Cel mai bun aparat foto mirrorless

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (19 voturi, media: 4,74 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun aparat foto mirrorless? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă aparatul foto mirrorless potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun aparat foto mirrorlessMerită să îți amintești momentele speciale, iar una din cele mai bune modalități pentru a te asigura că vor fi mereu în amintirea ta este aceea ce a le imortaliza cu ajutorul fotografiilor.

Deși azi fiecare avem un aparat foto în buzunar, sunt momente în care simți nevoia unui aparat foto care să îți ofere mai multă precizie și o imagine mai calitativă. Aparatele foto DSLR sunt, bineînțeles, visul oricărui pasionat de fotografie.

O variantă mai bună pentru amatori însă este aparatul foto mirrorless, cu performanțe asemănătoare DSLR-ului și mult superioare clasicului aparat compact, dar într-o formă mult mai compactă, mai comodă și mai facilă din toate punctele de vedere. Te invităm să afli din acest articol cum alegi cel mai bun aparat mirrorless.

De ce să alegi cel mai bun aparat foto mirrorless?

Aparatul foto de la telefon sau aparatele foto compacte îți pot oferi poze drăguțe, dar calitatea fotografiilor s-ar putea să lase mult de dorit, mai ales dacă ești pasionat de fotografie.

Pe de altă parte, un aparat foto DSLR s-ar putea dovedi prea mult pentru un simplu amator, atât din perspectiva prețului, cât și din perspectiva ușurinței utilizării și a dimensiunilor. Ajungem astfel la varianta aparatului foto mirrorless.

Cu o tehnologie inedită, acest aparat face luarea fotografiilor mult mai facilă și accesibilă. Principalul avantaj al unui aparat mirrorless comparativ cu unul compact, este faptul că îi vei putea schimba obiectivele pentru a vă putea bucura de fotografii tot mai calitative.

Cum alegi cel mai bun aparat foto mirrorless

Deși oferta de pe piață este din ce în ce mai generoasă, și multe companii de top produc astfel de aparate cu o tehnologie tot mai avansată, alegerea unui aparat foto de orice fel nu este una ușoară.

Aparat foto mirrorless simplu de utilizatPentru a face cea mai bună alegere ai nevoie de un set de informații precise după care să te ghidezi atunci când vei cumpăra aparatul foto potrivit pentru nevoile tale. De asemenea, întrucât prețul unui aparat foto mirrorless este egal sau chiar depășește prețul unui aparat DSLR entry-level, nu îți permiți să faci o investiție la întâmplare.

Atunci când alegi informat ai toate șansele să te poți bucur de alegerea făcută muți ani de acum încolo. De asemenea, este bine să te asiguri că vei cumpăra un aparat care se va putea adapta la progresul tehnologic din viitor.

Pentru a-ți pune la dispoziție toate informațiile necesare, am compus un ghid de cumpărături cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a face o achiziție pe care nu o vei regreta.

Îți garantăm că la sfârșitul acestui articol, vei putea depista mult mai ușor cel mai bun raport calitate/preț de pe piață. Așadar, în alegerea ta  ține cont de următoarele informații importante.

Cum funcționează un aparat foto mirrorless?

Aparatul foto mirroless este practic un aparat din care au fost scoase oglinzile. Practic aceasta este principala diferența între un astfel de aparat și un DSLR. Datorită faptului că oglinzile sunt scoase, aparatul este mult mai mic și mai ușor în comparație cu un DSLR.

Lumina cade direct pe lentilă, iar vizorul fizic nu mai este necesar. Asemănător aparatului foto compact, imaginea este vizibilă direct pe ecranul LCD al aparatului. Cu toate acestea, performanțele aratului foto sunt comparabile cu cele ale unui aparat DSLR entry-level sau chiar mediu înspre avansat, în cazul modelelor mai performante.

De aceea, chiar dacă nu vei putea să accesezi toate setările și opțiunile disponibile în cazul unui aparat mai performant, un mirrorless poate să îți ofere imagini de o claritate și calitate surprinzătoare.

De asemenea, deoarece îi lipsesc multe componente, este mai ușor de transportat și de ținut atunci când vrei să faci poze. Declanșatorul nu face zgomot, și vei putea să faci poze în mod silențios, fără să atragi prea mult atenția, mai ales dacă faci poze într-un spațiu public sau cu ocazia unui eveniment.

Vizor

În timp ce unele aparate nu au deloc un vizor, cele mai bune aparate au un vizor atașat pe patina de blitz sau poate fi reprezentat de ecranul LCD. În orice caz acesta este mai discret decât vizorul sau view-finder-ul unui aparat DSLR.

Totuși, nu vei putea să observi toate detaliile prin intermediul vizorului, și vei fi limitat în ceea ce privește unele opțiuni. De asemenea, mișcările ar putea fi afișate cu o ușoară întârziere, dar modele noi nu mai au această problemă. Alte setări precum timpul de expunere și balansul de alb, vor putea fi setate cu ușurință.

Componente de design și interfață importante

Un design ergonomic în cazul unui aparat foto mirrorless înseamnă un design care să îți permită să ții cu ușurință și comod aparatul în mână. Un aparat care va sta fix, îți va permite faci fotografii mult mai calitative, iar riscul de a scăpa aparatul este considerabil scăzut.

Un element de design important în acest sens este grip-ul. Deși mulți producători tind să ignore acest element deoarece considera că aparatul este destul de ușor pentru a fi ținut fără a fi incomod, optează mereu pentru o variantă cu grip.

Display aparat foto mirrorlessCele mai moderne aparate au încorporat un ecran tactil. Acesta a devenit o necesitate deoarece dimensiunea compactă a aparatului nu permite amplasarea a multe butoane de control pe suprafața acestuia. Setările precum modurile de fotografiere sau ajustarea ISO vor putea fi setate din buton de cele mai multe ori.

Alte setări însă vor putea fi setate digital cu ajutorul ecranului  tactil. Acestea însă nu vor fi la fel de la îndemână. Așadar, deși ecranul tactil este un element  care conferă un aer modern și profesionist aparatului, este preferabil să alegi un aparat care să îți permită să faci cât mai multe setări din buton.

Display

Ecranul aparatului foto mirrorless este unul din principalele elemente pe care trebuie să le verificați. Indiferent că alegeți un aparat cu ecran tactul sau nu, acesta mai trebui să îndeplinească unele criterii.

De exemplu, specialiștii recomandă un ecran rabatabil. Acesta îți va permite să încadrezi mai bine imaginile, chiar dacă filmezi din unghiuri mai dificile. De asemenea, optează pentru un ecran care să aibă o luminozitate bună în condiții de lumina puternică, întrucât îl vei folosi cu siguranță afara ziua atunci când lumina este propice pentru realizarea celor mai bune fotografii.

Întrucât ecranul va juca rolul vizorului sau ocularului care există în cazul DSLR-urilor, este important ca acesta să îți permită vizualizarea unei imagini cât mai clare

Cel mai bun aparat mirrorless are un ecran de dimensiuni cât mai mari, cu luminozitate bună, un contrast bun și o rezoluție cât mai ridicată.

Senzori și densitatea pixelilor

Responsabil pentru calitatea fotografiilor, claritatea și nivelul de detaliu al acestora este senzorul. Majoritatea aparatelor foto mirrorless au un senzor din categoria medie. Cei mai performanți senzori se găsesc în cazul aparatelor DSLR, dar și în cazul aparatelor mirrorless performante.

Senzor aparat foto mirrorlessAceștia pot fi fie „full frame”, o tehnologie recentă  și performantă, fie APS-H sau APS-C. Cu cât senzorul este mai performant cu atât fotografia va avea mai puțin zgomot în condiții de luminozitate scăzută și imaginea va fi mai clară.

Pe lângă aceștia mai sunt senzorii „micro four thirds”. Cu dimensiunea de 17.3x13mm, ocupă o suprafață de 225mmp. Acești senzori apar cel mai adesea la producătorii Panasonic sau Olympus. Dimensiunea redusă a senzorului face ca și aparatul să fie mai compact.

Atunci când știi că vei fi nevoit să iei fotografii seara sau în medii cu luminozitate redusă, un senzor APS-C este o variantă destul de bună, cu o dimensiune de 22.2×14.8 mm, acoperind o suprafață de 329 mmp. Sony, Fuji, Canon sau Pentax produc aparate cu astfel de senzor.

Imaginile vor fi mai clare și cu zgomot redus. Cu toate acestea, performanța senzorului nu este totul. Ea trebuie armonizată cu densitatea sau numărul de megapixeli.

Astfel, îți recomandăm să nu te lași furat de producători care scot pe piață aparate cu un umăr mare de pixeli. Vei observa că în cazul unor senzori, un număr mare de pixeli poate să dăuneze mai degrabă imaginii.

Specialiștii recomandă să nu cumperi un aparat mirrorless cu un număr mai mare de 16 MP în cazul unei camere ASP-C.

Performanțe și ISO

Alți doi indici ai performanței aparatului sunt captura în rafală sau mișcare, și viteza obturatorului. Deoarece vrei fotografi cât mai bune chiar dacă fotografiezi un subiect în mișcare, și nu îți dorești neapărat un efect de ceață, îți recomandăm să acorzi o atenție sporită acestor indici. Toate acestea trebuie să fie combinate cu o valoare potrivită a ISO.

Camerele mirrorless ating aceleași performanțe ca DSL-R-urile entry-level sau mainstream. Caută totuși ca viteza capturii în mișcare să fie de cel puțin trei cadre pe secundă, iar obturatorul să aibă o limită superioară de 1/4000 secunde.

Valoarea ISO trebuie să fie verificată de asemenea. O valoare ISO mare este necesară doar în cazul în care vei realiza fotografii nocturne, iar o valoare de 6400 este recomandată doar în condiții foarte dificile cum ar fi lumina scăzută, lipsa unui trepied și lipsa blitzului.

Valoarea ISO mare îți asigură o poza cu puțin zgomot la un timp de expunere cât mai mic. În caz contrar, fotografierea la un ISO mic va necesita un timp de expunere de aproximativ 10 secunde.

Indiferent de ceea ce vei găsi în descrierea aparatului foto, verifică online testele ISO înainte de a cumpăra aparatul pentru a te asigura că acesta se potrivește nevoilor tale.

Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun aparat foto mirrorless?

  • Focalizare rapidă – Considerată una din cele mai importante funcții, aceasta este responsabilă pentru detectarea contrastului dintre pixeli, ceea ce determină o focalizare intuitivă și rapidă.
  • Moduri foto prestabilite – orice aparat foto trebuie să aibă anumite moduri foto precum: noapte, sport, macro, landscape, portret.
  • Stabilizare imagine – o funcție care ignoră micile turbulențe inevitabile atunci când faci fotografia cu mâna liberă. Astfel fotografia va fi mereu clară.
  • Interfață intuitivă – deoarece majoritatea opțiunilor de control vor putea fi accesate doar pe ecranul tactil, interfața aparatului trebuie să fie ușor de accesat, de învățat și de folosit, pentru a putea face setările dorite în cel ai scurt timp. Astfel vei obține fotografia perfectă fără a pierde instantanee importante.
  • Calitatea video – majoritatea aparatelor mirrorless pot filma în HD sau Full HD. Cele mai bune însă îți oferă posibilitatea să filmezi în 4K. De asemenea, funcția de stabilizare focus pe toată durata filmării, îți permite să tragi cadre calitative vizual.
  • Posibilitatea de atașare accesorii – cele mai bune parate foto îți vor oferi posibilitate de a atașa un microfon, căști, monitor video sau reportofon pentru a putea să filmezi la un nivel cât mai profesional cu un aparat mirrorless.
  • Wi-Fi – îți permite să conectezi aparatul foto la un dispozitiv electronic compatibil. Cu ajutorul unei aplicații instalate, vei putea să controlezi aparatul foto direct de pe dispozitiv, sau să transferi foarte ușor fotografiile și materialele video pe dispozitivul electronic conectat.

Preț

Deși poate nu te-ai așteptat, un aparat foto mirrorless este de multe ori mai scump decât un clasic DSLR. Asta din cauza faptului că este mai compact, tehnologiile sunt mai performante, iar confortul este unul sporit. Costurile de producție sunt de asemenea mai mari.

Îți recomandăm așadar să îți pregătești un buget generos care să depășească suma de 350 euro. E bine să știi că modele mai recente și mai performante, pot atinge și valoarea de 500 – 1000 de euro.

Cu toate acestea, aparatele foto mirrorless sunt mult mai ușor de folosit decât DSLR-urile, ceea ce le face perfecte dacă ești un începător și vrei să practici fotografia artistică sau profesională.

Îți recomandăm să cumperi cel mai bun aparat foto mirrorless online. Vei găsi cele mai bune oferte și vei avea posibilitatea să consulți cu mare ușurință descrierea produsului pentru a verifica rapid toate caracteristicile ce te interesează și care indică un aparat foto bun.

De asemenea, este recomandat să consulți online review-uri și părerea sinceră a altor utilizatori. Astfel vei putea să discerni mult mai bine dacă un anumit model merită cu adevărat investiția și dacă este potrivit pentru nevoile tale, precum și dacă utilizatorii confirmă sau infirmă informațiile furnizate de producători în descrierea produsului.  

Cel mai bun aparat foto mirrorless: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă putem recomanda în continuare câteva modele de aparate foto mirrorless care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Aparat foto Mirrorless compact Sony Alpha A6000L

Aparat foto Mirrorless compact Sony Alpha A6000LSpre deosebire de multe dintre modelele concurente, focalizarea automata hibrida a camerei α6000 combina punctele forte ale focalizarii automate cu detectia fazei si a contrastului.
Conectivitatea Wi-Fi® si NFC (Near Field Communication) va permite sa va exprimati si partajati creativitatea.
Functii de focalizare automata pentru orice scena.
Inregistrare video Full HD 1080 la 60p sau 24p.

Vezi detalii si pret

2. Aparat foto mirrorless Olympus PEN E-PL7 Pancake Zoom Kit

Aparat foto mirrorless Olympus PEN E-PL7 Pancake Zoom KitSenzor Live MOS 16Mpx.
Procesor de imagine TruePic VII.
Stabilizare de imagine VCM pe 3 axe – in corp.
Ecran tactil 3.0″ cu 1.040.000 de puncte rabatabil la 180°.
Focalizare FAST AF cu 81 de puncte.
Filmare Full HD – Rafala de 8 fps.
Conectivitate Wi-Fi – Blit FL-LM1 inclus in pachet.

Vezi detalii si pret

3. Aparat foto Mirrorless compact Sony Alpha A5000L

Aparat foto Mirrorless compact Sony Alpha A5000L Cea mai usoara camera foto digitala cu obiective interschimbabile din lume: camera α5000.
Experimentati cu ajutorul a treisprezece moduri pentru fotografie sau film si vizualizati rezultatele in timp real pe ecranul LCD.
Senzor CMOS Exmor® APS HD: sensibilitate de top, interval dinamic extins, un nivel de detaliere incredibil si zgomot extrem de redus.
Surprindeti scena la calitate extraordinara Full HD.
Functii Wi-Fi® si NFC™ incorporate.

Vezi detalii si pret

4. Aparat foto mirrorless Canon EOS M10

Aparat foto Canon EOS M10Invatati rapid abilitati de fotografiere si atingeti un nivel expert de control, pe masura ce gradul dvs. de incredere creste.
Utilizati ecranul tactil cu inclinare si modul Autoportret, care va permite sa reglati luminozitatea si efectele de netezire a pielii, pentru selfie-uri excelente.
Surprindeti o gama mai variata de tonuri in scenele cu contrast ridicat cu modul HDR sau utilizati Fotografierea nocturna cu camera in mana pentru fotografii excelente in conditii de lumina scazuta.

Vezi detalii si pret

5. Camera foto digitala Fujifilm X-T10 Black

Camera foto digitala Fujifilm X-T10 BlackFujifilm X-T10 inseamna functii inovatoare si control manual intr-un corp cu stil retro marca Fujifilm.
Fujifilm X-T10 este un aparat foto mirrorless care preia o parte din specificatiile modelului de top Fujifilm X-T1.
Bazat pe acelasi senzor de imagine X-Trans II de 16.3 Mpx, in tandem cu un procesor de imagine EXR II, Fujifilm X-T10 poate fotografia in rafala de pana la 8fps si filmeaza Full HD 1080p la 60 fps, cu un bitrate generos de 36Mbps.
Sistem de focalizare Intelligent Hybrid cu 77 de zone.

Vezi detalii si pret

 

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Mara spune

    Am testat Canon, este acceptabil

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată