Cuprins
- 1 Top 3 dedurizatoare de apă recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun dedurizator de apă?
- 3 Cum alegi cel mai bun dedurizator de apă
- 4 Cel mai bun dedurizator de apă: recomandări
Cum alegi cel mai bun dedurizator de apă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă dedurizatorul de apă potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Prezența apei dure este o problemă serioasă pentru multe zone de pe glob, dar și în România. Consumul unei astfel de ape poate duce la probleme de sănătate serioase.
În plus, și aparatele electrocasnice care se folosesc de ea, cum ar fi mașina de spălat vase sau haine, se pot defecta mult mai repede din cauza depunerilor de minerale.
Din fericire există dispozitive pentru dedurizarea apei. Dacă ai nevoie de o astfel de soluție în gospodăria ta, iată cum poți alege cel mai bun dedurizator de apă.
Top 3 dedurizatoare de apă recomandate
- Dedurizator DUPLEX CLACK20 – CLACK
- Regenerare in functie de timp si volumul de apa consumat. Beneficii: Elimina duritatea, Previne depunerile de calcar.
- Vezi detalii si pret
- Dedurizator apa BLUESOFT W30CV wireless control
- Control wireless pentru valva de comanda (80 m). Posibilitatea reglarii duritatii pentru apa tratata.
- Vezi detalii si pret
- Dedurizator de apa
Purifyo 26 litri - Dedurizatorul Purifyo 26l este special conceput pentru familiile mai numeroase de pana la 8 persoane.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun dedurizator de apă?
Apa dură este una bogată în minerale precum calciu, magneziu și mangan. Dacă simți că șamponul și săpunul nu își fac treaba bine, dacă rămân mereu urme albe pe vase, hainele nu arată bine, iar aparatul de cafea are depuneri de calciu, în zona ta există o problemă cu apa dură.
Deși, în mod normal, aceste minerale nu sunt periculoase pentru sănătate, pot afecta sever instalația de apă, boilerul și alte electrocasnice, ceea ce face curățatul hainelor, al vaselor și a părului o adevărată provocare. Pentru a rezolva această problemă, specialiștii recomandă folosirea unui dedurizator de apă. Totuși, pentru a te bucura la maxim de avantajele unui, este necesar să îl alegi pe cel mai bun.
Cum alegi cel mai bun dedurizator de apă
Consultă acest ghid de cumpărături pentru a afla toate criteriile de selecție pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a cumpăra un astfel de aparat. Vei învăța despre tipurile de dedurizatoare de apă disponibile pe piață și cum funcționează fiecare.
De asemenea, vei afla cum poți alege o dimensiune potrivită pentru locuința ta precum și alte detalii importante. La final, vei fi pregătit să cumperi ca un expert.
Cum poate fi de folos un dedurizator de apă?
Există mai multe motive pentru a cumpăra una astfel de aparat dacă trăiești într-o zonă cu apă dură. Iată doar câteva:
Nu vei mai avea depuneri pe țevi
Mineralele din apă dură tind să creeze depuneri pe țevi și astfel să le deterioreze. Dedurizatorul împiedică formarea depunerilor. Astfel, poate elimina definitiv cauza problemei. Aceasta este cea mai eficientă cale pentru a scădea din costurile de mentenanță ale instalației de apă pe termen lung.
Electrocasnicele nu vor mai fi afectate de depuneri
Prin prevenirea depunerilor de minerale, un dedurizator de apă ajută la reducerea scurgerilor și prelungește durata de viață a electrocasnicelor. De asemenea, elimină și mirosul neplăcut, specific depunerilor din interiorul robinetelor, a chiuvetei din baie sau din capetele de duș.
Părul și pielea vor fi mai fine
Chiar dacă folosești un filtru pentru capul de duș, acesta nu este foarte eficient. Prin utilizarea unui dedurizator, te vei spăla cu apă mai curată, ceea ce te va ajuta să ai o piele mai fină și mai hidratată, dar și un păr sănătos.
Hainele vor fi mai moi
De îndată ce apa va fi filtrată de minerale nedorite, ar trebui să observi că hainele și prosoapele sunt mai mătăsoase și mai delicate după spălare. Scămoșările și petele ar trebuie să fie mai ușor de îndepărtat, iar materialele își vor păstra culoarea intensă pentru mai mult timp. În plus va fi nevoie de mai puțin detergent pentru a obține efectele dorite.
