Cel mai bun pat pentru copii

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (41 voturi, media: 4,95 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun pat pentru copii? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă patul pentru copii potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun pat pentru copiiTranziția de la pătuțul de bebe la un pat pentru copii este o etapă importantă din viața copilului tău și din viața ta de părinte. Pentru ca această trecere să fie cât mai ușoară, ai nevoie să achiziționezi cel mai bun pat pentru copilul sau copii tăi.

Un pat care să le asigure nopți pline de vise frumoase, care să nu le fure din prețiosul spațiu de joacă din cameră și care să nu îi pună în pericol.

Pentru a afla unde au găsit alți părinți paturi care i-au bucurat pe copii lor la un preț bun, dar și cum poți alege cel mai bun pat pentru copii, citește în continuare acest articol.

De ce să alegi cel mai bun pat pentru copii?

Știm cu toții că productivitatea unui copil depinde în mare măsură de calitatea somnului său. Chiar dacă par a fi bombe pline de energie, fără un somn odihnitor performanțele școlare și sportive vor scădea vizibil.

Pentru a te asigura că aceștia au parte de un somn odihnitor, pe lângă alte aspecte, poți să le alegi un pat potrivit. Nu orice pat de pe piață este unul potrivit, și pentru că este vorba de propriul tău copil, merită să investești în sănătatea lui și să nu alegi un pat oarecare.

Paturile bune au o structură solidă, se potrivesc cu camera și personalitatea celui mic, și sunt capabile să îi susțină o poziție potrivită a coloanei vertebrale în timpul somnului.

Cum alegi cel mai bun pat pentru copii

Oferta de pe piață este din ce în ce mai diversificată. De la paturile supraetajate la cele cu birou încadrat, sunt sute de opțiuni. Cum știi așadar care este ce mai potrivit pentru cel mic? Ce dimensiune ar trebui să aibă? Din ce materiale trebuie să fie confecționat?

Ce funcții suplimentare mai trebuie să integreze? Cum îți dai seama dacă un pat nu prezintă pericole de accidentare pentru cel mic? Cât de mult spațiu ar trebui să ocupe cel mai bun pat pentru copii?

Răspunsurile la toate aceste întrebări le vei găsi în acest ghid de cumpărături, special conceput pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere în cel mai comod și scurt timp. Ani buni de acum înainte, patul copilului va fi o parte principală din camera lui, deci nu îți permiți să faci  alegere neinspirată.

La sfârșitul acestui articol vei știi toate criteriile pe care un pat pentru copii bun trebuie să le bifeze. De asemenea, îți vom face și câteva recomandări de paturi la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.

Așadar, pentru a face cea mai bună alegere, citește cu atenție următoarele informații importante.

Tipul de pat pentru copii

În funcție de necesitățile pe care micuțul tău le are în prezent, poți alege dintre următoarele tipuri de paturi pentru copii:

 • Pătuț pentru bebeluș convertibil

Pat pentru copii cu loc de joacaAtunci când ai un bebeluș, cel mai probabil te gândești să îi cumperi un pătuț cu gratii. Însă, pentru a nu fi necesar să faci o nouă investiție în câteva luni, poți alege un pat cu gratii care poate deveni un pat potrivit pentru copilul tău până la vârsta de 4 ani.

Orientează-te să cumperi un pătuț cu gratii de dimensiuni mai mari. Astfel, după ce vei scoate gratiile, copilul tău îl va mai putea folosi pentru destul de mult timp. De asemenea, o astfel de tranziție treptată va fi mai ușor de suportat pentru copil, care va accepta mai apoi ușor și trecerea la un pat mai mare.

Dezavantajul este acela că ocupă mai mult spațiu decât un țarc pentru bebeluși normal, deci va trebui să îi găsești un loc potrivit.

Durata de folosire a unui astfel de pat depinde în totalitate de înălțimea, greutatea celui mic, precum și de cât de mult vor sări în pat. Dacă plănuiești să îi faci un frățior copilului tău, un astfel de pat poate fi o alegere foarte bună, deoarece îl vei putea folosi pentru noul bebe. Ar fi o idee bună însă să schimbi salteaua în acest caz.

 • Pat pentru copii simplu

Patul simplu pentru copii, sau un pat de o persoană, poate fi găsit pe piață în diverse dimensiuni, confecționat dintr-o gamă variată de materiale. Sunt paturile cel mai ușor de găsit și de achiziționat având și cele mai accesibile prețuri.

Alegerea trebuie făcută în funcție de înălțimea și greutatea copilului din prezent, dar și anticipând măsura și ritmul în care se va dezvolta în viitor.

 • Pat pentru copii supraetajat

Patul supraetajat se regăsește în majoritatea încăperilor împărțite de doi, sau mai mulți copii. De obicei, atunci când îți imaginezi un pat supraetajat îți imaginezi un pat cu un cadru deasupra căruia mai este un pat, și eventual o scară pentru a ajunge la patul de sus.

Astăzi însă există o varietate de modele de paturi supraetajate. Poți găsi pe piață paturi supraetajate de colț, paturi supraetajate triple, precum și astfel de paturi cu spațiu de depozitare.

În mod evident, un astfel de pat este o soluție ideală pentru a salva cât mai mult din spațiu care poate fi folosit apoi pentru birou sau pentru joacă. De asemenea, paturile supraetajate ar trebui folosite doar de către copii destul de mari pentru a fi siguri pe mișcările lor și destul de puternici pentru a urca și a coborî singuri din pat. Asigurați-vă că patul de sus este dotat cu un grilaj de protecție care să prevină alunecarea din pat în timpul somnului.

 • Pat cu birou, loc de joacă sau spațiu de depozitare

O alegere din ce în ce mai populară pentru copii mici sau chiar pentru adolescenți, sunt paturile care îndeplinesc mai multe funcții. Aceste paturi au un cadru mai înalt, iar patul este situat undeva mai sus, totuși nu atât de sus ca un pat supraetajat. Dimensiunile unui astfel de pat pot varia mult, făcându-l potrivit atât pentru copii mici cât și pentru adolescenți.

Sunt o soluție ideală pentru încăperile mici. Unele astfel de paturi includ sertare generoase pentru depozitare, birouri, sau spații de joacă pentru copii. Design-ul lor vesel va fi pe placul oricărui copil.

Vârsta copilului

Alegerea ta va fi influențată și de vârsta celui mic în mai multe privințe. În diferite stagii de dezvoltare copiii vor avea o înălțime diferită, o greutate diferită, gusturi diferită, dar vor avea nevoie și de măsuri de siguranță mai drastice sau nu.

Iată mai jos cum poți folosi vârsta celui mic ca ghid în alegerea patului ideal:

 • Pat cu birou pentru copiiDesign – Pe piață vei găsi paturi potrivite pentru fiecare preferință a copilului. Vei observa că pasiunile, dar și gusturile acestora se schimbă în funcție de vârstă. Atunci când sunt micuți și fascinați de desenele animate, le vei face o mare bucurie dacă le vei cumpăra un pat cu tematică animată.
  Băieții apreciază paturile care imită forma unei mașini sport, iar fetițele vor și încântate de un pat cu prințesa lor preferată din desene. Desigur, sunt detalii ce pot fi ignorate atunci când nu dispui de un buget generos, dar alegerea uni astfel de pat va încuraja imaginația copilului și îl va face cu siguranță mai receptiv la ideea de a merge la timp la culcare.

  Pentru copii care deja sunt mai mari și gusturile lor încep să se maturizeze, ai putea să optezi pentru un pat cu spațiu de depozitare și birou. Aceștia vor aprecia spațiul liber din cameră, dar și faptul că își vor putea aranja cărțile preferate în biroul încorporat în pat. Lemnul masiv este cea mai bună alegere pentru un astfel de pat.

 • Înălțimea și greutatea copilului – Este important să cunoști cât măsoară copilul tău pentru a cumpăra o saltea în care să poată dormi comod, dar și greutatea lui este importantă, deoarece trebuie să te asiguri că patul o poate suporta.
  Caută în descrierea patului de care ești interesat, limita de greutate pe care o pate susține. Dacă faci o alegere eronată, copilul tău nu se va putea bucura de un somn odihnitor, și patul poate ceda mai repede decât dacă ar fi fost folosit în condițiile recomandate de către producător.

 • Siguranța celui mic – Majoritatea copiilor sunt foarte activi în somn. Este foarte probabil ca aceștia să ajungă ușor pe marginea patului și să fie în pericol de a cădea din pat. În aceste condiții, asigură-te că patul este dotat cu laterale detașabile sau cu grilaje nu foarte înalte, care să împiedice căderea copilului din pat. Acordă o atenție deosebită acestui aspect atunci când achiziționezi un pat înalt sau supraetajat.

  De asemenea, patul trebuie să se încadreze în normele de siguranță aprobate de Uniunea Europeană. Paturile care corespunde acestor standarde sunt marcate cu CE. Astfel ai siguranța că materiale folosite nu prezintă risc toxic pentru copii și că sunt rezistente și nu îi pun viața în pericol.

O atenție deosebită ar trebui să o acorzi și marginilor patului sau colțurilor. Acestea trebuie să fie netede și rotunjite pentru a nu permite accidentarea celor mici. De asemenea, ar trebui să eviți paturile cu accesorii în relief, mai ales dacă acestea sunt ascuțite.

Materialele patului pentru copii

Cel mai bun pat pentru copii este fabricat din materiale de înaltă calitate și foarte rezistente. Paturile pentru copii sunt fabricate dintr-o mare varietate de materiale în prezent. De la metal, la lemn masiv, PAL, plastic sau tapițerie. Fiecare material are ceva diferit de oferit, de la o durabilitate mai mare, la opțiuni de design inedite.

Mai jos vom analiza câteva materiale care se folosesc adesea în fabricarea paturilor pentru copii.

 • Pat pentru copii din metal

  Pat metalic pentru copiiPaturile din metal au existat de foarte mult timp, și au devenit populare datorită potențialului decorativ pe care modelarea metalului o are. Metalul folosit pentru paturi poate fi aluminiu sau nichel, ori chiar alamă antichizată. Paturile din metal sunt cunoscute pentru durabilitatea lor impresionantă și rezistența la factori agresivi. Este o alegere bună pentru paturile supraetajate. Este disponibil în culori și nuanțe neutre, deci se vor potrivi cel mai probabil bine cu majoritatea încăperilor pentru copii.

 • Pat pentru copii din lemn

  Paturile din lemn sunt disponibile într-o gamă variată, de la lemn masiv, la lemn combinat sau doar aspect de lemn. Paturile din lemn masiv sunt probabil cea mai longevivă opțiune în care ai putea să investești. Aceste paturi sunt construite să le reziste copiilor, care îl pot exploata destul de tare, mai ales când îl folosesc pe post de trambulină.

  Bineînțeles, diferite tipuri de lemn vor avea o nuanță diferită și o textură aparte. Cel mai adesea se folosește lemnul de stejar și cel de pin în fabricarea acestor paturi. Pentru a fi pe placul copiilor aceste paturi pot fi vopsite și personalizate cu ușurință.

  O variantă mai ieftină a patului din lemn este patul din PAL. Totuși acesta nu va rezista la fel de mult ca unul din lemn masiv, mai ales dacă te gândești că copii nu au deloc grijă de lucruri, ba mai mult au tendințe distructive. Variantele mai potrivite sunt combinațiile între metal și PAL sau lemn masiv și PAL. Este bine da doar elementele decorative să fie fabricate din PAL și nu piesele de rezistență

 • Pat pentru copii din plastic

  Plasticul este unul din materialele care se folosește de puțin timp în fabricarea paturilor pentru copii. Deși paturile din plastic nu sunt la fel de rezistente ca cele din lemn sau metal sau un nivel de versatilitate mai mare.

  Multitudinea de culori în care plasticul poate fi prelucrat poate crea efectul perfect pentru orice dormitor de copil. Sunt ușor de asamblat, au un preț mai accesibil decât variantele competitive și sunt foarte ușor de întreținut și de curățat.

Dimensiunile patului pentru copii

Atât înălțimea copilului cât și dimensiunea camerei lui vor influența dimensiunea patului pe care îl vei cumpăra. Așadar, asigură-te că măsori dimensiunile încăperii în care va dormi cel mic, dar că ești conștient și de înălțimea copilului tău și de ritmul în care se dezvoltă.

În camera copilului va trebui să rămână suficient spațiu pentru restul mobilierului, dar și pentru ca acesta să se miște liber, fără risc de accidentare. Cu cât spațiul este mai ofertant, cu atât îi va fi și mai ușor să păstreze ordinea.

Înălțimea copilului tău, cel mai probabil se va modifica mult în viitor. De aceea fi prevăzător și cumpără un pat mai mare decât nevoile sale actuale. Dacă acesta va avea lungimea de 190 cm sau chiar 200 cm, copilul tău se va putea bucura de un somn odihnitor în el pentru mai mult timp.

Spațiul de depozitare

Un pat care este dotat cu spații de depozitare este foarte practic, deoarece astfel vei putea maximiza spațiul funcțional și pe cel liber din cameră. Este bine să ții cont de nevoile tale și de a le copilului atunci când alegi ce tip de depozitare să aibă patul. Iată ce opțiuni ai:

 • Pentru lenjeria de pat – un spațiu de depozitare obișnuit va fi suficient de mare pentru a găzdui plapuma, pernele, precum și cearceafurile sau restul lenjeriei de pat de schimb. Acest tip de spațiu este foarte practic deoarece copilului îi va fi mai ușor să își păstreze camera ordonată.
 • Pentru alte lucruri – Pe lângă depozitarea lenjeriei de pat, este posibil ca copilul tău să mai dețină cărți sau jucării pe care trebuie să le adune într-un loc. Paturile cu rafturi pentru cărți sau cu sertare încorporate sunt deosebit de practice în acest caz. De asemenea, există și paturi care oferă spațiu de depozitare pentru hăinuțele celui mic.

Care este cea mai bună saltea pentru un pat de copii?

Saltea pat pentru copiiSomnul copilului va depinde foarte mult de calitatea saltelei și de măsura în care aceasta îi poate susține o poziție corectă în timpul somnului. Dacă patul se livrează cu tot cu saltea, ar trebui să verifici în primul rând calitatea saltelei.

Dacă vei cumpăra separat salteaua, alege una care este special recomandată pentru copii. Aceasta trebuie să fie rezistentă la umiditate, dar și la țopăieli.

În plus, trebuie să verifici materialele din care este compusă salteaua și să te asiguri că acestea sunt sigure pentru cel mic. Materialele de calitate nu vor cauza iritații pe pielea copiilor, și nu vor provoca alergii. Latex-ul natural, bambusul și cocosul sunt materiale recomandate de către specialiști.

Deoarece copii sunt în continuă dezvoltare este foarte important ca coloana vertebrală să fie corect susținută în timpul somnului. Fermitatea saltelei este deci importantă. În funcție de greutatea copilului, alege o saltea care să nu fie moale și care să nu îi permită să doarmă cu coloana deformată.

Preț și garanție

Cel mai bun pat pentru copilul tău trebuie totuși să se încadreze într-un buget rezonabil, mai ales dacă ai un copil mic, și va fi necesar să înlocuiești patul în scurt timp.

Dacă însă patul va fi folosit mulți ani de zile, poate chiar va fi donat fratelui mai mic, atunci fă o investiție mai mare, asigură-te că patul este fabricat din materiale de calitate și să este produs conform standardelor UE.

Orice pat pe care îl cumperi trebuie să aibă garanție de la producător. Dacă producătorul nu oferă garanție, ar trebui imediat să fii suspicios în ceea ce privește calitatea patului.

Îți recomandăm să cumperi cel mai bun pat pentru copii online. Așa vei găsi mai multe opțiuni din care una va fi cu siguranță pe placul tău și al copilului tău. De asemenea, ofertele speciale, reducerile și promoțiile sunt mai frecvente online decât într-un magazin fizic.

Înainte de a face o achiziție, verifică părerea altor cumpărători atunci când aceasta este disponibilă. Așa vei putea să îți dai seama dacă patul este potrivit pentru copilul tău, sau dacă produsul corespunde cu descrierea făcută de producător.

Acum că ai la dispoziție toate aceste informații știi toate criteriile pe care trebuie să le bifeze un pat de calitate și ești gata să cumperi cel mai bun pat pentru copilul tău.

Cel mai bun pat pentru copii: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de paturi pentru copii care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Pat pentru copii cu birou Bonny White

Pat pentru copii Bonny White

Construit din pal si metal.
Elemente de imbinare si feronerie de cea mai bună calitate.
Construit cu o atentie deosebita, desăvârșit în fiecare detaliu. Respecta toate standardele de calitate ale UE.
Furnizorul recomanda folosirea unei saltele cu inaltimea de 14 – 18 cm.
Conţine suport pentru saltea.

Vezi detalii si pret

2. Pat pentru copii Grand Turismo Red

Pat pentru copii Grand Turismo Red

Construit din MDF.
Construit cu o atentie deosebita, desăvârșit în fiecare detaliu. Respecta toate standardele de calitate ale UE.
In realizarea produsului nu au fost folosite stickere sau vopsele, rezultatul final fiind obtinut prin printare computerizata.
Furnizorul recomanda folosirea unei saltele cu inaltimea de 15 cm.
Conţine suport pentru saltea.

Vezi detalii si pret

3. Pat metalic pentru copii New York Mint

 Pat metalic pentru copii New York Mint

Construit din metal.
Elemente de imbinare si feronerie de cea mai bună calitate.
Construit cu o atentie deosebita, desăvârșit în fiecare detaliu. Respecta toate standardele de calitate ale UE.
Furnizorul recomanda folosirea unei saltele cu inaltimea de 14 – 18 cm.
Conţine suport pentru saltea.

Vezi detalii si pret

4. Pat din lemn de pin si MDF pentru copii Kiddy White

 Pat din lemn de pin si MDF pentru copii Kiddy White

Construit din lemn de pin si MDF.
Elemente de imbinare si feronerie de cea mai bună calitate.
Construit cu o atentie deosebita, desăvârșit în fiecare detaliu. Respecta toate standardele de calitate ale UE.
Furnizorul recomanda folosirea unei saltele cu inaltimea de 14 – 18 cm.
Conţine suport pentru saltea.

Vezi detalii si pret

5. Pat din lemn de pin pentru copii “Neo Plus”

Pat din lemn de pin pentru copii "Neo Plus"Simplu dar versatil, patul Neo Plus se integreaza perfect in dormitorul copilului dumneavoastra oferindu-i o nota de eleganta.
Produsul este realizat din lemn de pin lacuit.
Topoganul se poate monta pe partea stanga sau pe partea dreapta, depinde de preferinta dumneavoastra.
Suport Saltea Inclus.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată