Cel mai bun prelungitor priză pentru acasă

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (35 voturi, media: 4,97 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun prelungitor priză pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă prelungitorul priză potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun prelungitor prizaEste puțin probabil ca în locuința ta să ai mereu o priză la îndemână indiferent unde te afli.

De multe ori, necesitatea unui prelungitor priză apare atunci când toate celelalte sunt deja ocupate, ori când ai nevoie să conectezi la electricitate un dispozitiv care are cablul de alimentare prea scurt pentru a ajunge la o priză din perete.

În orice casă este bine să ai mai multe astfel de prelungitoare, de dimensiuni variabile. Totuși, deoarece vorbim despre un dispozitiv care funcționează cu electricitate, este esențial să te asiguri că alegi unul care nu îți va pune în pericol siguranța.

Află din acest articol cum poți alege cel mai bun prelungitor priză pentru acasă.

Top 3 prelungitoare priză recomandate

De ce să alegi ce mai bun prelungitor priză pentru acasă?

Prelungitoarele fac viața mai ușoară pentru proprietarii din toată lumea. Acestea sunt utile pentru transmiterea electricității de la o priză fixă, la una mobilă, putând fi utilizate atât în interior, cât și afară.

Deși sunt atât de utile și sunt dispozitive relativ simple, acestea reprezintă un pericol mare pentru oricine, mai ales atunci când nu sunt alese corect. Dacă nu le utilizezi așa cum le-a gândit producătorul, sau nu alegi dimensiunile optime, accidentele electrice nu vor întârzia să apară.

În fiecare an, aproximativ 50 de oameni își pierd viața datorită utilizării improprii a prelungitoarelor, iar 4000 ajung cu răni provocate de acestea la spital.

În plus, există mereu riscul declanșării unui incendiu. Statisticile arată că 3000 de focuri sunt provocate anual de utilizarea necorespunzătoare a prelungitoarelor electrice.

Cum alegi ce mai bun prelungitor priză pentru acasă

Prelugitor priza multipla si porturi USBCa să te poți bucura doar de avantajele acestui aparat și să eviți orice pericol, este necesar să fii foarte bine informat înainte. Cu o ofertă foarte variată pe piață, este ușor să te simți copleșit și să nu faci o alegere bună.

Mai ales dacă nu ai cunoștințe tehnice  în domeniu și nu știi cum să verifici detalii legate de putere, rezistență, amperaj și așa mai departe.

Venim în întâmpinarea nevoilor tale prin pregătirea acestui ghid de cumpărături. Aici vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a cumpăra cel mai bun prelungitor priză pentru acasă.

Vei găsi toate detaliile, de la dimensiune la specificații tehnice și măsuri de siguranță. Astfel vei fi sigur că dai banii doar pe un produs de calitate pe  care să îl poți utiliza fără teamă.

Tipul de prelungitor

Pe piață există mai multe tipuri de prelungitor dintre care poți alege. Este important să îl alegi pe cel mai potrivit pentru nevoile tale concrete.

Iată ce trebuie să știi despre fiecare:

  • Prelungitor priză tip cordon

Acestea sunt cele mai simple modele de pe piață. Structura lor are trei componente: cablul, unul sau mai multe socluri și un ștecher. Vei găsi foarte multe cu o singură priză.

Acestea sunt foarte potrivite și pentru utilizare la exterior. Lungimea cablului poate varia foarte mult. Uneori vei găsi chiar și variante cu cablu spiralat, ca la telefoanele fixe vechi. Aceste variante sunt recomandate pentru utilizare la birou.

Sunt o variantă convenabilă deoarece, fiind spiralat, cablul nu are o lungime deranjantă, atunci când ai nevoie să îl folosești pe distanțe mici, de mai puțin de 1 metru.

Totuși, dacă vei avea nevoie de o lungime mai mare, îl poți forța puțin pentru a se întinde mai tare. Scapi astfel de situația neplăcută în care trebuie să te chinui să ascunzi cablul de la un prelungitor prea mare.

  • Prelungitor cu priză pentru acasă de tip multimedia

În prezent avem nevoie de curent electric pentru mult mai multe lucruri. Diverse dispozitive, printre care și telefonul, au nevoie de electricitate pentru a se încărca bateria.

