Cel mai bun telescop astronomic

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (17 voturi, media: 4,41 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun telescop astronomic? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă telescopul astronomic potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun telescop astronomicLumea cosmosului a fascinat omenirea de-a lungul istoriei, și se pare că nu încetează să ne uimească și să ne atragă nici azi. Cum lucrăm toți la Planetariu sau la NASA, cea mai accesibilă metodă de a face observații pe cerul înstelat, este cu ajutorul unui telescop astronomic.

Acest aparat îți poate oferi posibilitatea de a admira universul în toată splendoarea sa. Cu toate acestea, nu este un obiect care se achiziționează ușor. Deci, cum alegi cel mai bun telescop astronomic?

Cum alegi cel mai bun telescop astronomic?

Indiferent că îl alegi pentru tine, pentru copiii tăi sau pentru a-l face cadou, un telescop astronomic poate deschide cale înspre un hobby deosebit de captivant și de sănătos. Cu  toate acestea, înainte să faci o investiție serioasă, este bine să stabilești cât de mult va fi folosit. Nu are nici un rost să îți cumperi un telescop foarte performant dacă îl vei folosi de două ori pe an.

Locul în care ai de gând să îl folosești contează de asemenea în stabilirea dimensiunilor potrivite pentru tine. În general, dacă simți că pasiunea pentru cosmos nu va dura mult, nu are rost să îți cumperi cel mai scump model. În schimb, dacă ești cu adevărat interesat de lumea cosmosului, îți vom prezenta în continuare cum poți face cea mai bună alegere.

Nu poți să îți cumperi un telescop astronomic la fel cum îți cumperi o mașină de tocat carne. Sunt multe detalii complexe legate de tehnică specializată și optică pe care trebuie să le ai în vedere înainte de alege cel mai potrivit telescop pentru tine sau copilul tău. Îți recomandăm să îl cumperi dintr-un magazin specializat și dintr-un magazin online.

Astfel vei găsi calitate la prețuri foarte bune. Chiar dacă descrierea unui astfel de produs este foarte detaliată, cel mai probabil îți va fi greu să înțelegi termenii și valorile exprimate, precum și maniera în care aceste caracteristici influențează prețul final.

De aceea am pregătit un ghid de cumpărături în care explicăm fiecare termen și prezentăm principalele caracteristici pe care trebuie să le aibă cel mai bun telescop astronomic, astfel încât să te poată servi cât mai bine. În alegerea ta ține cont de următoarele aspecte:

Tipul de telescop

Telescop astronomic performantÎn funcție de configurația acestuia și modul de funcționare, există trei mari tipuri de telescoape astronomice:  refractor, reflector și catadioptric.

 • Telescopul refractor

Este cea mai accesibilă opțiune, și este recomandată astronomilor amatori care vor să studieze planetele sistemului solar sau luna, dar pot face și observații terestre. Principalul avantaj al acestui tip de telescop este ușurința întreținerii. Datorită configurației, lentilele nu trebuie calibrate sau curățate des. De fapt, sunt rare cazurile în care este nevoie să le cureți. 

De asemenea, imaginile vizualizate au un contrast foarte bun. Un dezavantaj este nivelul de saturație al culorilor care este mai scăzut, însemnând că acestea nu sunt redate cu acuratețe. De asemenea, acest tip de telescop cântărește ceva mai mult și apertura este în general mai mică.

 • Telescopul reflector

Are o apertură mai mare ceea ce îți permite să faci observații mult mai calitative. Este opțiunea ideală dacă vrei să treci de la amator înspre profesionist, având un mecanism ceva mai complex, dar și capacitatea de a reda imagini mai clare la un spectru mai extins.

Pe lângă planetele sistemului solar, și câteva stele importante, vei pute observa roiuri de stele și galaxii îndepărtate. Detaliile sunt mult mai fine decât în cazul telescopului refractor, iar din punctul de vedere al portabilității, acest tip de telescop este o alegere excelentă.

Dezavantajul apare la partea de întreținere. Acest tip de telescop este mai dificil de întreținut întrucât oglinzile vor necesita recalibrare și o curățare mai frecventă, deoarece tubul telescopului este deschis. Asta înseamnă ca dacă nu ai cunoștințe tehnice, va trebui să apelezi la o persoană sa te ajute.

De asemenea, contrastul în cazul telescopului reflector nu este la fel de bun ca în cazul celui refractar.

 • Telescopul catadioptric

Reprezintă un hibrid ideal între cele două de mai sus, având ca unic dezavantaj, prețul ceva mai ridicat. Cu toate acestea este o variantă ideală dacă ești în căutarea unui telescop astronomic care să îți servească la ceva mai mult decât un simplu hobby. Este cea mai bun model de telescop astronomic, care îți va oferi cele mai bune imagini, având și o apertură mai mare.

Există două mari modele de acest tip: Schmidt-Cassegrain si Maksutov-Cassegrain. Oricare din acestea două este o alegere bună. Cu toate acestea, dacă astronomia este o simplă pasiune pentru tine, o investiție așa mare nu prea își are rostul.

Apertura sau diametrul lentilei

Lentile apertura telescop astronomicSe referă la diametrul obiectivului, și pentru a ne fi mai ușor de ales, ne vom referi pe rând la trei tipuri de apertură: restrânsă, medie și extinsă. Apertura este cel mai important aspect pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când alegi un telescop.

Ca regulă generală, cu cât diametrul obiectivului este mai mare, cu atât va putea capta mai multă lumină, oferindu-ți o mai bună claritate a imaginilor.

 • Apertura restrânsă – se încadrează în valorile de 50-70 mm și sunt cel mai des întâlnite la telescoapele terestre sau refractoare. Este un diametru potrivit pentru amatori, sau pentru alegerea primului telescop.
 • Apertura medie – cuprinde valori între 70-100 mm, și este potrivită pentru oricine, permițându-ți să vezi chiar și
 • Apertura extinsă – între 100-150 mm sau chiar mai mult, este cea mai bună opțiune dacă ai un buget generos. O astfel de apertură îți dă posibilitatea de a vizualiza stele cu luminozitate moderată destul de îndepărtate de pământ. O apertură extinsă are și o rezoluție mai bună, ceea ce îți va permite să ai o imagine de ansamblu în perspectivă, fiind capabil să distingi distanța dintre stele, deși aparent au aceeași dimensiune. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere că, cu cât apertura este mai mare, cu atât telescopul va fi mai scump și mai greu, deci mai dificil de transportat.

Montura

Montura unui telescop astronomicMontura telescopului determină stabilitatea acestuia, dar și modul în care îl vei putea manevra pentru ați schimba punctul de observație. Există trei mari tipuri de montură: alt-azimutală, ecuatorială și GOTO.

 • Montura alt-azimutală – este cea mai simplă variantă, și cea mai ușor de folosit, dar și cea mai ieftină. Împreună cu montura Dobson care face parte din aceeași categorie, este varianta ideală pentru un utilizator amator. Așezată pe un trepied, îți permite mișcarea telescopului pe verticală sau orizontală, deci stânga, dreapta, sus sau jos.
 • Montura ecuatorială – cel mai bun telescop astronomic pentru astrofotografie este cel cu montură ecuatorială. Deoarece îți permite alinierea axei orizontale cu axa pământului, vei putea urmării mult mai bine obiectele de pe cer. Principalul dezavantaj este faptul că necesită alinierea după Steaua Polară, ceea ce îți va lua destul de mult timp, fiind o procedură complexă. Cu toate acestea, montura ecuatorială îți permite focalizarea oricărui punct cosmic dorit.
 • Montura GOTO – Montura GOTO este în realitate o funcție computerizată, cu posibilitate de aplicare atât la montura alt-azimutală , cât și la cea ecuatorială, funcție ce îți permite programarea telescopului pentru vizionarea unui anumit punct selectat dintr-o bază de date. Practic ai posibilitatea de a programa telescopul să găsească singur o locație de pe cer pe care să o poți studia mai târziu. Îți este chiar mai ușor să folosești montura sau funcția GOTO dacă o vei putea conecta la un computer.

Raportul focal al telescopului

Se referă practic la un raport invers proporțional între profunzimea câmpului vizual și puterea de zoom. Se calculează ca raport între distanța focală (distanța dintre obiectiv și focar) și valoarea aperturii. De exemplu, o apertură de 200 de mm și o distanță focală de 1 m va rezulta într-un raport focal de 5, exprimat în descrierile de produs ca f/5.

Există două tipuri de raport focal: lent și rapid. Orice valoare a raportului peste f/6 este o valoare rapidă, ceea ce înseamnă că te vei bucura de un câmp vizual mai larg și mai profund, dar puterea de zoom va fi mai mică.

La polul opus, orice valoare ce este sub f/6  definește un raport focal lent, ceea ce înseamnă că valoarea câmpului vizual este mai mică, dar imaginea va putea fi mult mai mărită. Cele mai mari raporturi focale sunt cele catoptrice.

Portabilitate

Telescop astronomic pentru descoperirea planetelorAtunci când alegi cel mai bun telescop astronomic este important să stabilești dinainte unde îl vei folosi și cât de mult ai de gând să îl transporți. Împreună cu trepiedul și montura, un telescop poate ajunge ușor să cântărească 15 sau 20 de kg. Îți recomandăm un telescop ce ajunge până în 200 mm în apertură dacă ai de gând să îl folosești de acasă.

Dacă îl vei transporta mai des trebuie să fii gata să sacrifici puțin din apertură. O valoarea a aperturii între 70 mm și 100 mm va fi mult mai potrivită pentru tine, oferindu-ți posibilitatea de a folosi mai des telescopul și de a-l transporta mult mai ușor.

Accesorii

 • Căutătorul – pentru cei care nu își permit un telescop cu montură GOTO, căutătorul este cea mai accesibilă variantă. Această lunetă specială îți permite să localizezi cu mai multă ușurință destinația dorită.
 • Ocularele – ocularele reprezintă lentila cea mai apropiată de ochiul uman, cea care este prezentă și în cazul microscop. Această lentilă poate avea mai multe valori, ceea ce îți oferă mai multă versatilitate în modificarea profunzimi de câmp.

Preț și brand-uri

Înainte să cumperi un telescop este bine să îți stabilești un buget. La urma urmei ești pe cale să învestești într-un hobby, și unul destul de costisitor, așadar stabilește mai întâi câte da pasionat ești de astronomie și cât de mult timp poți aloca acestui hobby.

Dacă ești începător, îți recomandăm să faci o investiție moderată, și să nu cazi în capcana goanei după performanță. După o perioadă în care îți dai seama că este o pasiune în care merită să investești poți să te orientezi înspre telescoape ce îți oferă o performanță mai mare.

Cei mai renumiți producători care și-au format o bună reputație sunt: Orion, Celestron, Bresser și Meade. Așadar, dacă vrei să faci o investiție de calitate, orientează-te înspre aceste patru companii.

Cel mai bun telescop astronomic: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus și de părerile cumpărătorilor, vă recomandăm in continuare câteva modele de telescoape astronomice care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Set telescop si microscop National Geographic 9118000

Set telescop si microscop National Geographic 9118000Acest set educational ofera copiilor tot ce au nevoie pentru un start in lumea microscopiei si astronomiei.
Vine cu un telescop cu o putere de marire de 90x si un microscop cu o putere de marire de 1200x.

Tip: Refractor
Marire teoretica maxima: 18x-60x
Montura: azimuth – Distanta focala: 360 mm

Vezi detalii si pret

2. Telescop Levenhuk Strike 90 PLUS

Telescop Levenhuk Strike 90 PLUSTelescopul Strike 90 PLUS va permite sa observati Luna si craterele, formele de relief de pe Marte, inelele planetei Saturn, satelitii lui Jupiter, dar si roiurile deschise si nebuloasele.
Montura este de tip alt azimutala, utila pentru astronomii amatori, nemaifiind necesara aliniere si calibrare.
Montura este instalata pe un trepied solid, din otel.
Optica utilizata este comparabila cu cea din telescoapele profesionale.

Vezi detalii si pret

3. Telescop refractor Bresser Taurus 90/900 NG 4512909

Telescop refractor Bresser Taurus 90/900 NG 4512909Telescopul Bresser Taurus capteaza multa lumina cu obiectivul de 90 mm, iar distanta focala de 900 mm lungime ofera imagini luminoase si clare.
Diametrul obiectivului de 90 mm permite observarea detaliata a suprafatei lunare.
Acest telescop are noua montura MPM, ce este versatila, flexibila, compacta si usor de folosit.
Se poate utiliza in mod azimuthal (pentru observatii terestre) sau in mod equatorial (pentru observatii astronomice).

Vezi detalii si pret

4. Telescop refractor National Geographic 9015000

Telescop refractor National Geographic 9015000Telescopul refractor National Geographic 9015000 poate fi folosit chiar de amatori ce doresc sa intre in lumea astronomiei, ce colecteaza multa lumina de la obiectele ceresti.
Telescopul este livrat ansamblat si este gata de utilizare direct din cutie.
Puteti sa il puneti pe o masa si sa incepeti explorarea spatiului.
Toate accesorile necesare sunt incluse, chiar si o carte mica care te va introduce in astronomie si un soft planetariu pentru computer.

Vezi detalii si pret

5. Telescop refractor Bresser Stellar 60/800 4511759

Telescop refractor Bresser Stellar 60/800 4511759Montura Azimutala a telescopului Bresser Stellar 60/800 4511759 asigura o introducere usoara si rapida in astronomie.
Accesoriile atasate si softul de astronomie inclus, ofera incepatorilor un start bun spre succes in domeniul astronomiei.
Lungimea focala mare il face perfect pentru observatii planetare si luna.
LED-ul cu punct rosu de identificare face navigarea printre obiectele ceresti o joaca de copil!

Vezi detalii si pret

Citește și
1 Comentariu
 1. Petru spune

  Buna ziua! As dori ceva pareri despre Skywatcher Dobson 10, 254/1200 ,pe care l-am cumparat . Inca nu mi-a ajuns si nu va pot spune eu prea multe despre el. Daca cineva il are, as vrea sa stiu pareri despre el si daca si-a meritat bani. Am vazut 1000 de comentari si video pe youtube , doar cu vorbe bune. Sper sa fie cum se zice. o zi buna!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată