Cel mai bun set de cuțite pentru acasă

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (12 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun set de cuțite pentru acasă? Ce piese și caracteristici trebuie să aibă setul de cuțite potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun set de cutite de bucatariePrintre cele mai importante ustensile care nu trebuie să lipsească din nici o bucătărie se numără și cuțitele.

Dacă îți place să petreci mult timp în bucătărie, ești conștient de faptul că un cuțit de calitate face o diferență enormă în ceea ce privește timpul și calitatea preparării unui fel de mâncare.

În prezent ai posibilitatea de a alege dintr-o largă varietate de cuțite, de diferite forme, dimensiuni și din diverse materiale. Pentru a nu investi mult timp în căutarea cuțitului perfect, îți recomandăm să te orientezi înspre achiziționarea celui mai bun set de cuțite pentru bucătărie.

Un set de cuțite bun este complet echipat pentru a-ți completa bucătăria și pentru a o transforma într-un spațiu plin de utilitate. Află în acest articol cum  alegi cel mai bun set de cuțite pentru acasă?

De ce să alegi cel mai bun set de cuțite pentru acasă?

Cel mai bun set de cuțite pentru bucătărie îți va face treaba mult mai ușoară. Cu toate acestea, până să ajungi să faci o alegere potrivită poate dura mult timp, ba chiar poți ajunge să faci o investiție care s-ar putea dovedi în dezavantajul tău.

Având în vedere oferta foarte variată de pe piață, te poți lăsa înșelat ușor  și este destul de dificil că discerni cel mai bun raport calitate/preț. De asemenea, este important să te asiguri că ai nevoie într-adevăr de toate componentele din set.

Pentru a reuși să faci cea mai bună achiziție pentru casa ta, îți recomandăm să consulți un ghid de cumpărături, ca acesta de față. Un astfel de articol include toate informațiile de care ai nevoie pentru ca la sfârșit să știi exact ce alegere să faci.

Cum alegi cel mai bun set de cuțite pentru acasă

Set de cutite pentru bucatarieAflă cum alegi un set de cuțite în funcție de nevoile reale ale familiei tale, care sunt cele mai importante criterii pe care trebuie să le verifici, precum și ce tipuri de cuțite există pe piață și cum poți să alegi un set cât mai complet.

Pentru a cumpăra setul de cuțite ideal, consultă cu atenție următoarele informații.

Tipul de lamă

Cele mai populare variante de pe piață la ora actuală sunt lamele de oțel și cele din ceramică sau dioxid de zirconiu.

Aspectele care trebuie să te intereseze atunci când verifici lama unui cuțit sunt duritatea și rezistența ascuțirii, facilitatea cu care se poate re-ascuți precum și rezistența la rugină.

În cazul cuțitelor cu lamă din oțel este bine să verifici tipul aliajul din care sunt fabricate.

Cel mai bun set de cuțite pentru acasă conține cuțite cu lame din oțel S30V, considerate a fi cea mai bună variantă disponibilă pe piață.

Alte aliaje cu proprietăți deosebite sunt 154CM și BG-42 care se pot ascuții foarte ușor, sau 420HC care are o rezistență mărită la rugină.

Lama ceramică este o variantă introdusă relativ recent pe piață, mult mai modernă decât varianta clasică a cuțitului, dar cu proprietăți care te pot convinge ușor să iei în considerare achiziționarea unui set de cuțite ceramice.

Lama ceramică are o duritate, din punct de vedere mineral, mult mai mare decât una de oțel, aproape dublă. În timp ce o lamă de oțel are un coeficient de duritate de 4.5, lama ceramică poate atinge valori de 8.5.  

De asemenea, lama din ceramică are o rezistență mare la tocat, aceasta necesitând mult mai rar să fie ascuțită.

Marele lor dezavantaj însă este acela că se pot rupe sau sparge destul de ușor, rezistența lor la șocuri fiind destul de redusă.

Mânerul cuțitului

Atât materialul cât și forma mânerului contează foarte mult în alegerea setului de cuțite ideal.

Cutite cu manere de calitateÎn primul rând forma și dimensiunea mânerului trebuie să fie ergonomică, să nu obosească mâna și să asigure un grip cât mai securizat.

O prindere sigură poate fi ajutată de elemente textile sau din cauciuc inserate pe mâner, astfel chiar dacă le vei folosi într-un mediu umed, cuțitul nu va aluneca din mână și nu te va pune în pericol.

În funcție de tipul de cuțit asigura-te că mânerul este suficient de lung, dar nu foarte gros sau cu un diametru de prindere prea mare.

Materialul din care este confecționat mânerul contează de asemenea. Mânerele din metal au un aspect estetic luxos, dar asigură-te că sunt prevăzute cu inserții din cauciuc pentru a prevenii alunecarea. Mânerul din lemn este o altă variantă elegantă care poate complimenta ușor no bucătărie în stil rustic.

Acestea sunt recomandate pentru faptul că asigură un grip sigur. Printre cele mai fiabile variante sunt mânerele de plastic, cu o rezistență în timp deosebit de mare, fără a se deteriora chiar dacă sunt supuse unor condiții extreme.

Ce cuțite trebuie să includă cel mai bun set ce cuțite pentru acasă?

Înainte de a căuta un set de cuțite pentru casa ta trebuie să te decizi asupra tipologiei acestuia. Practic vei avea de ales dintre modelul european și cel japonez care se diferențiază mult prin forma și utilitatea cuțitelor.

Cu toate acestea, orice set de cuțite de bucătărie bun trebuie să conțină cel puți 5 tipuri diferite de cuțite care își vor găsi mereu utilitatea în timp ce gătești.

Pe lângă acestea se mai pot regăsi și alte câteva tipuri suplimentare pe care le vom enumera împreună cu cele elementare mai jos:

 • Cutitul bucataruluiCuțitul bucătarului – Este cel mai important element din set, fiind cuțitul cu care vei desfășura cele mai frecvente operațiuni. De îndată ce vei căpăta mai multă dexteritate, vei observa că vei putea executa cu el atât tăieturi de finețe, cât și trasări dure. Fiind foarte versatil îl vei putea folosi pentru a tăia carnea sau pentru a toca legumele. În general, are o dimensiune cuprinsă între 20 și 30 de cm.
 • Santoku (cuțitul bucătarului japonez) – Are aproximativ aceiași configurație cu cea a cuțitului european cu diferența lungimii lamei care este de doar 13 – 18 cm.
 • Cuțitul utilitar – Varianta mai mică a cuțitului de bucătar, cuțitul utilitar poate fi folosit cu mai multă ușurință pentru a desfășura sarcini comune în bucătărie, tocat de legume, feliat carne, etc. Lungimea lamei este de 10 – 15 cm.
 • Cuțit pentru decojit – este folosit pentru curățarea legumelor. Lama este ușor flexibilă și mult mai subțire pentru a fi ușor de manevrat și pentru a permite o decojire cât mai precisă. Se poate folosi pentru a curăța morcovi, cartofi, măr, pere, etc. Lama are dimensiuni cuprinse între 6 și 11 cm.
 • Cuțit pentru pâine – are mereu o lamă zimțată pentru a permite o feliere cât mai precisă și mai facilă. Poate fi folosit și pentru tăierea preparatelor coapte, și este mereu mai lung, având o lungime alamei cuprinsă între 20 și 25 de cm.
 • Cuțitul de trasat – se folosește în măcelării și bucătării profesionale și nu este o componentă elementară a setului. Cu toate acestea, este posibil să îi găsești o utilitate practică. Acesta are lama foarte lungă, între 20 și 40 de cm, lama este mai subțire iar vârful este mai ascuțit. Se poate folosi pentru felierea cărnii crude sau gătite, a fileurilor de pește sau a jambonului, etc.
 • Satârul – este practic pentru tăierea oaselor, cel mai adesea fiind întâlnit în măcelării.
 • Cuțitul pentru patiserie (spatula) – este un cuțit cu o lungime a lamei cuprinsă între 10 și 35 de cm, cu o lamă mai lată, dreaptă sau cu zimți. Este folosită pentru tăierea blatului sau pentru ornarea, modelarea și nivelarea torturilor și a prăjiturilor.
 • Cuțit pentru dezosat – cu o lamă de 13 -18 cm și subțire este folosit în special în măcelării pentru a dezosat.
 • Cuțitul pentru curățat solzi – altă variantă opțională, este prevăzut cu o lamă zimțată și curbată care facilitează îndepărtarea solzilor.
 • Cuțitul pentru filetat – Se folosește pentru dezosarea peștilor sau în prepararea fructelor de mare. Are o lamă flexibilă și ascuțită la vârf, de aproximativ 13 -18 cm.
 • Cuțite cu lamă alveolară – Prezintă alveole aproape de partea ascuțită a lamei, prevenind lipirea alimentelor de lama cuțitului.

Ce accesorii trebuie să conțină cel mai bun set de cuțite pentru acasă?

Pe lângă toate cuțitele cu care trebuie să vină echipat un set de bucătărie, acesta mai trebuie să conțină și unele accesorii care să faciliteze depozitarea sau întreținerea cuțitelor.

Foarfeca de bucatarieÎn cazul seturilor profesionale, acestea trebuie să conțină o trusă specială care să facă posibilă depozitarea optimă a cuțitelor, precum și portabilitatea facilă a lor.

În cazul seturilor de cuțite pentru casă însă, un suport de lemn sau metal care să poată fi plasat pe blat este suficient pentru a facilita accesul tău la cuțite.

De asemenea unele seturi pot include și un dispozitiv special pentru ascuțirea cuțitelor sau foarfece de bucătărie care pot fi folosite în mai multe scopuri.

Seturile mai moderne pot include și cuțite ergonomice pentru decojirea legumelor.

Preț și garanție

Pe piață vei găsi diverse seturi de cuțite care variază mult în funcție de preț. Te sfătuim să acorzi o mare atenție atât brandului producător cât și părerilor altor utilizatori pentru a te asigura că investiția merită.

În general, prețurile unui set de cuțite ceramice bun începe la 150 lei, iar cele pentru cuțite din oțel pornesc de la 250 de lei și poate ajunge chiar și la 700 de lei.

Vei găsi producători care asigură chiar și o garanție pe viață pentru produsele lor, atâta timp cât vei respecta condițiile de întreținere.

Este recomandat să nu ascuți cuțitele acasă ci să le duci la un specialist. De asemenea, nu este recomandată curățarea lor în mașina de spălat vase.

Cel mai bun set de cuțite: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva seturi de cuțite de bucătărie care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Set cutite cu lama inox si suport Fissler, 6 piese, seria Milano

Set cutite cu lama inox si suport Fissler, 6 piese, seria MilanoCutite din otel inoxidabil 18/0 cu finisaj mat; manere cu insertii metalice, suport din lemn natur.
Setul contine:
– 1 cutitul bucatarului, lungime lama: 20 cm;
– 1 cutit pentru paine, lungime lama: 20 cm;
– 1 cutit pentru dezosat, lungime lama: 20 cm;
– 1 cutit universal, lungime lama: 12.5 cm;
– 1 cutit pentru decojit, lungime lama: 9 cm.

Vezi detalii si pret

 

2. Set de cutite cu lama inox si suport din MDF KingHoff Platinum

Set de cutite cu lama inox si suport din MDF KingHoff PlatinumCutitele sunt fabricate din otel inoxidabil de calitate superioara, cu manere ergonomice.
Setul este format din:
– 1 * cutitul bucatarului, lungime lama: 20 cm;
– 1 * cutit pentru paine, lungime lama: 20 cm;
– 1 * cutit pentru feliat, lungime lama: 20 cm;
– 1 * cutit universal, lungime lama: 12 cm;
– 1 * cutit pentru legume, lungime lama: 9 cm.

Vezi detalii si pret

3. Set cutite ceramice 5 piese – Vitesse

 Set cutite ceramice 5 piese - VitesseSet cutite de bucatarie 5 piese marca Vitesse, din ceramica de calitate inalta.
Cutitele au manere ergonomice in 4 culori: negru, rosu, galben, violet.
Cutitul bucatarului, cu lama de 15 cm lungime, 2 mm grosime;
Cutit Santoku, cu lama de 12,5 cm lungime, 2 mm grosime;
Cutit universal, cu lama de 10 cm lungime, 1,7 mm grosime;
Cutit decojire, cu lama de 7,5 cm lungime, 1,7 mm grosime.
Pot fi spalate la masina de spalat vase.

Vezi detalii si pret

4. Set cutite 6 piese – Kitchen Craft

Set cutite 6 piese - Kitchen Craft

Set cutite de bucatarie 6 piese marca KitchenCraft din otel inoxidabil de calitate superioara.
– cutitul bucatarului cu lama de 20 cm;
– cutit pentru paine cu lama de 20 cm;
– cutit universal cu lama de 12,5 cm;
– cutit pentru feliat cu lama de 20 cm;
– cutit pentru decojit cu lama de 8,5 cm;
– suport de lemn de stejar.

Vezi detalii si pret

5. Set cutite cu suport Richardson Sheffield Cucina, 10 piese

Set cutite cu suport Richardson Sheffield Cucina, 10 piese

Constructie robusta pentru o rezistenta suplimentara, echilibru si stabilitate.
Manere clasice cu nituri placut de tinut in mana.
Setul contine: 9 cutite si o foarfeca.
Lamele sunt satinate si ofera lejeritate.
Manerele sunt clasice, sunt confortabile.
Marginile sunt rotunjite pentru o taiere fina.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată