Cuprins
Cum alegi cea mai bună baterie auto? Ce caracteristici și proprietăți trebuie să aibă bateria auto potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Una din cele mai neplăcute situații din trafic este atunci când rămâi fără baterie.
Toți șoferii știu cât de inconfortabil este să trebuiască să găsești pe cineva care să îți ofere un impuls de energie, mai ales in condiții meteorologice neprielnice.
Pentru a evita această situație neplăcută este bine să te asiguri că bateria auto a mașinii tale este în stare perfectă de funcționare.
Dacă episodul descris mai sus se întâmplă des însă, aceasta poate însemna că bateria ta trebuie înlocuită. Cea mai bună baterie auto este ușor de găsit atunci când ești informat.
Dacă vrei să găsești cea mai bună baterie auto și vrei să afli unde găsești una la un preț bun, citește în continuare acest articol.
Top 3 baterii auto recomandate
Tabel comparativ | ||
Baterie auto Macht 75Ah 12V | Baterie auto Varta Silver Dynamic 74AH | Baterie auto Bosch S5 77Ah |
Voltaj: 12V Capacitate: 75Ah Curent de pornire: 680A Lungime: 278 mm Latime: 175 mm Inaltime: 190 mm Greutate (kg): 18 | Voltaj: 12V Capacitate: 74Ah Curent de pornire: 750A Lungime: 278 mm Latime: 175 mm Inaltime: 190 mm Greutate (kg): 18 | Voltaj: 12V Capacitate: 77Ah Curent de pornire: 780A Lungime: 278 mm Latime: 175 mm Inaltime: 190 mm Greutate (kg): 19 |
De ce să alegi cea mai bună baterie auto?
Avem impresia că bateria auto este o componentă a mașinii care trebuie să reziste zeci de ani. Adevărul însă este acela că bateriile auto au o perioadă de garanție de 4 ani, după care încep să apară probleme. Aceasta nu înseamnă că mașina nu va mai funcționa neapărat.
Ține minte însă că o mașină funcționează asemănător cu corpul uman, dacă o componentă este defectă va forja în timp tot sistemul mașinii, ducând la defecțiuni majore și cheltuieli mult mai mari. De aceea, chiar dacă bateria de la mașina ta are o vechime de doar 2 sau 3 ani, ai putea lua deja în considerare achiziționarea unei baterii noi pentru orice situație.
De asemenea, cumpărarea bateriei auto ideale ar putea să îți ia mai mult timp decât te-ai așteptat. Ar putea fi dificil implicit să găsești o soluție ecologică de a scăpa de vechea baterie. Pentru a scurta cât mai mult această durată de timp îți recomandăm să fii bine informat.
Cum alegi cea mai bună baterie auto
Înainte de a cumpăra bateria auto ideală este important să știi unele criterii pe care să le urmărești. O baterie auto nu costă puțin, deci nu îți poți permite să cumperi o baterie auto la întâmplare.
Ce baterie auto este compatibilă cu mașina ta, ce dimensiuni trebuie să aibă sau care este cel mai potrivit tip de baterie auto pentru mașina ta? Trebuie să ai răspuns la toate aceste întrebări și nu numai pentru a face o investiție înțeleaptă. Noi venim în întâmpinarea nevoilor tale pregătind un ghid de cumpărături cu toate detaliile pe care trebuie să le ai în vedere la cumpărarea celei mai bune baterii auto.
La sfârșitul acestui articol vei putea să găsești mult mai rapid și mai ușor cel mai bun raport calitate preț de pe piață. Așadar, în alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante.
Compatibilitate
Vei avea în vederea compatibilitatea cu autoturismul, dar și cu zona climatică în care vei circula. Asta deoarece condițiile climatice din România sunt neprielnice pentru bateriile auto. Iernile geroase și verile caniculare pot cauza deteriorarea prematură a bateriei auto.
De aceea, trebuie să alegi o baterie suficient de rezistentă. Un model care are un consum redus de apă și electroliți, iar autodescărcarea este la nivelul cel mai scăzut, este cea mai recomandată alegere.
În ceea ce privește compatibilitatea cu autoturismul, este imperios necesar să respecți instrucțiunile din cartea tehnică a mașinii. În mod deosebit, va trebui să acorzi atenție amperajului și dimensiunii. Evită abaterile și improvizațiile.
O capacitate mai redusă, sau dimensiunile mai mari decât cele menționate în manualul tehnic va însemna că nu poți instala bateria în autoturismul tău.
Tipul de baterie auto
Există două tipuri majore de baterie auto: pe bază de acid sau varianta alkalină. Bateriile auto alkaline se găsesc mult mai greu și nu sunt încă o variantă populară.
De aceea alegem să ne concentrăm pe bateria auto cu acid (și plăci de plumb) întrucât este mult mai probabil ca aceasta să fie soluția la care vei apela.
Acest tip de baterie se găsește la rândul ei sub două forme pe piață: Bateria auto cu electrolit lichid (necesită mentenanță), și bateria auto cu electrolit gelificat (fără întreținere).
Evident, cea mai bună baterie auto este una care nu necesită întreținere. Bateria auto cu electrolit lichid necesită mentenanță în sensul că va trebui să adaugi singur lichid la un anumit interval de timp. Acest electrolit este de fapt acid sulfuric cu apă, o soluție care trebuie preparată și turnată în acumulator.
Varianta fără mentenanță, cea cu electrolit gelificat este mult mai rentabilă și mai convenabilă. De asemenea, aceste baterii s-au dovedit mai durabile și autodescărcarea este redusă.
Capacitatea
Este un alt criteriu care dictează calitatea unei baterii. Se va alege în funcție de alternatorul mașinii și de informațiile prezente în cartea tehnică a mașinii. Se calculează în amperi pe oră și se notează cu Ah.
Dacă vei schimba bateria, nu alege niciodată o baterie cu o capacitatea mai mică decât modelul vechi. Asta deoarece nu va putea furniza suficientă energie. Nu ai de ce să ai dubii la acest aspect.
Ca reper, te poți gândi că o baterie de 74Ah, se descarcă în aproximativ 7 ore jumătate atunci când nu este încărcată în acest interval de timp, în condițiile în care sarcina este de 10 A în mod permanent.
Dacă vrei să depășești capacitatea bateriei anterioare, specialiștii spun că poți face acest lucru în limita unui procent de 30%. Astfel te vei păstra într-o valoarea care îți garantează o funcționare ideală a bateriei auto.
De asemenea, fii atent la obiceiurile tale de a conduce sau de natura traseului pe care trebuie să îl conduci. Se pare că drumurile dese și scurte determină descărcarea mai rapidă a acumulatorului auto.
Pornirea în condiții de temperaturi scăzute
În condiții de temperaturi scăzute extreme, de la -18 grade în jos trebuie să te asiguri că bateria poate să furnizeze suficient curent pentru a porni autoturismul.
Poți avea în vedere acest aspect verificând mai întâi capacitatea cilindrică a motorului precum și tipul de carburant. În cazul unui model diesel trebuie să știi că există necesitatea unui curent de pornire mult mai mare decât în cazul motoarelor pe benzină.
Astfel, un motor pe benzină va putea porni la rece chiar dacă va avea o baterie de 390A (amperi), 490A, sau 580A. Un motor diesel însă, nu va porni dacă nu va avea curent de la o baterie de cel puțin 750A.
O baterie de calitate va trebuie să poată oferi curent în valorile menționate mai sus, în condiții de temperaturi foarte scăzute, să fie capabilă să mențină curentul pentru cel puțin 10 secunde, și să aibă o tensiune de peste 7.5V între borne.
Polaritate sau poziția bornelor
Există două posibilități: baterie auto cu borne pozitiv pe stânga sau cu borne pozitiv pe dreapta. Diferența o dictează de obicei originea de fabricație a mașinii.
Pentru România polaritatea normală este configurația pozitiv dreapta. Asta deoarece producătorii europeni preferă acest sistem de poziționare a bornelor, și sunt cele mai mari șase să trebuiască să cauți o astfel de baterie auto.
Varianta cealaltă este specifică mașinilor cu configurație japoneză, ei preferând cel mai adesea configurația cu polaritate de stânga.
Cu toate acestea, șansele să trebuiască să cumperi o baterie cu astfel de polaritate sunt minime. Indiferent de polaritatea de care ai nevoie, ține minte că aceasta trebuie să fie obligatoriu identică cu cea a modelului vechi. În caz contrar, bateria auto nu va putea funcționa.
Tensiune
Pentru o mașină convențională, cea mai bună baterie auto are o tensiune de 12 V. Aceasta este mai mult decât suficientă în acest caz. Dacă vorbim de autoturisme de teren sau camioane, adică mașini cu gabarit mare, este clar că ai nevoie de o baterie auto care să aibă o tensiune mai mare, chiar dublă de 24 V.
În mod evident, aceasta va costa ceva mai mult. Sistemul ECU sau sistemul de încărcare al mașinii, trebuie verificat. Dacă valoarea acestuia apare în manualul tehnic verific-o numaidecât, în caz contrar, încearcă să vezi dacă poți găsi informații online referitoare la acest aspect.
Accentuăm această idee deoarece dacă această valoare depășește 13.8V vor apărea probleme în ceea ce privește supraîncărcarea bateriei, evaporarea de electrolit, deci deteriorarea timpurie a acumulatorului.
Dimensiune
Fiecare mașină este dotată cu un slot specific pentru bateria auto. De aceea este foarte important să respecți cu strictețe dimensiunile bateriei, indiferent că alegi să le iei din cartea tehnică a mașinii sau după dimensiunile bateriei anterioare. Asta e valabil atât în cazul lungimii și a lățimii, cât și în cazul înălțimii.
În cazul înălțimii vei avea cele mai puține bătăi de cap, deoarece este posibil ca aceasta să corespundă unuia din cele două standarde prezente în Europa: 190mm sau 175mm.
Cât despre lungime și lățime, oferta de pe piață este destul de diversificată pentru a-ți permite să găsești dimensiunile exacte pe care le cauți.
Ergonomie
Ca măsură ergonomică îți recomandăm să alegi o baterie auto cu mâner. Acesta este foarte practică deoarece se poate decupla ușor de la mașină și este ușor de transportat și depozitat temporar, într-un spațiu mai călduros pe timp de iarnă, când temperaturile scad sub 20 de grade.
Preț și producători
Pentru majoritatea modelelor de baterii auto va trebuie să faci o investiție substanțială. Cu toate acestea, unele site-uri online îți oferă posibilitatea de a accesa un discount în cazul în care vei returna sau oferi modelul vechi de baterie auto. Cu siguranță aceasta este o ofertă pe care te sfătuim să o urmărești.
Dacă îți dorești garanția unui produs de calitate îți recomandăm să eviți firmele no-name care scot pe piață baterii auto la prețuri incredibil de bune. Acestea se dovedesc în scurt timp o investiție nefericită. Cele mai fidele branduri îți vor oferii baterii auto omologate și cu aprobare de la RAR.
Astfel, pentru a putea conduce mașina cu noua baterie vei avea nevoie să îi faci doar o simplă verificare tehnică, fără a mai fi nevoie să in vestești într-un tester sub forma unui multimetru digital. Chiar dacă au un preț mai ridicat, iată care sunt cele mai de încredere branduri din România: Bosch, Rombat, Fullmen, Varta, Moll, Macht.
Îți recomandăm să cumperi online, mai ales dacă îți e greu să găsești modelul dorit în orașul tău. Ai avantajul de a cumpăra mai ușor și mai rapid, iar produsul va fi livrat prin curier la domiciliu.
De asemenea, ai posibilitatea de a verifica online părerea altor utilizatori înainte de a face o investiție. Astfel vei avea o imagine completă asupra bateriei și vei putea decide mai ușor dacă merită investiția. Acum că ai la dispoziție toate informațiile necesare, ești gata să alegi cea mai bună baterie auto.
Cea mai bună baterie auto: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă pe piață, vă recomandăm în continuare câteva modele de baterii auto care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Baterie auto Macht 75Ah 12V
Tehnologie Ca-Ca – metal expandat.
100% fara intretinere, fara scurgeri de electrolit.
Capac dublu cu sistem labirint, ce impiedica scurgerile de electrolit si asigura intoarcerea vaporilor de acid in celule.
Separatori din polietilena care impiedica scurtcircuitarea.
Curent de pornire optim si capacitate maxima.
Amperaj (Ah): 75 – Curent pornire (A): 680
2. Baterie auto Tudor High-Tech 77 Ah TA770
Durata de viata prelungita, comparativ cu o baterie standard.
Putere de pornire mare si siguranta in orice conditii meteo, asigurand un numar mai mare de porniri ale motorului si in conditii grele.
Complet fara intretinere, tehnologie Ex-Met cu calciu si aditiv Carbon pentru reincarcare cu 50% mai rapida.
Sistem labirint Exide-patentat, pentru prevenirea scurgerii de acid, ce permite recuperarea condensului.
3. Baterie auto Varta Silver Dynamic – 74AH
Ultrafiabila, aceasta indeplineste sau chiar depaseste toate cerintele OE, are o capacitate de rezerva extrem de mare si o superba performanta de pornire la rece.
Putere de pornire la rece exceptionala de pana la 122 %.
Tehnologie de grila PowerFrame pentru o durata de viata mai mare.
Tehnologia noastra patentata de grile stantate PowerFrame® este de departe mult mai robusta decat grilele turnate si cele de metal dilatant conventionale.
Este construita pentru performante exceptionale de-a lungul unei durate mari de viata.
4. Baterie auto Bosch S5 77Ah
O baterie extrem de puternica si de fiabila.
Pentru autovehicule moderne cu consumatori electrici suplimentari.
Destinata in special motoarelor diesel si masinilor cu regim de lucru preponderent urban.
O durata de viata mai mare prin aliajul de argint.
Putere de pornire la rece de 100 %.
Grila unica este conceputa pentru fluxul perfect de curent, asigurand o rezistenta redusa si o conductivitate optima.
5. Baterie auto Rombat Cyclon 12V 62AH
Perfecta pentru autoturisme şi autoutilitare de mică capacitate cu consumatori scăzuţi sau normali.
Capace kamina cu arestor de flacăra.
Grătare pozitive expandate, grătare negative cu ramă, din aliaj PbCa.
Autodescarcare şi consum de apă foarte reduse.
Amperaj (Ah): 62 – Curent pornire (A): 510
Tensiune (V): 12