Cuprins
- 1 Top 3 generatoare de curent recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun generator de curent electric pentru acasă?
- 3 Cum alegi cel mai bun generator de curent electric
- 4 Cel mai bun generator de curent electric: recomandări
- 4.1 1. Generator diesel profesional Könner&Söhnen KS 9300DE-1/3
- 4.2 2. Generator de curent Senci SC-8000E, 7000W, 230V
- 4.3 3. Generator curent electric Steinhaus PRO-GEN5500, 5500 W
- 4.4 4. Generator curent Könner & Söhnen KS 3000G , 3.0 kW, GPL /benzina
- 4.5 5. Generator curent electric Steinhaus PRO-GEN3150Q
Cum alegi cel mai bun generator de curent electric pentru acasă? Ce funcții, caracteristici și dotări trebuie să aibă generatorul de curent potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Cu greu ne-am mai putea imagina viața fără electricitate. De mulți ani curentul electric nu mai este un lux sau o opțiune.
A devenit o necesitate stringentă, iar lipsa lui poate duce fie la pierderi semnificative financiare și de timp, sau chiar la tragedii legate de viața oamenilor.
Indiferent de gravitatea situației, este absolut firesc să ai în casă o sursă alternativă de generare a curentului pentru acele perioade în care te vei confrunta cu pene de curent.
În această situație te vei orienta să cumperi cel mai bun generator electric pentru acasă.
Top 3 generatoare de curent recomandate
- Generator diesel profesional Könner&Söhnen KS 9300DE-1/3
- Tip combustibil: Diesel. Utilizare: Rezidential – Comercial. Tip curent: Monofazat – Trifazat. Tip pornire: Automata Electrica. Protectie suprasarcina.
- Vezi detalii si pret
- Generator de curent Senci SC-8000E
7000W, 230V - Generator monofazic pentru uz casnic si/sau comercial cu demaraj (pornire) electrica. Rezervorul de 25 litri asigura o autonomie de pana la 13 ore la o sarcina de 50%.
- Vezi detalii si pret
- Generator curent electric Steinhaus PRO-GEN5500, 5500 W
- Doua prize de 230 V pentru curent alternativ ~50Hz. Priza de 12 V pentru curent continuu 8,3A. Intrerupator de suprasarcina pentru fiabilitatea echipamentului.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun generator de curent electric pentru acasă?
În special dacă locuiești în mediul rural sau în zone izolate în care se produc frecvent pene de curent, un generator electric reprezintă o soluție care nu îți poate lipsi din casă.
Cu toate acestea, este foarte ușor să cumperi un astfel de aparat nepotrivit. Deoarece puțină lume are cunoștințe cu privire la tehnologia și funcționalitatea din spatele unui astfel de aparat complex, a face o alegere neînțeleaptă este un lucru ușor. Iar acest lucru poate duce la risipă, sau la cumpărarea unui generator care nu îți poate satisface nevoile.
Cum alegi cel mai bun generator de curent electric
Pentru a face o alegere ideală și a nu cheltui în plus fără să fie necesar, trebuie să fii foarte bine informat. Află deci, cum alegi cel mai bun generator electric pentru acasă.
Modele de pe piață sunt foarte variate, dar la prima vedere toate arată la fel. Trebuie deci să înveți ce parametrii trebuie să urmărești pentru a identifica tipul de generator electric ideal pentru locuința ta.
În acest sens am pregătit un ghid de cumpărături cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a te educa în vederea unei achiziții avantajoase.
Vei afla care sunt cele mai bune modele de pe piață, ce putere trebuie să aibă cel mai bun generator electric precum și ce funcții și accesorii ar trebui să includă.
La sfârșitul acestui articol vei fi gata să alegi generatorul electric cu cel mai avantajos raport calitate/preț. Așadar, în alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante.
Tipul de generator de curent electric
Îl vei alege mereu în funcție de nevoile tale. Există mai multe tipuri de clasificare dar azi ne vom concentra pe trei dintre ele: generator electric staționar pentru utilizare majoră și pentru utilizare moderată, și generator electric portabil.
Generator de curent electric staționar – utilizare majoră
În primul rând, trebuie să știi că un generator electric staționar va fi mereu mai scump decât unul portabil. Asta include atât costul efectiv de achiziționare, cât și costul de amplasare și de mentenanță.
Un generator electric staționar va trebui să fie instalat de un specialist. Acesta va putea găsi cel mai bun loc pentru instalare și va reuși să facă în mod corect legătura la rețeaua de electricitate, astfel încât, odată cu întreruperea energiei electrice, generatorul să se pornească automat, sau să fie foarte ușor de activat manual în condiții de întuneric.
