Cuprins
Cum alegi cea mai buna tigaie grill pentru tine? Ce caracteristici si proprietati trebuie sa aiba o tigaie cu gratar de calitate? Citeste ghidul nostru si alege informat.
Ce este o tigaie grill?
O tigaie grill (sau o tigaie gratar) este o tigaie cu striatii inaltate tip linii de gratar asezate la o distanta de 1-2 centimetri intre ele.
Liniile de gratar au de obicei o inaltime de jumatate de centimetru, fapt care permite sucurilor si grasimilor din alimentele gatite sa se scurga pentru a oferi o gatire similara cu cea la gratar.
Majoritatea tigailor grill din ziua de astazi ofera o suprafata antiaderenta. Totusi, exista si alte tipuri de tigai grill care sunt confectionate din alte materiale, cum ar fi fonta sau otelul inoxidabil (inox).
De ce sa cumperi o tigaie grill
Daca inca nu ai o tigaie grill, probabil ca te intrebi ce beneficii aduce aceasta fata de o tigaie normala.
Exista o multitudine de motive in favoarea unei tigai grill si in continuare le detaliem pe cele mai importante:
- Urmele de gratar – O friptura are un gust mai bun atunci cand are urme sanatoase de gratar. Carnea arata ca si cum ar fi fost fripta la gratarul din curte, iar micile urme negre sunt crocante si gustoase.
- Economisesti timp preparand diverse alimente in acelasi timp – O tigaie grill are de obicei o forma rotunda sau patrata si este de dimensiuni mai mari decat o tigaie obisnuita. Aceste caracteristici iti permit prepararea diferitelor alimente in aceeasi tigaie. Astfel poti gati simultan pui, vita, carnati sau legume fara sa iti faci griji ca sucurile acestoara se vor amesteca si vor altera gusttul. In acest fel nu mai este nevoie sa speli tigaia de fiecare data cand schimbi tipul de alimente.
- Liniile inaltate pentru colectarea grasimilor – Liniile inaltate permit grasimilor si sucurilor din alimente sa se scurga pentru ca aceasta sa nu se gateasca intr-o balta si face foarte usoara colectarea acestoara pentru sosuri. Sosurile gatite cu sucurile scurse din friptura sunt delicioase si pot fi servite cu fripturi sau cu garnituri.
- Faci gratar in casa – Deoarece tigaile grill se potrivesc in general pe majoritatea suprafetelor de gatit ale aragazului sau plitei incorporabile nu mai este nevoie sa pregatesti gratarul de afara daca ai pofta de o friptura gatita rapid sau daca vremea de afara este rece sau ploioasa. Impresioneaza-ti prietenii cu fripturile tale perfecte.
- Gatesti sanatos – Intr-o tigaie normala atunci cand vrei sa frigi o bucata de carne aceasta va elibera sucurile si grasimea si se va gati in acestea, rezultand mai mult o prajeala decat o friptura sanatoasa. Tigaia grill iti ofera o friptura sanatoasa si gustoasa datorita liniilor inaltate ce permit scurgerea grasimii.
Cele mai bune tigai grill ofera foare multe beneficii fata de tigaile normale plate. Totusi, este important sa alegi de fiecare data tipul de tigaie potrivit pentru tipul de alimente si de preparate pe care le vei gati.
Cum alegi cea mai buna tigaie grill
Datorita zecilor de modele de tigai cu gratar disponibile pe piata, alegerea celei potrivite pentru tine poate parea o sarcina extrem de grea. Inainte de a te decide asupra celei mai bune tigai grill este bine sa iei in considerare mai multe criterii, pe care le detaliem in continuare.
Manerul
Cu cat mai lung este manerul, cu atat mai rece va fi, desi un maner prea lung adauga de obicei mai multa greutate la o tigaie grill deja grea si mare (cum sun cele din fonta).
Un „maner de ajutor”, ca un carlig, situat in partea opusa a manerului lung este de ajutor atunci cand ai nevoie sa manevrezi o tigaie voluminoasa sau grea.
Constructia tigaii
Tigaile grill din fonta sunt de obicei cea mai buna alegere datorita faptului ca retin foarte bine caldura la temperaturi ridicate si asigura distributia uniforma a acesteia. Dezavantajul ar fi ca se incalzesc mai greu, in acest fel crescand volumul de energie consumata.
Tigaile grill din aluminiu masiv sau inox sunt mai usoare, se incalzesc mai repede, insa nu retin si distribuie la fel de uniform caldura aragazului.
Tigaile grill pot fi gasite in forme rotunde sau patrate, insa exista si tigai dreptunghiulare care acopera 2 ochiuri de aragaz simultan.
Suprafata de gatire
Tigaile din fonta vin tratate sau acoperite cu email. Interiorul tratat al tigailor din fonta va rezista mai mult, si poate fi tratat chiar de tine cu ulei pentru a pastra o suprafata corecta pentru mult timp, insa cele acoperite cu email ofera un gatit mai comod si sunt mai usor de curatat.
Daca alegi o tigaie grill din inox trebuie sa stii ca inoxul neacoperit este destul de greu de curatat deoarece grasimile se vor usca intre striatiile tigaii si va trebui curatata cu simt de raspundere.
Pentru tigaile grill din inox sau aluminiu cel mai simplu este sa optati pentru un invelis antiaderent, dar acesta are dezavantajul ca nu va lasa urme de gratar la fel de adanci si pronuntate.
Exteriorul
Multe tigai din fonta au exteriorul emailat, fapt care ajuta la curatare si care adauga un strop de culoare in bucataria ta.
Rotunda sau patrata?
Desi majoritatea tigailor normale sunt rotunde, am observat ca cele mai multe tigai grill sunt patrate. Deoarece alimentele la gratar au nevoie de gatire intr-un singur strat (spre deosebire de o tocanita, sa zicem), forma patrata este un avantaj deoarece ofera o suprafata de gatire mai mare.
In cazul tigailor grill din fonta, datorita distributiei uniforme a caldurii, chiar si cele mai indepartate colturi de flacara vor oferi o temperatura consistenta.
Cum sa folosesti o tigaie grill
Tigaile grill sunt extrem de usor de folosit. La fel ca o tigaie obisnuita acestea sunt fabricate din materiale durabile si pot sustine temperaturi medii si ridicate.
Totusi, daca alegi o tigaie gril cu invelis antiaderent recomandam sa o folosesti la temperatura medie, deaorece temperaturile prea ridicate pot deteriora in timp invelisul interior, in acest fel tigaia devenind inutilizabila.
Pentru a utiliza corect o tigaie gril, urmeaza pasii de mai jos:
- Prepararea alimentelor – Pentru a te asigura ca alimentele vor fi patrunse uniform taie sau bate bucatile alese la o grosime de 1.5 – 2 cm si o suprafata cat mai plana. In acest fel previi gatirea inegala in care partile mai groase raman crude la interior, sau partile subtiri se ard sau se usuca.
- Caldura – Porneste ochiul plitei la caldura medie spre ridicata si aseaza tigaia pe acesta. Verifica daca tigaia s-a incins prin plasarea mainii la cativa centimetri deasupra acesteia. Incingerea completa poate dura de la 5 la 20 de minute, in functie de perfromata ochiului plitei si a materialului tigaii.
- Uleiul de gatit – Nu turna uleiul direct in tigaie deoarece acesta va fumega la temperaturi inalte. Cel mai bine este sa ungi legumele cu un strat subtire de ulei. Pentru bucatile de carne in general nu este nevoie de ungere, deoarece acestea isi vor lasa grasimea proprie in tigaie pe masura ce se gatesc.
- Frige alimentele – Pentru a obtine linii de gratar frumoase, aseaza alimentele in tigaie la un unghi de 45 de grade. Apoi roteste-le la un unghi de 90 de grade dupa cateva minute. In acest fel vei obtine niste superbe urme de gratar patrate. Intoarce-le pe cealalta parte si repeta.
Si gata – aceasta este metoda rapida si usoara de a gati la noua ta tigaie grill!
Cea mai buna tigaie grill: recomandari
Tinand cont de sfaturile de mai sus, analizand oferta existenta si parerile cumparatorilor iti recomandam in continuare cateva modele de tigai grill care ne-au atras atentia si care ofera un raport calitate/pret excelent.
1. Tigaie Grill Tefal Talent Pro, 26 cm
Tigaia Grill Talent Pro dispune de invelis interior antiaderent cu insertii din Titan, care o face de pana la 3 ori mai rezistenta.
Indicatorul de temperatura Thermo-Spot indica temperatura ideala cand puteti incepe sa gatiti.
Baza este solida din Titan concentrat pentru extra rezistenta si durabilitate, iar manerele sunt robuste cu insertii din inox.
Baza de 4.5 mm cu distributie unifoma a caldurii.
2. Tigaie Grill cu efect de piatra incinsa Regis Stone Griddle Pan
Cu diagonala de 28 cm si striatiile specifice, grill-ul Regis Stone este special conceput pentru a putea gati fripturi suculente si legume, intr-un stil sanatos.
Invelisul special, antiaderent, cu efect de piatra incinsa, nu lasa alimentele sa se lipeasca si le ajuta sa-si pastreze proprietatile si calitatile nutritive.
Grosimea de 4 mm face ca tigaia Regis Stone Griddle Pan sa fie foarte rezistenta la zgarieturi si durabila.
Baza, realizata din otel inoxidabil, asigura distribuirea eficienta si uniforma a caldurii pe toata suprafata tigaii.
3. Tigaie Grill cu capac 28 cm Burgundy Metallic Line Berlinger Haus
Functioneaza pe orice sursa de caldura, putand fi folosit atat pe aragaz cat si pe plita cu inductie.
Acoperirea din marmura asigura o suprafata care faciliteaza pregatirea alimentelor si curatarea ulterioara.
Distributia caldurii este remarcabila, pregatirea alimentelor fiind rapida si sanatoasa.
Manerul are un design elegant, este ergonomic si placut la atingere.
Capacul (T-Glass) este rezistent la caldura si are un maner din otel inoxidabil.
4. Orion Tigaie steak Grande 27 cm
Tigaie cu suprafață pentru gril este o tigaie turnată, masivă cu margine joasă și un înveliș de calitate antiaderent PFLUON GRANIT, pe care veți pregăti grătare excelente cu un consum minim de grăsimi.
Material: aluminiu cu suprafața excelentă antiaderentă cu suprafață pentru gril, mâner de plastic.
Posibilitate de agățare.
Recomandăm utilizarea mânușilor de bucătărie.
5. Tigaie grill Banquet Premium Dark Brown 28 cm
Această tigaie din seria Premium este din aliaj de aluminiu forjat şi are o suprafaţă non-aderentă în decor de granit maro închis.
Suprafaţă non-aderentă este foarte dură şi rezistentă la zgârieturi.
Tigaia este rezistentă la şocuri şi la deformări ale formei.
Conductibilitatea termică mare asigură un gătit rapid şi economic – rămâne caldă mult timp.
Pereţi cu grosime de 3 mm, fund complet de inducţie, mâner soft-touch.