Cel mai bun joc de șah

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (34 voturi, media: 4,99 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun joc de șah? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă jocul de șah potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun joc de sahȘahul este unul dintre cele mai iubite sporturi din toate timpurile. Cunoscut și drept „sportul minții” acesta este foarte potrivit pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor, precum și pentru recreere în cazul adulților, ori chiar pentru performanță.

Dacă știi să joci acest joc, sau vrei să înveți, ori pur și simplu vrei să îl oferi cadou cuiva, poți găsi online un set de șah care să fie potrivit. Deoarece este un joc atât de provocator, nu te vei plictisi niciodată de el, nici chiar dacă îl vei juca de unul singur.

Află din acest articol unde au găsit alți pasionați un set la un preț bun, dar și cum poți alege cel mai bun joc de șah.

Top 3 jocuri de șah recomandate

De ce să alegi cel mai bun joc de șah?

În era în care poți să te bucuri de aproape orice formă de divertisment folosind un ecran pe care îl ai mereu la îndemână, de ce ai alege să cumperi un joc de șah clasic? Răspunsul are legătură cu motivul pentru care oamenii preferă să cumpere cărți în loc să le citească de pe o tabletă.

Jocul este mai palpitant atunci când este palpabil, când poți să îi simți dimensiunile, când poți citii reacțiile și emoțiile oponentului. Mai mult decât atât, ales cum trebuie, cel mai bun joc de șah, poate fi o remarcabilă adiție decorativă într-o sufragerie.

Un astfel de element, nu doar decorativ, va fi un prilej bun pentru începerea unor discuții foarte interesante.

Cum alegi cel mai bun joc de șah

Joc de sah piese lemnPentru a te putea bucura de avantajele unui joc de șah, printre care se numără dezvoltarea și ordonarea gândirii, cultivarea răbdării și a spiritului de observație, distracție și un prilej minunat de a petrece timp cu persoanele dragi, este necesar să cumperi cel mai bun joc de șah.

Înainte de a lua o decizie în acest sens este bine să te întrebi: În ce scop voi folosi setul de șah? Cum poți alege unul care să fie durabil? Care este cel mai bun material? Ce tip de joc de șah este cel mai potrivit pentru nevoile tale? Care este nivelul tău de joc?

Ai nevoie să cunoști răspunsul la toate aceste întrebări înainte de a cumpăra un joc de șah. Deoarece oferta de pe piață este destul de variată, ar putea să îți fie greu să alegi un joc de șah de care să fii sigur că te vei bucura.

De asemenea, probabil că nu poți să îți dai seama de ce două seturi de șah atât de asemănătoare au un preț atât de diferit. Pentru a nu face o investiție mai mare decât ai nevoie, am pregătit acest ghid de cumpărături care cuprinde toate informațiile de care ai nevoie.

La final îți vom oferi și câteva sugestii de jocuri de șah la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.

Tipuri de jocuri de șah

Este foarte important să știi foarte bine care este motivul pentru care îți dorești un joc de șah. Cum intenționezi să îl folosești? Ești începător? Vrei un set pentru copii? Vrei un set pentru călătorii sau unul de performanță? Te interesează partea decorativă?

Este important să cunoști foarte bine care îți sunt opțiunile, de aceea ți le vom prezenta mai jos:

 • Joc de șah clasic

Modelul clasic este cel mai comun set de șah pe care îl vei găsi. De multe ori, acesta va fi cea mai bună opțiune pentru majoritatea cumpărătorilor. Din nefericire, este și mai dificil să găsești un set corect de acest tip.

De multe ori, piesele de șah și masa de șah sunt vândute separat. Așadar, pentru a potrivi mai ușor și corect masa de șah cu piesele potrivite este bine să le cumperi de la același producător.

Dacă vrei un set durabil, alege mereu o variantă care are masa de joc dintr-o bucată, și nu una pliabilă. Ca să te scutești de bătăi de cap și căutări, alege mereu să cumperi un set format din piese și tablă.

Verifică greutatea setului. Cu atât aceasta este mai mare, cu atât calitatea materialelor din care este conceput setul de șah este mai mare.

 • Joc de șah portabil

Cel mai bun joc de șah pentru călătorii mai este cunoscut și ca set de șah cu piese magnetice. Și acesta este disponibil într-o varietate de dimensiuni, materiale și forme. În acest caz, dimensiunea este clar criteriul de selecție.

Trebuie să ai în vedere care dimensiune este suficient de mică pentru a putea fi transportată cu ușurință într-un mijloc de transport în comun, cum ar fi un tren, dar și ce dimensiune este suficient de mare pentru a te putea bucura de joc.

Cel mai bun joc de șah portabil, nu va avea doar o dimensiune potrivită și piese magnetice care vor rezista foarte bine, dar și un capac care să permită pieselor să își păstreze poziția pentru a putea continua mai târziu un joc ce a fost întrerupt.

Majoritatea seturilor sunt însă pliabile, ceea ce înseamnă că ar putea fi nevoie să închei jocul cu totul și să îndepărtezi piesele înainte de a-l aduna.

Există și variante de buzunar. De data aceasta piesele nu vor fi tridimensionale, ci plate. Dimensiunea va fi foarte mică, și tabla de șah se va închide precum o carte.

 • Joc de șah pentru performanță

Joc de sah pentru perfromantaDacă ești interesat de un set de șah pe care să îl folosești la un club sau în competiții, atunci ai putea fi surprins de materialele pe care trebuie să le cauți. Seturile pentru competiții nu sunt realizate din lemn. Asta din două motive.

În primul rând, tabla de șah pentru competiție este destul de mare și greoaie. În al doilea rând, riști mereu ca oponentul să nu îți respecte setul foarte elegant din piese sculptate.

Jocurile de șah pentru competiție constau într-o tablă de șah din vinil, care se poate rula, asemănător unei fețe de masă. Piesele sunt realizate din plastic. Poți găsi astfel de seturi cu piese din plastic dur și plin, în diferite culori.

Dacă vrei ca piesele să se simtă mai autentic, poți alege un set care conține piese de șah cu greutăți de metal la bază. De regulă, aceste seturi sunt foarte ieftine, dat fiind că materialele nu sunt foarte valoroase.

 • Joc de șah pentru începători

Dacă vrei să cumperi un joc de șah pentru o persoană care este nouă la acest joc, există mai multe seturi de șah care sunt concepute cu rol instructiv. Acestea sunt foarte utile, fiind mai mult decât un simplu set funcțional de șah, dar oferă și ajutoare pentru a învăța care este mișcarea fiecărei piese.

Dacă este vorba de un copil, ai putea alege să cumperi un joc de șah pentru copii. Acestea pot include descrieri vizuale ale modului de deplasare al diferitelor piese. În plus, pot fi însoțite de un manual care explică în mod atractiv care este sistemul de deplasare al pieselor.

Dacă vorbim despre un începător adult, este potrivit un set de șah mai mare, care nu are descrieri scrise. Totuși, pe baza pieselor de șah este indicat modul de deplasare al acestora. Este un lucru practic pentru jucătorii care sunt conștienți de regulile jocului, dar care au nevoie să își amintească unele aspecte din când în când.

 • Joc de șah pliabil

Acesta este cel mai bun joc de șah pe care să îl faci cadou. Asta deoarece nu oferi doar o tablă de joc și piese, ci și un spațiu potrivit pentru depozitare. Aceste seturi sunt ideale pentru cei care nu au spațiul necesar afișării unui joc de șah și au nevoie să îl depoziteze.

Acestea sunt disponibile în variate dimensiuni. Sunt disponibile în diferite stiluri și tipuri de lemn. Prețul diferă în funcție de dimensiune, dar și în funcție de detalii.

Cu cât piesele sunt mai detaliate, mai unice, cu atât setul va costa mai mult. În plus, atunci când tabla este închisă, cutia astfel rezultată va avea grosimea unei cărți, deci o vei putea depozita cu ușurință pe un raft pe o bibliotecă.

 • Joc de șah decorativ

Există și jocuri de șah care sunt foarte detaliate, lucrate cu migală sau care sunt tematice, realizate ca tribut pentru o carte sau un film de succes. Acestea sunt realizate pentru a fi afișate și pentru a facilita conversații interesante.

Majoritatea seturilor tematice sunt realizate dintr-un amestec de piatră și rășină. Există însă și piese dintr-un aliaj pe bază de cositor, marmură, aliaje metalice sau lemn.

În timp ce piesele din metal sunt cele mai durabile, cele mai ieftine sunt cele din piatră și rășină. Acestea sunt și foarte durabile, păstrând detaliile figurinelor mulți ani. Și tabla de șah este mai detaliată, deseori fiind îmbogățită cu picioare și ornamente.

 • Joc de șah multifuncțional

Există și modele, în special foldabile care permit jucarea mai multor jocuri diferite. Spre exemplu, o tablă de șah pliabilă ar putea avea modelul pentru șah în exterior, și tabla pentru joc de dame în interior, oferind, bineînțeles, piesele de joc specifice pentru fiecare tip de joc.

Dimensiuni și greutate

Tabla de sah de calitateAtunci când cauți cel mai bun joc de șah, vei observa în descrierile oferite de producător referiri la greutate și la dimensiunea jocului. De multe ori, se face referire la dimensiunea și greutatea regelui.

În seturile pentru competiție, înălțimea regelui este de aproximativ 9,5 cm. Deci dacă vrei un asemenea set de șah, ghidează-te după acest criteriu.

Seturile care au regele mai mare de 10 cm ,tind să fie foarte impresionante și sunt, mai degrabă, seturi decorative. De asemenea, cu cât sunt mai mari piesele cu atât mai mare va fi prețul jocului, deoarece piesele mai mari sunt sculptate mai detaliat.

De multe ori poți judeca prețul unui set de șah după detaliile cu care au fost realizate piesele de cal. Asta deoarece, acestea au nevoie de mai multe detalii, în timp ce alte piese pot fi realizate simetric într-un șablon. 

Trebuie să te asiguri și că piesele au o greutate satisfăcătoare, deoarece piesele prea ușoare pot să își piardă ușor poziția, fiind suflate de vânt sau împinse în timpul unei manevre. Încă de acum două secole, piesele care făceau parte din seturile de șah de înaltă calitate erau îmbogățite cu greutăți din plumb.

La multe seturi vei putea observa o gaură la baza pieselor în care a fost inserată greutatea și care este acoperit cu fetru pentru ca piesele să nu zgârie tabla. Seturile mai ieftine, au piese care sunt dotate cu o astfel de gaură, dar va trebui să le adaugi singur greutăți.

Material

Diferite materiale au fost folosite pentru jocul de șah, de la lemn la marmură. Azi, plasticul și lemnul sunt cele mai folosite materiale pentru fabricarea pieselor de șah, iar pentru tablă, plasticul, lemnul și cartonul sunt cele mai folosite.

În competiții, piesele ar trebui făcute din plastic sau lemn. Pentru evenimentele elitiste, tabla ar trebui să fie din lemn, și vinil pentru evenimentele obișnuite.

În general, seturile din plastic sunt mai ieftine, dar și calitatea este redusă. Seturile din lemn sunt mai scumpe, dar mai durabile și mai aspectuoase.

Există și câteva seturi din sticlă. Acestea sunt greu de folosit pentru joc, și sunt clar pentru decor.

Ce accesorii trebuie să aibă cel mai bun joc de șah?

 • Cutie pentru depozitare – în cazul jocurilor pliabile sau pentru călătorii.
 • Instrucțiuni – pentru seturile destinate începătorilor.
 • Cronometru sau ceas pentru șah.
 • Sertare pentru depozitarea pieselor – disponibile în cazul seturilor de lux.
 • Husă – pentru tabla de competiție care se rulează.
 • Sac – pentru depozitarea pieselor de joc.

Concluzii

Îți recomandăm să cumperi cel mai bun joc de șah online. Astfel vei găsi cu siguranță un set care să fie potrivit nivelului tău de joc, sau al persoanei căreia dorești să îl oferi.

De asemenea, poți găsi un joc la un preț foarte bun, deoarece reducerile sunt mai frecvente online. Nu uita și să verifici părerea altor cumpărători înainte de a lua o decizie. Astfel poți să îți faci o idee dacă jocul este potrivit.

Acum că ai parcurs toate aceste informații vei reuși să cumperi cel mai bun joc de șah.

Cel mai bun joc de șah: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de jocuri de șah care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Set sah BHB no 4, inlaid nuc/artar

Set sah BHB no 4, inlaid nuc/artarSet de piese din lemn no 4 (rege – 76mm) in cutie de lemn.
Tabla este numerotata iar cutia are in interior partitii pentru piese.
Tabla de joc este din lemn de nuc si artar intarsiat.
Inaltime Rege – 76 mm.
Tabla – dimensiunea campului: 40 mm.
Piese lemn de tip Staunton cu calul sculptat manual.
Culoare piese: natural – mahon.

Vezi detalii si pret

2. Set joc Sah DGT Chess Starter Box

Set joc Sah DGT Chess Starter Box

Acest elegant set de sah contine: o tabla de sah pliabila in patru, un set de piese de sah, un instructor digital de sah pe CD, un ceas de buzunar pentru sah DGT960.
Piesele sunt de o calitate superioara, din plastic, cu contragreutate, fiinisate dedesubt cu pasla.
Tabla este conceputa dintr-un carton laminat rezistent si are o dimensiune a campului (patratelului) de 50 x 50 mm.
Inaltimea regelui este de 86 mm.

Vezi detalii si pret

3. Joc Sah si Table din Lemn Lucrat Manual

Joc Sah si Table din Lemn Lucrat ManualTabla de joc multifunctionala si pliabila din lemn, lacuita pentru a rezista la uzura o perioada lunga de timp si cu modele florale gravate manual care cu siguranta vor aduce stil oricarui joc jucat.
32 de piese de sah lacuite din lemn cu textila la baza, fabricate manual – 16 albe si 16 maro + 1 regina aditionala din fiecare culoare pentru promovare.
30 de puluri de table din lemn presate manual – 15 albe si 15 negre + 1 pul de rezerva din fiecare culoare.
1 pereche de zaruri din plastic + 1 pereche de rezerva.

Vezi detalii si pret

4. Primul meu Joc de Sah

Primul meu Joc de Sah

Joc clasic de sah, dar cu o abordare putin diferita a design-ului pieselor, atragatoare pentru copii.
Piesele sunt viu colorate si prietenoase, astfel incat copiii sa invete jocul mai repede si intr-un mod distractiv.
Contine 32 de piese si o tabla de joc, toate din lemn de buna calitate.
Dimensiune: 32 x 32 x 4 cm.
Varsta: 5 ani +.

Vezi detalii si pret

5. Sah de Lemn Momki

Sah de Lemn MomkiArmatele sunt deja pe campul de lupta.
Razboiul incepe, iar in timpul lui se vor face strategii, capturi si sacrificii.
O sa fie o batalie grea care implica atentie si multa concentrare pentru ca in final nu poate fi decat un invingator.
Material: Lemn.
Culoare: Multicolor.
Dimensiuni: 29.6 x 15.3 x 5.2 cm.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată