Cel mai bun cuțit de bucătărie (cuțitul bucătarului)

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (39 voturi, media: 4,79 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun cuțit de bucătărie? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă cuțitul de bucătărie potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun cutit de bucatarieGătitul nu este o experiență plăcută pentru toți, dar, indiferent că este printre pasiunile tale sau nu, ești de acord cu noi când spunem că orice bucătărie trebuie echipată cu cel puțin un cuțit de calitate.

Acest instrument foarte versatil este poate cel mai folosit în bucătărie. Acesta este și motivul pentru care, atunci când caută un cuțit de bucătărie, oamenii se gândesc la rezistență, confort și durabilitate.

Dacă ești în căutarea celui mai potrivit cuțit pentru bucătărie, află din acest articol unde au găsit bucătari profesioniști cuțitele ideale, dar și cum poți cumpăra cel mai bun cuțit de bucătărie sau cuțitul bucătarului.

Top 3 cuțite de bucătărie recomandate

De ce să alegi cel mai bun cuțit de bucătărie?

Cel mai bun cuțit de bucătărie este acela pe care îl folosești cel mai mult. De la carne la legume, alimente moi sau tari, cuțitul este instrumentul pe care îl folosim pentru a aduce alimentele la o dimensiune sau formă optimă pentru a fi gătite sau consumate.

Nu e de mirare deci că rezistența, calitatea materialelor, confortul și durabilitatea sunt criterii pe care orice cumpărător ar trebui să le urmărească atunci când cumpără un cuțit pentru bucătărie.

Acesta este supus zilnic unor teste de rezistență, folosit pentru a tăia, cresta, felia sau toca alimente reci sau calde, după care este spălat în repetate rânduri, iar ciclul se repetă. Doar cel mai bun cuțit poate face față unui astfel de tratament.

Cum alegi cel mai bun cuțit de bucătărie

Un cumpărător informat va putea lua decizia bună destul de ușor. Dar, atunci când nu ești sigur la ce să te aștepți de la un astfel de cuțit, te poți lăsa păcălit foarte ușor, sau poți cumpăra un produs care este prost calitativ, sau nu este suficient de versatil.

Cutit de bucatarie super ascutitPentru a te ajuta să iei o decizie bună, am întocmit acest ghid de cumpărături care conține toate informațiile de care ai nevoie atunci când cauți un cuțit bun pentru bucătăria ta.

Citind acest articol vei învăța cum să verici lama, mânerul, dar și ergonomia și dimensiunea cuțitului, astfel încât acesta să fie cu adevărat durabil și confortabil pentru oricine îl folosește.

La final, te invităm să consulți lista noastră cu cuțite disponibile pe piață la cel mai bun raport calitate/preț, selectate conform criteriilor analizate mai jos.

Așadar, pentru a cumpăra cel mai bun cuțit de bucătărie, citește cu atenție acest articol.

Ce este cuțitul bucătarului?

Pe scurt, acesta este un tip de cuțit care a ajuns să fie folosit în scopuri mult mai versatile, decât pentru ce a fost proiectat inițial. Acesta este un instrument care permite tăierea, tocarea, mărunțirea, felierea și dezosarea majorității alimentelor cu minim de efort.

Deși a fost conceput cu scopul de a tăia doar carnea, forma acestuia a ajuns să fie preferată de bucătari pentru mai multe sarcini gastronomice.

Acesta este caracterizat de un design care este ușor de recunoscut: lamă lungă, lată și ușor curbată, cu dimensiuni ce pot varia, dar proporții care rămân la fel, lama fiind mai îngustă spre vârf.

Deoarece este un instrument atât de echilibrat, atunci când este folosit corect, permite tăierea rapidă și în siguranță a diferitelor alimente.

Tipul de lamă

Vei găsi mai multe variante, dar cele mai populare și cele care sunt comparate mereu sunt lama germană și cea japoneză (Santoku).

Iată care sunt diferențele dintre acestea, dar și avantajele și dezavantajele:

 • Cuțit de bucătărie cu lamă germană

De obicei, cuțitele cu lamă germană au un profil simetric, ceea ce le face potrivite atât pentru dreptaci, cât și pentru stângaci. Unghiul marginii este între 15o și 20o .

Oțelul folosit pentru fabricarea acestora este mai moale și, de cele mai multe ori, este inoxidabil. Asta îl face să necesite mai puțină întreținere. De asemenea, acest tip de cuțit are un risc de ciobire mai redus. Au un mâner în stil occidental, din lemn sau cu aspect de lemn.

 • Cuțit de bucătărie cu lamă japoneză

Un astfel de cuțit este de regulă mai ușor și are o lamă mai subțire decât cea germană. Astfel este foarte ușor de manevrat și potrivit pentru felierea fină. De asemenea, deoarece are o lamă mai subțire, tinde să fie și mai ascuțit.

Totuși, acesta nu este ideal pentru unele sarcini din bucătărie, cum ar fi porționarea unui pui, deoarece îi lipsește o porțiune mai dură care este perfectă pentru aceste operațiuni. De asemenea, marginea tinde să aibă un profil mai drept, mai puțin curbat, ceea ce îl face să nu taie atât de curat uneori.

De asemenea, oțelul este mai dur și mai ascuțit. De multe ori este vorba de oțel carbonat, ceea ce va necesita mai multă întreținere. De asemenea, materialul se poate ciobi mai ușor.

Multe modele sunt dotate cu alveole pe suprafața lamei având rolul de a păstra lama curată atunci când lucrezi cu alimente lipicioase.

Materialul lamei

Cutitul bucatarului lama otel inoxidabilCea mai importantă parte a cuțitului de bucătărie este lama. De aceea, materialul din care aceasta este fabricată este foarte important. Iată care sunt opțiunile tale:

 • Oțel inoxidabil

Cuțitele din oțel inoxidabil sunt rezistente la coroziune. Aceste cuțite sunt opțiuni foarte bune pentru un utilizator convențional. Acesta este dur, durabil și ușor de ascuțit.

Dezavantajul este acela că nu are un tăiș fenomenal, ceea ce ar putea fi un mare impediment pentru un profesionist. Dacă vrei un astfel de cuțit totuși, poți căuta modele japoneze care sunt mult mai ascuțite decât cele europene.

 • Oțel carbonat

Cuțitele de înaltă calitate sunt fabricate din oțel carbonat. Acest tip de oțel este mai dur și mai trainic, dar mai puțin durabil. Cu acestea, este mai probabil să te confrunți cu rugină și pete, mai ales dacă nu ești prompt în a le curăța și usca după fiecare utilizare.

Avantajul acestor cuțite este acela că pot fi ascuțite mai tare. Totuși, dacă nu este folosit corespunzător, acesta se poate ciobi. Așadar, este recomandat doar bucătarilor profesioniști.

Aspectul este un alt detaliu apreciat la acest material. În timp, dezvoltă o patină deosebită care este foarte apreciată în lumea bucătarilor. Totuși, materialul este mai greu de ascuțit.

 • Oțel laminat

Acesta este o combinație între cele două materiale prezentate mai sus. Acestea sunt dispuse în formă de sandviș. Rezultă astfel un cuțit care are o un tăiș foarte ascuțit, dar este mai rezistent decât cuțitele din oțel carbonat și necesită o întreținere mai puțin riguroasă.

 • Ceramică

Deși nu atât de populare ca cele din oțel, cuțitele din ceramică sunt din ce în ce mai prezente pe piață. Acestea sunt foarte ascuțite, fiind totodată mai ușoare decât variantele din metal.

Își păstrează ascuțișul pentru perioade îndelungate, dar atunci când acesta este tocit, sunt mai greu de ascuțit, fiind necesară apelarea la un profesionist. Sunt și mai casante decât variantele din metal.

Modul de fabricare al lamei

 • Lamă forjată

O astfel de lamă este obținută în urma unui proces de încălzire a metalului, modelare prin ciocan, și ascuțire atunci când metalul este rece. Sunt considerate mai rezistente, deoarece lama este prelungită în mâner, mânerul îmbrăcând partea alungită a lamei.

 • Lamă prin matrițare

Se utilizează o foaie de oțel răcit care este tăiat potrivit unei matrițe. Abia apoi lama este supusă uni tratament termic cu rolul de a-i crește rezistența. Abia apoi este ascuțită, urmând să treacă și printr-un proces de polizare ceea ce îi va oferi un aspect mai atractiv.

Mânerul cuțitului de bucătărie

Cutit de bucatarie maner metalEste important atât materialul din care este fabricat mânerul, cât și confortul pe care ți-l oferă. Aceste aspecte sunt oricum în strânsă legătură deoarece confortul mânerului depinde în mare parte de materialul din care este fabricat.

Bineînțeles, forma și greutatea contează și ele. Totuși alegerea este subiectivă, deoarece nu avem toți mâini de dimensiuni identice, deci un mâner mai gros ar putea fi inconfortabil pentru o persoană cu o palmă mai mică și invers.

Iată care sunt materialele pe care le vei găsi:

 • Lemn

Mânerele din lemn, sunt foarte estetice, dar nu sunt la fel de practice ca cele din material compozit. Lemnul este un material poros și dacă este expus la apă și nu este uscat corespunzător, se poate coji sau poate crăpa.

De asemenea, lemnul ar putea depozita bacterii care ar intra apoi în contact cu mâncarea. Există alternative care păstrează o estetică asemănătoare, dar sunt mai rezistente atât la uzură cât și la bacterii: plastic, silicon (foarte aderent), alte materiale sintetice.

 • Metal

Mânerele din metal oferă aceleași beneficii practice precum cele din plastic sau alte materiale compozit. Cu toate că au un aspect plăcut, acestea pot deveni alunecoase, atunci când le folosești cu mâinile umede.

Mai ales atunci când lucrezi cu carne, care este umedă, s-ar putea să găsești inconfortabilă utilizarea acestui tip de mâner. Totuși, modelele care sunt dotate cu zone din cauciuc sau silicon, oferă mai multă aderență și le-ai putea găsi potrivite pentru tine.

Dimensiuni și greutate

Va trebui să încerci mai multe cuțite până îl vei găsi pe cel care are greutatea potrivită pentru tine. Deși ai putea crede că un cuțit mai ușor este de dorit deoarece este mai ușor de manevrat, în realitate, credința generală este că un cuțit mai greu poate tăia mai ușor alimente dificile, deoarece exercită presiune independent de forța ta.

În cele din urmă însă, depinde de propriul tău stil și de greutate cu care te simți mai comod atunci când gătești.

În privința dimensiunii, vei găsi cuțite cu lame mai lungi sau mai scurte. O lamă mai scurtă îți oferă mai multă agilitate, și probabil că te vei simți mai sigur atunci când vei găti folosind-o.

Pe de altă parte însă, aceasta s-ar putea să fie nepractică atunci când ai de tăiat alimente care au un volum mai mare, cum ar fi o bucată de mușchi de carne sau un fruct ca pepenele. Pentru astfel de sarcini, un cuțit cu o lamă mai lungă poate fi mai potrivit.

În cele din urmă însă, depinde foarte mult de modul în care lucrezi cu cuțitul, deoarece un cuțit mai mare s-ar putea să ți se pară greu sau chiar periculos de folosit atunci când nu îl poți stăpânii bine.

Echilibrul

Cutitul bucatarului profesionalEchilibrul merge mână în mână cu greutatea cuțitului. Și acestea joacă un rol important în stabilirea nivelului de confort pe care cuțitul ți-l oferă. Dacă greutatea cade mai mult pe o parte a cuțitului decât pe cealaltă, atunci mărunțirea alimentelor va fi mai dificilă pentru tine.

Aceasta este o altă categorie în care este greu să judeci un cuțit fără a fi capabil să îl iei în mână și să îl testezi. Dacă nu ai această opțiune, caută și verifică review-urile altor utilizatori.

Atunci când ai posibilitatea de a testa un cuțit în care ești interesat, iată cum ar trebui să faci asta:

 • Mărunțește pătrunjel
 • Taie o ceapă
 • Feliază un dovlecel
 • Taie morcovi în felii subțiri
 • Taie un pepene

Dacă cuțitul nu îți dă bătăi de cap în niciunul din aceste cazuri, atunci este unul de care te vei putea folosi din plin.

Accesorii

Cel mai bun cuțit de bucătărie poate fi livra cu următoarele accesorii:

 • Instrument pentru ascuțirea lamei
 • Husă pentru protecție
 • Instrument pentru depozitare
 • Bandă magnetică pentru depozitare pe perete

Preț și producători

Prețul joacă un rol important în alegerea ta. Totuși, de cele mai multe ori acesta este justificat de calitate și durabilitate, mai ales dacă în spatele lui se află un producător de renume internațional. Un mare indiciu al calității este producătorul. Iată care sunt cei mai lăudați: Carl Schmidt, Tescoma, Fiskars, Chroma, Global, Shun, Mercer.

Îți recomandăm să cumperi cel mai bun cuțit de bucătărie online. Aici vei găsi multe modele de cuțit pentru bucătari la prețuri mai avantajoase față de magazinele convenționale.

De asemenea, ai posibilitatea de a găsi un model care să fie exact pe placul tău, fără a fi nevoit să investești timp și energie, pierzând poate mai multe zile umblând prin diferite magazine. Produsul va fi livrat direct la tine acasă, și ai șanse destul de mari ca transportul să fie gratuit. Nu uita să verifici părerea altor cumpărători înainte să iei o decizie.

Acum că ai parcurs aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun cuțit de bucătărie.

Cel mai bun cuțit de bucătărie: recomandări

Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de cuțite de bucătărie care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Cutitul bucatarului profesional Maranc, otel de damasc, 20 cm

Cutitul bucatarului profesional Maranc, otel de damasc, 20 cmAcest model de cutit profesional nu prezinta doar calitati tehnice exceptionale, are si un design elegant care poata sa se ridice la standardele oricarui bucatar profesionist.
Metalul este completat de caldura lemnului pakka si de culoarea materialelor, asadar, este un cutit profesional care pastreaza o linie clasica in design-ul sau.
Fabricat din 67 de straturi de otel de Damasc este unul dintre cutitele profesionale care ofera cel mai mare grad de rezistenta.
Grosimea lamei: 2.0 mm – Lungime totala: 33.3 cm – Lungime lama: 20 cm.

Vezi detalii si pret

2. Cutitul bucatarului S-Zwilling Professional 20 cm

Cutitul bucatarului S-Zwilling Professional 20 cmOtelul special utilizat este inventat de ZWILLING J.A. HENCKELS: formula speciala cu continut optim de carbon si crom.
Constructie SIGMAFORGE® – forjat dintr-o singura bucata, geometrie perfecta, precizie mare, stabilitate imbunatatita a lamei.
Lama testata prin control laser.
Suport protector intre lama si maner.
Anti-rugina, anti-pata.

Vezi detalii si pret

3. Cutitul bucatarului profesional Maranc, otel german, 20 cm

Cutitul bucatarului profesional Maranc, otel german, 20 cmEste un mix perfect intre eleganta si rafinament, duritatea nuantei otelului fiind potolita de culoarea placuta si naturala a palisandrului.
Lama realizata din otel german 1.4116, ofera posibilitatea de a taia chiar si legumele sau carnea cu fibra puternica, asa cum este cea de vanat.
Otelul german din care este fabricat acest model de cutit inovator, este un material cu o durabilitate crescuta fiind mai preferat chiar si decat otelul inoxidabil.
Manerul este fabricat din lemn de palisandru, recunoscut pentru calitatile sale deosebite precum rezistenta si durabilitatea.

Vezi detalii si pret

4. Cutitul bucatarului Zwilling TWIN Master 20 cm

Cutitul bucatarului Zwilling TWIN Master 20 cmCutitul bucatarului marca Zwilling, cu lama de 20 cm lungime, confectionata din otel inoxidabil special, rezistenta la coroziune si socuri si maner de culoare albastra.
Lama FRIODUR®, calita prin proces criogenic.
Lama cutitului prelungita in maner, pentru o mai buna utilizare.
Maner din material sintetic.
Anti-rugina, anti-pata.

Vezi detalii si pret

5. Cutitul bucatarului Fiskars Functional Form 20 cm

Cutitul bucatarului Fiskars Functional Form 20 cm

Cutitul bucatarului Fiskars Functional Form cu teaca protectoare are lama lata pentru taiat carne, tocat legume si maruntit ierburi.

Otel inoxidabil.
Softgrip™ maner.
Spalare automata.
Dimensiuni: 20 cm.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată