Cuprins
- 1 Top 3 trepiede foto-video recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun trepied foto-video?
- 3 Cum alegi cel mai bun trepied foto-video
- 3.1 Componentele unui trepied foto-video
- 3.2 Greutatea maximă suportată
- 3.3 Înălțimea trepiedului foto-video
- 3.4 Construcție și greutate
- 3.5 Picioarele trepiedului
- 3.6 Vârfurile picioarelor
- 3.7 Coloana centrală
- 3.8 Capul de prindere al trepiedului
- 3.9 Stabilitatea trepiedului
- 3.10 Ce accesorii are cel mai bun trepied foto-video?
- 3.11 Producători
- 3.12 Concluzii
- 4 Cel mai bun trepied foto-video: recomandări
- 4.1 1. Trepied / Monopied K&F Concept TM2515B
- 4.2 2. Trepied profesional Shoot XT-441
- 4.3 3. Trepied foto Vanguard Espod CX 203AP
- 4.4 4. Trepied cu suport telefon si telecomanda Yunteng VCT-5208
- 4.5 5. Trepied Foto-Video Polaroid 1.84m, Cap Panoramic 3 Directii
- 4.6 6. Trepied foto telescopic Weifeng WT-3540
Cum alegi cel mai bun trepied foto-video? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă trepiedul foto-video potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Trepiedul este o unealtă esențială pentru un fotograf sau un cameraman. Pentru mulți, un trepied bun este la fel de important ca aparatul de luat vederi pe care îl folosesc.
Orice profesionist știe cât de necesar este să folosească dispozitivul de filmat împreună cu acest tip de suport.
Dacă și tu ești în căutarea celui mai bun trepied foto-video, află din acest articol cum îl poți selecta, astfel încât munca ta să fie una ușoară și de calitate superioară.
Top 3 trepiede foto-video recomandate
- Trepied / Monopied K&F Concept TM2515B
- Trepied si monopied K&F Concept TM2515B cu cap tip bila si placuta quick release fabricat din aluminiu.
- Vezi detalii si pret
- Trepied profesional Shoot XT-441
- Este foarte versatil fiind compatibil cu camere video sport, camere DSLR, camere video, telefoane, etc.
- Vezi detalii si pret
- Trepied foto Vanguard Espod CX 203AP
- Vanguard Espod, realizat dupa Espod Plus, este foarte bun pentru fotografii amatori. Inaltime: 120 cm – 155 cm.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun trepied foto-video?
Care este scopul unui trepied? Ei bine, lista motivelor pentru care ai nevoie de acest accesoriu, poate fi mai lungă decât crezi. Spre exemplu, în condiții de luminozitate scăzută, trepiedul îți permite să ții camera nemișcată, astfel îmbunătățindu-se contrastul și claritatea imaginii fără zgomot.
De asemenea, pentru un cameraman, trepiedul este cel mai bun prieten, deoarece împarte greutatea camerei de filmat cu acest accesoriu. În plus, filmările vor fi lipsite de trepidații deranjante.
Nu vom numerota aici toate avantajele unui trepied foto-video, deoarece sunt foarte multe. Ideea este că, dacă nu faci o alegere potrivită pentru tine, nevoile tale și stilul tău de filmat sau fotografiat, s-ar putea să ajungi la concluzia că ai investit într-un obiect de care nu te poți folosi, că o altă variantă ți-ar fi prins mai bine.
Pentru a nu ajunge la un astfel de deznodământ, este o idee bună să faci unele cercetări înainte. Un studiu de piață îți poate lua ore bune, timp prețios pentru tine. Așa că ne-am ocupat noi de această treabă.
Cum alegi cel mai bun trepied foto-video
Ne dorim ca cei care ne citesc să fie utilizatori informați. De aceea am studiat toate criteriile de selecție pe care trebuie să le iei în considerare înainte să alegi cel mai bun trepied foto-video și le-am inclus în acest ghid de cumpărături.
Citindu-l vei afla cum influențează greutatea și înălțimea acestui accesoriu, modul în care îl vei folosi. De asemenea, vei afla dacă dispozitivul pe care îl folosești se va potrivi cu capul de prindere al trepiedului.
Știai că există mai multe tipuri de capuri de prindere? Vei afla aceste detalii, plus multe altele importante, în rândurile care urmează. La final vei putea să dai banii doar pe cel mai bun trepied foto-video.
Componentele unui trepied foto-video
Un sistem cu trei picioare, este compus, în general, din următoarele părți de bază:
- Picioarele – în număr de trei, fabricate de regulă, din aluminiu, bazalt, oțel sau fibră de carbon.
