Cel mai bun aparat foto compact

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (12 voturi, media: 4,83 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun aparat foto compact? Ce funcții și caracteristici trebuie sa aibă aparatul foto compact potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna camera foto compactaÎn prezent nu ne-am mai putea imagina viața fără a putea să imortalizăm în imagini toate lucrurile pe care dorim să ni le amintim.

Indiferent că vorbim despre călătorii sau simple evenimente importante, deja am creat un reflex din a face poze.

În timp ce smartphone-ul este soluția cea mai la îndemână, un aparat foto compact care să fie suficient de ușor și de mic pentru a fi purtat cu ușurință, poate reprezenta o variantă mai fiabilă.

Calitatea fotografiilor va fi mai mare, iar amintirile tale merită să fie surprinse cât mai detaliat.

De aceea vei afla în acest articol cum alegi cel mai bun aparat foto compact?

De ce să alegi cel mai bun aparat foto compact?

Deși un aparat foto profesional este cea mai bună alegere pentru a face fotografii de excepție, acesta poate fi foarte greu de transportata în special în călătorii.

Drept urmare, aparatul foto compact devine compromisul perfect între performanțele unui aparat foto profesional și portabilitatea smartphone-ului.

Incluzând o serie de setări specifice aparatelor profesionale, cel mai bun aparat foto compact îți oferă mult mai multe posibilități de a te „juca” cu imaginea oricând și oriunde.

Cum alegi cel mai bun aparat foto compact

Cu toate acestea, oferta foarte bogată de pe piață ar putea să îți îngreuneze sever alegerea, și chiar să te determine să faci o alegere dezavantajoasă.

Aparat foto compact cu lentile si zoom opticCa de obicei, dorești să urmărești cel mai bun raport calitate/preț, dar pentru a-l putea identifica este nevoie să cunoști anumite detalii despre calitățile pe care trebuie să le întrunească aparatul foto compact ideal.

În acest sens îți recomandăm să consulți un ghid de cumpărături ca acesta de față.  Special conceput pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tale, acest articol va conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună achiziție.

Așadar, în alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante.

Senzorul de imagine

Unul  din cele mai importante aspecte de urmărit la un aparat foto compact este senzorul. Dimensiunea acestuia va dicta prețul, dimensiunea și calitatea fotografiei aparatului. Fiind un aspect care îți va influența într-atât achiziția, este normal să te interesezi asupra aspectelor pe care trebuie să le îndeplinească.

Senzorul va determina calitatea imaginii prin influențarea dimensiunii matricei de fotoreceptori. Cu cât senzorul va fi mai mare, cu atât această matrice va fi mai mare și imaginea va fi formată dintr-un număr mai mare de pixeli, deci va fi mai clară.

Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere faptul că cu cât va fi mai mare senzorul, cu atât dimensiunea aparatului va fi mai mare și prețul va fi mai costisitor.

Pentru a identifica un senzor de calitate urmărește-i dimensiunile în descrierea produsului. Acestea pot fi exprimate fie în milimetrii sau inch, fie ca raport. Cele mai bune valori pe care le poți găsi sunt 1,7 inch, 1/2,3 sau 1/1,7 inch.

De asemenea, ai nevoie de un senzor cu o sensibilitate sporită la lumină, permițându-ți să faci poze calitative chiar și atunci când lumina nu este foarte bogată. În acest sens, senzorul de tip CMOS este cel mai bun.

Un alt aspect care merită verificat este filtrul de culoare, responsabil pentru captarea cât mai fidelă a culorilor, iar filtrele Bayer sunt o variantă populară și recomandată de majoritatea specialiștilor.

Distanța focală

Focalizare avansata aparat foto compactEste o caracteristică principală a lentilei pe care nu o poți ignora. Este o distanță reală exprimată în milimetrii și se referă ca capacitatea de zoom din lentilă. O distanță focală mai mică va însemna că vei putea cuprinde în imagine mai mult spațiu fotografiat.

Distanța focală wide sau ultra-wide este ideală atunci când vrei să fotografiezi peisaje, interioare sau să faci poze de grup. În schimb, dacă vei avea nevoie să faci portrete sau o fotografie macro, în detaliu, vei avea nevoie ca aparatul să permită mărirea distanței focale fără a influența foarte mult calitatea imaginii.

În general caută aparatele care îți oferă cel mai mare spectru de zoom exprimat astfel: 4X, 5X, 8X, etc.

Apertura

Un alt parametru legat de lentilă care va afecta sever calitatea imaginii, apertura se referă la deschiderea diafragmei care lasă lumina să intre în câmpul imaginii. Împreună cu timpul de expunere, o deschidere a diafragmei mai mare va rezulta într-o imagine mai clară.

Apertura va determina zona de maximă claritate a imaginii. O apertura cât mai mare va însemna o mai mare libertate de reglare a profunzimii de câmp din imagine. În cazul aparatelor compacte aceasta poate fi reglată automat prin butonul AUTO, sau poate fi setată manual.

Sensibilitatea imaginii

Va determina cât de bine se comportă aparatul atunci când cantitatea de lumină este mică. Te vei confrunta cu această problemă în pozele din timpul serii sau din interioare slab iluminate. Ceea ce trebuie să urmărești este indicele ISO.

Valoarea ISO va determina eficiența aparatului în mediul întunecat. Cu cât va fi mai mare, cu atât imaginea va fi mai luminoasă, dar nu și mai clară. ISO va determina apariția fenomenului de „zgomot” în imagine. Practic imaginea va părea mai pixelată, mai bruiată și va avea un aspect murdar.

Sensibilitatea ideală pe care trebuie să o permită aparatul este de ISO 800. Deși vei găsi multe aparate care permit chiar și peste 6000 ISO, valorile mai mari nu te vor ajuta prea tare să scoți o imagine de calitate.

Stabilitatea imaginii

Stabilizare optica imagine fotoPuține lucruri sunt mai enervante decât momentul în care fotografiile sau videoclipurile sunt stricate de faptul că nu au stabilitate la mișcare. Din fericire, majoritatea aparatelor foto moderne au inclus un stabilizator de imagine, iar cel mai bun aparat foto compact poate fotografia sau înregistra fără ca imaginea să fie perturbată de mișcări bruște. Astfel vei putea fotografia chiar și atunci când mergi cu mașina sau când cineva se mișcă în timpul fotografierii.

Stabilitatea imaginii sau IS însă, nu va avea nici un efect dacă aparatul nu e setat pe modul AUTO. Orice setare manuală, cu precădere setarea expunerii mărite, nu va permite funcționarea acestei funcții. De asemenea, tipul de stabilizator va determina calitatea acestei funcții, existând trei tipuri: electronic, shift sau optic.

Cel mai bun aparat foto compact va fi echipat cu un stabilizator optic, acesta fiind mai performat indiferent dacă filmezi sau faci o fotografie simplă. Cât despre stabilizatorul electronic, acesta funcționează destul de bine, dar are tendința de a influența negativ calitatea imaginii.

Rezoluție

Un aspect care deși pare de maximă importanță, la ora actuală nu mai impune același grad de atenție ca acum câțiva ani. Asta pentru că toate aparatele de piață de la ora actuală sunt echipate cu o rezoluție nu doar suficient de mare, dar chiar mai mare decât ai cu adevărat nevoie.

Rezoluția influențează direct calitatea imaginii la vizualizare, și este dictată de numărul de pixeli cuprinși într-o imagine. Cu cât sunt mai mulți, cu atât rezoluția va fi mai mare și calitatea imaginii va fi mai bună.

Singurul lucru la care trebuie să fii atent legat de rezoluție este capacitatea de procesare a aparatului. Îți recomandăm să nu folosești aparatul pentru a fotografia la rezoluție maximă.

În primul rând, pentru că nu ai cu adevărat nevoie, iar în al doilea rând, pentru că majoritatea aparatelor foto compacte nu pot procesa ușor o fotografie executate la rezoluție maximă.

Ce funcții și setări trebuie să aibă cel mai bun aparat foto compact?

Setările sunt foarte importante întrucât îți vor permite să controlezi și să adaptezi aparatul la condițiile de fotografiere astfel încât să rezulte mereu o fotografie ideală. Setarea AUTO este deosebit de importantă și este nelipsită la majoritatea aparatelor foto compacte.

Functii avansate aparat foto compactAceasta va cuprinde mai multe setări standardizate care îți vor oferi de cele mai multe ori o imagine suficient de bună. Cu toate acestea este bine să poți seta singur parametrii precum: sensibilitatea, rezoluția, apertura, timpul de expunere, etc.

Timpul de expunere te va ajuta să faci fotografii cu o lumină mai bună, doar atunci când îl vei seta corect. În cazul în care afară este suficientă lumină, timpul de expunere trebuie să fie cât mai mic. Asta va determina surprinderea imaginii în câteva miimi de secundă ceea ce va rezulta într-o imagine clară, chiar și atunci când subiectul este în mișcare.

Pe de altă parte, în mediile mai întunecate, timpul de expunere poate fi setat să dureze chiar și câteva secunde. Imaginea va ieși mai luminoasă, dar nu și mai clară, iar pentru a putea fotografia la un timp de expunere mare, vei avea nevoie de suport pentru aparat.

Filmare

În mod evident îți vei dori să surprinzi și unele clipuri cu aparatul foto compact. Având în minte acest aspect, va trebuie să alegi aparatul foto compact în funcție de rezoluția la filmare. Aceasta poate fi Full HD, HD sau VGA. Cu cât rezoluția va fi mai mare, cu atât aparatul va costa mai mult.

Sfatul nostru este să te gândești bine dacă ai într-adevăr nevoie de o cameră care să filmeze la o rezoluție de 1920x1080p. Această caracteristică s-ar putea dovedi a nu fi necesară, și alegând o cameră HD cu rezoluție de 720p, vei evita o cheltuială inutilă. De asemenea, te vei putea bucura de filmări destul de calitative, și de poze foarte bune.

Programe speciale

Pe lângă funcția AUTO, mai există și alte programe sau seturi de setări prestabilite care să te ajute să fotografiezi mai bine în diferite situații sau medii de expunere. Astfel vei găsi setări speciale pentru portret, peisaj, noapte, fotografie continuă, panoramă, macro, sau autodeclanșator.

Baterie

Autonomia bateriei reprezintă un alt punct de interes în cea mai bună alegere. Deși pare greu de crezut, încă mai există aparate foto compacte care folosesc baterii AA. Acest tip de acumulator nu este reîncărcabil și are o autonomie mai mică. Orientează-te înspre un acumulator reîncărcabil.

Cel mai adesea vei găsi acumulatori de tip litiu-ion care au și o autonomie mai mare. Cel mai bun aparat foto compact însă este echipat cu o baterie dedicată, asigurând o rezistență mai mare în timp.

Garanția

Pentru a avea garanția unui produs de calitate superioară orientează-te înspre firme consacrate, care și-au  creat n timp o reputație excelentă. De asemenea, nu ignora părerea cumpărătorilor anteriori. Ei îți pot oferi indicii prețioase cu privire la performanțele unui aparat.

În cele din urmă alege un aparat foto compact cu o garanție cât mai mare. Vei găsi atât producători care îți vor oferi o garanție de 2 ani, dar și care oferă o garanție de 3 ani. Alege mereu cea mai lungă perioadă de garanție, întrucât ea poate fi un indice puternic al calității produsului.

Cel mai bun aparat foto compact: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă putem recomanda în continuare câteva modele de aparate foto compacte care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Aparat foto digital Sony Cyber-Shot DSC-WX500, 18.2MP

Aparat foto digital Sony Cyber-Shot DSC-WX500, 18.2MPBIONZ X™ pentru mai multe detalii si mai putin zgomot.
Obiectiv cu zoom 30x incorporand calitatea ZEISS.
Senzor CMOS EXMOR R® pentru sensibilitate suplimentara.
Monitor LCD rabatabil la 180 de grade, pentru incadrare usoara.
Conexiunea rapida Wi-Fi®/NFC™ simplifica partajarea.
Efectul de infrumusetare imbunatateste aspectul exterior.
Bateria litiu-ion incarcata complet a camerei foto WX500 ofera suficienta putere pentru a realiza aprox. 4004 fotografii sau 755 de minute video.

Vezi detalii si pret

2. Aparat foto digital Nikon COOLPIX B500, 16.1MP

Aparat foto digital Nikon COOLPIX B500, 16.1MPDispunand de 16 megapixeli si de un senzor CMOS cu iluminare din spate, care este extrem de eficient, veti obtine imaginile de inalta calitate pe care le-ati dorit dintotdeauna.
OBIECTIV NIKKOR CU ZOOM OPTIC 40X.
SISTEM VR (REDUCERE A VIBRATIILOR) DE INALTA PERFORMANTA.
SnapBridge mentine o conexiune constanta, cu consum redus de energie intre aparatul foto si smartphone sau tableta.

Vezi detalii si pret

3. Aparat foto digital Canon SX710HS, 20.3MP

Aparat foto digital Canon SX710HS, 20.3MPPlina de functii si perfecta pentru calatorii, aceasta camera cu superzoom va va imortaliza aventurile la o calitate exceptionala.
Zoom compact 30x
, usor de transportat peste tot.
Conectati-va si partajati imagini pe smartphone sau pe retelele sociale.
Obtineti cu usurinta rezultate detaliate si creative, in orice situatie.
Surprindeti toata actiunea cu filme Full HD 60p, chiar si in conditii de iluminare redusa.
Stimulati-va creativitatea cu o gama de moduri automate si manuale.

Vezi detalii si pret

4. Aparat foto digital Canon SX530 HS, 16MP

Aparat foto digital Canon SX530 HS, 16MPO camera compacta cu zoom de 50x pentru fiecare situatie de fotografie.
Rezultate de calitate superioara pe care le veti impartasi cu mandrie.
Conectati-va simplu prin Wi-Fi cu NFC.
Realizati cu usurinta toate fotografiile si filmele Full HD importante pentru dvs.
Experimentati cu modurile creative si controlul manual.
Va puteti bucura de fotografii stabile chiar si la zoom maxim si sa puteti fotografia comod timp mai indelungat, datorita manerului ergonomic si rafinat.

Vezi detalii si pret

5. Aparat foto digital Nikon COOLPIX A10, 16.1MP

Aparat foto digital Nikon COOLPIX A10, 16.1MPSIMPLU DE UTILIZAT, CU 16.1 MEGAPIXELI EFECTIVI.
DESIGN EFICIENT, USOR DE TINUT IN MANA SI CONFIGURATIE DE BUTOANE SIMPLU DE OPERAT.
OBIECTIV NIKKOR CU ZOOM OPTIC 5X.
MONITOR LCD TFT DE 6,7 CM/2,7 INCI, CU 230.000 PUNCTE.
INREGISTRARE FILME HD (720P).
USOR, COMPACT SI ALIMENTAT CU BATERII AA.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată