Cuprins
- 1 Top 3 aragazuri electrice recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun aragaz electric
- 3 Cum alegi cel mai bun aragaz electric
- 4 Cel mai bun aragaz electric: recomandări
Cum alegi cel mai bun aragaz electric în 2025? Ce funcţii şi caracteristici trebuie să aibă aragazul electric potrivit nevoilor tale? Citeşte ghidul nostru şi alege informat.
În lumea tehnologiei în continuă evoluție, inovațiile ne influențează în mod constant viața cotidiană, modificând modul în care ne desfășurăm activitățile zilnice. O astfel de transformare se referă la modul în care gătim și pregătim mâncarea în bucătăria noastră.
Aragazurile electrice, o soluție mai modernă și mai eficientă, câștigă rapid teren în rândul consumatorilor, datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă. Caracteristicile și beneficiile acestor echipamente nu numai că ne ușurează munca, dar contribuie și la protejarea mediului înconjurător.
Analiza avantajelor și dezavantajelor folosirii acestor electrocasnice, precum și înțelegerea nevoilor individuale, sunt esențiale pentru a beneficia de eficiența și comoditatea pe care aragazurile electrice le pot aduce în bucătărie.
Aragazul electric de astăzi nu mai este acel monstru plictisitor care a fost cândva, ce aglomera bucătăria. Acum, piaţa prezintă zeci de modele care concurează între ele prin eleganta şi funcţionalitatea lor.
Top 3 aragazuri electrice recomandate
- Aragaz electric Electrolux LKI564200X
- Tehnologia cu inducţie asigură o distribuţie uniformă, rapidă și precisă a căldurii. restul plitei rămânând sigură la atingere. Funcții AirFry, SteamBake, etc..
- Vezi detalii si pret
- Aragaz electric AEG CCB56481BM
- Plita vitroceramica este special conceputa sa se incalzeasca foarte rapid, pentru a putea incepe sa gatiti la putere maxima oricand aveti nevoie.
- Vezi detalii si pret
- Aragaz electric Whirlpool ACMT 6533/IX
- Dotat cu plită vitroceramică cu 4 zone de încălzire. Clasă Eficienţă energetică: A. Multifuncțional – 11 funcţii versatile de preparare.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun aragaz electric
Europenii în general, prefera aragazul electric în detrimentul aragazului tradiţional, care a fost cel mai popular pentru o lungă perioadă de timp. Şi, acest lucru este de înţeles deoarece tariful la gaze a crescut ajungând la fel cu cel de la electricitate. La început aceste dispozitive erau cumpărate foarte rar, însă cu trecerea timpului au devenit favorite.
Primul avantaj şi cel mai important este faptul că acestea pot fi instalate oriunde există electricitate. În cazul în care casa nu prezintă o instalaţie de gaze, atunci aragazul electric este cea mai bună alegere. Acesta prezintă siguranţă în utilizare, neexistând riscul unei explozii, cum se întâmplă în cazul aragazului cu gaz atunci când se acumulează prea multe noxe în încăpere.
Gustul mâncării gatite pe aragazul electric, diferă favorabil faţă de gustul mâncării gătite pe aragazul cu gaze. Un alt avantaj este acela că se găsesc mai multe modele de aragazuri electrice decât cele cu gaz şi nu în ultimul rând, este mult mai uşor de transportat.
Cum alegi cel mai bun aragaz electric
Oferta de pe piață este foarte variată și opțiunile pot părea copleșitoare la prima vedere. Am alcătuit acest ghid de cumpărături pentru a te ajuta să alegi aragazul electric potrivit pentru tine. Ține cont în alegerea ta de criteriile detaliate mai jos.
Tipul de aragaz electric
Aragazuilre electrice pot avea două feluri de plite: plite din vitroceramica sau plite cu inducție. Mai jos detaliem diferențele dintre cele două tehnologii împreună cu avantajele și dezavantajele fiecăreia în parte.
Aragaz electric cu plită vitroceramică
Aceste aragazuri au o suprafață netedă și ușor de curățat, oferă o încălzire rapidă și eficientă.
Plitele vitroceramice folosesc elemente de încălzire electrice sub suprafața netedă și plană a plăcii ceramice. Aceste elemente de încălzire radiază căldură direct către vasele de gătit.
Încălzirea este în general mai rapidă decât la plitele electrice tradiționale, dar mai lentă decât la plitele cu inducție. Plitele vitroceramice sunt mai eficiente energetic decât plitele electrice tradiționale, dar nu la fel de eficiente ca plitele cu inducție.
Sunt compatibile cu majoritatea vaselor de gătit, inclusiv cele din oțel inoxidabil, fontă, aluminiu și sticlă termorezistentă. Suprafața netedă și plană a plitei facilitează curățarea și întreținerea.
Aragaz electric cu plită cu inducție
Oferă cea mai rapidă și mai eficientă încălzire, dar necesită vase de gătit compatibile cu inducția.
Plitele cu inducție folosesc câmpuri electromagnetice pentru a genera căldură în vasele de gătit, în loc să încălzească direct suprafața plitei. Astfel, căldura este produsă în mod direct în vasul de gătit, fără pierderi semnificative de energie.
Plitele cu inducție oferă cea mai rapidă încălzire, fiind capabile să aducă apa la punctul de fierbere într-un timp semnificativ mai scurt comparativ cu alte tipuri de plite. Datorită modului lor de funcționare, plitele cu inducție sunt cele mai eficiente energetic, ceea ce conduce la economii de energie și costuri reduse pe termen lung.
Sunt compatibile doar cu vasele de gătit din materiale feromagnetice, cum ar fi oțelul inoxidabil cu bază magnetică sau fonta. Vasele din aluminiu, sticlă sau cupru nu vor funcționa pe o plită cu inducție.
Suprafața plitei cu inducție rămâne relativ rece în timpul gătitului, ceea ce înseamnă că alimentele vărsate nu se vor arde și vor fi ușor de îndepărtat.
Caracteristicile aragazului electric
Dimensiunile suprafeţei de gătit au în general valori standard, şi anume: 50/50 cm, 50/60 cm sau 60/60 cm, alegerea făcându-se în funcţie de dimensiunea bucătăriei.
Pentru apartamentele de dimensiuni mai mici, recomandabil este alegerea unui model cu dimensiunea de 50/50. Alegerea trebuie făcută în funcţie de mobilierul bucătăriei şi ţinând seama de spaţiul liber.
Modelele clasice au baza aşezată pe podea şi acestea în mod tradiţional au înălţimea de 85 cm, acest lucru fiind foarte util, deoarece aragazul electric trebuie să fie la acelaşi nivel cu blatul de bucătărie.
În ceea ce priveşte lăţimea şi adâncimea, cea mai comună variantă este de 50/60 cm pentru bucătăriile medii, 50/50 cm pentru bucătăriile mici şi 60/60 pentru bucătăriile mari.
De obicei, cu cât este mai mare suprafaţă de gătit, cu atât aragazul electric este mai funcţional şi mai convenabil de utilizat.
Puterea aragazului electric
Puterea aragazului electric poate varia de la 1000 de waţi şi până la 3000 de waţi sau chiar mai mult. Aragazul electric cu patru arzătoare are o putere de aproximativ 2000 – 2100 de waţi.
Materialul suprafeței de lucru
Emailul este practic, ieftin şi disponibil în orice opţiune de culoare. Cu toate acestea, acest email în timp poate coroda.
Oţelul inoxidabil este durabil, fiabil, atractiv în ceea ce priveşte aspectul, nu se deteriorează şi nu rugineşte. Singura deficienţă a acestui tip de material este că trebuie îngrijit foarte atent şi cu soluţie specială care costă mult mai mult decât soluţiile universale.
Ceramica din sticlă este cea mai modernă şi mai elegantă opţiune. Suprafaţa de lucru este perfect plană şi netedă, destul de uşor de curăţat, rezistentă la temperaturi înalte, se încălzeşte rapid şi se răceşte rapid.
Singurul inconvenient este acela că deşi sticla folosită este rezistentă, este posibil să fie spartă dacă se aplică pe suprafaţa ei o forţă destul de serioasă.
Materialul arzătoarelor
Referindu-ne la tipul arzătoarelor, acestea pot fi din diferite materiale.
Elementele clasice din fonta sunt tipice pentru suprafeţele de lucru din email sau din oţel inoxidabil. Acestea se încălzesc rapid, formând un cerc roşu în mijloc sau sunt marcate cu un marcator alb. Avantajul acestora este costul redus, iar dezavantajul este încălzirea şi răcirea lentă.
Opţiunea cea mai comună pentru suprafeţele de gătit din ceramică sau sticla, este Hi-Light sau Rapid. Încălzirea se produce prin incandescenta spiralei, mult mai rapid, comparativ cu arzătoarele din fontă. Un minus pentru aceste arzătoare este faptul că suprafaţa de lucru este foarte fierbinte.
Arzătoarele cu halogen utilizează lămpi speciale. Aceasta este o opţiune eficienta, dar mai scumpă şi mai puţin fiabila în comparaţie cu cea anterioară.
Arzătoarele cu inducţie sunt considerate cele mai moderne şi cu tehnologia cea mai avansată, prin urmare meritând o analiză mult mai detaliată.