Prețul de achiziție va asigura, bineînțeles, o putere mai mare de generare a energiei, precum și o rezervă mai mare de electricitate. Un astfel de model pentru utilizare majoră este perfect pentru casele de vacanță, sau locuințele izolate în care veți petrece o perioadă scurtă de timp.
Cel mai bun generator electric pentru acasă, de mare putere, este unul care funcționează pe motor diesel. Alimentat cu motorină, motorul va putea rula la cel puțin 1500 rpm, deși o valoare ideală ar fi de 3000 rpm.
Îți va putea asigura o funcționare de aproximativ 16 sau 24 de ore, îndeplinind rolul unei surse principale de energie. Toate aceste avantaje vin însă cu un preț, acesta fiind cel mai scump model de generator electric.
Generator de curent electric staționar – utilizare moderată
Este un model potrivit în cazul în care ai nevoie de o rezervă pentru momentele de întrerupere a energiei electrice principale, sau în cazul în care dorești să folosești o sursă de energie alternativă pentru unele aparate din locuință.
Având caracteristici mai puțin performante, va fi implicit o soluție mai ieftină. Totuși, poate fi o alegere mai mult decât suficientă pentru tine.
Cel mai ieftin model va fi dotat cu un motor ce funcționează pe bază de benzină, și îți va putea oferi un timp de funcționare continuă de 8-10 ore.
Atenție însă la aparatele conectate. În cazul în care ai conectate aparate sensibile la căderi de tensiune, cum ar fi un sistem desktop, va trebui să te asiguri că ai o sursă UPS care va elimina șocul de tensiune produs de întreruperea alimentării de la o anumită sursă de energie.
Generator de curent electric portabil
Printre cele mai notabile avantaje amintim prețul redus cu aproximativ 20% față de un model staționar, și posibilitatea de a-l muta cu ușurință prin casă, sau de a-l lua în vacanțe sau excursii fără să ocupe mult spațiu.
Totuși, puterea va fi mult mai mică, chiar înjumătățită, de aceea nu îți va permite nicidecum să alimentezi întreaga casă la capacitatea normală furnizată de sursa principală de energie.
Vei putea alimenta doar câteva electrocasnice pentru o perioadă nu foarte mare de timp. Cele mai scumpe modele de acest fel funcționează cu benzină, dar vor avea nevoie de un stabilizator. Restul pot fi alimentate cu propan sau gaz.
Puterea generată
Puterea generată este un aspect deosebit de important în alegerea ta, și probabil acest aspect va necesita cea mai mare muncă de cercetare din partea ta, sau a unui specialist.
În cazul unei întreruperi de electricitate, generatorul electric va trebui să preia rolul de sursă unică de electricitate și să facă o treabă la fel de bună.
Dacă acesta va avea o putere mică însă, comparativ cu numărul și tipul de aparate electronice pentru care trebuie să suplinească, nu te vei putea bucura de rezultate optime. Mai mult, vei deteriora atât aparatele cât și generatorul în sine.
Există trei praguri de putere: mică între 500W și 2200W (specifică dispozitivelor portabile), moderată între 2200W și 5500W, și mare care poate ajunge până în 10000W.
Pentru a alege pragul de putere necesar pentru locuința ta va fi nevoie să faci un calcul. Mai precis va trebui să ai în vedere fiecare aparat ce funcționează pe bază de electricitate din casă, să stabilești dacă este de tip inductiv sau rezistiv, și să le stabilești totalul puterii absorbite de dispozitive în mod simultan. În funcție de aceste criterii, vei alege cel mai bun generator pentru acasă.
Aparatele electronice inductive sunt cele care au nevoie de mai multă energie la pornire decât în timpul funcțiunii. Aici se încadrează: Frigiderul, mașina de spălat, neoanele, aerul condiționat, pompa de apă, bormașina, etc.
Dacă majoritatea aparatelor ce funcționează în casă sunt de tip inductiv, vei avea nevoie de un generator electric de putere mare, întrucât puterea acestuia va trebui să fie de aproximativ 2.5 ori mai mare decât totalul absorbit de toate aparatele în mod simultan. Cea mai bună variantă va avea valori între 7000W și 10000W.
În categoria aparatelor alimentate cu electricitate rezistive intră: televizorul, becuri incandescente, calorifere electrice, plita electrică, radio, cuptor electric, etc.
În cazul în care numărul aparatelor conectate de acest tip este mai mare decât numărul aparatelor inductive conectate, un generator electric cu valori cuprinse între 3000W și 5000W va fi suficient.
Din nou, va trebui să faci un calcul al puterii consumate de toate acestea în mod simultan, și să alegi un generator cu o putere ceva mai mare.
