Cea mai buna stație radio auto

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (20 voturi, media: 4,25 din 5)
Încarc...

Cuma legi cea mai bună stație radio auto? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă stația auto CB potrivită pentru tine? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna stație radio autoAtunci când ești în trafic este important să îți iei toate măsurile de siguranță posibile. Pe lângă faptul de a te asigura că mașina ta este în ordine și poare circula fără probleme, și faptul de a conduce în așa fel încât să nu pui în pericol viața ta sau a celorlalți participanți la trafic, faptul de a cunoaște unele detalii din trafic îți poate prinde foarte bine.

Cea mai bună stație radio auto îți permite să comunici cu ceilalți șoferi pe o rază de aproximativ 15 km, fiind astfel mereu informat cu privire la condițiile din trafic și la eventualele pericole.

Investiția într-un astfel de aparat este mereu benefică. Află deci cum alegi cel mai bună stație de radio auto.

De ce să alegi cea mai bună stație radio auto?

Traficul este mereu imprevizibil, iar situațiile care te-ar putea pune în pericol pot apărea de unde nu te aștepți. Faptul de a avea instalată o astfel de stație îți va permite să fii mai prevăzător în trafic și să conduci cu mai multă grijă.

Vei putea afla informații direct de la alți șoferi despre evenimente din trafic precum accidente, sau despre zonele monitorizate de mașinile de poliție cu radar, astfel încât să eviți o posibilă amendă nedorită.

De asemenea, vei putea afla informații de încredere despre starea drumului în caz de ploaie sau polei. Este o metodă mult mai sigură și mai rapidă decât informațiile de la radio sau cele emise pe diverse aplicații pentru smartphone.

Cum alegi cea mai bună stație radio auto

Statie auto radio CBCu toate acestea, alegerea celei mai bune stații radio auto poate fi o sarcină care îți ia mult timp și poate fi chiar riscantă dacă nu cunoști anumite criterii de bază. Având în vedere oferta bogată de pe piață, alegerea stației radio auto ideale poate fi deosebit de dificilă.

Orientându-te doar după aspect nu vei putea afla prea multe detalii despre eficiența acesteia. Acesta este motivul pentru care, indiferent dacă ești șofer începător sau cu multă experiență, ai nevoie de un set de informații pentru a te ajuta în alegerea ta. În acest sens te încurajăm să consulți un ghid de cumpărături care conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a face o alegere pe care nu o vei regreta.

În cele ce urmează noi am pregătit deja un astfel de ghid de cumpărături  la sfârșitul căruia vei putea identifica cel mai bun raport calitate/preț de pe piață și vei pitea face o alegere ideală pentru mașina ta.

Ține cont de următoarele criterii înainte de a face o achiziție:

Tipul de stație radio auto

Atunci când cauți stații radio auto sunt șanse foarte mari să găsești mai multe tipuri de stații radio CB care să nu se potrivească însă mașinii tale. În funcție de portabilitate vei observa că există stații fixe, mobile sau portabile.

  • Fixe – Acestea sunt modele potrivite doar pentru casă și și-au pierdut mult din popularitate și din utilitate în prezent. Erau folosite pentru a face mai facilă comunicare între vecinii mai apropiați. Cu metodele avansate și mult mai rapide de comunicare de azi însă, o asemenea variantă este foarte puțin probabil să mai capteze interesul cuiva. Îți dai seama că această stație radio nu e potrivită pentru mașină deoarece are nevoie de 220 V pentru a funcționa, Lucru posibil doar atunci când este conectată la o priză de la casă.
  • Mobile – Acesta este modelul pe care îl cauți pentru mașină. Îți poți da seama de diferență și după aspect, dar caracteristica ce va face diferența este sursa de energie electrică la care se va conecta, o valoare de 12-13V fiind suficientă.
  • Portabile – Stația radio portabilă este un model de buzunar care este alimentat pe bază de baterii. Bateria se poate încărca în mașină, dar utilizarea acesteia în trafic este foarte puțin probabil să te ajute în vreun fel.

Calitatea emisiei

Puterea de emisie acceptată legal este de 4W, cu toate acestea vei găsi deseori stații radio cu o putere de emisie mult mai mare. Controalele la stații sunt extrem de rare, de aceea nu va fi ceva neobișnuit să întâlnești stații cu o putere de emisie de 20W sau chiar mai mult.

Există și stații care sunt capabile, conectate la o antenă corespunzătoare, să stabilească legături transcontinentale. Cu toate acestea este puțin probabil să ai nevoie de o asemenea performanță.

Un model convențional îți permite să acoperi o rază de aproximativ 15km, mai mult decât suficient pentru nevoile tale din trafic. În cazul stațiilor second hand, ai putea găsi chiar unele cu mici modificări făcute de alți utilizatori.

Acestea pot avea o putere de emisie de până la 7W, fără a fi o diferență atât de mare față de o stație ce se încadrează în condițiile regulamentare.

Acuratețea microfonului

Microfon statie auto emisie receptieVerifică mereu acest aspect deoarece este direct responsabil de calitatea informației pe care o vei transmite sau primi.

Dacă un coleg din trafic nu va putea înțelege ce vorbești din cauza microfonului, este foarte posibil să nu primești nici o informație, sau să primești o informație greșita, și în acest caz stația nu îți folosește la nimic.

Încearcă să verifici acest aspect înainte de a cumpăra stația radio auto ideala.

Lungimea antenei

Este parametru care va influența cel mai mult raza de acțiune a stației. Cu alte cuvinte, distanța la care vei reuși să transmiți și de la care vei putea să recepționezi informații, este direct proporțională cu lungimea antenei.

O antenă mai lungă asigurând o arie de recepție mai mare. Lungimea ideală în acest context ar fi undeva la 2,75m. O valoare nerealistă și chiar ridicolă pentru era în care trăim.

De aceea caută o antenă cu bobină. Acea bobină are rolul de a înlocui nevoia unei înălțimi foarte mari.

Astfel, folosind o antenă de 1,6 metri, dar cu bobină, e vei putea bucura de aceleași performanțe într-o formă mult mai comodă însă.

Modul de instalare și calibrarea antenei

Prețul unei stații radio auto variază și în funcție de metoda de instalare a antenei pe mașină.

Cea mai bună stație radio auto are o antenă care se poate atașa cu ajutorul unui magnet de capotă, având avantajul de a putea fi mutată cu ușurință pe altă mașină, fără a dăuna într-un fel caroseriei. Cu toate acestea, stațiile cu o astfel de antenă sunt ceva mai costisitoare.

Metoda convențională este montarea fixă a antenei. Stațiile cu astfel de antenă costă mai puțin.

Calibrarea antenei însă este un aspect deosebit de important de care va depinde în mare partea fiabilitatea aparatului. În caz contrar, există riscul de a se arde stația radio, iar investiția ta îți va provoca o pagubă într-un timp foarte scurt.

Antene multiple statie radio autoAntena se calibrează imediat după montare cu ajutorului unu aparat de măsurare numit SWR. Acesta va măsura un raport între puterea emisă și cea primită. Pentru a te asigura că antena este calibrată corect, valoarea acestui raport trebuie să fie cât mai apropiată de 1:1.

Cu toate acestea, specialiștii ne asigură că nici o valoare de 1,5:1 nu va dăuna foarte tare aparatului, și nu îi va pune în pericol durata de funcționare.

Preț și producători

Un aspect pe care trebuie să îl stabilești din timp este bugetul pe care îl aloci cumpărării unei astfel de stații. Pe piață vei găsi multe modele cu diferite funcții și accesorii de care te vei convinge în scurt timp că nu le vei folosi pe atât de mult pe cât te-ai gândit.

Cea mai bună stație radio auto este una convențională de 4W fără prea multe adăugiri care îi pot crește inutil prețul. Bineînțeles, unele funcții pot fi practice, cum ar fi cea hands-free care îți permite să conectezi căști și microfon astfel încât utilizarea stației să nu te distragă de la condus.

Altele însă sunt mai puțin practice și utile, și când iei în calcul că va trebui să investești serios și într-o antenă performantă, varianta unei stații minimaliste pare mai bună, având în vedere că eficiența acesteia depinde oricum mai mult de performanța antenei.

Există, de asemenea, opțiunea de achiziționa un kit care să includă o antenă, o variantă deseori avantajoasă ca preț.

Ca de obicei, un criteriu important în alegerea ta trebuie să joace și brandul care produce stația. Fiind un bun pe care nu îl cumperi zilnic și destul de costisitor, nu îți recomandăm să îl cumperi de la o firmă no-name.

Pentru a avea o garanție a calității în plus, alege o stație radio auto care îi aparține unei firme de calibru internațional, care și-a creat deja o reputație excelentă printre alți utilizatori. Astfel ai putea verifica stația ca ea să aparțină unuia dintre următorii producători: President, Midland, PNI, Storm, Albrecht, Avanti, CRT sau Cobra

De asemenea, îți recomandăm să cumperi online. Vei putea face o alegere bazată pe informații pe care le vei putea găsi ușor și organizat.

Mai mult decât atât, vei putea consulta părerea altor utilizatori, reușind astfel să îți faci o imagine completă asupra calității unui produs.

Oamenii vor menționa cu siguranță dacă nu sunt mulțumiți de calitatea unei stații. Și încă un avantaj este faptul că vei găsi prețuri mult mai bune decât în magazinele tradiționale.

Cea mai buna stație radio auto: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de stații radio auto care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Statie radio CB Midland Alan 52 + Antena CB Midland ML145 cu magnet

Statie radio CB Midland Alan 52Display-ul este generos, raportat la dimensiunile statiei, iluminat albastru si afiseaza canalul, nivelul emisiei / receptiei, alaturi de o multitudine de alte functii active ale produsului.
Acum puteti profita de avantajele multiple ale celei mai mici statii radio CB.
Functii multiple: Scan, Dual watch, Blocare tastatura, Iluminare ecran(pornita/oprita), navigare rapida intre canale, EMG, Putere high/low.
Multi Band – pentru cei ce folosesc si alte benzi de comunicatie, utilizate in alte tari ale Europei.

Vezi detalii si pret

2. Statie radio Midland ALAN 48 Plus Multi pentru camioane

Statie radio Midland ALAN 48 Plus Multi pentru camioaneStatia CB Alan 48 este dotata cu un ecran LCD iluminat din spate, care afiseaza informatii legate de functionarea dispozitivului
Microfonul inclus in pachet are butoane pentru selectare canale, buton PTT si buton blocare, care permite blocarea butoanelor SUS/JOS.
40 canale – Statia radio Midland Alan 48 corespunde ultimelor standarde CB europene.
Statia radio Alan 48 ofera functii multiple pentru o utilizare complexa.

Vezi detalii si pret

3. Statie radio emisie receptie CB TTi TCB-900

Statie radio emisie receptie CB TTi TCB-900Produsul statie radio CB TTi TCB-900 este dotata cu un sistem de squelch automat denumit si Sistem Dinamic de Squelch extrem de performant.
Un atuu al acestui produs este alimentarea duala atat la 12 V cat si la 24 de V care permite utilizarea atat in autoturisme cat si Camioane.
Statia radio TTi TCB-900 este dotata cu difuzor frontal, iarasi un avantaj in cazul in care va fi montata in Bord.
Statia radio TTi TCB-900 are 11 benzi utilizabile in Europa si nu numai.

Vezi detalii si pret

4. Statie radio CB Albrecht AE 6110

Statie radio CB Albrecht AE 6110ALBRECHT AE 6110 are toate caracteristicile esentiale unei statii radio CB.
Cu doar 10 cm latime si 2,5 cm inaltime, ALBRECHT AE 6110 poate fi plasata cu usurinta intr-un spatiu mic.
Carcasa turnata ii asigura stabilitate si rezistenta.
ALBRECHT AE 6110 ofera utilizatorilor sai o serie de functii cum ar fi: RF Gain (sensibilitate reglabila a receptiei), ASQ (squelch automat), Scan (scanare canale), EMG (buton 9/19 pentru apelare directa canal urgente).

Vezi detalii si pret

5. Kit statie radio CB CRT One + Antena PNI Extra 45

Kit statie radio CB CRT One + Antena PNI Extra 45Statia radio CB CRT One, cu dimensiunea sa de 10,2 x10 x2,5 cm poate fi considerata cea mai mica statie radio CB din lume.
Statia respecta legislatia in vigoare din Romania armonizata la normele europene, avand puterea legala maxim admisa de 4 W.
Microfonul statiei este prevazut cu doua butoane Up si Down pentru schimbarea canalelor si a altor parametri.
Antena PNI Extra 45 are un design special anti-zgomot ce permite aerului sa alunece in jururul spicului, eliminand zgomotul produs de vant.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată