Cuprins
- 1 Top 3 baterii de bucătărie recomandate
- 2 De ce să alegi cea mai bună baterie de bucătărie?
- 3 Cum alegi cea mai bună baterie de bucătărie
- 4 Cea mai bună baterie de bucătărie: recomandări
Cum alegi cea mai bună baterie de bucătărie pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă bateria de bucătărie potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Indiferent că spălatul vaselor este sau nu o activitate plăcută pentru tine, pentru a o face mai tolerabilă, ai nevoie de o chiuvetă spațioasă și potrivită pentru familia ta. Vasul de chiuvetă însă, nu este singura alegere importantă pe care trebuie să o faci.
Bateria de bucătărie, chiar dacă nu pare atât de importantă, joacă un rol însemnat în ceea ce privește confortul tău atunci când speli vase sau desfășori alte activități la chiuveta din bucătărie.
Dacă vrei să îți cumperi o baterie de bucătărie pentru prima dată, sau vrei să o schimbi pe cea pe care o ai deja, și vrei să afli unde le poți găsi la preț bun, precum și cum poți alege cea mai bună baterie de bucătărie, te invităm să citești acest articol.
Top 3 baterii de bucătărie recomandate
- Baterie de bucatarie Teka MY 202 cu sistem de dus
- Baterie de bucatarie prevazuta cu teava de curgere rotativa.
- Sistem de dus cu 1 functie de jet.
- Maner ergonomic.
- Vezi detalii si pret
- Baterie bucatarie cu dus Grohe Parkfield
- Indiferent daca va spalati legumele, curatati bazinul sau vasele de umplere – para confortabila extractabila va ofera o libertate maxima de miscare in bucatarie
- Vezi detalii si pret
- Baterie bucatarie Pyramis FESTIVO
- Stil: Cu dus extractibil – Tip pipa: Pivotanta.
- Material: Alama – Finisaj: Satinat.
- Rotatie pipa: 180°.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună baterie de bucătărie?
Crezi sau nu, nu orice baterie de bucătărie comercializată pe piață este una potrivită pentru bucătăria ta. În primul rând, dacă nu alegi o baterie care să fie compatibilă cu instalația ta de apă și cu chiuveta pe care o instalezi, nu o vei putea folosi.
Apoi, unele detalii legate de lejeritate, eficiență și aspect contează mai mult decât crezi, iar atunci când iei o decizie în pripă, ajungi să o regreți destul de rapid.
Pe de altă parte, atunci când alegi un produs care ți se potrivește din toate punctele de vedere, te vei putea bucura de el ani de zile, fără să îți faci probleme în privința eventualelor defecțiuni.
Cum alegi cea mai bună baterie de bucătărie
Pentru a putea alege un produs bun trebuie să fii un cumpărător bine informat, iar dacă atunci când ajungi în magazin nu prea știi dacă ceea ce îți recomandă vânzătorul e într-adevăr bun sau te aburește, înseamnă că nu ești informat.
Nu ar trebui să cumperi o baterie pentru bucătărie până nu cunoști răspunsul la următoarele întrebări: Cum vrei să o montezi? Ce tip de comandă vrei să aibă? Din ce material să fie fabricată? Ce tip de tijă este mai potrivită pentru tine? Ce finisaje se potrivesc cu bucătăria ta? Ai nevoie de accesorii suplimentare? Cum o vei instala?
Răspunsul la toate aceste întrebări reprezintă criterii de selecție importante care fac diferența dintre un produs de calitate și unu care îți va da bătăi de cap.
Pentru a te ajuta în alegerea ta, am pregătit acest ghid de cumpărături în care îți vom prezenta toți pașii care duc spre selectarea celei mai bune baterii de bucătărie. Pe baza acestor detalii, am selectat la sfârșitul acestui articol o lista de baterii de bucătărie la cel mai bun raport /calitate preț de pe piață, pe care le poți achiziționa chiar azi.
Așadar, pentru a face o achiziție de care să fii mândru, citește cu atenție următoarele informații importante.
Tipul de montare
Acesta poate fi de două tipuri după cum urmează:
Baterie de bucătărie cu montare pe chiuvetă
Aceste tip de baterie se atașează pe blatul de bucătărie sau pe o parte din chiuvetă. Dacă alegi să îți schimbi bateria de bucătărie, numărul de găuri din chiuvetă contează.
Dacă chiuveta are doar o gaură, ai nevoie de o baterie dintr-o singură piesă, cu mâner integrat. Majoritatea bateriilor de bucătărie însă se instalează pe chiuvete care au trei găuri, acestea fiind clasicele modele cu o tijă și două robinete, unul pentru apă caldă și altul pentru apă rece.
Dacă ai această posibilitate, alege bateria înainte de a alege chiuveta, astfel încât să poți cumpăra o chiuvetă adecvată pentru bateria ta. Mai există totuși posibilitatea de a crea singur găurile necesare, atâta timp cât materialul chiuvetei o permite.
Baterie de bucătărie cu montare pe perete
Acestea sunt montate pe perete deasupra chiuvetei. Sunt o opțiune bună dacă vrei să salvezi spațiu pe blat sau pe chiuvetă, fiindu-ți astfel mai ușor să le cureți.
Totuși, instalarea unei baterii în perete, poate cere relocarea sistemului de instalație de apă, și trebuie realizată mereu numai de către un profesionist.
Atunci când alegi un astfel de model, trebuie să iei în considerare distanța pe care apa o parcurge de la tijă pentru a te asigura că bateria este compatibilă cu chiuveta.
Materialul bateriei
Cele mai folosite materiale pentru bateria de bucătărie sunt: inoxul, alama, bronzul sau plasticul. Iată ce trebuie să știi despre fiecare:
- Inox
Bateriile de bucătărie din inox sunt foarte populare și foarte apreciate pentru rezistența, durabilitatea, și modul ușor de întreținere. Inoxul este un aliaj al oțelului care are în compoziție 11% crom, ceea ce îl face rezistent la rugină, precum și la schimbări extreme de temperatură.
De asemenea, bateriile de bucătărie din inox nu conțin plumb, ceea ce le face foarte potrivite pentru familiile cu copii. Și aici ai mai multe tipuri de inox, iar dacă ai posibilitatea să verifici alege inox de tip 304, care conține o cantități mai mare de crom și nichel, ceea ce îl face mai puternic și mai calitativ.
- Alamă
Bateriile de bucătărie din alamă pot avea un efect estetic plăcut în bucătăria ta, fiind diferită de clasicul argintiu al oțelului, și ar trebuie să acorzi o mare atenție culorii deoarece poate fi un indiciu al calității.
Alama este un aliaj din cupru și zinc, unde proporția de cupru și de zinc este foarte importantă, pentru ca alama să fie un material sigur de folosit în fabricarea bateriilor de bucătărie. Asta pentru că o cantitate predominantă de zinc va schimba proprietățile apei și va duce la o calitate scăzută a metalului.
Proporția corectă trebuie să fie de cel puțin 59% cupru și doar 41% zinc, sau mai puțin. Culoare poate indica această proporție: alama cu conținut ridicat de cupru este mai închisă la culoare și este gălbuie, în timp ce alama cu conținut ridicat de zinc este mai deschisă la culoare.
Rezistența la rugină este dictată de cantitatea de cupru din aliaj, cu cât aceasta este mai mare, cu atât fiind mai mare și rezistența.
- Bronz
Bronzul este un metal foarte aspectuos, potrivit pentru bucătăriile construite în stil retro sau clasic. Cu toate acestea nu este un material foarte sănătos, deoarece bronzul este un aliaj al cuprului cu diferite metale, printre care și plumb.
Dacă acesta este cazul bateriei pe care o dorești, cantitatea de plumb trebuie să fie de maxim 0,25%. Probabil acesta este și motivul pentru care bateriile de bucătărie din bronz se comercializează mai rar.
- Plastic
Bateriile de bucătărie din plastic sau cu componente din plastic, sunt mai ieftine decât cele din metal, dar mult mai puțin durabile.
Chiar dacă din cauza un buget redus, ar putea fi o opțiune convenabilă pentru unii cumpărători, acestea ar trebui evitate total. În special în zone cu apă dură, depozite minerale vor roda componentele din plastic rapid, și mult mai sever decât ar fi afectat metalul.
Materialul cartușului
Tot la materiale putem menționa și materialul cartușului, responsabil cu controlul debitului de apă. Acesta poate fi ceramic sau din teflon. Bateriile de bucătărie cu cartuș ceramic sunt mai bune decât cele cu cartuș din teflon.
Ceramica este un material mai performant, este mai rezistent la zgârieturile făcute de nisip sau impurități, și nu este zgomotoasă, spre deosebire de cea de teflon. Așa cum probabil te aștepți însă, bateria cu cartuș ceramic este mai costisitoare.
Opțiuni de comandă
Modul în care pornești și oprești apa, precum și cum îi controlezi temperatura, este acum la alegerea ta, pe piață găsind mai multe opțiuni. Iată ce trebuie să știi despre fiecare:
Baterie de bucătărie cu dublă comandă
O baterie cu dublă comandă este mai degrabă potrivită pentru lavoar, deși, atunci când ai o bucătărie în stil retro, acest tip de baterie poate să se încadreze frumos în peisaj. Aceasta presupune existența a două robinete, fiecare pentru apă rece, respectiv caldă.
Utilizarea lor este ușor greoaie, deoarece trebuie să reglezi temperatura folosind două componente, și poate fi dificil să ajungi la o opțiune termică și de debit care să îți fie pe plac.
Baterie de bucătărie cu monocomandă
Acestea sunt mult mai populare printre modelele de baterii pentru bucărătire, deoarece utilizarea lor este mult mai facilă.
Acestea sunt echipate cu un singur robinet sau manetă prin care poți controla din mișcări simple și intuitive (sus-jos, stânga-dreapta) viteza și temperatura apei. Este și mai ușor de accesat atunci când chiuveta ta este plină de vase murdare.
Baterie de bucătărie cu sistem cu atingere
Cele mai bune baterii pentru bucătărie (profesionale sau semi-profesionale) sunt dotate cu senzor de atingere. Imaginează-ți doar ce ușor îți va fi să pornești și să oprești apa, atunci când ești cu mâinile murdare sau umede.
Mâna nu îți va mai aluneca pe manetă sau pe robinet, și nici nu va trebui să te mai chinui să o cureți ulterior. Acestea baterii sunt confortabile, foarte ușor de folosit și de întreținut și sunt mai sigure. Apa va porni imediat ce va detecta atingerea ta.
Baterie de bucătărie cu senzor de mișcare
Atunci când ai un buget generos, nu are rost să alegi altceva. Cea mai bună baterie de bucătărie are un sistem cu activare la atingere. Senzori montați în mai multe zone ale bateriei, detectează mișcare și pornesc apa automat. Aceasta va continua să curgă, până ce senzorul nu va mai detecta mișcare pentru un interval scurt de timp.
Pentru un confort maxim, alege și un dispenser de detergent de vase cu senzor. Temperatura și debitul de apă, îl poți regla după preferințe, folosind de obicei o manetă cu care este dotată bateria.
Stilul tijei
Tija bateriei este foarte importantă. Dimensiunea, forma și mobilitatea acesteia vor influența mult atât modul în care folosești chiuveta cât și confortul tău atunci când o faci.
Pe piață vei găsi trei tipuri principale, dintre care două sunt recomandate pentru bucătărie.
- Tijă standard – În mod evident, acesta este modelul peste care vei da cel mai adesea. Totuși, faptul că este popular nu înseamnă că este și cel mai bun. Aceste tije sau pipe de baterie sunt destul de scurte și nu sunt practice, mai ales atunci când ți se adună multe vase în chiuvetă, ai de spălat oale mari, sau ai de umplut sticle cu apă.
- Tijă înaltă – Este normal ca bateria de bucătărie să fie diferită de cea de lavoar, deoarece acestea servesc unui scop diferit. O tijă a bateriei mai înaltă este mult mai practică pentru bucătărie, deoarece îți oferă mai mult spațiu de manevră. O astfel de baterie combinată cu o chiuvetă mai adâncă îți va facilita mult utilizarea acestui spațiu.
- Tijă extensibilă – Cea mai bună baterie de bucătărie este dotată cu o astfel de tijă. Aceasta este mobilă, cu înălțime ajustabilă în funcție de preferințele și nevoile tale la momentul utilizării. Capul bateriei imită para de duș, deși poate fi folosită de obicei în două variante: stropire(ca un duș normal) sau jet de apă. Confortul este unul foarte mare atunci când ai o asemenea baterie de bucătărie.
Un alt aspect important care ține tot de tijă este mobilitatea acesteia. Practic poți opta pentru o tijă fixă, conștient fiind că apa va curge mereu într-un singur loc, sau o tijă mobilă care poate fi mutată pentru a direcționa jetul de apă după bunul plac. Astfel îți va fi mai ușor să cureți inclusiv chiuveta de resturile de mizerie. O tijă fixă este recomandată pentru bateria de lavoar.
Finisaje
Poți găsi baterii de bucătărie cu finisaj lucios sau mat, într-o culoare metalică, neagră sau care are aspect de granit sau ceramică. De regulă, finisajele din ceramică sau granit se asortează cu blatul de bucătărie.
Producători
Un indiciu important al calității este producătorul. Atunci când bateria este fabricată de un producător cu o reputație bună, sunt mai multe șanse să te bucuri de produs din plin. Printre cei mai importanți de pe piața românească menționăm: Grohe, Teka, Pyramis, Franke.
Îți recomandăm să cumperi cea mai bună baterie de bucătărie online. Astfel vei găsi mult mai ușor un model care să îți placă la un preț care se încadrează în bugetul tău. Pentru a nu avea surprize neplăcute, verifică părerea altor cumpărători care au împărtășit experiența lor cu respectivul produs.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cea mai bună baterie de bucătărie.
Cea mai bună baterie de bucătărie: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de baterii de bucătărie pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Baterie de bucatarie Teka MY 202 cu sistem de dus
Baterie de bucatarie prevazuta cu teava de curgere rotativa.
Sistem de dus cu 1 functie de jet.
Maner ergonomic.
Furtun flexibil din otel inoxidabil protejat cu un strat de plastic pentru o mai buna siguranta.
Usor de curatat.
Sistem de fixare dublu: pe perete si pe chiuveta.
Finisaj: crom.
2. Baterie bucatarie cu dus Grohe Parkfield, dubla comanda
Indiferent daca va spalati legumele, curatati bazinul sau vasele de umplere – para confortabila extractabila va ofera o libertate maxima de miscare in bucatarie.
La apasarea unui buton, puteti oricand sa comutati intre un jet de pulverizare fin si un jet puternic, ceea ce usureaza treburile in bucataria dvs.
Echipata cu o tehnologie de reglare continua a temperaturii apei si a volumului de apa, asigurand o functionare fara efort a levierului chiar si dupa ani de utilizare.
Echipata cu sistemul nostru anti-calcar SpeedClean.
3. Baterie bucatarie Pyramis FESTIVO
Tip comanda: Monocomanda.
Stil: Cu dus extractibil – Tip pipa: Pivotanta.
Material: Alama – Finisaj: Satinat.
Rotatie pipa: 180°.
Tip debit: Ajustabil.
Tip montare: Chiuveta – Orificii montare baterie: 1.
Tip cartus: Ceramic.
4. Baterie bucatarie Franke Pola Grafite
Tip comanda: Monocomanda.
Stil: Pipa inalta – Tip pipa: Pivotanta.
Finisaj: Mat – Culoare: Grafite.
Roatatie pipa: 360° – Tip debit: Ajustabil.
Tip montare: Pe blat, Chiuveta – Orificii montare baterie: 1.
Tip cartus: Ceramic.
Inaltime: 350 mm – Lungime pipa: 170 mm.
5. Baterie Grohe BauLoop, monocomanda
Instalare pe o singura gaura – Maner metalic.
Pipă înaltă cu aerator.
Cartuș ceramic de 28 mm GROHE Longlife.
GROHE Zero conducte de apă izolate – fără plumb și nichel.
Articulatie cu bila – Racorduri flexibile.
Finisaj GROHE StarLight® – Rotatie tija la 360 grade.