Cea mai bună placă de sunet USB

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (24 voturi, media: 4,98 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai buna placa de sunet USB? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă placa de sunet USB potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna placa de sunet USBÎn ultimii ani, noile generații au fost din ce în ce mai conștiente de necesitatea unei plăci de sunet superioare aceleia care este deja integrată în PC-ul pe care îl folosesc. Experiența unui sunet de calitate superioară, merită o investiție în plus, mai ales dacă vorbim despre persoane ce lucrează în domeniul muzical sau video, ori persoane care vor să se bucure de posibilitatea de a înregistra un sunet cât mai curat.

Deși pe piață poți găsi plăci de sunet dedicate sau plăci de sunt care să înlocuiască placa de sunet ce este integrată deja în computer, mulți optează pentru placa de sunet USB, sau placa de sunet externă, din mai multe motive practice. Îți recomandăm să citești în continuare acest articol, dacă îți dorești să afli unde poți găsi o placă de sunet la un preț bun, precum și cum alegi cea mai bună placă de sunet USB.

De ce să alegi cea mai bună placă de sunet USB?

O astfel de placă de sunet este apreciată de utilizatori din mai multe motive. În primul rând, este ușor de folosit și nu necesită o instalare complicată. Este compactă, de cele mai multe ori de dimensiunea unui stick USB, și se conectează foarte simplu la computer, printr-un slot USB. În funcție de preț, performanțele unei astfel de plăci de sunet, pot completa sau depăși calitatea plăcii de sunet integrate în PC.

Nu este nevoie să înlocuiești placa de sunet integrată sau să o scoți din laptop sau din PC. Acest dispozitiv mai este apreciat pentru portabilitatea sporită, precum și pentru rezistența care poate să fie mai mare decât în cazul altor tipuri de plăci de sunet. Asta pentru că nu este integrată în computer și nu interferează cu circuitele electrice ale calculatorului.

De asemenea, trebuie apreciat faptul că, deoarece nu stă în apropierea altor componente interne, nu prezintă risc de supraîncălzire. Dacă ești DJ, vei găsi practic faptul că majoritatea plăcilor de acest gen îți permit conectarea la un mixer extern.

Cum alegi cea mai bună placă de sunet USB

Conectivitate USB placa de sunet DACAvând atâtea avantaje, este normal să îți dorești să găsești cea mai bună placă de sunet USB. Din fericire, oferta de pe piață este foarte generoasă astfel încât să poți alege între modele de dimensiuni mici sau moderate.

Cu toate acestea,tocmai faptul că prețul nu reprezintă o problemă în cazul acestora, poate să îți facă alegerea dificilă. Mulți se îndreaptă spre produse foarte scumpe în ideea că acestea vor fi mai bune. Adevărul este însă că s-ar putea să nu ai nevoie de un aparat foarte performant pe care să dai mulți bani.

De aceea, trebuie mai întâi să îți cunoști foarte bine nevoile. Apoi consultă un ghid de cumpărături pentru a afla cum poți să alegi cea mai bună placă de sunet USB pentru nevoile tale. Noi am anticipat nevoile tale si am alcătuit un astfel de ghid, care va cuprinde toate criteriile de selecție pentru cel mai bun device de acest gen.

De asemenea, la sfârșit îți garantăm să vei putea să identifici mult mai ușor și mai rapid cel mai bun raport calitate/preț de pe piață. Așadar, pentru a face cea mai bună alegere, acordă atenție următoarelor aspecte importante.

Compatibilitate

În primul rând, trebuie să te asiguri că placa de sunet pe care vrei să o cumperi este compatibilă cu sistemul de operare și cu componentele hardware ale computer-ului tău. Acesta este un aspect important, deoarece în cazul în care nu găsești sau nu alegi un dispozitiv compatibil, va fi necesar fie să îl returnezi, fie să cumperi alți adaptori ceea ce înseamnă o cheltuială în plus.

De asemenea, dacă încerci să „forțezi” componentele hardware, poți deteriora alte aparate, computerul sau chiar placa de sunet. Caută așadar un aparat care să fie compatibil. Acest lucru nu este greu de făcut întrucât în descrierea produsului apar menționate toate aspectele ce trebuie verificate.

De exemplu, asigură-te că vei putea să folosești placa de sunet externă împreună cu sistemul de operare ce rulează deja pe computer-ul tău, asta mai ales dacă rulezi Linux sau alte sisteme de operare mai puțin cunoscute. Unele plăci de sunet funcționează foarte bine cu Windows 8 și XP, dar nu sunt compatibile cu Windows 10, în timp ce altele pot funcționa foarte bine și cu soft-uri foarte noi.

Placa de sunet externa 8 canaleVerifică și tehnologia de codificare audio suportată. În cele mai multe cazuri, este bine ca placa de sunet să suporte Dolby, sau una din versiunile sale. De asemenea, trebuie să înțelegi că viteza RAM precum și frecvența procesorului pot afecta performanțele plăcii de sunet externe.

Cerințele minime pentru procesor și RAM sunt de obicei listate în descrierea produsului, de aceea asigură-te că le verifici și alegi ceva potrivit.

Pe partea de hardware ia în considerare și restul componentelor ce pot fi conectate la placa de sunet USB, precum boxe și căști. Alege un model de placă de sunet care să fie deja compatibil cu boxele și căștile sau microfonul pe care le deții deja, pentru a nu fi nevoie să cumperi apoi piese ce să fie compatibile cu placa de sunet, dacă acest lucru este posibil.

În ce scop vei folosi placa de sunet USB?

Unul din cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-ți restrânge căutările cât mai mult, este faptul de a stabilii de ce ai nevoie de o placă de sunet USB. Pentru majoritatea utilizatorilor de computer convențional, placa de sunet integrată nu va părea niciodată că ar avea nevoie de un upgrade.

Cazul tău poate fi foarte diferit. Cu toate acestea trebuie să stabilești dacă ai nevoie de o placă de sunet nou pentru un sistem Home Cinema, pentru a înregistra sau reda un sunet curat, sau pentru a te putea bucura de o experiența de gaming la cel mai înalt nivel.

Tot mai multe materiale cinematografice nou-lansate includ pe lângă partea de video care este chiar 4K, și un standard de sunet superior, și este păcat să nu poți să te bucuri de experiența completă pentru că nu ai dispozitivele necesare. De aceea, când alegi o placă de sunet USB asigură-te că suportă cât mai multe formate de redare.

Dacă vrei o placă de sunet care să fie capabilă să redea două canale sonore, cum e cazul Mp3, un model 2.1 este suficient. Totuși, te îndemnăm să alegi ceva ce permite redarea formatelor mai complexe. Un model  cu un număr de 5.1 canale este recomandat pentru orice utilizator. În cazul materialelor Blue-ray, precum și al unor jocuri și DVD-uri s-ar putea să ai nevoie de o placă de sunet cu un număr de 7.1 canale.

În cazul în care cauți mai degrabă ceva care să te ajute să faci înregistrări audio mai calitative, o astfel de placă de sunet te poate ajuta să elimini „static noise-ul”, acel vâjâit care face sunetul să îți piardă din claritate. În acest sens trebuie să verifici ca dispozitivul pe care vrei să îl cumperi să aibă o interfață complexă ce suportă drivere Input și Output. De asemenea, pentru microfon va fi nevoie să verifici dacă interfața suportă tehnologia Phantom Power.

Dacă ești un DJ care caută să redea un sunet cât mai clar la petreceri, optează pentru o placă de sunet USB cu două canale. Aceasta îți va da posibilitatea unei monitorizări exacte a sunetului redat pe cască. Cele mai bune rezultate le vei obține atunci când vei conecta un mixer extern la placa de sunet USB.

Rezoluția audio

Procesor de sunet digitalAcest indice este important dacă vrei să execuți înregistrări audio. În acest caz rezoluția audio va dicta calitatea sunetului rezultat. Pentru a stabili rezoluția unei plăci audio este necesar să verifici trei indici: valoarea ei exprimată în kilohertzi (11KHz, 22KHz, 44KHz, 48KHz, ș.a.m.d) și în biți (8bit, 16bit, 24bit), precum și tipul de sampling care poate fi stereo sau mono.

Pentru a obține un sunet de cea mai mare calitate urmărește valori cât mai mari ale frecvenței înregistrării și a biților. Una din cele mai recomandate combinații care indică o rezoluție bună este aceasta: 44 KHz, 16bit și sistem de referință stereo.

Gama dinamică

Gama dinamică este exprimată în decibeli. În mod asemănător cu rezoluția, valorile mai mari indică o placă de sunet mai bună. Gama dinamică îți oferă un indiciu asupra capabilității piesei de a reda tonalități cât mai extinse. Astfel vor putea fi redate inflexiuni foarte fine ale vocii, precum și variații instrumentale precise. Orientativ, cea mai bună placă de sunet USB are o valoare a gamei dinamice de cel puțin 100-108dB.

Frecvența audio

Orice aparat implicat în redare sau înregistrare audio trebuie să cuprindă sau chiar să depășească spectrul frecvenței sonore percepută de om. Astfel, placa de sunet pe care o alegi trebuie să fie capabilă să redea sunet ce se încadra în valorile de frecvență 20Hz și 20KHz, valori percepute de urechea umană.

Distorsiunea armonică

Distorsiunea armonică se referă la interferențele care pot apărea pe înregistrări și care pot distruge integritatea clarității sunetului. Această valoare trebuie să fie cât mai apropiată de 0. Astfel cea mai bună placă de sunet USB are o distorsiune armonică sub 0.0004%, iar piesele de mijloc au o valoare ce nu trece peste 0,0005%.

Valoarea SNR

SNR (Signat-to-Noise Ratio) reprezintă relația dintre zgomotul de fundal și puterea sunetului redat. În cazul unei plăci de sunet USB, va fi puțin probabil să găsești modele care să îți ofere o valoare SNR mare așa cum este de dorit. Cu toate acestea urmărește modele care au o valoare SNR de 100dB. Valorile de 105dB se găsesc mai degrabă în cazul modelelor dedicate, dar este posibil ca în curând să fie disponibile și în cazul pieselor externe high-end.

Producători

Îți recomandăm să cumperi online de la producători cu o reputație bună. Ideal ar fi să alegi o placă de sunet USB fabricată de același producător de la care ai și placa audio integrată sau de la care ai și computer-ul.

În cazul în care produsul fabricat de aceștia nu se ridică la nivelul așteptărilor tale, poți opta pentru un alt producător, dar stai departe de produsele no-name. Cele mai bune modele de pe piață sunt produse de Creative, Asus sau Logilink.

Cumpărând online vei putea să compari mai bine și mai rapid prețurile, în timp ce vizualizezi mult mai ușor o gamă variată de oferte. De asemenea, îți recomandăm să nu faci o achiziție până nu vei consulta părerile altor utilizatori disponibile în pagina produsului la secțiunea de review. Astfel vei putea să îți faci o idee mai clară asupra produsului pe care vrei să dai banii, și poți anticipa eventualele probleme ce pot apărea.

Având la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cea mai bună placă de sunet USB.

Cea mai bună placă de sunet USB: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de plăci de sunet USB care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Placa de sunet Creative Sound BlasterX G5

Placa de sunet Creative Sound BlasterX G5BlasterX G5 este o placa de sunet externa de dimensiuni mici cu chipset incorporate, care ofera performante audio superioare.
Acest convertor USB audio digital (DAC) de 7.1 biti / 192 KHz, 120 dB este si un amplificator pentru casti si ofera cea mai buna experienta audio pentru PC sau pentru consola de jocuri.
G5 suporta, de asemenea, continut multi-canal si mixare audio 7.1 pentru sunet surround ultra-realist in casti.

Vezi detalii si pret

2. Placa de sunet ASUS Xonar U7 MK II

Placa de sunet ASUS Xonar U7 MK IITehnologia audio incorporata in Xonar U7 depaseste limitarile legate de spatiu si alimentare ce afecteaza celelalte solutii audio cu interfata USB existente pe piata, pentru a oferi un sunet foarte precis si realist, pe 7.1 canale.
Tehnologia de procesare sonora foloseste un algoritm pe 192kHz/24 biti, pentru a crea un sunet cu adevarat de inalta definitie, ce se mentine la acelasi nivel de calitate indiferent de canalul audio.
SNR (signal-to-noise ratio) de 114dB .
Amplificatorul pentru casti incorporat imbunatateste fiecare detaliu sonor.

Vezi detalii si pret

3. Placa de sunet Creative Sound Blaster Omni Surround 5.1

Placa de sunet Creative Sound Blaster Omni Surround 5.1Dotata cu un sistem dual incorporat pentru microfon, pentru o comunicare vocala de inalta fidelitate, cu tehnologiile audio personalizabile SBX Pro Studio si cu un amplificator pentru casti de 600 ohmi, cu o calitate de studio.
Placa de sunet Sound Blaster Omni Surround 5.1 este ideala pentru oricine doreste sa isi imbunatateasca semnificativ experienta audio.
Usor de instalat, ca si conectica placa de sunet externa alimentata prin USB are nevoie doar de o conexiune USB pentru a functiona.

Vezi detalii si pret

4. Placă de sunet externă Sandberg USB Sound Box 7.1

Placă de sunet externă Sandberg USB Sound Box 7.1Obțineți un sunet de calitate excelentă pe calculatorul dumneavoastră!
Sandberg USB Sound Box 7.1 vă permite să conectați sisteme de sunet cu până la opt difuzoare – puteți alege dacă să folosiți conexiunea analogică sau digitală.
Pentru înregistrare, puteți conecta două microfoane, precum și o sursă de sunet analogică și una digitală.
Suport 48/44.1 KHz atat pentru redare cat si pentru inregistrare.

Vezi detalii si pret

5. Placa de sunet externa Logilink Sound Box UA0099

Placa de sunet externa Logilink Sound Box UA0099Placa de sunet externa Logilink Sound Box UA0099 transforma computerul tau intr-un sistem audio extrem de performant. Doar conecteaza-o la un port USB si magia incepe.
Placa de sunet ofera multiple optiuni de conectare pentru casti, difuzoare si ssiteme de boxe pana la 7.1 canale.
Procesorul de sunet permite functionarea simultana a inregistrarii si redarii audio.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată