Cea mai bună tigaie din fontă

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (46 voturi, media: 4,98 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună tigaie din fontă? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă tigaia din fontă potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna tigaie din fontaOrice persoană pasionată de bucătărie știe că această încăpere nu este completă fără cea mai bună tigaie de fontă. Acest vas pentru gătit are o istorie îndelungată, fiind deosebit de practic, versatil și rezistent.

Multe gospodării au deja o tigaie de fontă moștenită de la bunici. Dacă acesta nu este și cazul tău însă, află că este ușor să găsești astfel de tigăi pe care să le cumperi în prezent.

Totuși, dacă nu te prea pricepi, ar putea fi dificil să faci o alegere bună, mai ales pentru că nu sunt cele mai ieftine variante de pe piață. Iată așadar cum poți alege cea mai bună tigaie din fontă.

Top 3 tigăi din fontă recomandate

De ce să alegi cea mai bună tigaie din fontă?

Un astfel de vas pentru gătit vine cu multe avantaje, dar și câteva dezavantaje. În plus sunt mai multe tipuri și variante pe piață, iar tu trebuie să te asiguri că vei cumpăra o tigaie cu care vei putea lucra cu plăcere.

Dacă nu ai multă experiență în domeniu, este foarte important să te asiguri că vei selecta un model care se va comporta așa cum te aștepți, adică te va ajuta să gătești mai bine și mai gustos.

Cum alegi cea mai bună tigaie din fontă

Tigaie din fonta rezistentaTipul tigăii, greutatea acesteia, mânerele, prezența sau lipsa accesoriilor pot influența prețul produsului, deci și alegerea ta. Important este să faci o selecție pe baza nevoilor tale.

Nu uita că o tigaie de proastă calitate din fontă, poate să îți dea mai multe bătăi de cap decât să te ajute, ceea ce înseamnă că ai putea să regreți că ai cumpărat-o deoarece nu o folosești la potențial maxim.

Pentru a te ajuta să nu ajungi în această situație, am pregătit pentru tine un ghid de cumpărături unde vei afla tot ce trebuie să știi despre tigăile din fontă înainte de a te decide să cumperi una.

Avantaje și dezavantaje

Tigaia din fontă are mai multe avantaje, motiv pentru care este atât de lăudată de toată lumea. Iată câteva dintre ele:

 • Rezistență – tigăile din fontă sunt fabricate prin turnarea metalului încins în matrițe. Așadar, construcția tigăii este din metal pur, ceea ce o face foarte rezistentă și durabilă, astfel încât te poate servi o viață întreagă. De fapt, multe dintre acestea sunt lăsate moștenire.
 • Anti-aderență – utilizarea frecventă a unei astfel de tigăi duce la formarea unei patine. Practic se creează un strat non-aderent natural, fără orice fel de alte chimicale. Acesta este și motivul pentru care fonta este unul dintre cele mai sănătoase metale pe care le poți utiliza pentru gătit.
 • Reține foarte bine căldura – Deoarece este un metal foarte dens, fonta se va încălzi în mod gradual, deci va trebui să ai răbdare puțin. Totuși, după ce metalul s-a încins, acesta are proprietatea de a reține temperatura, chiar și după ce tigaia nu mai este expusă la acțiunea unei surse de căldură. Din acest motiv, acest material este deosebit de potrivit pentru gătirea fripturilor la tigaie.
 • Versatilitate – o tigaie din fontă va fi cel mai versatil vas din bucătăria ta. Vei putea găti preparate care încep pe aragaz și se termină în cuptor, fără să schimbi vasul sau să murdărești altele. De asemenea, va fi potrivită pentru fripturi, prăjituri, prăjeli, grătare și multe altele. Te poți baza pe ea pentru gătirea preparatelor rapide. Mai mult decât atât, poți să o iei cu tine afară la grătar și să o pui direct peste cărbuni încinși fără probleme. Funcționează bine și pe plitele cu inducție.

Dezavantaje trebuie notate și ele:

 • Întreținerea – cel puțin la început, întreținerea este destul de complexă. Vasul trebuie curățat doar cu apă și eventual săpun blând. Dacă mâncarea s-a lipit de fund, va trebui să folosești sare sau bicarbonat pentru a o îndepărta. Apoi va trebui să absorbi complet apa și să ungi toată suprafața tigăii cu un ulei. Următorul pas este să o pui în cuptor sau pe aragaz pentru ca uleiul să se fixeze pe material.
 • Ruginește – dacă nu îndepărtezi mereu surplusul de apă, materialul va ruginii.
 • Greutatea – fonta este material foarte greu, deci nu te aștepta la o tigaie ușoară și foarte facil de manevrat.

Tipul de tigaie din fontă

Ai de ales între tigăile din fontă tradiționale sau cele emailate. Iată ce trebuie să știi despre fiecare dintre acestea:

 • Tigaie din fontă clasică

Tigaie din fonta groasaAcestea sunt fabricate din fontă care este tratată doar cu un strat de ulei pentru ca rugina să nu ajungă la metal. Producătorul poate alege să livreze o tigaie pre-tratată sau una netratată, ceea ce înseamnă că tu va trebui să aplici primul strat de ulei.

Oricum, indiferent că tigaia vine sau nu asezonată, tu va trebui să repeți acest proces după aproape fiecare folosire.

Este avantajoasă deoarece poate rezista la temperaturi mai mari în cuptor sau expusă la alte surse de căldură mare. De asemenea este mai ieftină, ceea ce este un lucru bun, deși întreținerea este dificilă.

 • Tigaie din fontă emailată

Această tigaie este îmbrăcată într-un strat de email care este impermeabil. Acest lucru face curățarea și întreținerea ușoară. Nu are nevoie de tratament cu ulei și se comportă bine atunci când gătești alimente acide cum ar fi roșiile.

Și aceasta poate fi folosită pentru a găti pe aragaz și în cuptor, dar nu și pe grătar.

De regulă, este mai costisitoare decât modelele din fontă simplă.

Grosimea tigăii de fontă

Până de curând, toate tigăile din fontă aveau o grosime destul de mare. Acest lucru ajuta mult la retenția temperaturii, dar face și tigaia să fie mai grea.

Azi sunt unii producători care fac tigăi din fontă dintr-un material mai subțire. Aceste vase sunt mai ușoare deci  mai ușor de manevrat. Totuși dezavantajul este acela că nu  se vor încălzi uniform.

De asemenea, nu vor reține căldura la fel de mult timp. Diferența este totuși una destul de mică, deci dacă greutatea este una dintre preocupările tale, merită că cauți variante mai ușoare.

Mânerele tigăii de fontă

Din moment ce vorbim despre un vas greu care reține căldura, configurația mânerului este foarte importantă. Mânerele trebuie să fie solide și destul de mari pentru a-ți permite să le prinzi bine atunci tigaia este pe plită sau aragaz.

Tigăile clasice tind să aibă doar un mâner lung cu încă un mâner mult mai mic pe partea opusă, ceea ce îți permite să manevrezi mai bine tigaia destul de grea.

Tigăile mai mici sau mai ieftine ar putea să nu includă și mânerul extra mai mic. Asta ar putea presupune din partea ta să prinzi tigaia cu ambele mâini din mâner pentru a o ridica sau muta.

Scopul utilizării

Atunci când alegi tigaia din fontă, este bine să te gândești la modalitatea principală în care vrei să o folosești. Vei observa că sunt mai multe variante în acest sens, după cum urmează:

 • Tigaie pentru prăjit

Tigaie grill din fonta emailataTigăile din fontă fără email sunt foarte populare, mai ales cele pentru prăjit. Acestea sunt potrivite pentru orice tip de prăjit care nu presupune baia de ulei, pentru rumenirea cărnii sau sotarea legumelor.

De asemenea, fripturile de vită sau porc se fac foarte bine pe o astfel de tigaie.  În plus,  este cea mai populară formă de pe piață și cea care este cel mai des recomandă pentru că transferul de pe aragaz în cuptor se face foarte ușor.

Acestea pot fi foarte bine folosite și pentru coacerea aluaturilor, sau chiar pentru pizza. Această tigaie poate fi folosită la cuptor pentru pregătirea cărnii sau coacerea legumelor, ori pentru realizarea budincilor sărate.

Majoritatea nu vin cu un capac inclus, dar unii producători au și capace pe care le poți cumpăra separat. În cele mai multe cazuri, ai deja acasă un capac care se potrivește sau poți folosi o variantă din silicon.

Dacă îți dorești o tigaie în care să poți prăji cartofi pai, pui crispy sau alte alimente care presupun o baie de ulei, alege pur si simplu o variantă care are aceeași formă, dar pereți mai înalți.

Din moment ce sunt mai adânci sunt si mai grele. Bineînțeles, sunt bune și pentru a fi folosite la fel ca o tigaie normală. În plus, pereții mai înalți vor prevenii stropirea cu mâncare în afara tigăii.

 • Tigaie din fontă daneză (dutch oven)

Tigăile în acest stil sunt de cele mai multe ori emailate, ceea ce îți permite să gătești alimente cu o aciditate mare fără probleme.

Acestea sunt disponibile într-o mare varietate de dimensiuni și pot fi curățate în mașina de spălat vase. Sunt populare mai ales pentru coacerea pâinii. De asemenea, pot fi utilizate pentru gătirea supelor și a tocănițelor.

Mai există varianta vasului de fontă olandez fără email. Acesta este asemănător cu o oală sau un ceaun. Este foarte popular în rândul pasionaților de camping, deoarece este un vas aproape indestructibil care funcționează foarte bine atunci când trebuie să gătești la foc de tabără.

Unele modele includ capace cu formă concavă, ceea ce ajută la concentrarea căldurii în interior, vasul funcționând la fel ca un mini-cuptor.

 • Tigaie grill din fontă

Acestea sunt valabile atât în forma emailată cât și în cea tradițională. Dimensiunile acestora pot fi asemănătoare cu cele ale unei tigăi obișnuite sau pot fi mai mare.

Retenția de căldură este foarte bună ceea ce ajută la transferarea acelor urme de grătar pe carne și legume.

Desigur, nu este același lucru că faci un grătar afară sau unul pe o tigaie grill din fontă, dar este o soluție foarte convenabilă când vremea nu este prielnică.

 • Tigaie din fontă tip wok, pizza sau alte specialități

Există o mare varietate de tigăi specifice unui anumit stil sau fel de mâncare. Printre acestea de numără cele tip wok, pentru pizza, tortilla, pentru copt și așa mai departe.

Acestea nu sunt esențiale într-o bucătărie, dar pot fi de foarte mare ajutor, mai ales dacă petreci mult timp în bucătărie.

Întreținerea tigăii din fontă

Prajire la tigaie din fontaAm menționat mai sus că procesul de întreținere poate fi dificil, deci dacă nu vrei te complici prea mult, pregătește-te să scoți mai mult din buzunar pentru o tigaie cu email. În caz contrar, dacă vrei neapărat varianta clasică, iată mai jos tot ce trebuie să știi despre întreținere:

Orice tigaie de fontă se va comporta mai bine la gătit după ce îi vei oferi un tratament cu ulei. Înainte de prima utilizare spală tigaia cu săpun și usuc-o complet.

Folosind o cârpă sau un prosop de hârtie unge apoi tigaia atât în interior, cât și pe exterior, inclusiv mânerul de fontă. Uleiul se va lega de metal sub acțiunea căldurii. Poți folosi orice ulei, dar este mai ușor dacă alegi unul care poate suporta temperaturi mari. În caz contrar, va afuma mult prea mult.

Mulți folosesc ulei de rapiță, dar acesta devine lipicios pe tigaie. Recomandate sunt: uleiul de sâmbure de struguri sau cel de floarea soarelui. Evită uleiul de măsline deoarece se arde foarte ușor și va scoate mult fum.

Ideal este ca după ungerea cu ulei să bagi tigaia la cuptor la 230 de grade, cu fundul în sus, și las-o acolo pentru o oră. Tigaia se va răci în cuptorul închis, pentru cel puțin încă o oră. După, este tipul că exfoliezi tigaia cu sare și apă, pentru a elimina excesul de ulei.

Acestea sunt instrucțiuni de bază, dar producătorul ar putea recomanda un alt procedeu de care ar trebui să ții cont.

De unde cumperi cea mai bună tigaie din fontă?

Poți alege dintre producători locali sau recunoscuți internațional. Important este să verifici puțin reputația producătorului pentru a te asigura că investești într-o tigaie care se va ridica la înălțimea așteptărilor tale.

Poți comanda cea mai bună tigaie din fontă online. Astfel ai de unde alege. În plus, este posibil să profiți de promoțiile online și să cumperi la un preț foarte bun față de ofertele din magazinele normale.

Nu uita să consulți mereu și părerea altor utilizatori. Dacă un produs are review-uri proaste, cel mai probabil este mai bine să îl eviți, deoarece este puțin probabil ca în cazul tău experiența să fie diferită.

Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești gata să alegi cea mai bună tigaie din fontă pentru cele mai bune preparate.

Cea mai bună tigaie din fontă: recomandări

Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de tigăi din fontă pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Tigaie Wok din fonta 30 cm, Grenadine – Staub

Tigaie Wok din fonta 30 cm, Grenadine - StaubVas wok marca Staub, 30 cm diametru, din fonta, cu capac din sticla termorezistenta.
Vasul la interior este emailat negru mat.
Caldura se distribuie pe toata suprafata vasului, fapt ce impiedica arderea mancarii.
Sunt foarte rezistente la ciobire.
Atat vasul, cat si capacul pot fi introduse in cuptor, rezistand pana la 260°C.
Se poate utiliza pe toate tipurile de plita inclusiv la inductie.

Vezi detalii si pret

2. Tigaie grill de fonta emailata “La Cuisine”

Tigaie grill de fonta emailata "La Cuisine"Considerate de multi ca fiind cele mai frumoase vase de fonta, vasele “La Cuisine” sunt o referinta nu doar prin perspectiva Design-ului, dar si a calitatii si rezistentei exceptionale.
Design unic al manerelor, special pentru a se obtine o prindere ferma cu usurinta.
Fara restrictii la ustensile metalice, spre deosebire de produse similare, datorita stratului interior extrem de rezistent.
Nu este necesara asezonarea (ungerea periodica cu ulei, impotriva ruginirii), datorita stratului interior protector de calitate premium.

Vezi detalii si pret

3. Tigaie Petromax din fonta cu maner, 35 cm

Tigaie Petromax din fonta cu maner, 35 cmFonta de inalta calitate, cu o distributie excelenta a caldurii, poate fi utilizata imediat si este usor de curatat datorita suprafetei pre-asezonate.
Tigaia din fonta Petromax fp35-t are un maner lung, cu un altul mic pe partea opusa, astfel incat sa o puteti tine si sa o agatati in siguranta.
Puteti folosi tigaia de fonta nu numai pe un aragaz electric, pe o flacara de gaz sau in cuptor, dar si in zonele de gatit in aer liber, pe un foc de tabara sau intr-un gratar potrivit.

Vezi detalii si pret

4. Tigaie din fonta pura KingHoff, 30 cm, maner lemn, inductie

Tigaie din fonta pura KingHoff, 30 cm, maner lemn, inductie

Vasele din fonta sunt sanatoase pentru gatit, durabile si avantajoase.
Cu maner care se poate desuruba pentru a putea fi folosita si in cuptor.

Materiale: Fabricata din fonta pura, fara capac, maner din lemn.
Detalii produs: Diametru: 30 cm; inaltime: 5.2 cm.
Instructiuni de utilizare:  Se poate folosi pe toate sursele de gatit inclusiv plite pe inductie.

Vezi detalii si pret

5. Tigaie OTI, Fonta, 24 cm

Tigaie OTI, Fonta, 24 cm

Vasele din fonta sunt sanatoase pentru gatit, durabile si avantajoase pe termen lung.
Intrucat fonta are capacitate calorica mare, caldura inmagazinata se distribuie timp indelungat catre preparat, in mod constant si uniform.
Vasele din fonta devin mai bune pe masura ce sunt folosite, intrucat absorb treptat grasimea in suprafata lor poroasa.
Gatitul in vase de fonta OTI este sanatos si ecologic.
Veti putea gati in ele preparate traditionale cu gustul de odinioara.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată