Cuprins
- 1 Top 3 decantoare de vin recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun decantor de vin?
- 3 Cum alegi cel mai bun decantor de vin
- 4 Cel mai bun decantor de vin: recomandări
Cum alegi cel mai bun decantor de vin? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă decantorul de vin potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Dacă abia acum ai început să faci primii pași în lumea vinului, probabil că idea de decantor de vin ți se pare fie prea nouă, fie prea sofisticată și extra pentru tine.
Totuși, faptul de a folosi un decantor e calitate, poate schimba total modul în care te bucuri de această băutură foarte apreciată.
Pe măsură ce ajungi să apreciezi complexitatea aromelor pe care un vin bun le oferă, faptul de a folosi un decantor de vin devine o necesitate pentru te bucura de un gust cu adevărat încântător.
Dacă ai ajuns în acest stadiu, iată cum poți să cumperi cel mai bun decantor de vin pentru tine, sau pentru a-l face cadou unui iubitor de vin.
Top 3 decantoare de vin recomandate
- Decantor pentru vin Spiegelau Pisa 1,5 l
- Baza generoasă oferă cel mai bun sistemul de aerare pentru a complimenta orice vin.
- Vezi detalii si pret
- Decantor si aerator profesional Vin Bouquet FIA002
- Setul alcatuit din aerator si decantor. Vinul se va aera mult mai repede.
- Vezi detalii si pret
- Decantor profesional vin InnovaGoods
- Caracteristici: finisaj anti-alunecare, capac pliabil, de protecție.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun decantor de vin?
La ce este bun decantorul de vin și cum de face o diferență atât de mare? Decantorul de vin este un recipient de servire al vinului, cu scopul de a-l decanta. Se folosesc de regulă pentru vinul roșu, dar pot fi folosite și pentru whisky, Bourbon, coniac sau alte tipuri de lichior. Pentru vin, decantoarele sunt folosite din două mari motive:
- Aerare – Decantorul permite vinului să fie expus la aer înainte de a-l bea. Această expunere ajută la intensificarea aromelor din vin, ceea ce înseamnă că te vei bucura de un pahar de vin mai gustos, permițându-ți să simți toate dimensiunile gustative ale acestuia.
- Separă sedimentele – Pe măsură ce vinul se învechește, se colectează sedimente. În procesul de decantare, sedimentele se depun pe fundul decantorului, ceea ce înseamnă că în paharul tău va exista doar lichid. Această separare ajută la claritatea vinului, dar contribuie și la reducerea amărăciunii vinului.
Unii oameni sunt de părere că un decantor de vin, poate face și un vin ieftin să aibă un gust mai bun. Alții în consideră un element important pentru a se putea bucura pe deplin de calitățile unui vin vechi. În concluzie, indiferent de tipul de vin pe care îl consumi, sunt mari șanse ca acesta să aibă un gust mai bun atunci când îl decantezi.
În plus, aceste piese de servire sunt foarte aspectuoase, unele cu un design intrigant care va fi cu siguranță lăudat de oaspeți. Sunt elementul ideal pentru a adăuga un plus de eleganță și sofisticare oricărui cadru.
Cum alegi cel mai bun decantor de vin
Pentru a alege un decantor bun însă este necesar să fii foarte bine informat, deoarece oferta de pe piață este destul de variată.
În acest sens, te invităm să citești acest ghid de cumpărături pentru a descoperii cum poți alege cel mai bun decantor de vin.
De asemenea, la final am pregătit o listă cu cele mai bune decantoare de pe piață, selectate confort criteriilor de calitate pe care le vom analiza mai jos.
Astfel te vei putea bucura de cel mai bun produs la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Gâtul decantorului
Decantoarele de vin au forme variate, multe dintre ele fiind special concepute pentru a fi atât aspectuoase cât și funcționale. Unul dintre elementele care fac diferența dintre un decantor funcțional și unul doar aspectuos este gâtul acestuia.
Decantor cu gât larg
Dacă scopul pentru care folosești decantorul este aerarea vinului, este recomandat să alegi un decantor cu gât larg. Acestea permit unei cantități mai mari de oxigen să pătrundă, ceea ce face ca vinul să se aereze mai rapid și mai eficient.
Sunt și mai ușor de curățat decât versiunile cu gât mai îngust. Acestea sunt cele mai populare de pe piață, și sunt apreciate de majoritatea iubitorilor de vin.
Decantor cu gât îngust
Aceste modele nu sunt la fel de bune pentru aerarea vinului. Motivul este evident, gâtul permițând unei cantități ai mici de oxigen să pătrundă în recipient. De asemenea pot fi foarte dificil de curățat. În mod normal, ar fi necesar să achiziționezi o perie specială cu un cap special pentru a putea să cureți decantorul corespunzător.
Totuși, acestea sunt foarte eficiente în separarea vinului de sedimente. Atunci când torni vinul dintr-un decantor cu gât îngust, este bine să îl torni ușor, ideal cu o sursă de lumină aproape, astfel încât, pe măsură ce torni să poți depista sedimentele și să te oprești înainte ca acestea să ajungă în pahar.
Acesta este un proces mai complex, care nu este necesar pentru toate vinurile. Totuși este un proces important pentru vinurile scumpe care au și o vechime destul de mare.
Pentru un colecționar de vin pasionat, un astfel de decantor poate fi un element esențial, pentru a se putea bucura pe deplin de calitatea unui vin vechi.
Dimensiunea decantorului
Decantoarele de vin se găsesc pe piață în variante diverse de volum. În acest sens ai de unde alege. Majoritatea modelelor au un volum care se potrivește cu capacitatea unei sticle de vin normale.
Poți însă găsi decantoare cu o capacitate mai mare, precum și modele care au un volum suficient pentru un singur pahar de vin. Bineînțeles, există și versiuni care se încadrează undeva la mijloc.
Pentru majoritatea cumpărătorilor, decantoarele de vin care au o capacitate pentru o sticlă de vin, sunt cele mai practice. Decantoarele mai mici sunt pentru aceia care se tem că nu vor termina sticla de vin într-o singură seară, ceea ce ar compromite băutura, aceasta devenind acidă.
Decantoarele mai mari pot fi practice atunci când servești o masă cu multe persoane, și vrei să poți păstra un flux continuu de vin decantat. Totuși, e bine de reținut că atunci când folosești un decantor mai mare, cantitatea de vin expusă la aer va fi mai mică, ceea ce înseamnă că aerarea vinului nu va fi la fel de bună.
Forma decantorului
Diversitatea de forme pentru decantoare de vin pe care o vei găsi pe piață, poate doar să te bucure. Totuși, poate fi o distragere, deoarece nu toate formele sunt neapărat funcționale.
Unul din aspectele pe care ar trebui să le tratezi cu atenție este baza lată a decantorului. Suprafața aceasta va decide cât de bine este expus vinul la aer. Cu cât aceasta este mai întinsă, cu atât vinul se va putea „întinde” mai bine și se va aera mai bine.
Forma poate influența și modul în care vinul este turnat. Dacă aceasta nu este una potrivită, stropi de vin vor ajunge pe toate fețele tale de masă.
Printre cele mai apreciate forme sunt cea clasică, cu o bază lată care se îngustează spre gât, sau modele neconvenționale în formă de „U” sau de lebădă. Alte forme sunt: tip cornet, rață (acestea au și mâner).
Aspectul decantorului
Multe decantoare la prețuri mai mari au un design menit a fi ieși din comun, a impresiona. Poți cumpăra un decantor de vin care este pur funcțional, și aceasta va arăta oricum destul de bine. Dacă vrei să îți impresionezi oaspeții însă, poți alege un decantor care este atât funcțional cât și foarte estetic, poate chiar artistic.
Bineînțeles, dacă îți dorești ceva cu adevărat special, va trebui să cauți ceva mai mult. Online, vei găsi ceva pe gustul tău mai rapid.
Materialul decantorului
Sticla și cristalul sunt materialele folosite pentru decantoarele de vin. În ce privește funcționalitatea niciun material nu aduce un plus altuia, diferențele se leagă mai mult de aspect, durabilitate și preț.
Dacă ai un buget redus, alege un decantor din sticlă. Acestea sunt și mai ușor de întreținut și de spălat în mașina de spălat vase. Deoarece cristalul este poros, trebuie spălat manual, în timp ce sticla nu are această problemă. Sticla rezistă mai bine la temperaturi ridicate decât cristalul.
Un decantor de vin din cristal este mai durabil și mai decorativ, permițând realizarea de modele mai complexe. Dacă vrei un decantor care să reziste decenii la rând, și să fie foarte estetic, cristalul este cea mai bună alegere. Totuși, dacă cumperi de la vechituri, nu cumpăra decantoare de cristal care au fost fabricate înainte de 1969. În procesul de fabricație s-a folosit plumb, și ai putea să te otrăvești cu această substanță.
Evită modelele din sticlă fumurie sau colorată. Un astfel de decantor sfidează însuși scopul acestuia deoarece nu vei putea să vezi sedimentele pentru a te asigura că acestea nu ajung în pahar.
Tipul de vin și vechimea acestuia
Vorbind la modul general, indiferent de ce vin vorbim, faptul de a-l decanta este mereu mai bine decât a nu îl decanta. Unele decantoare însă sunt special fabricate pentru a servi unui anumit tip de vin.
Poți găsi decantoare care sunt vândute special pentru tipuri de vin precum merlot, cabernet, syrah, etc. Toate acestea se pot folosi cu orice tip de vin la urma urmei, dar dacă tinzi să consumi un anumit tip de vin în mod deosebit, ar putea fi util să alegi un decantor având în minte vinul preferat.
Așa cum am amintit, vinul mai vechi poate necesita un proces de decantare mai complicat decât cele mai noi. Dacă te preocupă mai mult sedimentele decât aerarea vinului, atunci alege un decantor cu gât lung și îngust. Acestea nu sunt foarte late la bază, ceea ce înseamnă că vinul își va păstra aroma de sticlă, doar că fără sedimente.
Curățarea decantorului
Mulți oameni susțin că nu este bine să speli un decantor cu detergent de vase normal. Dacă nu îl clătești cum trebuie, detergentul ar putea ajunge să influențeze aroma vinului, lucru pe care nu îl dorești, bineînțeles.
Poți achiziționa instrumente speciale pentru curățarea sticlei, cum ar fi perii special modelate pentru a încăpea pe gâtul îngust și se pot întinde pentru a curăța și baza lată a decantorului. Există și bile de curățare delicate care au rolul de a ajunge în zone inaccesibile periei.
Procesul de curățare necesită timp, răbdare și multă atenție, deci trebuie să te gândești cum va face forma decantorului mai dificil procesul. Dacă nu ești o persoană meticuloasă, cea mai bună opțiune pentru tine este să cumperi un decantor care poate fi curățat în mașina se spălat vase.
Ușurința la turnare
De fiecare dată când folosești un decantor, vei turna vin din el. Dacă este un decantor greu pentru tine sau tinde să stropească, ai putea ajunge să crezi că nu merită efortul, doar pentru ca de fiecare dată fața de masă să fie pătată cu vin. Atunci când cauți un model, alege unul care nu stropește, și fii cu ochii pe recenziile altor cumpărători.
Alte aspecte și accesorii pe care să le iei în considerare
- Rezistența la șocuri – dacă nu ești îndemânatic și crezi că sunt mai șanse să spargi decantorul, mai ales după un pahar de vin. Alege unul din sticlă mai groasă, care poate fi mai rezistent la șocuri.
- Spălare la mașina de spălat vase – un criteriu important atunci când nu ești meticulos și persistent în procesul de curățare.
- Capac – Dacă lași vinul în decantor peste noapte, acesta se va strica în câteva ore. Este o idee bună să achiziționezi un decantor cu astupuș. Acesta poate fi o simplă bilă de lemn, foarte estetică, sau un accesoriu din sticlă sau cristal foarte decorativ.
- Decantor cu răcire – potrivite pentru vinurile albe. Acesta îți permite să decantezi vinul alb și să îl păstrezi rece mai mult timp.
Preț și producători
Prețul unui decantor va varia în funcție de material, formă și accesorii speciale. Totuși, orice decantor construit corect îți va face treaba, chiar dacă este mai ieftin. Producătorul poate fi un indiciu al calității. Cei mai apreciați sunt: Zwiesel, Villeroy & Boch, Schott Zwiesel.
Îți recomandăm să cauți cel mai bun decantor de vin online. Aici ai cele mai mari șanse de a găsi un decantor de vin care să fie atât funcțional, dar să aibă și aspectul pe care îl dorești. Este mult mai comod așa decât să mergi prin foarte multe magazine în căutare.
De asemenea, ofertele speciale și reducerile sunt mai frecvente online, ceea ce înseamnă că vei avea posibilitatea de a cumpăra un decantor la un preț mai bun. Nu uita să verifici și părerea altor cumpărători. Astfel îți poți da seama dacă produsul este într-adevăr bun.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să cumperi cel mai bun decantor de vin.
Cel mai bun decantor de vin: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de decantoare de vin pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Decantor pentru vin Spiegelau Pisa 1,5 l
Acest decantor de 1,5 L este o piesă centrală frumoasă în orice casă.
Design-ul său frumos și uimitor, poate fii o temă de discuție excelentă.
Baza generoasă oferă cel mai bun sistemul de aerare pentru a complimenta orice vin.
Forma asigură că vinul acoperă întotdeauna cea mai largă suprafață, ceea ce permite o aerare optimă, toate pentru o experiență mai bună de degustare.
Rezistență ridicată la spargere și pretabil pentru mașina de spălat vase.
Material: sticlă cristal.
2. Decantor si aerator profesional Vin Bouquet FIA002
Setul alcatuit din aerator si decantor.
Se utilizeaza cu usurinta. Doar plasati aeratorul pe gura decantorului si turnati intregul continut al sticlei.
Vinul se va aera mult mai repede decat in mod obisnuit.
Setul include o baza inviduala pentru pastrarea aeratorului, precum si un saculet pentru protejarea acestuia.
Se recomanda utilizarea decantorului pentru o butelie cu o capacitate de 750 ml.
3. Decantor profesional vin InnovaGoods
Căutați un asistent în bucătărie? Invitați echipamentul propus de InnovaGoods!
Un brand inovativ care prin aceste accesorii practice vă va inspira să petreceți timpul gătind preparate sănătoase pentru dvs. și cei dragi.
Dimensiuni: 18.5 x 40 x 16.5 cm (lungimea x înălțime x lățimea).
Material: ABS, AS, silicon.
Caracteristici: finisaj anti-alunecare, capac pliabil, de protecție.
4. Decantor Twister 750 ml WDA 650
Procesul de aerare este obtinut in doua etape, prima prin turnarea vinului din sticla in decantor iar a doua etapa prin turnarea vinului din decantor in pahar.
Design-ul special ofera o aerare superioara a vinului accentund de asemenea gustul si aroma.
Material: Sticla.
Capacitate 750 ml.
5. Decantor pentru vin, 1,5 L Glimpse
Ofera o nota de eleganta si stil oricarei mese indiferent de momentul zilei sau de ocazie.
Decantorul de vin este esential in evidentierea calitatii vinului.
Pe vinurile vechi le aereaza si ajuta la depunerea sedimentelor pe care acestea le contin.
La vinurile mai tinere, odata cu aerisirea, oxigenul inlatura gustul astringent, fac taninurile mai putin abrazive si ofera vinului un profil de arome mai fin.
Material: Sticla – Capacitate: 1.5 l.