei putea interpreta la pian. Orgile electronice pot avea un număr de clape care variază de la 25 la 88.
Cele care au numărul complet de 88 de clape, sunt cele care se apropie cel mai mult de un pian clasic, iar majoritatea orgilor electrice au cel puțin 61 de clape sau mai multe.
Orgile electrice mai ieftine pot avea chiar și doar 25 de clape, deși majoritatea instrumentelor care sunt cumpărate pentru casă, au 49, 61 sau 76 de clape.
Cu cât sunt mai multe clape, cu atât va fi mai mare gama de note a instrumentului. O orgă electronică cu 25 de clape are doar două game octave, în timp de una de 49 de clape are 4 octave, una de 61 de clape are o gamă de 5 octave, cea de 76 de clape, 6 octave, iar cea de 88 de clape, 7 octave.
Fiecare octavă cuprinde 7 clape albe și 5 negre, sau 12 tonuri cromatice. Cu cât este mai mare instrumentul, cu atât este spațiu mai mare pentru mai multe opțiuni sonore.
Totuși, cu cât dimensiunea instrumentului crește, cu atât acesta este mai puțin portabil. Dacă vrei o orgă electronică pe care să ți mereu doar în casă, atunci una cu 88 de clape poate fi o alegere bună, dar pentru una pe care să o poți transporta cu ușurință, se recomandă un număr mai mic de clape.
De asemenea, trebuie să alegi numărul de clape în funcție de experiența ta la un astfel de instrument. În timp ce un număr de 88 de clape este recomandat pentru cineva care își dorește să cânte la un pian tradițional, elevii pot învăța să cânte și la un instrument simplu de 66 de clape.
Un astfel de instrument este și mai ieftin în general. De asemenea, 76 de clape sunt suficiente pentru a cânta majoritatea pieselor pe care îți dorești să le interpretezi.
Polifonie
Polifonia este caracteristica orgii electronice care se referă la numărul de note care poate fi redat simultan. Este o caracteristică foarte importantă, și este de dorit ca polifonia să aibă o valoare cât mai mare, în acest caz sunetul fiind mai complet.
În mod normal, o orgă electronică poate avea o valoare a polifoniei între 16 note și 128 de note simultane. Cele mai recomandate pentru un utilizator convențional sunt modelele care au între 32 și 64 de note muzicale ce pot fi redate în același timp. Dacă vei ajunge la limita polifoniei, orice sunet în plus va ieși distorsionat, iar compoziția nu va mai fi armonioasă.
Profesioniștii pot opta pentru un instrument avansat cu un număr de 200 de note, aceasta fiind cea mai bună orgă electronică pentru o persoană care își câștigă existența din cântatul la orgă.
Ritmuri
Orice orgă electronică are în memorie un număr de ritmuri muzicale. Pentru începători, este ideal să alegi un model cu 10 – 50 de ritmuri, în timp ce persoanele care sunt experimentate, pot alege una cu 180 de ritmuri.
Numărul de tonuri
Tonurile se referă la numărul de sunete specific unui instrument muzical care pot fi redate în același timp. Astfel orgile electronice ieftine au un număr de tonuri între 10 și 100, dar cele profesionale pot ajunge la o valoare de 640 de tonuri.
Opțiuni de conectivitate
Cea mai bună orgă electronică îți va permite să te conectezi atât prin port USB cât și prin MIDI. Dacă vrei să folosești orga doar acasă, și nu ai de gând să o conectezi la un amplificator, una cu conectare USB este suficientă.
În schimb, dacă vrei să mergi cu ea în concerte vei avea nevoie de tip de conexiune MIDI, deoarece asta o cer majoritatea amplificatoarelor. În orice caz, ar trebui să fie ușor să găsești un adaptor USB-MIDI sau invers.
Ce accesorii și funcții ar trebui să aibă cea mai bună orgă electronică?
- Pedale – minim 3 și una cu funcție de Sustain
- Intrare Jack
- Scaun și stativ
Concluzii
Îți recomandăm să alegi cea mai bună orgă electronică online. Aici vei găsi cele mai bune prețuri, și ai posibilitatea de a studia mai bine un produs, fără a fi sâcâit de un vânzător insistent.
De asemenea, ai mai multe șanse să găsești un model care să fie exact pe gustul tău, Nu uita să verifici părerea altor cumpărători atunci când un produs ți se pare dubios, deoarece experiența lor te poate ajuta să eviți investiția.
Acum că ai parcurs toate aceste informații ești gata să alegi cea mai bună orgă electronică.
Cea mai bună orgă electronică: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de orgi electronice care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Orga electronica Korg Pa300 International
Pa300 este cea mai noua aditie a laudatei serii Korg Pa cu renume mondial.
Este compacta, accesibila ca pret si puternica si dispune de cea mai actualizata colectie de sunete si stiluri/ritmuri de cea mai inalta calitate.
Folosind stilurile preinstalate din fabrica puteti interpreta cu usurinta alaturi de o formatie sau va puteti crea propria muzica.
Pa300 va pune la dispozitie peste 950 de sunete si 64 de seturi de tobe de cum este scoasa din cutie si pornita.
2. Set Orga Yamaha PSR-E263 cu stativ si casti
Pianul portabil Yamaha PSR-E263 este inzestrat cu sunete si caracteristici excelente, ideale pentru aspiranti muzicieni care sunt doar la inceput.
Utilizati functia de invatare lectie, Yamaha Education Suite (DA) pentru a afla cele 112 cantece presetate sau profita de 400 de Voci de instrumente si 130 de stiluri pentru a experimenta tehnica si a crea propria muzica.
Functie de inregistrare – Mufa AUX IN pentru conectarea unei surse audio externe.
Master EQ / Ultra Wide Stereo – Modul Duo – Design compact si portabil.
3. Orga electronica Schubert Etude Keyboard 450 USB
Cu 61 taste iluminate, sensibile la atingere, Schubert Etude Keyboard 450 USB reprezinta drumul spre lumea magică a sunetelor și invită incepatorii sa isi practice propriile melodii.
460 voci, 260 de ritmuri și 65 de cântece demo, împreună cu o gamă largă de percuție, pentru a promova propria creativitate.
460 voci, 260 ritmuri 65 melodii demonstrative și 32 sloturi de memorie pentru ritmuri special programate.
Interfață USB-MIDI pentru a conecta telefonul inteligent sau laptopul.
4. Orga cu acompaniament Casio CTK-3500
Simtiti bucuria muzicii impreuna cu CTK-3500, un sintetizator compact si sofisticat, dar puternic si simplu de utilizat, care face din fiecare interpretare o experienta unica.
Acest sintetizator are 61 de clape cu dinamica, 100 de ritmuri incorporate, 400 de sunete si functie de invatare.
Nivel performanta: Intermediar.
Tip claviatura: Usoara.
Greutate: 3.5 Kg.
5. Orga electronica 61 clape MQ-814USB
Instrument electronic muzical de cantat cu 61 de clape, 16 de ritmuri, 10 tonuri, 6 melodii demonstrative, cu diverse functii si afisaj digital, cu boxe incorporate si alimentator inclus.
Intrarea pentru microfon si microfonul inclus va permit sa cantati piesele in acelasi timp cu cantatul la clape.
Orga electronica dispune de un port USB, si puteti asculta MP3-uri de la boxele orgii.
Dimensiuni orga: 62x17x5 cm.