Cuprins
- 1 Top 3 camere cu termoviziune recomandate
- 2 De ce să alegi cea mai bună cameră cu termoviziune?
- 3 Cum alegi cea mai bună cameră cu termoviziune
- 3.1 Cum funcționează cea mai bună cameră cu termoviziune?
- 3.2 Rezoluția
- 3.3 Temperatura de operare
- 3.4 Precizia aparatului
- 3.5 Focalizare
- 3.6 Calitatea imaginii
- 3.7 Spectrul de măsurare
- 3.8 Salvarea și stocarea imaginilor
- 3.9 Software
- 3.10 Conectivitate
- 3.11 Ce funcții suplimentare are cea mai bună cameră cu termoviziune?
- 3.12 Producători
- 4 Cea mai bună cameră cu termoviziune: recomandări
Cum alegi cea mai bună cameră cu termoviziune? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă camera cu termoviziune potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Este păcat că ochiul uman nu poate să perceapă natural temperatura sau variațiile de temperatură. Din fericire însă, există o metodă care permite detectarea rapidă și ușoară a temperaturii eliberate de o anumită zonă sau dintr-un anumit spațiu. Această metodă este camera cu termoviziune.
Aceasta are scopul de a reda termograme, imagini care redau radiațiile infraroșii dintr-un spațiu și care indică nivelul de temperatură. Cea mai bună cameră cu termoviziune, poate fi folosită în diverse domenii și industrii, de la construcții până la operațiuni de salvare sau activități ce țin de militărie și vânătoare.
Așadar, dacă vrei să afli de unde și cum poți alege cea mai bună cameră cu termoviziune, citește în continuare.
Top 3 camere cu termoviziune recomandate
- Camera termica digitala GTC 400 C Bosch Professional
- Senzor cu infrarosu cu 19.200 de pixeli de masurare (160 x 120) pentru redarea detaliata si informativa a imaginii termice.
- Vezi detalii si pret
- Camera cu termoviziune Pulsar Axion XM30F
- Axion XM30F este o camera cu termoviziune de la Pulsar care ofera imagini detaliate datorita senzorului cu rezolutie de 320 x 240 pixeli.
- Vezi detalii si pret
- Camera cu termoviziune Seek Thermal Compact
- Camera termoviziune detecteaza lumina infrarosie emisa de toate obiectele din jur si creeaza o imagine vizibila pe dispozitivul dvs.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună cameră cu termoviziune?
Așa cum am amintit camera cu termoviziune are multiple aplicații. Este folosită foarte adesea de vânători sau în operațiunile militare, pentru pază sau securitate. Asta deoarece cu depinde de lumină, și poate detecta schimbări de temperatură chiar și pe timp de noapte. Astfel se pot identifica persoane sau animale foarte ușor.
De asemenea, o astfel de cameră este folosită în construcții sau de electricieni. În evaluarea nivelului energetic al locuinței tale de exemplu, un audit energetic va folosi o astfel de cameră pentru a identifica pierderile de căldură din locuința ta.
În operațiunile de salvare, aceste camere le permit salvamontiștilor să execute căutări chiar și pe timp de noapte.
Cum alegi cea mai bună cameră cu termoviziune
Dacă prin natura ocupației tale, ai nevoie de o cameră cu termoviziune, suntem siguri că vrei să o alegi pe cea ideală pentru tine. În funcție de scopul pentru care dorești să o folosești, o astfel de cameră poate avea o configurație sau chiar un preț diferit.
Oferta de pe piață este diversificată, și dacă este prima dată când vrei să cumperi așa ceva, este foarte posibil să îți fie foarte greu și doar să îți dai seama dacă un produs ți se potrivește sau nu.
Pentru a-ți face alegerea mai ușoară, am întocmit acest ghid de cumpărături pe care te invităm să îl parcurgi cu atenție. Am adunat aici toate informațiile de care ai nevoie pentru a te asigura că vei face o investiție pe care nu o vei regreta.
Așadar, pentru a identifica cel mai raport calitate preț de pe piață și pentru a te putea folosi cât mai mult timp de produsul ales, acordă atenție următoarelor informații importante:
Cum funcționează cea mai bună cameră cu termoviziune?
O cameră cu termoviziune îi permite unei persoane să observe nivelul de temperatură dintr-un anumit spațiu. Acest lucru este posibil prin recunoașterea radiațiilor infraroșii. Cu cât acestea sunt mai puternice, cu atât temperatura dintr-o anumită zonă este mai ridicată.
Camera cu termoviziune va afișa în urma detectorii razelor infraroșii o termogramă. Termograma este o imagine de pe care se poate interpreta temperatura. Valorile ridicate de temperatură vor fi redate în culori calde: galbe, portocaliu roșu. Valorile scăzute de temperatură vor fi redate în culori reci: verde și albastru. Toate camerele cu termoviziune funcționează pe acest principiu.
Rezoluția
Rezoluția este unul din cele mai importante criterii de selecție a unei astfel de camere. Cea mai bună cameră cu termoviziune are o rezoluție cât mai mare. Cu cât rezoluția este mai mare cu atât vei putea să obții imagini cu informații mai precise de la o distanță mai mare.
Camerele cu termoviziune care au o rezoluție mai mică, permit redarea termogramei precise doar atunci când subiectul de interes este „scanat” de foarte aproape, ceea ce e posibil să nu fie mereu convenabil. Rezoluția este deci direct responsabilă pentru o bună calitate a imaginii termice.
Orice cumpărător trebuie să fie conștient de încă două aspecte. În primul rând, nu ar trebui să te aștepți ca o cameră cu termoviziune să aibă aceiași rezoluție ca un aparat foto normal, așa că nu evalua camerele în funcție de asta. Î
n al doilea rând, nu confunda rezoluția detectorului cu cea a ecranului. Acestea sunt diferite de cele mai multe ori, așa că asigură-te că rezoluția afișată de producător în descrierea produsului este cea a detectorului.
De cele mai multe ori rezoluția este redată în pixeli. Alege o cameră cu termoviziune cu o rezoluție de 320 x 240 pixeli dacă vrei să o folosești pentru operațiuni industriale, unde afișarea unei termograme precise este importantă pentru stabilirea metodelor de remediere ale eventualelor defecte constatate.
Dacă ești un amator, cea mai bună cameră cu termoviziune pentru tine este aceea cu o rezoluție de 160 x 120 pixeli.
Temperatura de operare
În funcție de ce temperatură ai nevoie sau te aștepți să detectezi cu o astfel de cameră, vei alege una profesională sau una convențională.
Modelele profesionale sunt mai scumpe, evident, și nu are rost să investești în ele dacă nu anticipezi că vei avea nevoie de scanarea unor intervale extinse de temperatură. Un model profesional este capabil să detecteze temperaturi de până la 550 grade Celsius sau chiar 1200 grade Celsius. Cea mai mică temperatură pe care o poate recunoaște și reda, poate fi chiar și de -40 de grade Celsius.
Un model convențional pe de altă parte, va fi mai ieftin și va permite recunoașterea temperaturii într-un interval mult mai restrâns, de regulă între -20 de grade Celsius și 50 de grade Celsius.
Alege deci în funcție de necesitățile tale reale, deoarece ar fi trist să investești într-un model profesional și să nu ai ocazia niciodată să îl folosești la potențialul maxim.
Precizia aparatului
Cea mai bună cameră cu termoviziune este aceea care va putea detecta și afișa diferențele de temperatură cu cea mai mare acuratețe. La fel ca în cazul altor produse asemănătoare, este permisă o marjă de eroare, dar cu cât aceasta va fi mai mică, cu atât camera este mai bună.
De cele mai multe ori, detectarea micilor diferențe în temperatură va conta destul de mult. De aceea specialiștii recomandă să eviți modelele care au mai indicele de precizie mai mare de ±2%.
Focalizare
Cea mai bună cameră cu termoviziune este dotată cu auto-focus. Această opțiune permite focalizarea automată a obiectelor scanate.
De ce ai nevoie de o astfel de funcție. Să presupunem că vrei să verifici temperatura unei unelte care s-a defectat recent. Faptul de a putea delimita clar obiectul, adică ținta luată în vizor, de restul contextului vizual din jur, te va ajuta să identifici mai repede o eventuală defecțiune.
O cameră care presupune operarea cu focalizarea manuală poate fi destul de anevoios de folosit, iar în situațiile în care fiecare secundă contează, nu este recomandat să ai o astfel de cameră.
Calitatea imaginii
Calitatea imaginii și opțiunile de afișaj pot reprezenta un plus de care te vei folosi cu siguranță. Te vei folosi de aceste imagini și opțiuni, nu doar pentru a vedea singur unde este o problemă legată de temperatură, dar și pentru a putea să le arăți și colaboratorilor sau clienților tăi cu mai mare claritate care sunt problemele care au nevoie de reparare.
Pe lângă redarea de imagini IR (infraroșu), cea mai bună cameră cu termoviziune va putea afișa și imagini MSX (Multi Spectral Dynamic). Funcția MSX permite afișarea unei imagini focalizate, mai clare și mai precise. Ea are rolul de a evidenția detaliile din termogramă, iar diferența între o cameră cu MSX și una fără este mai mult decât evidentă.
O altă opțiune utilă este afișarea imaginilor în mod PIP (Picture In Picture). Pe ecran se va afișa deci în mod simultan, atât imaginea IR cât și imaginea normală a obiectului studiat. Astfel va fi posibilă recunoașterea mai precisă a zonelor cu probleme ce pot fi percepute cu ochiul liber.
Spectrul de măsurare
Spectrul sau capacitatea de măsurare se referă la valorile diferite ce pot fi măsurate de o cameră cu termoviziune. O cameră convențională va măsura doar temperatura. Cea mai bună cameră cu termoviziune însă este aceea care poate măsura mai multe tipuri de valori printre care: electricitate, tensiune, umiditate, etc.
Un astfel de aparat este necesar atunci când vrei să folosești camera în domeniul industrial, în special în construcții, unde identificarea acestor valori cu un singur aparat poate fi foarte practică. Așadar, dacă bugetul îți permite, alege mereu o cameră cu termoviziune multifuncțională.
Salvarea și stocarea imaginilor
Bineînțeles cp vrei vrea să poți să revezi imaginile pe care le-ai surprins cu camera cu termoviziune. Așadar verifică opțiunile de stocare. Există dispozitive care permit doar stocarea în memoria internă, care poate fi mult prea limitată pentru nevoile tale, precum și dispozitive care permit stocarea fotografiilor pe un card SD.
Pentru a nu avea probleme cu epuizarea spațiului de stocarea, alege un dispozitiv care permite atașarea unui card SD cu o capacitate cât mai mare.
Este recomandat să verifici și în ce format se pot salva imaginile. Pentru a putea să le vizualizezi de pe orice dispozitiv, alege o cameră care permite salvarea lor în mai multe formate printre care: JEPG, PNG, BMP sau IS2.
Software
În timp ce aspectele analizate mai sus ar trebui să joace un rol important în alegerea unei camere cu termoviziune, software-ul cu care este aceasta echipat nu ar trebui nicidecum neglijat. Motivul este simplu. Acesta oferă la multe opțiuni de procesare, analiză și raport legate de imaginea înregistrată.
Multe din aceste softuri permit măsurători de temperatură în puncte specifice de pe imagine, calcularea temperaturii maxime, minime sau medii dintr-o zonă a imaginii, generarea de izoterme și histograme. Îți poate permite să schimbi paleta de culori folosită pentru a se plia mai bine pe domeniul în care folosești această cameră.
De asemenea, poți controla în ce măsură se va reflecta în imagine temperatura de fundal. Unele permit editarea imaginilor prin aplicare de filtre și redimensionare, precum și adăugarea de text sau notițe vocale. Dacă este posibil deci, alege mereu o cameră cu un software cât mai ofertant.
Conectivitate
Progresul tehnologic a fost destul de rapid ca să permită implementarea sistemului WI-FI și în cazul camerelor cu termoviziune. Astfel pe piață au apărut astfel de camere dotate cu Wi-Fi ce permit comunicarea în timp real a imaginilor captate cu această cameră.
Dacă vrei o astfel de cameră pentru a fi folosită într-o operațiune a unui echipaj, cum ar fi operațiunile de salvare spre exemplu, cel mai bine e să alegi o astfel de cameră care poate face o mare diferență în modul de lucru și în eficientizarea muncii în echipă.
Ce funcții suplimentare are cea mai bună cameră cu termoviziune?
- Înregistrare vocală – o funcție utilă atunci când vrei să reții anumite detalii legate de diagnoza termică a unor imagini.
- Laser și lanternă – foarte practice pentru delimitarea și evidențierea obiectului ce se vrea a fi analizat în vederea diagnozei termice.