- Cap – Aceasta este partea care susține camera digitală sau obiectivele. Există mai multe tipuri, dar cele mai populare sunt cele cu bilă și cele în 3 axe.
- Coloana centrală – un picior separat care este poziționat în mijloc. Scopul lui este să îți permită să extinzi pe înălțime capul de prindere.
- Vârfurile – cele mai bune trepiede îți permit să schimbi vârfurile picioarelor pentru a le face potrivite pentru uz extern sau intern.
Cele mai ieftine modele au picioare cu cap și vârfuri integrate, care nu se pot detașa. Doar uneori sunt dotate și cu o coloană centrală. Cele mai scumpe, sunt sisteme modulare care îți permit să înlocuiești diverse părți pentru a adapta accesoriul la condițiile de muncă.
Greutatea maximă suportată
Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le verifici, este greutatea maximă pe care trepiedul o poate suporta.
Mulți fac greșeala de a comanda un model care este capabil să susțină o greutate prea mică, limită care este depășită de echipamentul utilizat. În cele din urmă, întreg sistemul se prăbușește, distrugând camera și obiectivele.
Regula este să te asiguri că trepiedul pe care ești interesat să îl cumperi, poate suporta de două ori mai mult decât cântărește echipamentul pe care îl folosești. Nu uita că, vor fi ocazii când vei exercita presiune pe cameră, iar dacă vei filma cu obiective lungi, te vei rezema pe suport.
De asemenea, ia în considerare posibilitatea de a adăuga o baterie camerei de filmat sau de a-ți cumpăra echipament mai greu. Trepiedul pe care îl dorești va putea să facă față?
Înălțimea trepiedului foto-video
Alegerea unui trepied bun trebuie făcută și în funcție de înălțimea ta. Poate că nu îți dai seama, dar utilizarea unui suport cu trei picioare care este prea scund, poate fi foarte inconfortabil și te poate împiedica să îți faci corect munca. De ce?
Ei bine, îți va fi greu să te uiți prin vizor. În special atunci când vrei să surprinzi un anumit cadru și trebuie să fii cu ochii pe vizor, va fi foarte incomod să stai mult timp cocoșat.
De aceea, asigură-te că înălțimea trepiedului îți permite să ai vizorul la nivelul ochiului. Nu îți face griji dacă modelul care îți place este mai înalt. Acesta poate fi făcut oricând mai scund deoarece picioarele sunt ajustabile.
Dacă vei cumpăra un trepied cu cap de prindere atașat, asigură-te că vârful capului ajunge la nivelul bărbiei tale. Dacă achiziționezi un trepied modular cu un cap detașabil, picioarele trebuie să ajungă la nivelul umerilor tăi.
Un alt factor de luat în considerare este înălțimea trepiedului când nu este folosit. Nu uita că vrei un trepied ușor de transportat. Așa că verifică înălțimea acestuia în formă compactă, pentru a te asigura că va încăpea în geanta ta de transport.
Construcție și greutate
Greutatea trepiedului este un criteriu de selecție important. Nu vrei un accesoriu prea greu, deoarece vei prefera să nu îl folosești, decât să te chinui să îl ridici și să îl cari cu tine.
Cele mai ușoare modele sunt fabricate din fibră de carbon, un material foarte durabil, stabil și care nu ruginește. Deși este cel mai bun material pentru un trepied, este și cel mai scump.
Următorul în clasament este aluminiul. Deși este mai greu, cele mai ieftine trepiede sunt fabricate din acest material. Găsești și modele din inox, dar acestea sunt potrivite pentru echipament video și sunt prea grele pentru uz regulat.
Greutatea trepiedului fără capul de prindere nu ar trebui să depășească cu mult 2 kg. De regulă, cele din fibră de carbon, cântăresc undeva la 1,3 sau 1,8 kg. Iar cele din aluminiu pot depăși 2 kg, în funcție de dimensiunea accesoriului și greutatea pe care o pot suporta.
Picioarele trepiedului
Acestea pot fi de două tipuri: tubulare sau netubulare. Trepiedul din fibră de carbon va avea mereu picioare tubulare, iar sistemul de blocare al acestora va fi pe bază de înșurubare. În cazul modelelor din aluminiu, bazalt sau inox, picioarele pot avea mai multe forme, iar sistemul de blocare va fi cu o clapetă.
Acestea sunt telescopice. În funcție de greutatea maximă pe care o pot suporta și de dimensiuni, vor exista undeva între 3 și 5 segmente telescopice.
Cele mai stabile modele sunt cele care au un număr mic de segmente. Cu cât acestea sunt mai multe, cu atât mai mare este riscul ca trepiedul să aibă joc atunci când este utilizat.
Vârfurile picioarelor
Cel mai bun trepied foto-video este dotat cu vârfuri detașabile. Posibilitatea de a schimba aceste componente este foarte practică atunci când obișnuiești să surprinzi cadre atât afară cât și în interior.
Spre exemplu, pe suprafețele din interiorul unei clădiri, vârfurile cauciucate sau din plastic, pot fi mai potrivite deoarece aderă mai bine la materialele lucioase, făcând echipamentul mai stabil.
Pe de altă parte, în exterior, vârfurile din metal, eventual ascuțite sunt mai potrivite, putând să folosești trepiedul chiar și pe gheață sau în condiții foarte alunecoase.
Coloana centrală
Coloana centrală este o componentă prezentă la unele modele de trepied foto-video. Aceasta constă într-un picior central ce are rolul de a ridica sau de a coborî înălțimea camerei.
Tot ce va trebui să faci este să miști piesa centrală în sus sau în jos. Mulți profesioniști preferă să nu folosească această componentă. Dacă nu este suficient de stabilă sau are joc, imaginile vor fi înregistrate cu zgomot, ceea ce anulează chiar scopul trepiedului.
Capul de prindere al trepiedului
Un cap de prindere este esențial pentru a putea folosi trepiedul. Acesta este elementul responsabil cu securizarea aparatului de filmat sau pozat în loc și pentru controlul camerei.
Un sistem modular nu se livrează, de regulă, cu un cap de prindere. Acesta va trebui achiziționat separat. Atunci când vei alege această componentă, asigură-te că poate suporta cel puțin la fel de multă greutate ca picioarele trepiedului.
Există mai multe tipuri de capuri de prindere. Iată ce trebuie să știi despre fiecare:
Cap de prindere în 3 axe
Acest design este folosit de începători cel mai mult, deoarece este foarte simplu de operat și oferă mișcări destul de precise. Acesta este format din trei brațe separate, ce poate controla înclinarea verticală și orizontală, precum și rotirea la 360 de grade a camerei.
Pentru a modifica poziția unui unghi, va trebui doar să rotești mânerul pentru unghiul dorit, muți camera în poziția necesară, iar apoi rotești mânerul înapoi pentru a bloca aparatul.
Sunt potrivite pentru portret, landscape, natură moartă, fotografie macro sau de produs. Dar pot fi folosite pentru orice tip de fotografie și filmare.
Cap de prindere cu bilă
Acesta este cel mai modern și mai popular tip de prindere din prezent. Are o formă compactă, poate suporta greutăți mari și poate fi modificat ușor. În cazul acestora nu ai nevoie de un mâner, deoarece camera va deveni mânerul.
Vei putea să modifici poziția camerei folosind un singur element de control, nu trei. Utilizarea lor este potrivită pentru luarea cadrelor de acțiune, sport, sălbăticie, călătorii, dar și pentru fotografia de studio.
Cap de prindere cu stabilizator (gimbal)
Acestea sunt necesare în filmarea cadrelor profesionale din sport și sălbăticie, deoarece au capacitatea de a susține obiective telescopice mari. Acestea îi permit utilizatorului să urmărească un subiect în mișcare pe verticală sau orizontală.
Dacă este bine echilibrată, camera își va menține poziția chiar dacă utilizatorul nu o mai susține cu mâna. Sunt voluminoase și grele, dar nu se compara cu nimic pentru profesioniști.
Sunt costisitoare și, de cele mai multe ori, se livrează fără o plăcuță de montare. Aceasta din urmă, trebuie achiziționată separat pentru a se potrivi cu obiectivele pe care le folosești.
Stabilitatea trepiedului
Un trepied foto-video mai greu, nu înseamnă neapărat că este mai stabil. Există foarte multe sisteme de trepied pe piață care sunt grele și durabile, dar nu sunt stabile atunci când sunt folosite în condiții de vreme variate.
Atunci când este montat, un trepied bun trebuie să reziste la vânt, dar și loviturilor ocazionale ce pot avea loc accidental.
Trebuie să te asiguri că obiectivele și camere sunt echilibrate pe trepied și că nu înclină într-o parte sau alta. În caz contrar, ai putea ajunge să îți deteriorezi echipamentul.
Ce accesorii are cel mai bun trepied foto-video?
- Husa: este ideal dacă trepiedul pe care îl dorești este livrat cu o husă, deoarece îți va fi mai ușor să îl transporți în siguranță.
- Vârfuri: pentru utilizare în interior (cauciuc) sau la exterior (metal).
- Bula de nivel: Are rolul de a te ajuta să poziționezi sistemul de suport cât mai paralel cu solul.
- Contragreutate: asigură o mai bună stabilitate a sistemului.
Producători
Dacă vei alege un produs fabricat de un brand care a are o reputație bună în domeniu, sunt mari șanse să ajungi să folosești acel accesoriu ani de zile fără niciun fel de probleme.
Stai departe de brandurile no-name dacă vrei să surprinzi cadre ca un profesionist. Iată cei mai apreciați producători de pe piață: Braun, Weifeng, Hama.
Concluzii
Îți recomandăm să cumperi cel mai bun trepied foto-video online. Aici vei putea să găsești modelul ideal pentru tine, deoarece oferta este mult mai bogată decât în orice magazin fizic.
De asemenea, mediul online este recunoscut pentru prețurile mai bune, întrucât reducerile și ofertele speciale sunt mai frecvente și mai substanțiale.
Nu uita să verifici părerea altor utilizatori dacă nu ești sigur de calitate produsului. Aceasta este o metodă simplă de a te proteja de o investiție nefericită.
Ține cont de criteriile pe care le-am analizat mai sus și astfel vei reuși să achiziționezi cel mai bun trepied foto-video pentru a obține doar imagini de calitate.
Cel mai bun trepied foto-video: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de trepiede foto-video care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Trepied / Monopied K&F Concept TM2515B
Trepied si monopied K&F Concept TM2515B cu cap tip bila si placuta quick release fabricat din aluminiu.
Este potrivit pentru fotografiile macro, deoarece coloana centrala reversibila se poate intoarce 180º.
Are 5 sectiuni, se poate extinde pana la 152 cm, cand este strans masoara 39 cm.
Datorita capului tip bila, se poate roti 360 grade, permitand realizarea fotografiilor panoramice.
Poate sustine o greutate maxima de 10kg.
2. Trepied profesional Shoot XT-441
Acest trepied profesional de la Shoot este foarte versatil fiind compatibil cu foarte multe gadget-uri, inclusiv camere video sport, camere DSLR, camere video, telefoane, atata timp cat nu depasesc greutatea maxima admisa de 3 kg.
Poate fi strans invers pentru a fi mai usor de transportat.
Posibilitatea de a face poze de la doar 20 cm inaltime.
Trepiedul se extinde pana la 54 cm.
Blocare rapida a picioarelor – Picioare din cauciuc anti-alunecare.
Filet ¼ compatibil cu aproape toate camerele DSLR, video sport, etc.
3. Trepied foto Vanguard Espod CX 203AP
Vanguard Espod, realizat dupa Espod Plus, este foarte bun pentru fotografii amatori.
Are 3 sectiuni, picioarele sale se adapteaza la un unghi de 25 grade.
Exista un inel de strangere care permite reglarea coloanei de centru in doar cateva secunde si un inel anti-soc care previne vibratia camerei.
Carlig detasabil pentru greutate suplimentara si doua manere spuma.
Rotire 360° – Montura cap trepied: Surub 1/4 inch.
Inaltime minima: 120 cm – Inaltime maxima: 155 cm.
4. Trepied cu suport telefon si telecomanda Yunteng VCT-5208
Yunteng VCT-5208 este un trepied foto-video cu dimensiuni reduse, potrivit pentru camere de mici dimensiuni, cu prindere pe filet 1/4: compacte, mirrorless, camere de actiune GoPro, SJCAM, Xiaomi, etc.
Include un suport pentru telefon sau tableta si telecomanda bluetooth compatibila incepand cu iOS 5.0 si Android 4.2.
Inaltime maxima: 1250mm – Lungime in poz. strans: 430mm
Diametru tija: 18mm – Greutate: 0.650 kg – Sarcina maxima: 2 kg.
5. Trepied Foto-Video Polaroid 1.84m, Cap Panoramic 3 Directii
Acest trepied cu 3 directii are o inaltime maxima de 1.84m si o lungime de 0.68m atunci cand este pliat.
Fotografii vor aprecia manerul incorporat, nivelele cu bule pe baza si cap, bratul de blocare si coloana cu carlig de greutate.
Pentru a mentine o pozitie sigura, trepiedul are picioruse de cauciuc pivotante.
Inaltime minima: 66 cm – Inaltime maxima: 184 cm.
Greutate maxima suportata: 4 Kg – Numar segmente: 3.
6. Trepied foto telescopic Weifeng WT-3540
Telescopic cu 3 segmente (1 fix, 2 mobile).
Inaltime: 157,5 cm deschis si 61 cm compactat.
Sarcina maxima: 3 kg – Capul rotativ este reglabil 360° orizontal si 90° vertical.
Picioare reglabile din aluminiu cu capete cauciucate si reglabile.
Maner pentru pozitionare si fixare – Maner din plastic rezistent pentru transport.
Echipat cu sistem pentru verificarea planeitatii.