Cuprins
Cum alegi cel mai bun aparat de sudură? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă aparatul de sudură potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Aparatul de sudură este unul din acele utilaje care e bine să le ai lângă casă.
Indiferent că vrei să îl folosești în scop creativ, profesional ori pur și simplu să îl ai la îndemână pentru a rezolva singur anumite defecțiuni sau a ajuta un vecin, cel mai bun aparat de sudură își va dovedi mereu utilitatea.
Este unul din acele aparate pe care un bărbat care este pasionat de meșteșugărit le va avea cu siguranță în garaj.
Iar dacă ai această pasiune, și nu ai achiziționat încă un aparat de sudură, ori cauți să îți iei unul nou, acest articol te va ajuta să alegi cel mai bun aparat de sudură.
Top 3 aparate de sudură recomandate
Tabel comparativ | ||
Invertor sudura Awelco Bit 7000 | Aparat de sudura profesional Velt MMA 140 | Aparat sudura tip inverter Proweld MINI140Pi |
![]() | ![]() | ![]() |
Cum alegi cel mai bun aparat de sudură?
Știm cu toții că aparatul de sudură este un bun care trebuie să reziste ani buni, dacă nu chiar zeci de ani în funcție de frecvența cu care este folosit. Prețul unui asemenea aparat fiind, de asemenea, unul substanțial, nu îți permiți să faci o investiție nesăbuită.
Înainte de a achiziționa un aparat de sudură, indiferent dacă ești începător sau folosești de ani buni un astfel de aparat, trebuie să te informezi cu privire la oferta de piață, și care ar fi cel mai bun raport calitate/preț.
Fără toate informațiile necesare prin care poți identifica un aparat de sudură cu caracteristici performante, este foarte probabil să cumperi ceva de care să fii dezamăgit în scurt timp.
Îți recomandăm să consulți cu atenție un ghid de cumpărături ca acesta de față. Noi am pregătit acest articol cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege cel mai bun aparat de sudură, chiar dacă vei cumpăra online.
Îți recomandăm să iei în calcul toate detaliile de mai jos:
Tipul de aparat de sudură
- Aparat de sudură cu electrod (MMA)
Este unul din cele mai populare și mai vechi modele de aparat de sudură și este aparatul de sudură ideal pentru profesioniști. Sudura cu electrod sau cu arc electric folosește un electrod care, odată cu închiderea unui circuit electric, este modificat termic până la topire ceea ce îți permite lipirea metalelor.
Avantajele acestui tip de sudură sunt faptul că poate fi folosit fără riscuri atât în interior, cât și în exterior, permițând sudarea aliajelor chiar dacă metalul este murdar sau ruginit. Este cel mai bun aparat de sudură pentru gospodării sau pentru persoanele care practică sudura de plăcere în timpul liber.
Cu toate că este o variantă economică în ceea ce privește prețul de achiziție, trebuie să ai în vedere că electrozii sunt consumabili, iar aparatul va necesita o întreținere mai atentă.
Are, de asemenea, dezavantajul faptului că este mai dificil de folosit, iar metalele mai subțiri de 18mm nu vor putea fi sudate. Un alt lucru ce necesită mai multă atenție este faptul că în urma sudurii va fi necesar să cureți bine suprafața sudată.
Există două subtipuri de aparat de sudură cu electrod: tradițional sau cu invertor.
Din prisma performanței, al randamentului și al consumului de energie, cel mai bun aparat de sudură este cel cu invertor, un model mai nou. Cu toate că este mai costisitor decât cel tradițional, investiția va fi una de care te vei putea bucura pentru o perioadă mai mare de timp.
- Sudură cu electrod și gaz (MIG)
Îți va asigura o sudură mai fină, mai curată și mai rapidă. Principiul de funcționare este ușor diferit. De data aceasta un fir de sârmă este derulat la o viteză prestabilită de pe o bobină. Curentul electric trece prin baza metalului și fir, formând un arc electric ce cauzează lipirea firului de bază. Sudura este astfel mai curată și mult mai rezistentă.
Există și modele ce funcționează similar, dar nu necesită gaz pentru a funcționa. Acestea sunt o variantă mai bună pentru a fi folosite în aer liber sau în condiții nefavorabile de vreme cum ar fi vântul.
- Aparat de sudură cu gaz inert (TIG)
Va produce o sudură rezistentă, puternică și curată, aceasta fiind de calitate superioară. Electrodul folosit în acest caz are avantajul de a nu fi unul consumabil. De obicei acesta este tungsten, iar suprafața de sudare este protejată de impuritățile din aer printr-un gaz, de cele mai multe ori argon.
Este o variantă ideală pentru orice metalele neferoase: aluminiu, cupru, magneziu, precum și oțel inoxidabil sau aliaj. Deși permite un control mai mare al preciziei sudurii, nu este un aparat bun pentru începători. Asta pentru că este mai dificil de folosit și procesul este mai lent decât în cazul altor tipuri. Un alt avantaj este însă, acela că permite sudarea metalelor indiferent de grosimea acestora.
- Sudura cu flacără oxiacetilenică
Este un aparat perfect pentru începători. Se folosește îndeosebi pentru perforarea metalelor sau tăierea lor. Este un model perfect pentru exercițiu, cu dezavantajul rezervorului pentru substanță care, fiind destul de voluminos, va face mai anevoioasă utilizarea aparatului.
Ce material vei suda mai des?
Acest aspect este unul important deoarece sunt tipuri de aparate de sudură ce vor fi mai eficiente pe un anumit tip de metal, sau vor face față cu brio provocărilor impuse de un metal mai pretențios.
În timp ce oțelul de orice tip nu îți va ridica probleme indiferent de tipul de aparat pe care îl vei folosi, aluminiul este un metal mai dificil care pretinde ceva mai multă atenție. Acesta se deformează ușor la sudură și are o conductibilitate mare.
Cel mai bun aparat de sudură pentru aluminiu este unul care folosește o formă de energie alternativă și nu funcționează pe bază de electrod consumabil. Modelul TIG este unul pe care îl poți folosi cu încredere în acest caz.
Materiale și mai pretențioase sunt titanul, cuprul sau magneziul. Acestea au nevoie de un aparat de sudură care să funcționeze cu electrod fără rol de adaos. Pentru a fi sigur că alegi un tip de aparat ce îți va permite sudarea oricărui tip de metal, orientează-te înspre modele de ultimă generație, cele cu plasmă.
Deși costă mai mult, sunt mai rezistente, mai eficiente și foarte versatile.
Tipul de electrod
Un alt detaliu pe care trebuie să îl ai în vedere deoarece un tip de electrod va acționa mai eficient sau nu pe un anumit tip de material sau suprafață. Calitatea îmbinării va fi de asemenea sever influențată de tipul de electrod. În timp ce există atât electrozi permanenți, cât și de adaos sau consumabili, cei de adaos se împart în următoarele trei categorii:
- Rutilici – Acest tip de electrod este recomandat pentru executarea unei suduri foarte fine. De asemenea, permite utilizarea aparatului indiferent de direcția de executare, fie ea verticală sau orizontală. Are avantajul de a funcționa optim indiferent de tipul de curent, alternativ sau continuu, iar arcul electric este unul de stabilitate mare. Cu toate acestea, nu îți va oferi o sudură trainică, aceasta fiind fină, dar fragilă și foarte sensibilă la lovituri sau căzături.
- Bazici – Sunt electrozii ideali pentru sudura convențională. Asigură o sudură trainică de mare calitate. Cu toate acestea, vor consuma mai mult adaos, arcul electric va fi mai instabil și nu va putea funcționa decât cu curent continuu.
- Celulozici – Un model care folosește electrozi celulozici este ideal pentru sudarea țevilor. Așadar, dacă intenționezi să sudezi acest tip de metale, ține minte că aparatul de sudură trebuie să suporte acest tip de electrozi.
Randament
Este deosebit de important să îți stabilești din timp bugetul. Astfel te vei putea orienta încă de pe acum spre un aparat de sudat cu un randament mai bun. Cel mai bun aparat de sudură din prisma randamentului este cel cu invertor. Acesta asigură un consum redus de energie electrică, asigurând în același timp o sudură puternică.
Cu toate acestea prețul de achiziție este mai mare, deci va trebui să ai un buget ceva mai generos. Bineînțeles, prețul este cel care va aduce cu sine mai multe avantaje legate de performanță și funcționalitate. Un astfel de aparat va funcționa atât pe curent continuu, cât și alternativ, va asigura o topire puternică și va putea fi folosit cu orice tip de electrod.
Dacă bugetul tău este ceva mai limitat, ai putea lua în considerare achiziționarea unui aparat de sudură convențional, MMA. Ține minte însă că acesta are un randament mai scăzut, și va fi curând înlocuit definitiv de modele cu invertor.
Deși permit o sudură satisfăcătoare, funcționează doar în curent alternativ și utilizează doar electrozi rutilici. De asemenea, consumul de energie electrică este mult mai mare.
Consumabile
Înainte de a cumpăra un aparat de sudură, indiferent de tipul acestuia, va trebui să știi că va avea nevoie de o întreținere corespunzătoare, precum și de achiziționarea în timp a unor elemente consumabile.
Așa că, cel mai bine ar fi să te interesezi care sunt aceste elemente consumabile, care va fi frecvența cu care va trebui să le înlocuiești, precum și cât de ușor le vei găsi pe piața din Romania. Printre consumabile se numără gazul de protecție și anumite tipuri de electrozi.
Durata unui ciclu de utilizare
Este un alt detaliu care poate oferi indicii de performanță, dar care trebuie analizat cu grijă. Acesta se referă la perioada de timp în care aparatul va putea fi folosit fără întrerupere și fără a se supraîncălzi.
Un ciclu de utilizare va fi cu atât mai scurt cu cât aparatul va fi întrebuințat la capacitatea maximă. Oricare aparat de sudură va avea indicat acest ciclu de utilizare, iar tu vei urmării o valoare care să fie mai mare decât timpul de repaus pe care îl va impune.
Producătorii însă au tendința de a induce în eroare utilizatorii prin redarea unor valori denaturate. În timp ce majoritatea recomandă o utilizare continuă cuprinsă între 5 și 10 minute, timpul real de utilizare va fi doar un procent din aceste valori.
Cea mai populară situație este cazul în care producătorul susține că poți folosi aparatul pentru 10 minute continue, în realitate timpul fiind mult mai scurt. Un ciclu de utilizare va dura doar 60% din valoarea indicată, adică 6 minute, urmând să trebuiască să aștepți 4 minute pentru a putea folosi aparatul din nou.
De asemenea, nu te lăsa impresionat de valori foarte mari în cazul în care ai de gând să folosești mașinăria pentru proiecte minore.
Ce accesorii trebuie să aibă cel mai bun aparat de sudură?
Este bine ca pachetul standard de livrare să conțină următoarele accesorii:
- Cablu de masă cu clește
- Rolă pentru sârme
- Cablu de sudură cu clește pentru electrod
- Mască de sudură
- Duze pentru eliminarea gazului
- Cablu pentru stecher
- Curea pentru transportare
- Perie și ciocănel pentru zgură
- Spray anti-lipire
- Spray de degresare
- Mănuși
Producători
Faptul de a te orienta înspre o firmă cu o bună reputație în fabricarea aparatelor de sudură poate reprezenta o garanție a calității. În majoritatea cazurilor, aparatele de sudură de firmă sunt mult mai bune și mai rezistente decât cele no-name.
Cele mai bune aparate de sudură sunt fabricate sub următoarele nume de brand: Awelco, Einhell, Velt, Steinhaus sau Proweld. Din prisma prețului de achiziție, cele mai moderate prețuri le vei găsi în cazul aparatelor produse de Telwin, care au de asemenea și o gamă variată de produse.
Dacă ești în căutarea celor mai noi și performante aparate, și nu te deranjează să cheltui ceva mai mult, poți lua în considerare un model Proweld. Dacă ai un buget foarte limitat însă, dar tot vrei un aparat foarte bun, unul de la Einhell va fi cel mai potrivit pentru tine.
Cel mai bun aparat de sudură: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta existentă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de aparate de sudură care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Invertor sudura Awelco Bit 7000
Invertor sudura AWELCO BIT 7000 monofazat, ventilat fortat, pentru sudura in mediu protejat, cu protectie termostatica.
Acest aparat de sudura tip invertor este conceput pentru a suda cu o gama larga de electrozi rutilici utilizati cu diametru intre 2.0-4(5)mm.
Ventilator racire fortata pentru un timp crescut de utilizare.
Diametrul maxim de 5mm a electrodului se poate utiliza doar ocazional.
In mod uzual se poate utiliza electrod de supertit fin cu diametrul de 3.25mm.
2. Aparat de sudura profesional Velt MMA 140
Invertorul de sudura cu electrod invelit MMA (Manual Metal Arc) este construit pentru sudarea in curent continuu.
Poate suda cu toate tipurile de electrozi (electrozi rutilici, electrozi bazici, electrozi inox etc.).
Se pot suda o gama diversificata de materiale cum ar fi otel aliat si nealiat, otel inoxidabil, fonta, cupru, etc.
Invertorul Velt are reglaj continuu al curentului de sudura, protectie termica cu termostat.
3. Aparat sudura tip inverter Proweld MINI140Pi
Este construit avand la baza tehnologia IGBT (Insulated-Gate Bipolar Transistor) – ultima tehnologie in domeniul fabricarii invertoarelor pentru sudura.
Este un aparat pentru sudura monofazat, tip invertor, recomandat in special pentru sudarea cu electrozi inveliti in curent continuu, prin procedeul MMA (Manual Metal Arc).
Aparatul are carcasa robusta, din metal si material plastic rezistenta la conditii dure de lucru.
4. Invertor sudura Micul Fermier LV 200S
Invertorul de sudura MMA 200 De la Micul Fermier este robust, construit din metal si plastic rezistent la conditii dure de lucru.
Componentele electronice sunt racite prin intermediul electroventilatoarelor cu debit mare de aer.
Functioneaza cu toate tipurile de electrozi (electrozi SSSI-1345, SSSI-1355, etc ..).
Este recomandat pentru lucrari de intretinere si reparatie, pentru acasa si atelierele mici, etc.
5. Aparat sudura cu ventilator Steinhaus PRO-EW160
PRO-EW160 este un aparat de sudura in curent alternativ, portabil, cu protectie termostatica, pentru sudarea cu electrozi inveliti rutilici prin procedeul MMA si posibilitate de reglare continua a curentului de sudura.
Protectie termostatica.
Lampa de control pentru supraincalzire.
Maner pentru transport.
Ventilator racire.