Tensiunea generatorului
Un alt criteriu care va cântări major în alegerea ta este tensiunea oferită de generatorul electric. Și an acest caz va trebui să ții cont de particularitățile aparatelor pe care vrei să le conectezi.
În funcție de tensiune, vor exista două tipuri de generatoare și de aparate: monofazate și trifazate.
Electrocasnicele și aparatele de bricolaj vor funcționa în regim monofazat, deci vei avea nevoie de un generator monofazat dacă vei dori să conectezi doar acest tip de aparate ce funcționează la 230V.
Motoarele de mare putere sau cele care funcționează la nivel industrial sunt motoare trifazate. Pentru alimentarea lor corespunzătoare vei avea nevoie de un generator trifazat.
În funcție de puterea maximă ce va putea fi furnizată de generator atât în 2 faze, cât și într-o singură fază, generatorul trifazat va putea alimenta atât motoare de 400V cât și motoare de 230V. Dar niciodată un generator trifazat nu va putea fi folosit pentru a alimenta doar aparate monofazate.
Combustibilul utilizat
Ai două opțiuni: generator care funcționează pe motorină sau generator alimentat cu benzină.
- Motorină
Generatorul electric diesel este unul din cele mai puternice și mai costisitoare modele. Dacă intenționezi să cumperi un asemenea generator înseamnă că necesitățile de energie ale locuinței tale sunt majore, și că ai un buget generos.
Cu toate acestea, generatorul pe motorină este o variantă mai ieftină în ceea ce privește întreținerea. Atât combustibilul cât și reparațiile vor fi mai ieftine, și este o variantă mai fiabilă. Are avantajul de a porni repede, dar numai în condiții de temperatură normală.
În cazul în care temperaturile sunt extreme, un generator cu benzină se va comporta mai bine. Unul din dezavantajele notabile este faptul că va face mult zgomot.
În definitiv însă, este o variantă care te va servi mai mult timp fără să fie nevoie să faci intervenții deosebite. Un model care va avea 1500rpm va avea nevoie de reparații considerabile abia după aproximativ 12000 de ore de funcționare.
- Benzină
Cel mai bun generator electric pentru acasă va fi cel pe benzină dacă ești în căutarea unui aparat foarte silențios. Generatoarele electrice alimentate cu benzină vor avea dimensiuni reduse, vor fi mai ușor de instalat, vor face mai puțin zgomot și vor fi mult mai ieftine decât un model diesel.
Cu toate acestea, costurile ulterioare vor fi mai mari. Acest tip de aparat va avea un randament scăzut, consumând mai multă energie decât poate oferi.
Din această cauză, și pentru că nu pot genera energie la putere mare, sunt potrivite mai degrabă pentru urgențe sau pentru excursii scurte. De asemenea, după 60000 de ore de funcționare, la o turație de 1500rpm, este cel mai probabil să fie necesar să faci reparații substanțiale.
Tipul de curent generat
Indiferent de metoda de generare a curentului, dinam sau alternator, orice generator electric va produce la ieșire curent continuu, nu alternativ. Va trebui însă să verifici forma de reglaj al turației care poate fi mecanică sau electronică.
În cazul regulatorului mecanic, va trebui să verifici stabilitatea tensiunii electrice. Cel mai adesea astfel de model vor avea nevoie de un stabilizator de tensiune pentru a nu pune în pericol integritatea aparatelor alimentate.
Regulatorul electronic pe de altă parte este o variantă mai convenabilă și va o feri o calitate mai bună a curentului.
Opțiunile pe pornire
Există trei mari opțiuni de pornire a generatorului electric: cheie, sfoară sau automat.
- La sfoară – Cel mai adesea, generatoarele portabile vor avea acest tip de pornire, iar dacă ești în căutarea unui model ieftin, acesta va avea cel mai probabil pornire la sfoară. Nu este un proces dificil, atâta timp cât ai forța necesară și ești obișnuit cu alte aparate care au un sistem de pornire asemănător, cum ar fi drujba. Dacă ești ezitant cu privire la acest sistem de pornire, este mai bine să alegi altceva, deoarece dacă ai mai multe încercări eșuate riști să deteriorezi sever aparatul.
- La cheie – Este un proces mult mai simplu de activare a generatorului. Pur și simplu vei folosi o cheie în același mod în care ai folosi-o pentru a porni mașina.
- Automat – Cel mai bun generator electric va avea un sistem de pornire automat. Este un sistem mai potrivit pentru generatoarele staționare deoarece va provoca pornirea automată a aparatului în momentul în care va detecta întreruperea electricității de la rețeaua electrică.
Condiții de fiabilitate
Construcția unui generator electric trebuie să fie trainică pentru a asigura o funcționare cât mai îndelungată, fără a apărea necesitatea reparațiilor. Materialul din care este construit, precum și măsurile de protecție ale pieselor interne trebuie să fie de mare calitate.
Verifică astfel carcasa, pentru a te asigura că este rezistentă la șocuri și nu va fi deteriorată de acțiunea razelor solare. În special modele portabile, trebuie să fie echipate cu protecție corespunzătoare împotriva ploii sau a ninsorii.
Cel mai bun generator electric pentru acasă diesel, va avea carcasă pentru insonorizare. Aceasta va include protecție împotriva șocurilor, iar nivelul de zgomot va fi redus.
O altă alternativă ar fi carcasa cu cadru de metal care este mai ieftină. Atenție însă, o astfel de carcasă nu protejează împotriva șocurilor mecanice și nici nu izolează fonic.
Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun generator electric pentru acasă?
- Pornire automată – Generatoarele electrice staționare permit activarea automată în momentul în care se înregistrează întreruperea energiei furnizate de principală sursă de electricitate. Pentru ca această funcție să funcționeze, generatorul trebuie să fie echipat cu un comutator de transfer.
- Prize – cele mai bune modele includ până la 4 prize pe care le poți folosi în situații de urgență.
- Roți – Ar trebui să fie incluse în pachet fiind indispensabile pentru transportarea facilă a generatorului. În lipsa lor nu vei reuși să muți generatorul de unul singur. Acestea vor reprezenta o parte destul de semnificativă din prețul întreg.
- Consolă mobilă – Un mijloc accesibil de a alimenta electronicele fără a fi necesar să conectezi direct fiecare aparat la generator.
- Bateria – Și generatorul portabil poate fi pornit automat. În acest caz generatorul va fi echipat cu o baterie ce va adăuga aproximativ 200 de lei la prețul aparatului.
- Sistem automat de detectare a defecțiunilor – Poți fi informat cu privire la eventualele intervenții de întreținere sau reparare prin intermediul unui mesaj sau e-mail pe dispozitivul mobil. Aceasta este o funcție prezentă doar la dispozitivele moderne.
Cel mai bun generator de curent electric: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de generatoare de curent electrice pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Generator diesel profesional Könner&Söhnen KS 9300DE-1/3
Tip: Portabil – Stationar
Tip combustibil: Diesel
Utilizare: Rezidential – Comercial
Tip curent: Monofazat – Trifazat
Tip pornire: Automata Electrica
Protectii: Scurtcircuit – Protectie suprasarcina – Sistem de stabilitate a tensiunii – Protectie lipsa presiune ulei.
2. Generator de curent Senci SC-8000E, 7000W, 230V
Generator monofazic pentru uz casnic si/sau comercial cu demaraj (pornire) electrica.
Acesta dezvolta pana la 7.0 kW, 230V-50Hz dotat cu motor pe benzina in 4 timpi, 14 cp (420cc).
Rezervorul de 25 litri asigura o autonomie de pana la 13 ore la o sarcina de 50%.
AVR inclus – regulator de tensiune electronic care protejeaza echipamentele electronice de fluctuatiile de tensiune.
Senzor lipsa ulei cu avertizare luminoasa (led rosu) cu oprire automata.
3. Generator curent electric Steinhaus PRO-GEN5500, 5500 W
Doua prize de 230 V pentru curent alternativ ~50Hz.
Priza de 12 V pentru curent continuu 8,3A.
Intrerupator de suprasarcina pentru fiabilitatea echipamentului.
Alimentare cu benzina fara plumb.
Motor cu actionare in 4 timpi si racire cu aer.
Siguranta pentru deficitul de ulei – Reglare automata a tensiunii.
4. Generator curent Könner & Söhnen KS 3000G , 3.0 kW, GPL /benzina
Motor de marca germana Könner & Söhnen extrem de fiabil si puternic.
Sistem unic de alimentare cu combustibil dual – poate fi folosit atat pe benzina, cat si pe gaz.
Reductor incorporat, ce asigura alimentarea cu gaz in timpul functionarii motorului.
Sistem pornire usoara – Easy Start – Rezervorul combustibil marit cu senzor nivel.
Panoul de control cu LED dispaly ( afisare ore functionare, frecventa si tensiune).
5. Generator curent electric Steinhaus PRO-GEN3150Q
Doua prize de 230 V pentru curent alternativ ~50Hz
Intrerupator de suprasarcina pentru fiabilitatea echipamentului.
Alimentare cu benzina fara plumb.
Motor cu actionare in 4 timpi si racire cu aer.
Siguranta pentru deficitul de ulei.
Reglare automata a tensiunii.