Vei avea pahare și vase din sticlă fără pete albe
Cum poți să verifici duritatea apei?
Există metode de aproximare a nivelului de duritate a apei. Totuși, vei avea nevoie de ceva mai precis pentru a putea selecta un dedurizator care să facă față cu brio nevoilor tale.
În acest sens ar putea fi necesar să cumperi un kit de testare a durității apei. Aceste dispozitive vor putea indica concentrația de minerale din apă, ca valoare exprimată în miligrame pe litru.
Dacă vrei ceva mai avansat, poți oricând duce o mostră de apă la un laborator pentru ca profesioniști să îți poată oferi date cât mai precise. Astfel, vei afla nu doar nivelul de duritate din apă, ci și elementele care cauzează valori atât de mari ale calciului. Astfel, vei putea decide mai bine ce tip de dedurizator de apă este mai potrivit pentru tine.
Tipuri de dedurizator de apă
Există diferite tipuri de dedurizatoare de apă pe piață, fiecare având propriile avantaje și dezavantaje. Iată mai jos ce trebuie să știi despre fiecare:
Sistem pentru dedurizarea apei pe bază de sare
Practic, aceste aparate se bazează pe un proces numit „schimb ionic”, pentru a extrage minerale dure precum ionii de calciu și magneziu, dar și fier și altele, din apă. Aceste substanțe sunt înlocuite cu sodiu sau, în cazuri rare, cu potasiu. Aceasta este cea mai comună și folosită metodă de dedurizare a apei din prezent.
Pentru ca acest schimb să aibă loc, apa dură este introdusă într-un rezervor care conține materiale rășinoase sub forma unor biluțe mici care sunt pline cu sodiu. Pe măsură ce apa intră în contact cu rășina, ionii de sodiu sunt înlocuiți cu cei de calciu și magneziu, drept urmare, aceștia sunt eliminați din apă, aceasta devenind potrivită pentru uz casnic.
După o perioadă, tot sodiul va fi consumat, iar mărgelele de rășină vor fi acoperite cu depuneri de minerale. Acesta este punctul în care dedurizatorul are nevoie de regenerare. Prin urmare, o soluție salină foarte concentrată, trebuie circulată prin rezervorul cu rășină.
Toate mineralele se dizolvă încă odată în apă, iar mărgelele de rășină se reîncarcă cu sodiu. Ultimul pas este acela de a goli rezervorul cu soluție salină care acum conține tot calciul și magneziul.
Printre avantajele acestui aparat se pot menționa:
- Vei avea electrocasnice care funcționează pentru mai mult timp deoarece se împiedică depunerea de minerale.
- Faci economii în ceea ce privește detergenții deoarece îți va fi mai ușor să cureți suprafețe și obiecte.
- Nu mai apar atât de multe pete pe vase și alte suprafețe.
- Părul și pielea vor avea un aspect mai sănătos.
Există și dezavantaje:
- Apa și sarea necesare pentru regenerarea elementelor de rășină, implică costuri extra
- Apa moale are o textură alunecoasă cu care trebuie să te obișnuiești
- Consumarea acestei ape sau utilizarea pentru gătit, va crește nivelul de sodiu sau potasiu pe care îl consumi zilnic. Acestea pot cauza hipertensiune și alte afecțiuni.
Dedurizator de apă fără sare
Acestea nu sunt neapărat dedurizatoare, ci, mai degrabă, un soi de „balsam de apă”, deoarece nu elimină mineralele. Scopul lor este acela de a împiedica aceste substanțe să se depună. Cu alte cuvinte, au un efect detartrant.
Printre aceste metode se numără utilizarea acidului citric sau al polifosfatului ca agenți de legare a ionilor de apă dură, astfel încât aceștia vor rămâne solubili. Alte substanțe se folosesc de substanțe cu rol catalizator care cauzează formarea cristalelor de carbonat de calciu.