Producătorii au observat nevoia oamenilor de a avea mereu la îndemână un port USB, spre exemplu, la care să conecteze direct un cablu, fără să mai fine nevoie să știi mereu unde este încărcătorul telefonului.

Astfel de prelungitoare au așadar, pe lângă soclurile clasice, și porturi USB, utilizate cel mai des pentru încărcarea cu curent a dispozitivelor portabile.

  • Prelungitor priză cu tambur

Dacă ai nevoie de un prelungitor pentru acasă pentru exterior, un model cu tambur este cel mai potrivit. Mai ales dacă ai nevoie de un cablu cu o lungime foarte mare, care să poată traversa curtea spre exemplu, aceste modele sunt foarte practice.

Astfel vei putea transporta cablul (care va fi destul de greu), cu mai mare ușurință, dar vei putea să îl și depozitezi mai bine. Tamburul poate să fie simplu și să aibă un cablu simplu, cu un capăt cu ștecăr și celălalt cu priză. Totuși, modele mai noi au prize încorporate direct în tambur.

Astfel, vei putea folosi până la patru socluri pentru diverse utilaje pe care dorești să le utilizezi. Soclurile pot fi deschise sau pot să aibă un capac. Astfel, interiorul va fi proteja împotriva umidității și a prafului.

Detalii tehnice

În specificațiile unui astfel de produs vei găsi adesea următorii termeni: amperaj, watti și voltaj. Toate acestea sunt detalii tehnice care trebuie cunoscute înainte de a cumpăra un prelungitor priză pentru acasă.

  • Amperajul

Prelungitor simplu cu trei prizeAmperajul măsoară cantitatea de electroni care trece prin cabluri, adică intensitatea curentului. Ce trebuie tu să reții este că, cu cât numărul de electroni care trec prin conductor este mai mare, cu atât este mai mare amperajul.

Așa cum bănuiești deja, diferite dispozitive electrice au nevoie de cantități diferite de curent pentru a funcționa. Spre exemplu, o veioză va trace mult mai puțin curent decât un utilaj pentru funcționa.

Așadar, va fi necesar să cumperi un prelungitor de minim 7 amperi pentru aparatele electrice mai mici și prelungitoare cu amperaj mai mare pentru aparatele care consumă mai mult curent.

Dacă vrei să nu ai emoții la acest capitol, alege din start un prelungitor care are cel puțin 15 amperi.

  • Volți

Voltajul măsoară forța electrică ce cauzează mișcarea electronilor, numită și tensiune. Cu cât această forță este mai mare, cu atât voltajul este mai ridicat.  Vei face alegerea corectă tot în funcție de aparatele pe care vrei să le conectezi la curent.

Ce trebuie să știi este că, dacă vrei să conectezi utilaje cu care lucrezi la exterior, este recomandat să alegi un prelungitor priză cu un voltaj de 250V.

Pentru conectarea aparatelor de interior, nu va trebui să îți faci griji, deoarece acestea funcționează la valori normale, la fel ca marea majoritate a aparatelor electrice din casă, așadar un voltaj de 220V sau 230V este suficient.

  • Wați

Numărul de Wați indicat pe un prelungitor se referă la puterea maximă de electricitate suportată.

Practic, trebuie să știi că, mai ales dacă un prelungitor are mai multe intrări, ai posibilitatea de a conecta mai multe aparate. Fiecare aparat va funcționa la o anumită putere.

Dacă vei conecta mai multe aparate care vor funcționa în același timp la același prelungitor, trebuie să verifici ca puterea cumulată a acestora, să nu o depășească pe cea suportată de prelungitor. În caz contrar, cel mai probabil o să apară accidente.

Lungimea și grosimea cablului

Atunci când vrei să decizi cât de lung să fie cablul prelungitorului, ia în considerare mereu posibilitatea de a avea nevoie de puțin mai mult decât ai anticipat.

Prelungitor cu protectie la supratensiuneChiar dacă lungimea ridică prețul prelungitorului, este mai convenabil să cumperi un cablu mai lung, decât să te confrunți cu frustrarea de a mai avea nevoie de doar câțiva centimetrii în plus pentru a ajunge până unde ai nevoie.

În plus, asta te va ajuta să eviți situația nedorită și chiar periculoasă, în care ar trebui să conectezi încă un prelungitor la cel pe care îl ai deja, doar pentru a ajunge la locul dorit. În această situație, dacă grosimea cablurilor nu este destul de mare, rezistența electrică va fi mai mare, deci aparatul nu se va alimenta cu suficient curent și nu va funcționa destul de bine.

Rezistența mărită poate cauza căderi de voltaj, ceea ce determină aparate precum fierăstraie, bormașini sau aspiratoare să funcționeze la o putere mult mai mică decât ar trebui. În plus, rezistența ridicată poate cauza supraîncălzirea cablurilor, ceea ce ar putea provoca topirea stratului izolator.

În plus, dacă vei cumpăra un prelungitor prea scurt, există posibilitatea să fii nevoit să cumperi unul mai lung în scurt timp, investiția ta fiind astfel de două ori mai mare decât ar fi trebui să fie. Bineînțeles, prelungitoarele folosite în interior pot fi mai scurte, dar pentru cele de exterior, este bine să nu te zgârcești la metru.

Pe lângă lungime, grosimea cablului dictează câtă putere poate suporta. Cu cât este mai gros, cu atât acesta poate să transmită mai multă electricitate pe distanțe mai mari. Asta înseamnă că vei avea nevoie de cabluri cu atât mai groase, cu cât prelungitorul este mai lung, mai ales în cazul celor de exterior.

De regulă, modelele de pe piața din România au diametrul exprimat în mm2. Astfel, o valoare potrivită pentru un cablu de 30 de m este cea de 3×1.0mm2 și cele mai mari de atât, bineînțeles. Pe acestea le vei putea utiliza fără probleme și la utilaje de mare putere.

Tipul de priză și ștecher

Ceea ce majoritatea oamenilor nu știu, este că există mai multe tipuri de priză și ștechere, iar acest aspect trebuie verificat înainte de a cumpăra un prelungitor priză pentru acasă.

În România, cel mai răspândit model este cel clasic, cunoscut sub denumirea de Schuko. Este cel pe care îl cunoaștem cu toții, cu ștecherul având doi pini în formă cilindrică. Este puțin probabil să ai altfel de priză în casa ta.

Totuși, pe piață, poți găsi variante destinate altor regiuni, cum ar fi America sau Asia, care au un ștecăr diferit, cu pini aplatizați. Este bine să recunoști acest model, fie pentru a-l evita, fie pentru a-l achiziționa în cazul în care vei călătorii și ai nevoie de un astfel de prelungitor.

Indiferent de preferințele tale însă, este o idee bună să cumperi și adaptoare pentru priză, pe care să le poți folosi atunci când ștecherul pe care îl ai, nu se potrivește cu priza la care vrei să îl conectezi.

Un alt aspect important este legat de orientarea prizelor. În mod ideal acestea ar trebui să fie orientate la un unghi de 45 de grade. În caz contrar este foarte posibil să nu poți conecta toate ștecherele.

Asta pentru că acestea au forme neregulate. Nu toate sunt perfect rotunde, iar încărcătorul telefonului este exemplu perfect. Așadar, dacă vrei să mai poți conecta ceva pe lângă el, fără să blochezi accesul la o priză, fii atent la orientarea lor.

Relația dintre numărul de prize și putere

Prelungitor electric cu incarcare telefonPe piață există modele cu o sigură priză, sau cu foarte multe, chiar 8 sau 10. Sfatul specialiștilor este să eviți aceste modele. Motivul este acela că, de cele mai multe ori, dacă vei folosi simultan toate prizele, vei ajunge să depășești puterea pe care dispozitivul o poate suporta, și astfel să apară accidente.

Așa cum am amintit mai sus, fiecare prelungitor are o anumită limită de putere pe care o poate susține Dacă aceasta este depășită, vor apărea probleme.

Totuși, există undele situații în care ai  nevoie să conectezi mai multe aparate la același prelungitor, de exemplu atunci când folosești un computer. În acest caz, alege modele care au între 3 și 5 prize.

Dacă ai nevoie de mai multe, investește într-un prelungitor care poate suporta o putere de 3000 W.

Siguranță

Așa cum am amintit, prelungitoarele pot fi periculoase, de aceea, cele mai bune, vin cu anumite măsuri de siguranță pe care trebuie să le verifici. Orice prelungitor pe care îl cumperi trebuie să aibă împământare. Producătorul va menționa, cel mai probabil acest aspect în descrierea produsului.

De asemenea, prelungitoarele cu întrerupător sunt foarte practice și utile mai ales atunci când ai copii mici și curioși. Prin simpla apăsare a întrerupătorului prelungitorul nu va mai fi alimentat cu curent, chiar dacă este conectat la o priză.

Concluzii

Poți găsi cel mai bun prelungitor cu priză online. Aici ai multe opțiuni și poți găsi chiar modele peste care nu ai da niciodată într-un magazin tradițional Nu uita să verifici și părerea altor utilizatori acolo unde ea este disponibilă.

Cel mai bun prelungitor priză pentru acasă: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de prelungitoare priză pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Prelungitor cu tambur Bachmann 4 prize Schuko, termosiguranta, 50m

Prelungitor cu tambur Bachmann 4 prize Schuko, termosiguranta, 50mCadru din metal – rezistent la socuri;
4 prize schuko cu protectie copii – pentru un plus de siguranta;
Cu termosiguranta – pentru a va proteja echipamentele electrice;
Cordon 50 m de tip h05vv-f 3g1,5 – Schuko realizata prin procedeul de injectie.
Detalii tehnice: 250v~, 16 A, maxim 2300 W, IP20.
Acesta se poate folosi in exterior, dar gradul lui de protectie este de IP20, ceea ce inseamna ca nu poate fi folosit cand ploua.

Vezi detalii si pret

2. Prelungitor cu protectie APC SurgeArrest Essential PM6U-GR, 6 prize, 2 x USB

Prelungitor cu protectie APC SurgeArrest Essential PM6U-GR, 6 prize, 2 x USBTehnologia SurgeArrest va anunta daca sistemul de protectie a fost avariat sau daca acesta nu poate oferi o protectie maxima asupra echipamentelor dumneavoastra electronice.
Resetarea circuitului de protectie se efectueaza foarte simplu, nefiind nevoie sa schimbati siguranta.
Filtrul pentru emisii EMI si RFI reduce erorile tastaturii sau al mouse-ului wirleless datorate acestor tipuri de frecvente.
Porturile USB va permit incarcarea dispozitivelor mobile.

Vezi detalii si pret

3. Bloc multipriza Legrand Xenon 4x2P+E + 2xUSB + 1xmicroUSB

Bloc multipriza Legrand Xenon 4x2P+E + 2xUSB + 1xmicroUSB

Bloc multipriza, cu protectie la supratensiuni.
Cu indicator pentru starea protectiei (aprins: aparate protejate; stins: protectia nu este activa).
Spatiu optim intre doua prize pentru conectarea adaptoarelor sa a incarcatoarelor.
16A, putere maxima 3500 W la 250 V.
Echipat cu clema de prindere pentru cordoanele dispozitivelor conectate.
Corp rotativ – pentru management excelent al cablurilor.
Prize de incarcare USB 5V/1000 mAh.

Vezi detalii si pret

4. Cordon prelungitor Bachmann cu fisa si priza tip Schuko, 30m

Cordon prelungitor Bachmann cu fisa si priza tip Schuko, 30m

Tip cordon de alimentare: HO5VV-F.
Toleranta cordon de alimentare: ± 1%.
Tip stecher: injectat la 90°.
Temperatura operare: -5°C / +40°C.
Frecventa: 50 Hz – 60 Hz.
Sectiune cablu (mm): 3 x 1.5.

Vezi detalii si pret

5. Prelungitor cu protectie la supratensiune Bachmann CONNECTUS, 6 prize Schuko, intrerupator, cordon 2m

Prelungitor cu protectie la supratensiune Bachmann CONNECTUS, 6 prize Schuko, intrerupator, cordon 2mProtejaza si prelungeste durata de viata a echipamentelor electrice.
Indicator optic de functionare a protectiei.
Contacte laterale de protectie nichelate.
Profil rigid din material plastic rezistent.
Capace rotunjite pentru rulare cordon alimentare.
Capace cu gauri de fixare in perete/mobilier.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată