Cel mai bun aspirator pentru acasa

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (24 voturi, media: 4,83 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun aspirator pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă aspiratorul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun aspirator pentru acasaDacă părinții noștri au crescut cu mătură și mop, generației noastre îi este mai greu să își imagineze o casă fără aspirator. Aspiratorul a ajuns să fie un produs electrocasnic indispensabil în orice gospodărie.

Datorită ritmului alert în care ne-am obișnuit să trăim, avem nevoie de obiecte care să ne facă munca din ce în ce mai rapidă și eficientă, iar acest lucru se aplică și în cazul curățeniei. Acesta este și motivul pentru care aspiratorul a ajuns să fie atât de popular. Dar cum poți alege cel mai bun aspirator pentru acasă?

Cel mai bun aspirator pentru acasă: cum alegi

Datorită dezvoltării tehnologice și a înțelegerii din ce în ce mai bună a nevoilor oamenilor, găsim azi pe piață o gamă foarte variată de aspiratoare. În timp ce unele sunt mai practice pentru uz în sistemul industrial, majoritatea lor sunt concepute special pentru acasă.

Cu toate acestea, poate fi destul de dificil să alegi aspiratorul potrivit pentru casa ta. Asta pentru că există mai multe tipuri de aspiratoare cu funcții specifice pentru anumite tipuri de suprafețe, sau cu principii de funcționare diverse. Cum știi care aspirator este cel mai potrivit pentru casa ta?

Ce funcții și accesorii trebuie să aibă un aspirator? Ce înseamnă un aspirator performant și cum îl poți alege pe cel mai bun?

Pentru a lua decizia cea mai bună, te sfătuim să consulți un ghid de cumpărături ca acesta de față. Astfel vei putea alege aspiratorul ideal pentru casa ta. Vei minimaliza astfel riscul unei investiții eronate. Achiziționarea unui aspirator este o investiție, deoarece un aspirator bun trebuie să fie capabil să te servească ani de zile, păstrându-și performanțele intacte. În alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante.

Tipul de aspirator

În funcție de modalitatea de colectare a prafului și a impurităților, putem distinge mai multe categorii de aspiratoare. Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de aspirator, și care este cel mai potrivit pentru casă?

Aspiratorul cu sac

Aspirator cu sacNumit și aspiratorul clasic, acesta este „veteranul” aspiratoarelor, fiind cel mai vechi model de aspirator. Principiul de funcționare este destul de simplu. Praful este colectat într-un sac de dimensiuni medii, din material textil sau din hârtie. Dacă sacul este din material textil, acesta va putea fi reutilizat după curățare. Sacul din hârtie însă, este de unică folosință, odată plin, nu va mai putea fi reutilizat.

Acest tip de aspirator și-a câștigat popularitatea și datorită prețului accesibil. Dacă ai un buget limitat, un astfel de aspirator este una din cele mai bune opțiuni.
Trebuie să ai totuși  în vedere ca aspiratorul să fie fabricat de un brand recunoscut pentru calitate, iar restul specificațiilor să indice un aspirator de performanță sporită.

De asemenea, ai grijă ca sacii, indiferent de materialul din care sunt confecționați , să nu aibă defecte de fabricație, precum fisuri, deoarece praful se va împrăștia în tub și nu va fi colectat corespunzător.

Aspiratorul fără sac

Aspiratorul fără sac s-a vrut a fi o îmbunătățire adusă aspiratorului cu sac. Tocmai de aceea câștigă din ce în ce mai multă popularitate în rândul cumpărătorilor. Asta pentru că elimină nevoia costurilor suplimentare pe care le implică aspiratorul cu sac (achiziționarea continuă de noi saci), oferind o alternativă mult mai practică. Acestea folosesc un recipient din plastic special conceput pentru a colecta praful și pentru a putea fi ușor de curățat și pus la loc.

Aspirator vertical pentru acasaUnele modele vin și cu funcția de comprimare a prafului astfel încât riscul de împrăștiere odată cu golirea acestuia să fie eliminat. Este bine să ai în minte totuși că această cuvă de colectare are, deseori, capacitate de colectare mai mică decât un sac obișnuit. Asta însemnă că va trebui să golești mai des recipientul de colectare.

De asemenea, pentru a prelungii durata de viață a aspiratorului, este bine să golești cuva înainte de atingerea limitei de colectare, pentru a nu suprasolicita motorul aspiratorului.

Aspiratorul vertical

Un aspirator al cărui design este potrivit pentru persoane care au probleme cu mobilitatea și cu spatele. Acest model scade mult efortul de folosire a aspiratorului, și este ideal pentru spațiile mici.

Cu toate că, în mare, performanțele sunt similare cu modelele anterior analizate, recipientul de colectare a prafului este mai mic, ceea ce înseamnă că va trebui curățat mai des. Numit și aspiratorul stick, acesta este mai scump decât aspiratoarele tradiționale.

Aspiratorul cu filtru de apă

Aspirator cu filtrare prin apaDe departe cel mai convenabil din punct de vedere igienic și al eficienței, aspiratorul cu filtru de apă funcționează pe baza unui principiu recent implementat. Praful este colectat într-un recipient cu apă. Datorită forței de rotație, praful se contopește cu apa, astfel particulele de praf nu vor mai fi împrăștiate în aer ulterior.

Deși sunt puțin mai scumpe, reprezintă soluția ideală, mai ales pentru casele mari. Ca dezavantaje, amintim dimensiunea și greutatea mai mare, care fac puțin mai greoaie utilizarea lui.

Aspiratorul cu spălare

Funcționează pe baza unui principiu asemănător cu cel al aspiratorului cu filtru de apă. Diferența este că aspiratorul cu spălare încorporează, pe lângă recipientul de colectare, un compartiment cu detergent ceea ce permite colectarea prafului și spălarea suprafețelor în același timp.

Reprezintă un avantaj mai ales în condițiile în care locuiți împreună cu copii mici sau cu animale de companie, care vor murdării repede covorul sau alte suprafețe (parchet, gresie, marmură, etc). Indiferent de natura suprafeței aspirate, acest aspirator este capabil să curețe orice fără prea multă bătaie de cap. La fel ca cel analizat mai sus însă, și acesta este mai voluminos și cu o greutate mai mare.

Aspiratorul cu aburi

Aspiratorul cu aburi (denumit si mop cu aburi) poate curata atat covorul persan de la bunica cat si gresia si faianta din baie si bucatarie, asta ca sa nu mentionam ca poate curata si patul cainelui si scaunele masinii.

Deoarece curatirea cu aburi foloseste apa, aparatul de curatat cu aburi este prietenos cu mediul, si mai ales sanatos pentru copii si animalele de langa casa. Aburul dezodorizeaza, igienizeaza si ucide bacteriile si microbii fara a fi nevoie de ajutorul solutiilor chimice de curatenie.

Aspiratorul robot

Aspiratoarele robot iti pot usura viata ajutandu-te in mod automat la treburile casnice. Aspiratoarele robot din prezent ofera o multitudine de functii, cum ar fi reincarcarea automata si senzori pentru ziduri, ceea ce le recomanda ca ajutorul ideal in curatarea podelelor.

Desi nu vor curata la fel de profund ca un aspirator manual, aspiratoarele robot te vor ajuta sa mentii o curatenie de baza a tuturor pardoselilor din casa. Acest lucru inseamna ca vei folosi mai rar aspiratorul conventional.

Alte tipuri de aspiratoare

În momentul de față pe piață mai sunt comercializate diverse tipuri de aspiratoare cu întrebuințare mai specifică și cu o rază de acțiune mai limitată. Menționăm aici aspiratoarele de mână, cele pentru colectarea firimiturilor sau a scamelor de pe haine.

Alte aspiratoare precum mini-aspiratorul pentru mașină, aspiratorul pentru ferestre sau pentru cenușă, sunt concepute pentru a servi unui anumit sector specific de activitate.

Importanța periei și a duzelor

Perii si duze aspirator pentru acasaDeseori ignorate atunci când se achiziționează un aspirator, acestea joacă un rol la fel de mare precum performanța motorului  și trebuie să le acordăm o atenție sporită dacă vrem să alegem cel mai bun aspirator pentru acasă. Deoarece acestea sunt piesele care intră în contact direct cu suprafața aspirată este bine să fie fără defect, pentru că de ele va depinde în foarte mare parte calitatea curățării. Un aspirator bun va veni echipat cu mai multe tipuri de perii și duze, utile pentru a aspira suprafețe cu texturi diferite, sau zone mai greu accesibile.

Există astfel mai multe tipuri de duze și perii a cără prezență trebuie să o urmăriți:

  • Duza pentru pardoseala dură. Ideală și recomandată pentru o aspirare rapidă și eficientă. Funcționează cel mai bine atunci când este folosită în contact suprafețele dure, așa cum este parchetul sau gresia. Poate fi folosită și pe suprafețe moi, dar curățarea nu va fi suficient de calitativă.
  • Duza pentru suprafețe înguste. Necesară pentru acele spații din casă greu accesibile. Acestea pot fi diverse, dar ca idee amintim spațiul dintre ușă și perete, în spatele caloriferului, spațiul de sub pernele canapelei, etc. În toate aceste situații, duza pentru suprafețe înguste se dovedește a fi foarte utilă.
  • Duza turbo. Concepută special pentru a spori puterea și viteza de absorbție, este accesoriul ideal pentru suprafețe mai dificile precum covoarele sau mochetele în care praful și impuritățile sunt puternic impregnate.
  • Duza cu motor. Având o putere de absorbție asemănătoare cu cea a duzei turbo, duza cu motor are, evident, un motoraș care face absorbția mai precisă și mai rapidă.
  • Duze sau perii pentru tapițerie. Deși mai puține aspiratoare includ în pachetul lor acest tip de duză sau perie, acesta este conceput pentru obiectele de mobilier din casă.

Performanța și rezistența motorului

Acesta este aspectul prin care clienții sunt cel mai adesea induși în eroare. Cei mai mulți clienți cred că pentru a-și da seama de performanța și puterea motorului trebuie să urmărească indicele de putere exprimat în wati. Acesta este cuprins în general, între 1600 W și 2000 W. Cu toate acestea, acest indice nu exprimă puterea efectivă a motorului ci, mai degrabă, un indiciu asupra consumului de curent.

Pentru a afla care este puterea motorului  în realitate trebuie să urmăriți valoarea din dreptul puterii de exprimare. Exprimată, de asemenea, în wati, această valoare este semnificativ mai mică. În cazul unui aspirator foarte bun, această valoare va fi cuprinsă între 350-450 W. Dacă vorbim despre un aspirator mediu, valoarea va fi cuprinsă între 200-300 W.

Rezistența și lungimea cablului

Aspirator bun pentru acasaCablul sau firul de alimentare trebuie să fie suficient de lung pentru a-ți permite deplasarea liberă cu aspiratorul pe suprafețe destul de mari, astfel încât să nu fie necesar să schimbi priza de alimentare prea des. Cel mai bun aspirator pentru acasă va avea o lungime a cablului de alimentare de cel puțin 6 metri.

Roțile aspiratorului

Un aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere mai ales pentru protecția suprafeței aspirate. Deoarece aspiratorul va trebui  deplasat  și pe suprafețe dure, este important ca roțile să aibă o finisare moale sau cauciucată, pentru a zgâria sau degrada în vreun fel diferitele suprafețe de pe jos. De asemenea, un aspirator cu roți mai mari va fi mai ușor de purtat.

Zgomotul emis

Un alt factor important în alegerea celui mai bun aspirator. În mod evident, cel mai bun aspirator va fi cel care va emite un zgomot cât mai silențios. Poți să îți dai seama de puterea zgomotului  consultând valoarea exprimată în decibeli. Caută ca aceasta să nu depășească 60-70 dB. Orice trece peste această valoare, apropiată ca sonor de volumul unei conversații obișnuite, ajunge să sune de două ori mai puternic.

Filtru

Urmărește ca aspiratorul pe care îl cumperi să aibă filtru HEPA. Acesta are sarcina de a capta orice particulă de praf, iar cu cât numărul inscripționat pe filtrul HEPA este mai mare, cu atât va putea capta particule de praf cât mai fine. Acesta este un aspect important de urmărit, atât pentru evitarea răspândirii prafului în încăpere, cât și pentru a-i proteja pe membrii familie care suferă de alergii.

Instrucțiuni de întreținere

Ca orice alt obiect electrocasnic, și aspiratorul trebuie întreținut cu grijă pentru a-i prelungi cât mai mult durata de funcționare optimă. Cele mai mari modificări vor fi aduse filtrelor care trebuie înlocuite periodic. Producătorii recomandă în general înlocuirea filtrelor la un an sau câteva luni în funcție de tipul de aspirator. Aceste recomandări sunt deseori exagerate însă. Cel mai bine este să verificași periodic filtrele și să le schimbați atunci când observați că nu își mai îndeplinesc bine sarcina.

Cel mai bun aspirator: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus și de părerile cumpărătorilor, vă recomandăm in continuare câteva modele de aspiratoare pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Aspirator cu spalare Zelmer Aquawelt Plus 7920.0ST

Aspirator cu spalare Zelmer Aquawelt Plus 7920.0STPermite aspirarea uscata, colectarea de lichide varsate accidental si spalarea covoarelor.
Foloseste sac Safbag bags (pentru aspirarea uscata) sau container de apa (pentru aspirarea fara sac);
Aerul evacuat din aspirator este mult mai curat datorita sistemului dublu de filtrare: filtru de apa + filtru HEPA.
Functie spalare (covoare, tapiterie, rosturi gresie) – Functie colectare lichide.
Control digital
pentru reglarea precisa a puterii.

Vezi detalii si pret

2. Aspirator fara sac Samsung VC15SVNDCRD

Aspirator fara sac Samsung VC15SVNDCRDScapati de murdarie, de parul de animale si de sacii de praf. Aspiratoarele cu saci de praf nu aduna praful la fel de bine ca si modelele fara sac, iar sacii trebuie inlocuiti uneori cand nu sunt plini nici macar pe jumatate.
Experimentati o putere de aspirare sporita datorita sistemului Cyclone Force System™ de la Samsung.
Eliminati cu usurinta praful si reziduurile, chiar si ghemotoacele de par sau fire textile cu ajutorul recipientului de praf usor de golit.

Vezi detalii si pret

3. Aspirator cu sac Bosch BGL3A230

Aspirator cu sac Bosch BGL3A230Sistemul PowerProtect: pentru performanţe de curăţare de lungă durată, chiar şi atunci când sacul se umple.
Filtru igienic HEPA lavabil: ideal pentru persoanele care suferă de alergii – fără costuri de înlocuire. Se încadrează în clasa A de emisie a prafului.
Sac de aspirare cu volum de 4 litri – schimbare mai rară și costuri reduse de întreținere.
Perie pentru pardoseli tari, adecvată pentru aspirarea delicată a pardoselii sensibile.

Vezi detalii si pret

4. Aspirator cu filtrare prin apa Zelmer 829.5SK

Aspirator filtrare prin apa Zelmer 829.5SKAspiratorul Zelmer 829.5SK este echipat cu un filtru de apa de ultima generatie ce combina avantajele aspirarii traditionale si fara sac.
In timpul aspirarii impuritatile sunt retinute in containerul cu apa din dotare.
Este suficient ca la sfarsit sa goliti rezervorul de apa murdara!

Capacitate colectare: 4 l – Putere: 1500 W
Lungime cablu: 6 m – Raza de operare: 9 m

Vezi detalii si pret

5. Aspirator vertical Dirt Devil Joker M696

Aspirator vertical Dirt Devil Joker M696

Cu noul Dirt Devil Joker M696  te bucuri de performanta si tehnologie inovatoare pentru o curatenie impecabila!
Sistemul Cyclonic il face perfect pentru suprafetele dure, iar peria turbo asigura rezultate excelente pentru mochete si covoare.
Luminile cu LED permit iluminarea colturilor si sub mobile pentru o curatenie de 360 grade pentu casa ta!

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată