Cuprins
- 1 Top 3 chitare electrice recomandate
- 2 De ce să alegi cea mai bună chitară electrică?
- 3 Cum alegi cea mai bună chitară electrică
- 4 Cea mai bună chitară electrică: recomandări
Cum alegi cea mai bună chitară electrică? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă chitara electrică potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Muzica a fost și va rămâne un dar frumos pe care l-am primit. Deși nu este indispensabilă pentru viață, puțini dintre noi și-ar putea imagina o lume fără muzică.
Varietatea de instrumente muzicale ne permite fie să ne dezlănțuim creativitatea și să creăm muzică, fie să ne bucurăm de un stil anume sau de altul. Mai mult, faptul de a învăța să cânți la un instrument poate să dezvolte și alte calități sau aptitudini care se pot dovedi a fi foarte utile.
Chitara electrică este unul din cele mai iubite instrumente ale epocii moderne, aceasta fiind folosită pentru a genera sunete utilizate în diferite stiluri muzicale.
Dacă vrei să afli unde au găsit alții un astfel de instrument la un preț foarte bun, dar și cum poți alege și tu cea mai bună chitară electrică din prima, citește acest articol.
Top 3 chitare electrice recomandate
- Chitara electrica Fender Standard Telecaster
- Standard Telecaster combina traditionalul cu modernul, pastrand elementele vechi si adaugand caraceristici noi, pentru a obtine sunetul legendar Fender.
- Vezi detalii si pret
- Chitara Electrica Ibanez RG370AHMZ-BMT
- Solistica fulgerator de rapida nu intampina nicio problema cu aceasta tastiera si cu gatul Wizard, taste plate si jumbo frets, sistem tremolo Edge Zero II cu Zero Point System.
- Vezi detalii si pret
- Chitara electrica CHORD CAL63
- CAL63 este o chitară de concert ucigașă, care se bazează pe modele și mecanici tradiționale, cu un egalizator și volum de control cu 2 benzi.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună chitară electrică?
Cea mai bună chitară electrică este un instrument complex care poate fi folosit în stiluri diferite, poate chiar contradictorii, de la heavy metal la jazz sau latino.
Pentru a putea înțelege de ce ai nevoie de cea mai bună chitară electrică, este o idee bună să înveți câte ceva despre anatomia ei și modul în care funcționează. Sistemele și modelele de chitară electrică pot varia foarte mult, totuși acestea au același sistem general de operare.
Dozele fixate pe corpul chitarei electrice funcționează ca un câmp magnetic. Când o coardă de metal este ciupită și vibrează, generează curent. Acel curent este transmis de către duze la cablul atașat la chitară și este transmis mai apoi la un amplificator.
Amplificatorul mărește semnalul și îl transformă în diferite tonalități și efecte, în funcție de designul și capacitățile amplificatorului. Semnalul este mai apoi transmis într-un difuzor unde este convertit în unde sonore.
Tipul de duze, controlul de ton, corzile, tehnica de cântat, precum și alți factori ce țin de designul chitarei, pot influența foarte mult semnalul care este transmis amplificatorului.
Pe scurt, fiecare componentă a chitarei influențează sunetul care este emis. Pentru a obține sunetul pe care îl dorești, este necesar să alegi cu grijă chitara.
Cum alegi cea mai bună chitară electrică
Bineînțeles, sunt extrem de multe modele pe piață, și este destul de greu să îți dai seama dacă merită sau nu să investești într-una mai scumpă sau mai ieftină.
De asemenea, trebuie să iei în considerare foarte mulți factori, de la tipul de material folosit în construirea chitarei, la forma acesteia, la componente și chiar accesorii. Alegerea nu este ușoară mai ales atunci când nu ești bine informat.
Dorim să te ajutăm și am compus acest ghid de cumpărături care conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege cea mai bună chitară electrică pentru tine.
Îți pregătim la final și o listă cu cele mai bune chitare electrice disponibile acum pe piață.
Corpul chitarei electrice
De dragul universalității vom folosi în mare parte termeni în engleză atunci când ne referim la componente sau caracteristici ale chitarei electrice. La urma urmei este un instrument internațional și termenii pe care îi folosim sunt cei general acceptați de către orice autoritate în domeniu.
Există trei tipuri de bază de corpuri de chitară, fiecare având propriile caracteristici: Solid body, Hollow body și Semi-hollow body.
Solid-body
Acesta este cel mai întâlnit tip de chitară electrică și este realizată dintr-o singură placă de lemn. Aceste chitare pot varia de la modele cu tip de duză simplu, la modele ornate și decorate, cu duze multiple și o multitudine de opțiuni electronice.
Deși acestea nu produc o rezonanță la fel de mare ca alte modele, lemnul folosit are un impact foarte mare asupra sunetului produs de instrument.
Hollow Body
Așa cum sugerează și numele, aceste chitare au corpuri scobite în interior. Se aseamănă foarte mult cu forma unei chitare acustice, și, datorită designului, produc o rezonanță mai mare.
Deși nu regăsim o gaură în corp, așa cum este cazul chitarelor acustice, chitarele electrice cu un astfel de corp folosesc adesea un tip diferit de duze decât cele solid body.
Acestea sunt adesea preferate pentru jazz, deoarece emit sunete calde dintr-o gamă de mijloc, și funcționează cel mai bine cu amplificatoare cu volum scăzut.
Semi-holow body
Acesta este un model hibrid care are doar o parte din corpul chitarei goală în interior. Restul corpului este plin, asigurând o stabilitate mai mare. Rezonanța este una mai mare decât în cazul modelului solid body.
Aceste chitare au un sunet asemănător cu cel al clopotelor mici, sunet „dulce”, ceea ce o face perfectă pentru stilul country, folk-rock și pentru solo-uri de chitară.
Tipul de lemn folosit pentru construirea chitarei electrice
Din moment ce sunetul unei chitare electrice este determinat de interacțiunea coardelor vibrante și magneții din duze, poate te întrebi ce importanță are lemnul. De fapt, lemnul are o influență foarte mare asupra sunetului chitarei.
Rezonanța dată de lemn, determină lungimea vibrațiilor coardelor precum și forma mișcării. Lemnul permite, de asemenea, mișcarea duzei.
Astfel lemnul este foarte important atunci când vrei să alegi cea mai bună chitară electrică.
Mahon
Acesta este un lemn foarte dens și puternic folosit în aproape toată părțile unei chitare electrice, mai puțin pentru tastieră și pentru cordar, unde este nevoie de un lemn mai tare.
Un gât de mahon și un spate din mahon sunt întâlnite, cel mai adesea, în cazul chitarelor cu o lungime de scală scurtă, care au partea din față din arțar. O altă combinație des întâlnită este un corp și gât din mahon.
Deoarece mahonul este foarte tare, scoate în evidență gama de mijloc și frecvențele de bas pentru un ton de chitară mai moale. Mahonul este un lemn cu rezonanță mare, și are o culoare maro intensă.
Arțar
Acesta este cel mai întâlnit material pentru gâtul chitarelor electrice. Este foarte tare și dens, și, adesea, textura sa detaliată este foarte atractivă. Arțarul are un ton foarte aprins.
Datorită aspectului și a tonului caracteristic, arțarul este folosit ca furnir sau pentru a lamina suprafața unei chitare mai scumpe din corp solid. Mai este folosit pentru partea din față a chitarelor de tip hollow body, unde este de obicei laminat.
Tăria sa scoate la suprafață falsetele din sunetele chitarei. Este folosite adesea pentru tastiere, unde adaugă definire sunetului.
Palisandru
Acesta este cel mai întâlnit tip de lemn pentru tastiere. Este foarte dens și tare și poate fi chiar aspectuos. Culoarea lui variază de la aproape negru la maro vărgat sau blond.
Ocazional, este folosit și pentru corpul chitarelor, dar acestea sunt mai grele.
Abanos
Un lemn foarte tare și dens, este folosit în principal pentru tastiere în cazul chitarelor mai scumpe. Are o suprafață mătăsoasă și este de obicei aproape complet negru.
Frasin
Acestea este un lemn comun pentru corpul chitarei, în cazul corpurilor solide. Este mai tare decât mahonul și are o rezonanță foarte mare. Asta îi conferă chitarei un ton aprins și o gamă de mijloc foarte bine definită.
Este un lemn într-o nuanță deschisă cu o textură atractivă, și este tratat adesea cu un finisaj transparent.
Arin
Are cam aceleași caracteristici ca frasinul, dar este mai ieftin și nu e la fel de aspectuos. Este folosit adesea pentru chitarele solid body. Are o nuanță deschisă, deși adesea este tratat cu un finisaj opac.
Agathis
Este un lemn similar cu arinul atât la tonalitate cât și la aspect, deși nu e la fel de rezonant. Este caracteristic chitarelor mai noi și mai accesibile la preț.
Nato
Mai este cunoscut și ca mahonul de est, și conferă o rezonanță caldă. Acesta este un lemn foarte tare și este adesea folosit pentru gâtul chitarelor mai ieftine.
Tipul de scală
Scala se referă la lungimea coardei în timp ce vibrează, așadar se măsoară distanța de la căluș la prăguș. Scala poate să fie mai lungă sau mai scurtă. Asta îți influențează confortul.
Trebuie să te asiguri că tastierele îți sunt confortabile, iar cu cât scala este mai mare, cu atât dimensiunea tastierelor va fi mai mare. Iată care sunt principalele tipuri de scală:
- Scala Gibson – Aceasta le oferă chitarelor Les Paul tonalitatea rotundă și notele joase clare. Dimensiunea este de 62,8cm, adică 24,75 inch.
- Scala Fender – Aceasta este de 25,5 inch adică de 64,77 cm. Oferă un sunet clar și aprins, care este ideal pentru un chitarist principal și pentru stilul Hendrix.
- Scala de 25 de inch – Este folosită de producători precum PRS, și au un ton distinctiv.
O scală mai lungă oferă o tensiune mai mare în corzi ceea ce duce la un sunet mai ascuțit și note joase bine definite. O scală mai scurtă este mai puțin tensionată, ceea ce facilitează „îndoirea acestora”.
De asemenea, este mai potrivită pentru cei cu mâini mici. În general, tonul oferit de o scală mai scurtă este mai cald.
Tipul de duze
Sunetul chitarei care va ieși din amplificator este posibil datorită duzelor. La început este posibil să nu observi o diferență atât de mare între duze, dar treaba nu este foarte complicată.
Cu toate acestea, faptul de a învăța să faci diferența dintre principalele tipuri de duze, te va ajuta să faci o alegere mai informat.
Unele chitare vor include chiar tipuri multiple de duze, în timp ce altele vor avea dor un tip sau un altul:
- Duză cu bobină unică – acestea au un ton sticlos ideal pentru stiluri muzicale precum blues sau rock and roll. Au o formă ovală, și au mici puncte de metal, unul pentru fiecare coardă.
- Duză Humbucker – a fost creată ca o variantă îmbunătățită a duzelor cu o singură bobină, ceea ce conferă un „hârâit” mai mare atunci când volumul este ridicat. Au formă dreptunghiulară și sunt făcute din metal. Dacă preferi distorsul, vei dori o chitară care să aibă cel puțin o astfel de duză.
- Alte tipuri de duze – unele chitare ar putea avea și alte tipuri de duze. De exemplu, duzele P90 au fost foarte populare printre chitariști, oferind același distors dar împreună cu un bas cald.
Puntea chitarei electrice
Sau călușul este o componentă situată pe corpul chitarei. De obicei puntea va fi fie fixă, fie mobilă, iar pentru începători este recomandă cea fixă. Ambele au avantaje și dezavantaje.
O punte mobilă sau tremolo îți va permite să experimentezi foarte mult, de la efecte vibrato la efecte de distors, și pot suna foarte bine în solourile de chitară. Totuși acestea pot afecta acordarea corzilor, deci este recomandat să ai o chitară cu sistem de blocare a prăgușului și a călușului.
Puntea fixă este excelentă pentru a susține stabilitatea tuning-ului, dar nu vei avea efecte de vibrato. La urma urmei, se rezumă mult la preferințele personale alegerea pe care o vei face.
Ce accesorii trebuie să aibă cea mai bună chitară electrică?
- Amplificator – necesar pentru ca sunetul să poată fi redat
- Cablu – ai nevoie de un fir pentru a asigura conexiunea între chitară și amplificator.
- Acord – necesar pentru asigurarea reglării tensiunii corzilor.
- Căști – Dacă nu ai vecini care apreciază exercițiile tale, o pereche de căști ar fi de dorit.
- Curea – te ajută să susții mai bine greutatea instrumentului.
- Husă sau cutie – pentru depozitare și transport în siguranță.
- Pene – pentru a putea cânta fără durere în degete.
Producători
Pentru a te asigura că alegi un instrument de calitate, este important să selectezi corect și producătorii. Iată care sunt cei mai apreciați din România la ora actuală: Fender, Ibanez, Storm, Squier.
Îți recomandăm să cumperi cea mai bună chitară electrică online. Aici vei avea acces la foarte multe modele din care vei găsi sigur unul potrivit pentru tine. De asemenea, prețurile sunt adesea mult mai accesibile decât în magazinele fizice.
Dacă nu ești sigur dacă chitara va fi sau nu bună, poți oricând, și chiar este recomandat, să consulți recenziile altor utilizatori. Poți afla dacă aceștia au fost sau nu mulțumiți de chitară, dacă prețul este justificat sau dacă au avut probleme cu chitara. Astfel poți să te protejezi de o investiție pe care o vei regreta.
Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești gata să alegi cea mai bună chitară electrică pentru tine cu care să cucerești un public întreg.
Cea mai bună chitară electrică: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de chitare electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Chitara electrica Fender Standard Telecaster
Standard Telecaster combina traditionalul cu modernul, pastrand elementele vechi si adaugand caraceristici noi, pentru a obtine sunetul legendar Fender.
Cu doze single-coil, taste Jumbo medii, bridge 6-saddles, cavitatile corpului ecranate, pickguard pergament si logo Fender transversal in stilul anilor ’70.
Material corp: Arin – Material gat: Artar.
Numar taste: 21 – Numar corzi: 6.
Configuratie doze: SS – Comutator doze: 3 pozitii.
2. Chitara Electrica Ibanez RG370AHMZ-BMT
Modelele RG cu tremolo fac fata celor mai abuzivi utilizatori de whammy bar de pe Glob.
Acum fiind dotate cu sistemul tremolo Edge Zero II cu Zero Point System, stabilitatea in acordaj este maximizata.
Solistica fulgerator de rapida nu intampina nicio problema cu aceasta tastiera si cu gatul Wizard, taste plate si jumbo frets.
Numar taste: 24 – Numar corzi: 6.
Configuratie doze: HSH – Material corp: Frasin.
3. Chitara electrica CHORD CAL63
CAL63 este o chitară de concert ucigașă, care se bazează pe modele și mecanici tradiționale.
Ca materiale de construcție, arinul este baza acestei chitari electrice, paltinul si lemnul de trandafir (corp, gât și tastiera) și o mulțime de cromuri pentru tuning-ul masinii de operat.
Cu un egalizator și volum de control cu 2 benzi – accesoriile uzuale sunt disponibile pentru un control ton.
Numar taste: 22 – Numar corzi: 6.
4. Chitara bass Squier Vintage Modified Jazz Bass ’70
Varianta pentru stangaci a modelului Squier Vintage Modified Jazz Bass ’70s.
Cu mai multe caracteristici specifice (printre care doua doze Duncan Designed™ JB101, un gat subtire de artar in forma „C” cu finisaj lucios si cu aspect vintage), aceasta chitara este ca o intoarcere in timp, in perioada de glorie a Jazz Bass-ului!
Forma corp: Jazz Bass – Tip corp: Solidbody.
Numar taste: 20 – Numar corzi: 4.
Material corp: Artar.
5. Set Chitara Electrica Black VISION Stratocaster
Set chitara electrica black Vision format din:
Chitara – Amplicator pentru chitara – Curea pentru chitara – Cablu jack/jack – Pene chitara – Corzi rezerva pentru chitara.
Forma corp: Stratocaster – Tip corp: Solidbody – Tip punte: Tremolo.
Numar taste: 22 – Numar corzi: 6.
Configuratie doze: SSS – Numar doze: 3 – Comutator doze: 5 pozitii.
Material corp: Arin.