Dedurizator de apă magnetic
Acestea sunt considerate dispozitive controversate. Practic, este vorba de aparate electronice care sunt dotate cu un cablu care se înfășoară, pur și simplu, în jurul principalei țevi de apă. Acesta generează un câmp magnetic care schimbă proprietățile electromagnetice ale carbonatului de calciu.
Drept rezultat, particulele de minerale sunt respinse de suprafața țevilor, evitându-se astfel depunerea lor. Totuși, acestea nu fac apa mai puțin dură, ci doar împiedică depunerile.
Sisteme cu două rezervoare
Ideea din spatele acestui sistem este acela că, cât timp un rezervor își regenerează rășina, celălalt este disponibil pentru a oferi apă dedurizată.
Acesta este un aparat potrivit pentru familiile în care membrii au un program diferit, de exemplu dacă ar lucra pe schimburi diferite. Asta pentru că regenerarea este programată, în mod normal, pe timp de noapte, adică atunci când nu este nevoie de apă sau când necesitatea este foarte mică.
Totuși în situațiile în care este nevoie de apă și noaptea, un astfel de sistem se poate dovedi de real folos. Totuși, trebuie să ai în vedere că va ocupa mai mult spațiu decât unul obișnuit.
Cum alegi dimensiunea dedurizatorului de apă?
Atunci când cumperi cel mai bun dedurizator de apă, este crucial să alegi o dimensiune potrivită. Vrei să ai unul care să facă față nevoilor din gospodărie, dar nu trebuie să fie prea mare, căci vei consuma resurse și bani pentru întreținere inutil.
Nu neapărat mărimea fizică este importantă, ci capacitatea unității de a deduriza apa fără sesiuni frecvente de regenerare.
Dedurizatoarele de apă sunt disponibile în diferite dimensiuni. Scopul tău este să alegi o unitate care va putea să te servească pentru cel puțin 3 zile fără să aibă nevoie de regenerare.
În mod ideal, acesta ar trebui să facă față și unui consum de apă mai mare decât în mod normal. Practic, vei avea nevoie de un aparat mai mare cu cât în gospodăria ta locuiesc mai multe persoane și sunt multe băi.
De exemplu, dacă ai o casă cu două băi în care locuiesc maxim 3 persoane, ai nevoie de un dedurizator mic spre mediu. Dacă ai mai mult de 3 băi și mai mult de 4 persoane în casă, optează pentru unul mediu spre mare sau chiar mare.
Sistem de regenerare pe volum sau timp?
Azi, majoritatea dedurizatoarelor de apă folosesc un sistem metric pentru a determina când începe procesul de regenerare. Acest lucru este de dorit.
Tehnologia se folosește de un senzor electronic sau un instrument mecanic de măsurare a volumului de apă pentru a măsura consumul. Aceasta îi permite aparatului să înceapă regenerarea doar atunci când este necesar, adică atunci când rășina este plină de ioni de minerale sau când a fost utilizat un anumit volum de apă.
Avantajul este acela că vei face economie de apă și sare, iar impactul asupra mediului înconjurător va fi mai mic.
Într-o altă categorie există sistemele de regenerare care se bazează pe timp. Așa cum sugerează și denumirea, regenerarea începe după o perioadă prestabilită sau la un anumit moment al zilei, indiferent de volumul de apă pe care l-ai consumat.
Pentru a preveni risipa, va trebui să alegi foarte bine intervalul de timp la care reîncărcarea rășinii să aibă loc. Însă, atunci când consumi mai multă apă decât în mod normal, de exemplu atunci când umpli o piscină, regenerarea trebuie făcută mai des.
La fel, dacă mergi în vacanță, iar apa nu va fi consumată, procesul de reîncărcare a apei va face o mare risipă de resurse.
Adițional, există și variante care te lasă să activezi manual regenerarea, doar atunci când consideri tu că este necesar.
Unitate de control digitală
O astfel de funcție specială permite configurarea și monitorizarea ușoară a operațiunilor zilnice. Mai mult, un ecran poate afișa erorile precum și idei de reparare.
Vană Bypass
Un dedurizator de apă cu un bypass este ușor de controlat și este ușor de instalat. Acesta poate fi folosit dacă ai nevoie de reparații și sistemul trebuie să fie oprit temporar.
Întreținere
Un dedurizator care este ușor de întreținut va funcționa mai mult timp. Așadar, alege unul cu componente ușor detașabile, precum și care are accesorii de montaj și conectori din materiale de bună calitate.
Este neplăcut și greu să întreții un aparat care are piese greu de dezasamblat precum injectare sau valve greu de accesat. Asigură-te ca citești părerile altor consumatori pe această temă, înainte de a face o achiziție.
De unde să cumperi cel mai bun dedurizator de apă?
Vei găsi un astfel de aparat bun atât în magazine fizice cât și online. Totuși, este mai bine, din toate punctele de vedere (financiar, timp, energie) să comanzi online. Asta deoarece ai și mai multe șanse să găsești exact aparatul care ți se potrivește.
În plus, te mai bucuri de încă un avantaj. Poți găsi foarte rapid și ușor păreri despre produsul respectiv de la oamenii care l-au încercat deja. Astfel, niciun producător necinstit sau vânzător incorect, nu te poate determina să cumperi un produs care nu este bun.
Printre aspectele la care trebuie să fii atent se numără producătorul și garanția. Alege un produs cu o garanție cât mai mare și cumpără doar de la producători care au o reputație bună și în care poți avea încredere.
Verifică și cât de bine comunică cu clienții în cazul în care aparatul tău va întâmpina probleme. Astfel te vei putea bucura de cel mai bun dedurizator de apă.
Cel mai bun dedurizator de apă: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de dedurizatoare de apă pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Dedurizator DUPLEX CLACK20 – CLACK
Regenerare in functie de timp si volumul de apa consumat.
Debit service @15 psi/1 bar 6.81 m3/h.
Debit spalare inversa @ 25 psi/1.7 bar 3.66 m3/h.
Debit (mc/h): 2.40 mc/h – Volum Rasina (l): 2 x 20 litri
Automatizare Valva: Volum + Timp – Vana ByPass: Optional.
Tip Apa: Apa rece – Utilizare: Rezidential, Comercial, Industrial.
Conexiune Apa: 1 inch – Beneficii: Elimina duritatea, Previne depunerile de calcar.
2. Dedurizator apa BLUESOFT W30CV wireless control
Control wireless pentru valva de comanda (80 m).
Posibilitatea reglarii duritatii pentru apa tratata.
Rezervor uscat de sare.
Foloseste apa dedurizata pentru saramura.
Regenerare Up-Flow pentru economie de apa si sare.
Nu intrerupe alimentarea cu apa in timpul regenerarii.
Functie Holiday.
3. Dedurizator Purifyo 26 litri
Dedurizatorul Purifyo 26l este special conceput pentru familiile mai numeroase de pana la 8 persoane.
Avand un vas de rasina schimbatoare de ioni de 26 litri, poate face fata atat la o duritate ridicata, ca si la un debit ridicat.
Aparatul functioneaza la parametrii optimi pentru o duritate de maximum 55 grade Germane.
Consum de sare / regenerare : 3.1 kg – Capacitate de tratare max: 78 ( °G x mc ).
Debit – 2.1 m³/h – Presiune apa (min/ max) : 2.5 / 8.6 bar.
4. Dedurizator BLUESOFT K100-VR34
Statiile de dedurizare Bluesoft beneficiaza de un design modern si sunt echipate cu valva de comanda Runxin.
Dedurizatoarele Bluesoft sunt foarte versatile din punct de vedere al programarii, permitand o programare volumetrica si cronometrica.
Functia Holiday ce permite regenerarea de siguranta la un anumit interval de timp , impiedicand dezvoltarea bacteriilor in instalatie.
Debit (mc/h): 2.00 – Continut rasini (l): 25 – Vana Bypass, supapa protectie preaplin.
5. DEDURIZATOR FOBRITE Bingo E8V
Statie de dedurizare uz rezidential
Debit (mc/h): 1 – Continut rasini (l) 8.
Programare regenerare: Volumetrica.
Debit service @15 psi/1 bar 4.56 m³/h.
Debit spalare inversa @ 25 psi/1.7 bar 1.56 m³/h.
Regenerare cu apa tratata – 5 cicluri de spalare cu timpi ajustabili.
Programare regenerare : 1 – 99 zile.