Numărul şi puterea arzătoarelor
Dacă te gândeşti cam câte arzătoare ar trebui să aibă aragazul electric cel mai bun, noi îţi recomandăm 4. Însă, numărul arzătoarelor trebuie ales în funcţie de cât de des şi de mult găteşti.
În funcţie de acest lucru poţi alege un aragaz electric cu un singur arzător, cu două arzătoare, cu trei sau patru.
Cuptorul aragazului electric
Cuptorul aragazului electric modern este împărţit în două tipuri principale: clasic şi multifuncţional.
La cuptorul clasic, încălzirea se produce deopotrivă atât sus cât şi jos. Cel mai adesea, elementul suplimentar este grătarul, care poate funcţiona în combinaţie cu o tavă sau fără ea.
Cuptorul multifuncţional al aragazului electric oferă regimuri de încălzire mult mai mari, un proces de coacere mult mai eficient şi mai diversificat.
Există funcţii de convecţie pentru distribuirea uniformă a aerului fierbinte iar dacă mai prezintă şi un ventilator suplimentar cu un încălzitor circular, aşa-numitul 3D, atunci capacitatea de încălzire devine mult mai mare.
În acest caz, cuptorul prezintă funcţii şi caracteristici suplimentare, cum ar fi dezgheţarea alimentelor, pizza, încălzirea accelerată sau redusă etc.
Ar trebui să se acorde o atenţie şi metodei de curăţare a cuptorului.
Multe cuptoare folosesc metoda de curăţare catalitică, adică grăsimea acumulată pe smalțul suprafeţei interioare a cuptorului este absorbită singură. Nu trebuie decât să ştergi cu o cârpă şi cuptorul să fie ca şi nou.
Există de asemenea, metodă de piroliza, care arde grăsimile de pe suprafaţa emailată, prin încălzirea cuptorului la temperatura de 500 de grade.
Cel mai bun aragaz electric: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de aragazuri electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Aragaz electric Electrolux LKI564200X
Tehnologia cu inducţie asigură o distribuţie uniformă, rapidă și precisă a căldurii. restul plitei rămânând sigură la atingere.
De asemenea, schimbările de temperatură sunt line și rapide, pentru un gătit mai intuitiv.
Iar suprafaţa de sticlă este foarte ușor de întreţinut curată și impecabilă.
SteamBake – pentru o coacere și mai reușită.
Curăţarea catalitică – cuptorul se curăţă singur.
Mâncare crocantă, mai sănătoasă, cu AirFry.
2. Aragaz electric AEG CCB56481BM
Plita vitroceramica este special conceputa sa se incalzeasca foarte rapid, pentru a putea incepe sa gatiti la putere maxima oricand aveti nevoie.
Butoane de comanda pentru cele 4 zone de gătit.
Cavitate cuptor dotata cu grilaje telescopice.
Ușă cuptor ușor de curăţat.
Orificiu evacuare vapori din cuptor, în spate.
Inox antiamprentă – Sertar pentru depozitarea ustensilelor de bucătărie.
3. Aragaz electric Whirlpool ACMT 6533/IX
Design modern şi inovator, ideal pentru orice bucătărie, prevăzut cu butoane proeminente, uşor de folosit, şi o uşă complet din sticlă pentru monitorizarea ușoară a preparatelor.
Dotat cu plită vitroceramică cu 4 zone de încălzire. Clasă Eficienţă energetică: A.
Interfaţa de utilizare mărită asigură feedback clar şi interacţiune facilă cu produsul.
Eleganţa designului din oţel inoxidabil a produsului îl va face piesa de rezistenţă a bucătăriei tale.
Multifuncțional – 11 funcţii versatile de preparare.
4. Aragaz electric Hansa FCCW59209
Plitele ceramice au un aspect minunat si sunt extrem de usor de curatat, fiind, in acelasi timp, rezistente la deteriorarile mecanice!
Butoanele elegante si ergonomice va permit sa mentineti curat panoul de comanda.
SteamCleaning – curatarea se realizeaza rapid, usor si eficient.
Cu programatoarele Ta si Ts, puteti seta intervalul de timp dupa care cuptorul se va opri automat, reducandu-se astfel pericolul de ardere a preparatelor dumneavoastra.
5. Aragaz electric Samus SM564VTE
Suprafata de gatit este din sticla ceramica termorezistenta – 4 zone de gatit (2 mari, 2 medii) si faciliteaza adaptarea mult mai usoara a vaselor utilizate, astfel incat caldura sa fie distribuita uniform si eficient.
Cuptorul din dotarea aragazului este electric si dispune de 10 functii de gatire
Rezistenta superioara, rezistenta inferioara, ambele rezistente, grill, ventilator si grill, ventilator si ambele rezistente, convectie 3D, convectie clasica.