Cel mai bun ceaun (tuci) din fontă

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (41 voturi, media: 4,93 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun ceaun din fontă? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă ceaunul de fontă potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun ceaun tuci de fontaDe decenii întregi oamenii s-au bucurat de cele mai bune preparate gătite în vase de fontă. Acest material care reține foarte bine căldura este ideal pentru gătirea alimentelor mai dificile sau pentru realizarea unor rețete mai complicate.

De asemenea, nimic nu se compară cu atmosfera care se creează în jurul ceaunului atunci când te aduni cu prietenii pentru a face un gulaș adevărat.

Dacă și tu îți dorești cel mai bun ceaun din fontă, cum îl poți alege folosind următoarele informații.

Top 3 ceaune de fontă recomandate

De ce să alegi cel mai bun ceaun sau tuci din fontă?

Ceaunele au fost folosite cu succes de secole pentru a găti. Indiferent că vrei unul pe care să îl folosești acasă sau atunci când campezi, acesta este un vas care va găti preparatele rapid și uniform.

De asemenea, ceaunul din fontă este foarte popular deoarece este printre cele mai rezistente și durabile vase de bucătărie. Nu doar că rezistă fără probleme atunci când este așezat pe flacără deschisă, dar poți chiar să pui cărbuni aprinși în interior iar vasul va rezista fără probleme.

Cum alegi cel mai bun ceaun sau tuci din fontă

Tuci din fontă emailatăPoți găti mâncăruri delicioase într-un astfel de vas, dar nu este cel mai ieftin pe care îl poți achiziționa. Și din acest motiv trebui să te asiguri că îl vei alege doar pe cel mai bun. În acest sens va trebui să ții cont de mai mulți factori.

Tipul de ceaun este unul dintre aceștia. La el se adaugă dimensiunea, calitatea materialului, compatibilitatea cu diferite surse de căldură, precum și accesoriile cu care produsul poate fi livrat.

Oferta de pe piață este din ce în ce mai bogată, din moment ce interesul pentru astfel de vase crește pe zi ce trece. În acest context, ar putea să îți ia mult timp până să iei o decizie, iar aceasta s-ar putea să nu fie cea mai bună. În schimb, dacă te informezi bine înainte, vei putea fi sigur că alegi un ceaun pe care îl vei putea lăsa moștenire.

Consultă acest ghid de cumpărături pentru a afla toate criteriile pe care trebuie să le bifezi înainte de a face o achiziție. Astfel vei putea cumpăra oricând cel mai bun ceaun sau tuci din fontă la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.

Tipul de ceaun din fontă

Ceaunul poate fi fabricat din fontă sau fontă emailată. Iată ce ar trebui să știi în oricare din aceste cazuri:

  • Ceaun din fontă natur

Acesta este un vas ce a rămâne mult timp în familia ta. Mulți sunt intimidați de acest material deoarece are nevoie de o întreținere specială. În caz contrar mâncarea se poate lipi de vas, acesta poate să ruginească sau să crape.

Așadar, dacă vrei un astfel de tuci, va fi necesar să te informezi foarte bine asupra modului de întreținere. Altfel, va fi o adevărată povară.

În privința varietății, vei găsi pe piață foarte multe variante în diferite forme și dimensiuni despre care vom vorbi mai jos.

  • Ceaun din fontă emailată

Cea mai bună parte la un ceaun din fontă este faptul că temperatura va fi distribuită uniform în interior. Nu va fi doar fundul cald și pereții reci. Asta înseamnă că alimentele se vor găti uniform și mai repede.

Fonta emailată vine cu mai multe avantaje. Deoarece este îmbrăcată cu un strat de email, nu mai este nevoie de o întreținere atât de minuțioasă. Se va curăța foarte ușor, de asemenea.

Totuși, asigură-te că plătești un preț corect pentru calitate. Modele ieftine pot sta slab la capitolul email. Acesta poate să se ciobească ușor, ceea ce va duce la apariția ruginii și la deteriorarea vasului.

Forma ceaunului din fontă

Vei găsi ceaune din fontă în diverse forme și dimensiuni. Cele mai populare însă sunt cele cu fundul aplatizat și cu gura având un diametru mai mare decât baza.

Aceasta este forma ideală pentru cazul în care vei vrea să fierbi preparate în interior. Motivul este acela că vei putea adăuga fără probleme alimentele în ceaun și vei putea amesteca foarte bine alimentele folosind o lingură din lemn, de preferat. Aceste modele nu includ un capac de cele mai multe ori, dar au o toartă din metal.

Ceaun din fonta tip cuptor olandezO altă formă populară este aceea a ceaunului de tip cuptor olandez. Acesta seamănă cu o oală cu capac. Forma nu mai este una conică. Diametrul bazei este egal cu cel al gurii ceaunului.

Acesta funcționează exact ca un cuptor, deci vei putea prepara și mâncăruri mai deosebite.  Spre exemplu, poți coace aluaturi în interior.

În acest caz, este important să cumperi un model care are un capac care se închide foarte bine.

Ceaunul olandez poate sau nu să aibă picioare. Acesta va putea fi așezat direct pe jar, ceea ce înseamnă că prezența picioarelor va ajuta la stabilitatea vasului, atunci când este așezat pe o suprafață denivelată.

Dacă vrei un astfel de vas pe care să îl poți folosi și pe aragaz sau alte elemente pentru gătit acasă, alege unul fără picioare.

Există și modele pătrate sau dreptunghiulare. Adesea acestea vin și cu o bază tip grill, deci este ideală și pentru prepararea grătarelor. De regulă acestea nu sunt prea adânci și au o dimensiune mai degrabă mică, deci nu sunt cele mai bune variante pentru supe și ciorbe.

Capacitate, dimensiune, greutate

Atunci când alegi dimensiunea ceaunului din fontă, trebuie să iei în considerare mai mulți factori.

În primul rând, gândește-te câtă mâncare ai nevoie să pregătești în el. Cât de mare este grupul de persoane care va consuma preparatele tale? Pe piață vei găsi o mare varietate de ceaune cu o capacitate ce pornește de la 0,5 litri și poate ajunge chiar la peste 20 de litri.

Cele mai mici ceaune din fontă sunt utile pentru pregătirea porțiilor mici, ideale pentru sosuri sau pentru o porție moderată de mămăligă.

În cele mai mari, cum sunt cele de 3-5 litri, poți face mâncare pentru 5-6 persoane. Pentru cazul în care vrei să folosești vasul pentru a crea conserve pentru iarnă, cum este zacusca sau diferite gemuri, ai nevoie de un model de cel puțin 5 litri.  Aceste modele pot fi utilizate și în interior fără probleme. De cele mai multe ori, intră în categoria modelelor de tip olandez.

Cel mai bun ceaun din fontă pentru afară va avea peste 10 litri capacitate. Cu cât este mai mare, cu atât vei putea găti pentru mai multe persoane. Dacă ai această posibilitate financiar, alege un model cât mai mare deoarece nu vei regreta.

Totuși, atunci când alegi ceaunul și dimensiunea acestuia, mai trebuie să ai în vedere câțiva factori importanți: transport, depozitare și manevrabilitate.

Cu cât va fi mai mare, cu atât va fi mai greu de transportat. Dacă vei un ceaun pentru camping, alege unul care încape ușor în mașină.

De asemenea, dacă vrei unul pentru utilizare acasă, asigură-te că ai un loc curat, ferit de umezeală unde îl poți depozita fără să te încurce prea mult. De asemenea, curățarea și pregătirea fontei, mai ales dacă nu este emailată este un proces destul de complex.

Ceaun din fonta cu capacPractic fonta nu se spală cu detergent dur și orice urmă de rugină trebuie îndepărtată blând. De aceea va trebui să te asiguri că poți spăla bine ceaunul după fiecare utilizare, că îl ștergi bine de apă, iar apoi să poți să îl ungi cu un strat de ulei atât în interior cât și în exterior.

Apoi urmează să îl tratezi termic pentru ca uleiul să se fixeze. Procesul va fi cu atât mai greu cu cât vasul este mai mare, deci gândește-te bine dacă ești dispus să depui un efort atât de mare.

Greutatea ceaunului este un alt factor pe care trebuie să îl verifici. Desigur, cu cât va fi mai greu, cu atât va fi mai dificil să lucrezi cu el, iar vasele din fontă nu sunt ușoare.

Totuși, greutatea este un bun indiciu al calității, deci este recomandat să alegi un model mai greu.

Compoziția materialului

Nu vei observa asta de la o simplă privire, dar fonta folosită pentru fabricarea ceaunului poate fi de calitate superioară sau inferioară.

Practic modelele ieftine nu sunt fabricate din fontă pură, ci dintr-o combinație de fontă cu aluminiu. Acestea nu sunt neapărat rele, dar au câteva dezavantaje. Spre exemplu, nu vor putea fi folosite pe o plită cu inducție.

De asemenea, căldura nu va fi distribuită la fel de uniform, iar vasul nu va fi, în general, la fel de rezistent ca unul care este fabricat doar din fontă.

Recomandăm să alegi un vas din fontă și aluminiu, doar atunci când bugetul este limitat și nu este posibil să investești mai mult în ceva de calitate superioară.

Capacul tuciului din fontă

Mai ales dacă vrei un ceaun pentru utilizare în casă, este nevoie ca acesta să aibă un capac. Ideal ar fi ca producătorul să livreze ceaunul împreună cu un capac care să asigure o închidere cât mai etanșă. Va fi mult mai greu să cauți tu un capac potrivit ulterior.

Și capacul trebuie să fie fabricat tot din fontă. Astfel căldura va fi mult mai bine concentrată în interiorul vasului și mâncarea nu se va usca și va rămâne suculentă și delicioasă.

Ideal ar fi ca acest capac să aibă un mâner. Unii spun că ar trebui să fie dintr-un material care nu este bun conductor de căldură pentru ca tu arde când vrei să iei capacul. Totuși, cel mai bine este ca și mânerul să fie din fontă. Astfel vei putea introduce tot vasul în cuptor fără să te temi că se va topi plasticul de pe mâner.

Nu te vei arde dacă vei folosi un material textil destul de gros. Pentru a rezista în timp, și capacul trebuie să primească același tratament special (curățare și asezonare cu ulei) ca restul vasului.

Mânerele ceaunului din fotă

Atunci când cauți un model de ceaun din fontă pentru exterior mânerul este foarte important. De cele mai multe ori vasul va sta suspendat deasupra focului.

Pentru a putea face asta, ceaunul trebuie să fie dotat cu o toartă, asemănătoare cu cea de la o găleată. Aceasta se va agăța de un cârlig, atașat, la rândul său, de un suport potrivit.

Este ideal ca toarta să aibă o adâncitură și să nu fie un semicerc perfect. În acea adâncitură se va putea securiza cârligul. În caz contrar, va fi mai dificil să găsești un punct de echilibru destul de bun, astfel încât ceaunul să nu fie înclinat.

De unde să cumperi cel mai bun ceaun (tuci) din fontă?

Dacă te întrebi unde au găsit alții cel mai bun ceaun din fontă, află că acestea nu sunt greu de găsit dacă le cauți online.

Ceaun tuci din fonta de calitateTotuși, dacă vrei un produs de calitate, este bine să verifici puțin producătorii. Încearcă să afli istoria fabricantului, precum și tehnologiile pe care le folosește pentru a fabrica vasul din fontă.

De asemenea, verifică în ce măsură este dispus să îți ofere detalii suplimentare pe care le-ai dori despre produs. Un producător dispus la transparență este unul în care poți avea încredere.

Verifică apoi magazinul de pe care faci comanda. Ideal ar fi ca acesta să fie cât de cât cunoscut. Astfel, poți avea încredere că în cazul în care nu ești mulțumit de produs, vei putea primi banii înapoi într-un interval de timp rezonabil.

Pentru a stabili dacă serviciile oferite de magazin precum și dacă produsul este unul bun, poți să consulți părerea altor utilizatori. Dacă vezi că multe păreri sunt negative, poate ar fi bine să cauți în altă parte sau un alt produs. În schimb, dacă experiența altora a fost una bună, poți să pui o comandă online liniștit fără să mai pierzi timp prețios.

Te bucuri și alte avantaje atunci când comanzi online. Unul este acela că produsul va fi transportat la tine acasă fără probleme, deci ești scutit de cobile interminabile de la poștă sau de drumurile prin zeci de magazine.

Nu uita că poți returna orice produs de care nu ești mulțumit în termen de 14 zile. Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun ceaun din fontă pentru tine.

Cel mai bun ceaun (tuci) din fontă: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de ceaune din fontă care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Oala Cocotte fonta 26 cm/5,2 l – Staub

Oala Cocotte fonta 26 cm/5,2 l - StaubVasul la interior este emailat negru mat.
Capacul greu, din fonta si bumbii de pe partea interioara a acestuia asigura un circuit inchis ce permite mentinerea umiditatii in interiorul vasului si intensificarea aromelor.
Caldura se distribuie pe toata suprafata vasului, fapt ce impiedica arderea mancarii. Sunt foarte rezistente la ciobire.
Datorita performantelor lor, vasele de gatit Staub sunt folosite de cei mai renumiti bucatari din lume.

Vezi detalii si pret

2. Ceaun cuptor olandez Petromax, ft9-t cu fund plat, 8 L

Ceaun cuptor olandez Petromax, ft9-t cu fund plat, 8 LOfera un gust cu adevarat unic mancarii datoria transferului de caldura specific cuptorului olandez.
Alimentele (paine, carne, legume) sunt gatite foarte usor pentru a pastra substantele nutritive si vitaminele.
Perfect pentru calatorie, vacanta, camping si activitati in aer liber.
Capac special conceput, care poate fi folosit ca o tigaie sau un platou.
Suprafata speciala va permite sa puneti cuptorul direct in foc si sa incepeti sa gatiti.

Vezi detalii si pret

3. Cratita Roaster CS Alpen Red, fonta emailata, 31×23.5 cm

Cratita Roaster CS Alpen Red, fonta emailata, 31x23.5 cm

Cratita Alpen este din fonta pura, fabricata dupa tehnologia DISA.
Grosime vas 4 mm. Interior si exterior email PRONAMELPLUS.
Rezistent la uzura, poate fi utilizat pe termen indelungat.
Acest vas din Fonta permite o gatire economica cu un gust aparte datoririta proprietatilor fontei, ce permite pastrarea caldurii timp indelungat si dupa oprirea sursei de caldura.
Poate fi utilizat pe orice sursa de gatit inclusiv inductie.
Se pot spala in siguranta in masina de spalat vase.

Vezi detalii si pret

4. Semioala ovala fonta emailata Cooking by Heinner, 5.9 L

Semioala ovala fonta emailata Cooking by Heinner, 5.9 LAcest vas este produs din fonta emailata. Vasele din fonta sunt sanatoase, durabile si avantajoase pe termen lung.
Fonta are capacitate calorica mare, caldura inmagazinata se distribuie timp indelungat catre preparatul dumneavoastra, in mod constant si uniform, reducand considerabil consumul de energie.
Continut pachet: 1 x Capac, 1 x Cratita.
Dimensiuni: 33 x 26.5 x 11.5 cm.

Vezi detalii si pret

5. Ceaun emailat Oti, Fonta, 26 cm, 5l

Ceaun emailat Oti, Fonta, 26 cm, 5lCeaunul emailat OTI este produs din fonta pura. Vasele din fonta sunt sanatoase pentru gatit, durabile si avantajoase pe termen lung.
Interiorul emailat ajuta la evitarea lipirii mancarii de peretii vasului, precum si la o curatare mai usoara.
Gatitul in vase de fonta OTI este sanatos si ecologic. Veti putea gati in ele preparate traditionale cu gustul de odinioara.
Dimensiuni: Inaltime: 14 cm – Diametru: 26 cm.

Vezi detalii si pret

6. Ceaun cu capac OTI, Fonta, inductie, 25 cm, 3.8 L

Ceaun cu capac OTI, Fonta, inductie, 25 cm, 3.8 LCeaunul cu capac OTI este produs din fonta pura.
Vasele din fonta sunt sanatoase pentru gatit, durabile si avantajoase pe termen lung. 
Sursa de caldura: Gaz.
Capacitate: 3.8 l.
Diametru: 25 cm.
Continut pachet: 1 x Capac – 1 x Ceaun.
Culoare: Negru.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată