Cea mai bună oală pentru gătit la aburi

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (47 voturi, media: 4,89 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună oală pentru gătit la aburi? Ce caracteristici și proprietăți trebuie să aibă oala pentru gătit la aburi potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna oala pentru gatit la aburiCând vorbim despre gătitul la aburi, nu mai există secrete. De foarte mulți ani, experții sunt de părere că aceasta este, de departe, cea mai sănătoasă modalitate de a găti, mult mai convenabilă decât metodele convenționale.

Alimentele fierte își pierd nutrienții și aromele, iar cele prăjite au un adaos nesănătos de grăsime.

Atunci când vrem să alegem cea mai bună oală pentru fiert cu aburi, trebuie să ținem cont de anumite aspecte, precum: materialul din care este fabricată, dimensiunea, prețul, compatibilitatea cu sursele de căldură, accesoriile.

Nu în ultimul, atunci când vă alegeți oala de fiert la aburi, este recomandat ca aceasta să fie cât mai practică.

De ce să alegi o oală pentru gătit la aburi?

Pentru cei nu cunosc motivele care au făcut din oala de fiert la aburi unul dintre cele mai căutate recipiente de gătit, menționăm principalele avantaje de care puteți beneficia atunci când folosiți acest vas de gătit.

  1. Reține valoarea nutritivă a alimentelor

Oala de gătit la aburi păstrează fibra, culoarea, textura și aroma legumelor, precum și nutrienții importanți. Totodată,  oala cu aburi păstrează 90% din antioxidanții conținuți în legume.

  1. Nu necesită ulei

Oala pentru fiert la aburi nu necesită folosirea uleiului. În acest fel, avem parte de mese mai sănătoase.

  1. Reține componentele care combat cancerul

Legumele din familia cruciferelor ca varza, conopida și broccoli conțin glucozinolat – un component benefic în lupta împotriva cancerului -, care se distruge la fiert sau atunci când legumele stau prea mult pe aragaz. Legumele păstrează acest component atunci când sunt gătite la aburi, la o temperatură scăzută, folosind doar puțină apă.

  1. Scade nivelul colesterolului

Spre deosebire de metodele convenționale de gătit (la grill, la cuptor sau prăjit), aburul elimină grăsimea din carne. În plus, îndepărtarea grăsimii din carne nu înseamnă doar un nivel mai scăzut de colesterol, ci și mai puține calorii.

Alte beneficii ale oalei de gătit la aburi:

  • Păstrează alimentele proaspete și suculente.
  • Alimentele sunt fragede și ușor de digerat.
  • Alimentele sunt sănătoase și se prepară rapid. Cu cât sunt mai proaspete, cu atât se prepară mai repede.
  • Prin folosirea mai multor site, puteți găti folosind o singură sursă de căldură. Astfel, economisiți timp și bani.
  • Fără ulei și fără fum, curățenia nu mai este o problemă.
  • Puteți găti aproape orice fel de alimente.

Cum alegi cea mai bună oală pentru gătit la aburi

Astăzi, puteți alege dintr-o gamă largă de oale de gătit la aburi. În general, acestea se diferențiază în funcție de numărul de piese.

Oala inox pentru gatit la aburiDacă aveți un buget mai restrâns și nu gătiți prea des sau nu aveți mulți invitați la masă, puteți opta pentru o oală simplă, prevăzută cu o singură sită.

Dacă, în schimb, aveți o familie numeroasă sau, în orice caz, trebuie să gătii pentru mai multe persoane, v-ar fi de folos o oală dotată cu două sau chiar trei site. În acest fel, puteți prepara cantități mai mari de alimente, într-un timp mai scurt și cu un efort mai mic.

Aceste oale sunt potrivite chiar și pentru persoanele singure, întrucât nu mai trebuie să gătiți separat felurile de preparate care implică și garnitura. În acest caz, însă, puteți găti doar ingredientele care au același timp de preparare.

Cei care urmează un regim alimentar sănătos, ar putea profita de avantajele unei oale pentru suc de fructe sau legume care are în dotare și o oală pentru sită de fiert la aburi.

Modelul de la KingHoff, de exemplu, are în componență două piese pe care le puteți folosi și separat. Pe lângă sită, aceasta mai conține o altă oală cu capac pe care o puteți desprinde din set și folosi pentru orice fel de mâncare.

Materialul oalei pentru gătit la aburi

Majoritatea oalelor de preparat la aburi sunt fabricate din oțel inoxidabil – un material foarte rezistent, care își poate menține strălucirea pentru mult timp, dacă este bine întreținut.

Întrucât inoxul are nevoie de o îngrijire specială, aveți nevoie de solții de calitate care să nu zgârie vasele. Soluțiile de curățare și întreținere de la Fissler vă ajută să îndepărtați petele de grăsime și arsuri fără nici un efort. Le puteți procura accesând acest link.

Oala gatit legume la aburiMulte vase din oțel inoxidabil pot rezista chiar mai bine de 50 de ani. Atenție, însă! Oțelul nu este un bun conducător de căldură, drept pentru care vă recomandăm să alegeți oale cu baza încapsulată în trei straturi, pentru o mai bună distribuție a căldurii și pentru a economisi energie în timp ce gătiți.

Pe de altă parte, inoxul este unul dintre materialele care vă permite să gătiți sănătos, întrucât nu interacționează chimic cu alimentele și păstrează aromele. Iar dacă vreți să economisiți efort și timp, trebuie să știți că vasele de gătit din inox sunt ușor de curățat și rezistente la zgârieturi.

Totuși, vă recomandăm să nu folosiți ustensile ascuțite atunci când gătiți.

Ce dimensiune trebuie să aibă oala de gătit la aburi?

Puteți alege dintr-o gamă variată de oale disponibile pe piață, în funcție de necesități. Astfel, există oale cu diametrul de 18, 20 sau 24 de centimetri. Dacă aveți destul de des invitați la masă ori aveți o familie numeroasă, v-ar putea avantaja o oală cu o capacitate mai mare, cum este cea de 24 de centimetri.

Iar pentru dimensiuni mai mari, puteți opta pentru o sită de gătit la aburi de 28 de centimetri, care se poate aplica pe oalele cu aceeași dimensiune (în caz că aveți așa ceva în bucătărie).

La ce surse de căldură poate fi folosită oala pentru gătit la aburi?

În general, vasele pentru fiert la aburi pot fi folosite pe toate sursele de căldură (plite cu inducție, cu gaz, electrice, vitroceramice și cu halogen), chiar și în cuptor. Cel mai indicat este, însă, să vă documentați, în prealabil, în privința oalei pe care vreți să o achiziționați.

În fond, ceea ce contează este să aveți posibilitatea de a folosi produsul pe sursele de căldură pe care le utilizați în mod normal. Acest detaliu este menționat în descrierea produsului (dacă acesta este însoțit de un manual de utilizare) sau pe pagina magazinului virtual.

Pot curăța produsul în mașina de spălat vase?

Sparanghel gatit la aburiRăspunsul este, categoric, da. Oalele de gătit la aburi nu sunt fabricate dintr-un material pretențios, cum sunt produsele casabile sau cele care se pot deteriora ușor.

În concluzie, le puteți introduce, fără grijă, în mașina de spălat vase, economisind timp și efort.

Ce accesorii pot achiziționa pentru oala de fiert la aburi?

Când au început să apară astfel de produse pe piață, oferta era destul de restrânsă: o oală simplă de inox, la care se adăuga sita pentru prepararea alimentelor.

Eventual, se poate achiziționa doar sita care putea fi utilizată împreună cu oalele din bucătăria proprie. Aceste opțiuni sunt disponibile și astăzi însă, dacă aveți de gând să cumpărați doar sita, aveți grijă ca aceasta să corespundă cu dimensiunile oalei. În caz contrar, nu o veți putea folosi.

Sitele sunt fabricate din două tipuri de materiale: inox și silicon. Evident, sitele din oțel inoxidabil pot fi folosite vreme îndelungată, iar o parte dintre ele sunt și pliabile, ceea ce le face ușor de depozitat. Însă, pe lângă acest accesoriu, este bine să aveți în bucătărie și o sită de silicon.

Sunt mai ușor de utilizat și de întreținut și, fiind pliabile, ocupă mai puțin loc în dulap. Mai mult, nu absorb mirosurile și lichidele. Puteți fi sigur că alimentele nu se vor lipi, sitele din silicon având suprafața anti-aderentă.

Un alt accesoriu care v-ar fi util atunci când folosiți oala de gătit la aburi este vasul perforat cu trepied. Acesta se introduce în interiorul oalei, împreună cu alimentele pe care vreți să le pregătiți, după care oala în care a fost introdusă apă, se acoperă cu un capac și se lasă pe foc. Accesoriul poate fi utilizat și în interiorul oalelor sub presiune.

Cele mai bune oale pentru gătit la aburi: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva oale pentru gătit la aburi care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Oala inox pentru fiert cu aburi Klausberg, 2,5 litri, 3 piese, inductie, capac

Oala inox pentru fiert cu aburi Klausberg 2,5 litriOala din inox, fabricata din otel inoxidabil 18/10, cu design echilibrat si cu baza in trei straturi pentru o mai buna distributie a caldurii si pentru a economisi energie in timp ce gatiti.
Este usor de curatat si poate fi foarte bine folosita pentru a fierbe la foc mic, a fierbe inabusit sau orice alta modalitate de a gati.
Oala se poate folosi separat sau impreuna cu sita pentru aburi.
Poate fi folosita pe plitele cu inductie, cu gaz, electrice, vitroceramice, cu halogen.
Poate fi curatata in masina de spalat vase.

Vezi detalii si pret

2. Oală inox pentru fiert cu aburi KingHoff, 2,5 litri, 4 piese, inducție, capac

Oala inox pentru fiert cu aburi KingHoff, 4 pieseOala este fabricată din oțel inoxidabil 18/10, cu design echilibrat și cu baza în trei straturi.
Setul conține o oală, două site și un capac. Poate fi folosită pe plitele cu inducție, cu gaz, electrice, vitroceramice și cu halogen, precum și în cuptor.
De asemenea, poate fi curățată în mașina de spălat vase. 
Oala se poate folosi separat sau împreună cu sita pentru aburi.
Setul contine: oala, 2 site si capac.
Capacitate 2,5 litri – Capac diametru 18 cm.

Vezi detalii si pret

3. Oala inox pentru fiert cu aburi KingHoff, 5 litri, 5 piese, inductie, capac

Oala inox pentru fiert cu aburi KingHoff, 5 litriOala din inox, fabricata din otel inoxidabil 18/10, cu design echilibrat si cu baza in trei straturi pentru o mai buna distributie a caldurii si pentru a economisi energie in timp ce gatiti.
Este usor de curatat si poate fi foarte bine folosita pentru a fierbe la foc mic, a fierbe inabusit sau orice alta modalitate de a gati.
Oala se poate folosi separat sau impreuna cu sita pentru aburi.
Poate fi folosita pe plitele cu inductie, cu gaz, electrice, vitroceramice, cu halogen.
Setul contine: oala, 3 site si capac – Capacitate 5 litri – Capac diametru 24 cm.

Vezi detalii si pret

4. Oală pentru suc din fructe sau legume KingHoff, inducție, capacitate 8 litri

Oală pentru suc din fructe sau legume KingHoffCu ajutorul acestei oale puteți pregăti sucuri naturale din fructe sau legume, pentru sănătatea familiei dumneavoastră.
Oala este fabricată din oțel inoxidabil, iar capacul, din sticlă termorezistentă.
Oala inferioară cu capac și oala inferioară cu sită pentru fiert la aburi pot fi folosite și separate.
Se poate curăța în mașina de spălat vase și se poate utiliza pe toate sursele de căldură, inclusiv pe plitele cu inducție.

Vezi detalii si pret

5. Steamer inox Kassel, 24 cm, pentru gătit la aburi, seria Alice

Steamer inox Kassel, 24 cm, pentru gatit la aburiCompatibil cu oalele care au diametrul 24 de centimetri.
Se poate folosi în interiorul oricăror tipuri de oale, inclusiv cele sub presiune.
Materiale: inox 18/10.
Dimensiuni: 24 x 7,2 cm.
Manere: inox 18/10.
Culoare: Argintiu.

Vezi detalii si pret

6. Sită din silicon pentru gătit la aburi KingHoff, diametru 21,5 cm

Sita din silicon pentru gatit la aburi KingHoffDin silicon de înaltă calitate, sita rezistă la temperaturi între -40 și 260 °C, nu absoarbe mirosurile sau lichidele.
Cu suprafață anti-aderentă, este ușor de curățat și de utilizat.
Se poate curăța în mașina de spălat vase. 
De asemenea, se poate folosi în frigider, congelator și cuptor.
Dimensiuni: 21,5 * 21,5 * 10 cm.
Diverse culori disponibile in limita stocului.

Vezi detalii si pret

7. Vase perforate cu trepied

Vase perforate cu trepiedFabricate din oțel inoxidabil 18/10, aceste accesorii sunt destinate gătitului la aburi în oalele sub presiune.
Ele pot fi folosite pentru prepararea alimentelor separat, în aceeași oală, sau separate, atunci când gătiți la aburi, în oala sub presiune, sau pentru dezghețarea rapidă cu ajutorul oalei sub presiune.
Sunt disponibile în diverse dimensiuni: 18, 22, respective 26 de centimetri și se pot curăța la mașina de spălat vase.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată