Cuprins
- 1 De ce să alegi cele mai bune draperii?
- 2 Cum alegi cele mai bune draperii
- 3 Cele mai bune draperii pentru acasă: recomandări
Cum alegi cele mai bune draperii pentru acasă? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă draperiile potrivite nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Este incredibil cât de mult poate adăuga la valoarea estetică a unei case un material textil ales și plasat corect. Draperiile, atât de populare în cultura noastră, nu au doar rolul de a bloca razele soarelui, împreună cu privirile prea curioase ale vecinilor.
Acestea înfrumusețează o încăpere, și uneori este elementul care face diferența dintre lux și prost gust. Dacă vrei să îți cumperi pentru prima dată o draperie, sau să o înlocuiești pe cea pe care o ai deja, te sfătuim să te informezi bine înainte pentru ca draperiile tale să poate să adauge la stilul camerei, nu să strice cumva armonia acesteia.
Dacă vrei să afli cum poți alege cele mai bune draperii, citește acest articol.
De ce să alegi cele mai bune draperii?
În primul rând, nu trebuie să confunzi draperiile cu perdelele. Perdelele sunt făcute din material transparent și au rol decorativ, în timp ce draperiile sunt fabricate din material gros și opac, și pot avea rol funcțional.
Draperiile sunt potrivite pentru sufragerie și pentru dormitor, unde sunt implementate cel mai adesea. Pe lângă efectul estetic dramatic pe care îl oferă, ce exprimă căldură și confort, uneori chiar lux, draperiile mai au rolul de a bloca razele soarelui în dormitor dimineața, sau pe parcursul zilei atunci când soarele bate puternic și lumina se reflectă în TV.
Cele mai bune draperii pot avea și rol izolator iarna și nu putem să ignorăm faptul că sunt un element important care transformă o casă într-un cămin, asigurând intimitatea celor ce locuiesc acolo.
Cum alegi cele mai bune draperii
Alegerea celor mai bune draperii nu este tocmai ușoară însă. Oferta de pe piață este foarte mare, și dacă nu ești informat și atent, s-ar putea să constați că draperiile tale nu se potrivesc camerei tale, sau nu au dimensiunile potrivite pentru a arăta bine.
Așadar cum alegi dimensiunea bună la draperii? Cum alegi cel mai bun tip de draperie? Din ce material trebuie să fie fabricată? Ce stil trebuie să aibă pentru a obține efectul pe care ți-l dorești?
Ai nevoie să cunoști răspunsul la toate aceste întrebări și nu numai, pentru a putea alege o draperie perfectă pentru ferestrele tale.
Deoarece știm că cel mai probabil nu stai grozav cu timpul, am făcut munca de cercetare pentru tine și am adunat în acest articol toate criteriile pe care trebuie să le verifici atunci când cumperi draperii. Te sfătuim să îl citești cu atenție pentru ca experiența ta de cumpărare să fie cât mai bună.
După ce parcurgi acest ghid de cumpărături vei fi pregătit să cumperi ca un expert, astfel încât draperiile tale să fie admirate de toți vizitatorii tăi. La final, îți vom prezenta și câteva sugestii de draperii la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, pentru a achiziționa cele mai bune draperii, citește cu atenție următoarele rânduri.
Modalitatea de achiziție
Piața de azi îți dă libertatea de a alege între trei metode de a obține draperiile dorite, fiecare cu avantaje și dezavantaje. Iată-le pe toate mai jos:
Cumperi materialul pentru draperii la metru
Ai posibilitatea de a cumpăra personal materialul pentru draperie, iar apoi să apelezi la o croitoreasă pentru a coase draperiile la dimensiunile și în stilul pe care îl dorești. Această metodă poate să fie cea mai costisitoare, atât financiar cât și în ceea ce privește timpul alocat.
Bineînțeles, ai avantajul de a avea control total asupra materialului din care va fi făcută draperia, și într-o oarecare măsură și asupra rezultatului final. Totuși, ia în considerare că va trebui să te sfătuiești cu croitoreasa în privința dimensiunilor pe care să le aibă draperia.
De asemenea, va fi nevoie să faci mai multe drumuri, și posibil să ceri ajustări și modificări, deci este o metodă mai anevoioasă.
Cumperi materialul de la un furnizor care poate să îți croiască draperia
Iată o variantă puțin mai comodă. Unii furnizori îți dau ocazia de a cumpăra la metru materialul din care vrei să fie draperia, oferindu-se să croiască draperia pentru tine.
Lucrezi exact cu furnizorul care oferă aceste servicii uneori incluse în prețul materialului, deci implicarea ta este mult mai mică. Tot ce va trebui să faci este să dai informațiile cu privire la dimensiunile de care ai nevoie.
Cumperi draperii ca produs finit
Dacă ești o persoană ocupată sau mai comodă, cu siguranță asta este modalitatea ta preferată. Poți cumpăra draperii la dimensiuni standard, gata croite și pregătite pentru a fi agățate la fereastră.
Acestea pot fi găsite într-o gamă foarte variată de materiale, texturi, culori și modele. Astfel nu trebuie să îți faci griji că dacă vei căuta draperii astfel nu o vei găsi pe cea potrivită pentru casa ta.
Este bine să fii foarte atent la dimensiuni și la cum se măsoară corect o draperie. În caz contrar este destul de puțin probabil că vei reuși să îi mai faci modificări după achiziție.
Stilul de prindere al draperiilor
Stilul de prindere este foarte important deoarece va influența atât aspectul general, cât și rezistența acesteia în timp. Iată mai jos principalele variante.
Derulare pe bară
Acesta este tipul de prindere de bază, cel mai simplu dar și cel mai solicitant. În rejansa draperiei este introdusă o bară din metal sau alt material rezistent. Mai târziu, draperia va fi derulată pe această bară pentru a fi deschisă sau închisă.
Rejansa poate să fie în mai multe stiluri în acest sens. Fie încrețită sau adunată, draperia fiind atunci mai amplă, fie cu un design plisat foarte elegant atunci când draperia este închisă.
Prinse cu cârlige
Păstrăm bara din cazul anterior, doar că acum bara nu mai este introdusă direct în draperie, procedeu care nu este mereu atât de simplu, ci prin niște cârlige. Acestea sunt inele din plastic de cele mai multe ori, de care este atașată draperia.
Aceste inele fac ca manevrarea draperiilor să fie mult mai fluidă și mai ușoară. Rejansa încă poate fi în diferite stiluri, în funcție de preferințele tale.
Draperii cu inele
Iată încă un model popular de prindere a draperiilor. Acestea inele sunt introduse în partea de sus a draperiei direct în material la distanțe egale între ele. Atunci când sunt închise, aceste inele conferă draperiilor un aspect fluid în valuri largi.
Pot fi folosite doar pe un sistem de prindere pe bară care are un diametru mai mic decât aceste inele evident. Și acestea fac draperia ușor de manevrat și îi conferă un aspect elegant și discret.
Draperii cu bride
Modern, relaxat și lejer, acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine acest stil. Draperiile cu bride au în partea de sus bucle din material textil într-un stil pătrățos. Dacă vrei draperii cu model, aceasta este o alegere bună, deoarece materialul nu va crea pliuri atunci când draperia este închisă. Bineînțeles, buclele textile vor fi așezate și agățate pe o bară.
Sistemul de prindere al draperiilor
Ne referim aici la tot ce ține de instalarea draperiei, mai puțin la materialul textil la care ne gândim automat. Adică, la bara sau șina pe care aceasta este prinsă. Iată ce draperie să cumperi în funcție de sistemul de prindere pe care îl ai în casă.
- Bară clasică – Aceasta este o variantă clasică cu un potențial decorativ mare. Se fixează în pereți, este reglabilă și are de cele mai multe ori un set de capace decorative. Culoarea metalului trebuie să fie asortată cu restul finisajelor din cameră. Este o variantă trainică, potrivită pentru draperiile grele.
- Bară în formă de U – Această bară curbată este ajustabilă și se înșurubează direct în perete. Avantajul formei curbate este acela că draperiile reușesc mai bine să blocheze lumina, inclusiv de pe margini. De aceea este o variantă bună pentru draperiile mai ample.
- Șină – Uită cu totul de bară. Șina este un sistem plat atașat de perete sau direct de tavan, cu sistem de prindere fie direct a draperiei, fie a cârligelor cu care aceasta este dotată. Este foarte discretă, dar rezistentă. Draperiile se vor putea manevra foarte ușor pe un astfel de sistem.
- Bară simplă – Această bară se instalează între ramele ferestrei. Este o variantă mai ieftină, dar și mai puțin rezistentă. Nu o poți folosi pentru draperii grele deoarece acestea fie se vor îndoi, fie vor ceda sub greutate.
Indiferent de ce sistem de prindere ai alege, ține minte că acesta trebuie să fie rezistent. În caz contrar, atât aspectul draperiilor cât și eficiența lor vor fi afectate, ca să nu mai vorbim de faptul că riști să te expui unor accidente.
Materialul draperiilor
Alegerea materialului potrivit este un pas esențial în cumpărarea draperiilor. Materialul ales nu va avea efect doar asupra aspectului final al draperiilor, ci asupra rezistenței acestora în timp.
Deși tindem să apreciem draperiile după rolul lor decorativ, nu trebuie să uităm că ele servesc unui scop important. Gândește-te ce rol vrei să joace draperiile și acest lucru te va ajuta să cauți materialele potrivite.
Iată care sunt cele mai importate funcții pe care trebuie să le îndeplinească.
Lumina
Draperiile sunt o modalitate foarte bună de a filtra și de a bloca lumina dintr-o încăpere. Draperiile mai groase sunt mai opace, cestea permițând tot mai greu luminii să pătrundă în încăpere.
Catifeaua în variante diverse sau materialele cu inserții de lână sunt foarte eficiente în a bloca lumina. Dacă vrei ca acestea să blocheze lumina complet, adaugă o căptușeală dintr-un material foarte opac.
Zgomot
Dacă ai o cameră lângă un drum aglomerat, o draperie fonoabsorbantă ar trebui să fie cu siguranță un criteriu în alegerea ta. Draperiile din materiale grele, cum ar fi catifeaua sau lâna, sunt perfecte în acest sens.
De fapt, orice material care este capabil să absoarbă apa, va fi capabil să absoarbă și sunetul. Materialele sintetice și cele lucioase nu sunt deci o variantă foarte bună.
De asemenea, alege o draperie cu pliuri adânci, acestea fiind capabile să capteze și să absoarbă zgomotul, precum și să ofere o acustică mai bună în cameră.
Izolație
În mod deosebit în locuințele mai vechi, mare parte din căldura din casă se pierde în zona geamurilor, iar asta poate să fie în mod deosebit neplăcut iarna.
Dacă ai nevoie ca draperia să îți ofere un grad în plus de izolație, alege draperii lungi, care ajung până la podea. Materialele grele precum damascul, catifeaua, material de tapițerie sau pielea întoarsă, sunt foarte bune pentru a împiedica pierderile de căldură.
Căptușeala termică sau din flanel, va ajuta de asemenea la păstrarea temperaturii plăcute în încăpere. Cu cât draperia va avea mai multe straturi cu atât va putea păstra căldura mai bine.
O draperie din trei straturi este ideală atât pentru izolarea sunetului cât și pentru temperatură. De asemenea, o astfel de draperie va părea mai plină deci vor arăta mai luxoase atunci când vor atârna la fereastră.
Alege în funcție de încăpere
Nu orice tip de draperie se potrivește în orice încăpere. Este puțin probabil să ai fiecare cameră în același stil sau în aceiași cromatică. Dacă acesta este cazul, cel mai probabil vei avea nevoie de draperii diferite pentru fiecare cameră.
Alege deci în funcție de nevoile pe care le ai în respectiva cameră. Iată cum poți face asta:
Draperii pentru sufragerie
Cele mai bune draperii pentru camera de zi sunt deosebite de cele pentru dormitor, diferența principală fiind grosimea materialului.
Dacă o draperie nu este prea groasă, nu va bloca complet lumina, deci, chiar și atunci când ai vrea să te aperi vara de soarele dogoritor, vei putea să le tragi nu vei fi nevoit să aprinzi lumina.
Dacă nu trebuie să te concentrezi atât de mult pe funcționalitate, înseamnă că te poți concentra pe aspect. Alege o draperie dintr-un material elegant care să complementeze aspectul camerei și să contribuie la crearea unei atmosfere călduroase.
Nu te feri să alegi draperii foarte lungi, care să atingă podeaua. Astfel vei crea un efect de grandoare care va face ca încăperea să pară mai spațioasă.
Draperii pentru dormitor
Deoarece este zona în care singurul lucru pe care îl speri este să ai un somn liniștit, draperiile din dormitor trebuie să blocheze cât mai bine lumina. Recomandarea noastră este să cumperi draperii blackout.
Acestea sunt capabile să blocheze 100% lumina. Astfel vei putea să dormi dimineața neîntrerupt de lumina soarelui la răsărit, și vei putea să transformi ziua în noapte pentru un binemeritat somn de frumusețe pe parcursul zilei.
Dacă dormitorul tău dă în stradă, iar zona în care locuiești ești zgomotoasă, este o idee bună să cumperi și draperii fonoabsorbante.
Draperii pentru camera copilului
Draperiile din camera copilului ar trebui să fie oricum, mai puțin sobre. Creează un mediu jucăuș și vesel pentru cel mic, deci alege draperii cu imprimeu simpatic, colorat, sau chiar cu personajele animate preferate ale celui mic. Culorile ne fac mai veseli, deci este ideal pentru cei mici să alegi o draperie în culori vii.
Și în această cameră draperiile trebuie să controleze lumina care pătrunde în încăpere, însă nu este cazul să cumperi o draperie foarte groasă, deoarece copiii au nevoie de lumină.
Draperii pentru bucătărie
Nu este necesară, dar dacă dorești o poți implementa în scop decorativ. O vei ține mai tot timpul închisă deci asigură-te că vine la pachet cu accesorii de prindere. Lungimea acesteia nu trebuie să treacă de calorifer.
De asemenea, materialul trebuie să fie mai subțire, și nu foarte luxos. Inul sau bumbacul arată foarte bine.
Cum măsori corect draperiile?
Cele mai bune draperii vor arăta cel mai bine în încăpere doar dacă alegi dimensiunile potrivite. Este greu să anticipezi în magazin sau atunci când cumperi online cum vor arăta draperiile la tine acasă.
Tocmai de aceea trebuie să știi dinainte ce dimensiuni trebuie să aibă materialul. Dar cum poți să faci măsurătorile corect? Îți prezentăm în cele ce urmează:
Înălțimea draperiilor
Înainte să măsori înălțimea sau căderea draperiei, în primul rând trebuie să decizi până unde vrei ca acestea să ajungă. Ia în considerare următoarele aspecte:
– Draperiile care se opresc în pervaz trebuie să se oprească la 1.25 cm deasupra pervazului.
– Draperiile care pică sub pervaz trebuie să coboare 15 cm sub acesta.
– Draperiile care ating podeaua trebuie să se oprească la 1,5 cm deasupra podelei. Poți alege și o draperie mai lungă cu puțin care atârnă pe podea. Aceasta sunt la modă acum, oferind un aspect mai relaxant, dar elegant în același timp.
Dacă sistemul tău de prindere este cu șină, vei măsura de la punctul cel mai înalt al acesteia. Pentru draperiile cu inele și cele cu bride, măsoară din punctul superior al barei, până în punctul în care vrei ca draperia să se oprească.
Pentru draperia cu inele adaugă 4 cm în plus. Pentru draperiile care vor fi prinse cu cârlige, măsoară din punctul inferior al cârligelor până unde vrei să se oprească draperia.
Lățimea draperiei
Atunci când măsori lățimea sau amplitudinea draperiei trebuie să te asiguri că măsori mai întâi dimensiunea barei sau a șinei, nu dimensiunea ferestrei. Lățimea draperiei ar trebui să fie de două ori dimensiunea barei sau a șinei, dacă vrei un aspect tradițional.
Pentru un aspect mai lejer, te poți juca cu dimensiunile după bunul plac. Indiferent de ce preferi, nu uita să adaugi 2,3 cm pentru a te asigura că draperiile se vor suprapune la mijloc atunci când vor fi închise.
Întreținerea draperiilor
Și acesta este un criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare dacă vrei ca draperiile să reziste la fel de frumoase pentru mulți ani.
Dacă fereastra ta primește mult soare, optează pentru o draperie într-o culoare deschisă, pentru a evita ca decolorarea să fie atât de rapidă și de vizibilă.
Dacă ai plante pe pervaz, evită-le pe cele cu flori deoarece polenul poate să păteze materialele delicate.
Pentru a spăla draperia va trebui să scoți mai întâi părțile solide, precum inelele sau cârligele. Fii atent la instrucțiunile de spălare. Multe draperii nu se pot spăla în mașina de spălat.
Atunci când calci draperia, fă-o pe partea din spate. Dacă nu îți place să le calci, alege unele din material sintetic care nu se șifonează.
Unde găsești cele mai bune draperii?
Producătorul este foarte important atunci când cumperi orice, dar și magazinul care comercializează respectivul produs. Dacă vrei să ai garanția unei achiziții de succes, achiziționează un produs dintr-un magazin online cu o reputație bună.
Nu risca să cumperi de oriunde, deoarece producătorii care își respectă clienții colaborează numai cu magazine care fac același lucru.
Îți recomandăm să cumperi cele mai bune draperii online. Nu doar că vei economisi mult timp, dar vei putea să găsești și produse ieftine. Asta deoarece online, promoțiile și reducerile sunt mai frecvente.
De asemenea, înainte de a le comanda, nu uita să verifici părerea altor cumpărători. Astfel îți poți da mai bine seama dacă se potrivesc locuinței tale sau dacă produsul corespunde cu descrierea producătorului.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cele mai bune draperii.
Cele mai bune draperii pentru acasă: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de draperii pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Set 2 draperii Curtain Tarro, 140 x 260 cm
Oferiți farmec și personalitate casei dumneavoastră folosind elemente decorative cu impact vizual puternic, cum ar fi perdele și draperii inedite, cu imprimeuri evidențiate.
Dimensiuni: 140 x 260 cm.
Material: 100% poliester.
Îngrijire și întreținere: adecvat pentru mașina de spălat.
Set: 2 buc.
2. Set draperii black-out cu rejansa Liz Line – DP12
Draperiile black-out sunt realizate printr-un proces special de tesut, ce consta in faptul ca intre doua straturi textile este tesut un al treilea material textil cu fire textile negre.
Prin acest procedeu materialul black-out devine atat de dens incat va putea sa obtureze lumina chiar si 100%.
Lungime: 140 cm – Inaltime: 245 cm.
Material: Poliester.
Sistem de prindere: Rejansa.
Compatibil masina spalat rufe – Compatibil fier de calcat.
3. Set 2 draperii blackout Zola, Mov cu motive florale
Functia principala a draperiilor black-out este eliminarea totala a luminii si a caldurii, astfel ca ele pot foarte bine sa inlocuiasca jaluzelele de la geam.
Cu ajutorul lor putem exclude intr-o masura foarte ridicata lumina de dimineata a razelor puternice de soare dar si caldura zilelor toride de vara.
Material: Poliester.
Sistem de prindere: Inele.
Imprimeu: Uni.
Culoare: Multicolor.
Dimensiune (cm): 140 x 250.
4. Set 2 draperii Catherine Lansfield Dino
Oferiți-vă un răsfăț, sub forma noilor colecții de lenjerii de la brandul Catherine Lansfield, și toate așteptările vă vor fi depășite.
ntreținerea foarte ușoară e doar unul din numeroasele avantaje ale acestor lenjerii – detaliu important mai ales pentru camera copiilor.
Dimensiuni: 183 x 168 cm (înălțime x lățimea).
Greutate: 1.6 kg.
Material: 60 % bumbac, 40 % poliester.
Întreținere și îngrijire: spălare la 40 °C, nu folosiți înălbitor, nu folosiți uscătorul de rufe.
5. Set 2 draperii Heinner Home, bumbac, Model flori Roz
Material: 100% Bumbac.
Dimensiuni: 140 x 270 cm/buc , set de 2 buc.
Sistem de prindere: Inele.
Instructiuni utilizare: Compatibil fier de calcat.
Imprimeu: Cu model.
Culoare: Multicolor.
Instructiuni de intretinere: Spalare la max 40 grade;albirea nu este permisa; nu se usca prin centrifugare; se calca la temperatura medie.