- Rezistență la apă – unele camere cu termoviziune sunt fabricate astfel încât să reziste la apă. Depinde de tine dacă crezi că vei avea sau nu nevoie de această opțiune.
Producători
Fiind dispozitive destul de costisitoare, pe care mai mult ca sigur le vei folosi din plin pentru o lungă perioadă de timp, trebuie să te asiguri că alegi un produs de calitate. Una din cele mai bune modalități prin care te poți asigura de acest lucru este prin documentarea despre producătorii care au o bună reputație pe piață.
Nu cumpăra de la o firmă no name doar pentru că promite aceeași performanță la un preț mai redus. S-ar putea să ai surpriza că produsul nu se ridică la nivelul așteptărilor și să trebuiască oricum să cumperi unul mai scump.
Așadar, alege de acum o cameră cu termoviziune de la o firmă consacrată. Cele mai populare în România sunt: Pulsar, Seek Thermal sau FLIR.
Îți recomandăm să cumperi online. Pe lângă faptul că vei putea să te bucuri de prețuri și promoții atractive, este mai rapid și presupune mai puțin efort din partea ta.
De asemenea, online ai posibilitatea de a consulta părerea altor cumpărători despre produsul pe care vrei să îl cumperi. Te sfătuim să insiști să găsești astfel de review-uri deoarece te ajută să îți faci o imagine de ansamblu cât mai realistă asupra produsului, chiar înainte de a-l cumpăra.
Având la dispoziție toate acest informații suntem siguri că ești gata să alegi cea mai bună cameră cu termoviziune.
Cea mai bună cameră cu termoviziune: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de camere cu termoviziune care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Camera termica digitala GTC 400 C Bosch Professional
Senzor cu infrarosu cu 19.200 de pixeli de masurare (160 x 120) pentru redarea detaliata si informativa a imaginii termice.
Usor de utilizat cu imagini termice clare si usor de citit pentru introducerea fara efort a utilizatorului in domeniul termografiei.
Identificati imediat componentele supraincalzite din instalatiile electrice – eficientizand testarea, inspectarea si intretinerea sistemului.
Localizati cu usurinta sistemele, elementele si conductele de incalzire.
2. Camera cu termoviziune Pulsar Axion XM30F
Axion XM30F este o camera cu termoviziune de la Pulsar care ofera imagini detaliate datorita senzorului cu rezolutie de 320 x 240 pixeli.
Avand o frecventa inalta de 50 Hz utilizarea camerei este confortabila si dinamica. XM30F poate detecta un obiect pana la o distanta de 1300 metri.
Are o acuratete de +/-1m. Dispozitivul poate fi folosit in siguranta pe ploaie sau ninsoare, avand grad de protectie IPX7.
Axion XM30F se poate conecta la dispozitivul tau cu Android sau iOS.
3. Camera cu termoviziune Seek Thermal Compact, 9 Hz, USB-C
Camera termoviziune detecteaza lumina infrarosie emisa de toate obiectele din jur si creeaza o imagine vizibila pe dispozitivul dvs. cu sistem de operare Android 4.3+ si suport USB OTG
se bazeaza pe procesorul telefonului, baterie si ecranul touchscreen
Rezolutie senzor termic: 206 x 156 pixeli (rezolutie 32000 pixeli)
Temperaturi detectie: intre -40°C si 330°C – Lungime de unda infrarosie: 7.2 – 13 microni.
Microbolometru oxid de vanadiu si lentile calcogenice – Detecteaza caldura prin pereti, frunzis chiar si in intuneric total.
4. Camera termica digitala ZEQAS PGL-49
Lentila alba de 2 megapixeli.
Ecran LCD TFT de 2,4.
Interval de testare a temperaturii: -10°C ~ 400°C.
Rezolutie de 32×32 pixeli, camp vizual de 33°.
Imbinarea afisajului imaginilor vizibile si infrarosii.
Baterie Li-ion incarcabila (incarcare prin interfata micro USB).
5. Camera termica Vevor, -20°C ~ 500°C
Rezolutie in infrarosu: 60×60 (3600 pixeli) – Ecran: 2.8″.
Sensibilitate termica: 0,15°C – Temp. Interval: -20°C ~ 500°C.
Frecventa de captare a imaginii: 9Hz – Precizie: ±2%.
Rezolutia luminii vizibile: 0,3 megapixeli.
Baterie Li: 3.7V, 2000mA.