Cel mai bun pistol de lipit

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (24 voturi, media: 4,98 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun pistol de lipit? Ce functii și caracteristici trebuie să aibă pistolul de lipit potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun pistol de lipitDacă ești o persoană creativă, meticuloasă și cu mult spirit de inițiativă, este foarte probabil să fii deja inițiată în lumea bricolajelor și a proiectelor handmade sau DIY.

Dacă te numeri printre aceste persoane, atunci cu siguranță ești conștientă de faptul că un pistol de lipit nu trebuie să lipsească din echipamentul folosit pentru realizarea proiectelor tale. Asta deoarece pistolul de lipit ideal te va ajuta nu doar să lipești diferite tipuri de materiale, dar și să îți folosești imaginația pentru a realiza obiecte de decor sau chiar obiecte de artă.

Atunci când ai la dispoziție echipamentul necesar pentru a-ți transpune imaginația în realitate, aproape totul este posibil. De asemenea, un astfel de pistol poate fi folosit cu succes pentru a repara obiecte crăpate sau sparte.

Pentru a afla unde găsesc cei mai pasionați oameni produse de calitate, dar și cum poți alege și tu cel mai bun pistol de lipit, citește în continuare acest articol.

Cum alegi cel mai bun pistol de lipit?

Indiferent că practici activități de bricolaj de mult timp sau doar acum ți-ai descoperit această pasiune, este bine să știi că nu orice pistol de lipit este cel mai bun pentru tine. Pe piață găsești multe variante pentru orice buzunar. Dar trebuie să te analizezi bine pentru a-ți da seama ce funcționalități trebuie să aibă pistolul de lipit potrivit pentru tine.

Care este tipul de dispozitiv care ți se potrivește cel mai bine? Cum poți să îți dai seama dacă este un produs de calitate? Ce funcții trebuie să aibă pentru a te ajuta din plin? Răspunsul la toate aceste întrebări și nu numai, îl vei găsi în acest articol pregătit special pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie.

După ce vei citit cu atenție acest ghid de cumpărături vei putea să găsești rapid un produs care să se ridice la nivelul așteptărilor tale. De asemenea, îți va fi mai ușor să identifici cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.

Așadar, dacă vrei să înveți să alegi cel mai bun pistol de lipit, acordă atenție următoarelor aspecte importante.

Tipul de pistol de lipit

  • Convențional

Pistol de lipit multifunctionalCel mai cunoscut și mai întrebuințat tip de pistol de lipit este cel cu silicon. Acesta îți va permite să lipești cu succes diferite obiecte între ele sau pe alte suprafețe. Tot acest pistol îți permite să transformi batonul de silicon în alte obiecte după imaginația ta sau rezultatul pe care vrei să îl obții.

Acest lucru este posibil datorită principiului de funcționare. Un astfel de pistol funcționează pe bază de batoane de silicon care sunt topite în interiorul pistolului până cât ajung la o consistență care le permite să fie lipicioase și lichide. Astfel poți trasa diferite forme pentru ca atunci când siliconul se întărește tu să poți folosi forma obținută ca un obiect distinct.

De asemenea, cel mai bun pistol de lipit cu silicon trebuie să îți permită să lipești materiale textile, lemn, plastic, sticlă, ceramică etc. Utilizarea unui astfel de aparat trebuie să fie cât mai intuitivă.

Printre principalele avantaje ale acestui pistol se numără prețul foarte accesibil, atât al aparatului în sine, cât și al rezervelor de silicon care sunt, evident, consumabile.

  • Multifuncțional

Ce nu poate lipi un pistol de lipit convențional, poate lipi unul multifuncțional. Vorbim aici de operațiuni mai complexe și mai sensibile precum lipirea circuitelor electrice, pirogravură, profilare la cald, uscare cu aer cald sau încastrare la temperaturi ridicate.

Un astfel de pistol este livrat cu un pachet mult mai complex și mai bogat ce îi asigură multifuncționalitatea, motiv pentru care are și un preț considerabil mai mare. Astfel, pe lângă aparatul propriu-zis, vei primi și diferite capete ce îi asigură versatilitatea.

Atunci când știi că vei avea nevoie să efectuezi toate aceste operațiuni, aceasta este o investiție pe care o vei aprecia cu siguranță.

Tipul de alimentare și performanțe

  • Electricitate

Cea mai întâlnită metodă de alimentare este cea prin cablu la o sursă de electricitate. Acesta este și cazul pistoalelor cu silicon. Pentru a nu te incomoda prea mult, asigură-te că lungimea cablului este una suficientă. De asemenea, în cazul unui pistol de lipit cu silicon este necesar să urmărești anumiți indici de performanță.

În primul rând, deși cel mai ieftin model de pe piață nu are trepte de încălzire, noi îți recomandăm să alegi unul care îți oferă cel puțin două trepte de încălzire. Astfel îți va fi mult mai ușor să adaptezi tehnica de lipit în funcție de materialul pe care vrei să aplici lipiciul.

De asemenea, nu neglija nici puterea acestuia deoarece ea va determina viteza de încălzire a siliconului.
Recomandarea celor mai mulți este să nu alegi un pistol de lipit cu o putere sub 10W, deoarece vei avea de așteptat mai mult de 3 minute până va fi gata pentru folosire ceea ce nu este deloc în interesul tău.

  • Gaz sau baterii

Pistol de lipit pentru acasaÎn cazul modelelor multifuncționale, cel mai bun sistem de alimentare este cel pe gaz. Asta deoarece permite existența mai multor trepte de încălzire, precum și un prag maxim de încălzire mult mai ridicat decât în cazul alimentării cu electricitate.

În cazul în care vei opta pentru un astfel de pistol va fi necesar să verifici disponibilitatea rezervelor de gaz pe piața din România, precum și prețul acestora, pentru a fi sigur că este o investiție pe care ți-o permiți. Este bine să cunoști care este capacitatea rezervorului.

Un alt tip de alimentare este mai rar întâlnit, și anume cel pe bază de baterii. Cel mai adesea este întâlnit în cazul aparatelor care se vor a fi extrem de portabile. Atât în cazul acestora, cât și în cazul pistoalelor ce sunt alimentate de gaz, este important să verifici durata de autonomie, pentru a putea anticipa când este cazul înlocuirii rezervei sau a bateriilor.

În orice caz, asigură-te că ai mereu rezerve la îndemână, pentru nu a fi nevoit să renunți la o operațiune fix când ți-e lumea mai dragă, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori.

Topirea

Atunci când alegi un pistol de lipit cu silicon trebuie să știi că acesta este disponibil în două regimuri de topire: continuă sau activată de trăgaci. Deși cele care funcționează în regim continuu sunt mai accesibile la preț, cele cu trăgaci sunt cele mai recomandate.

Asta deoarece în cazul celor cu topire continuă, batonul de silicon va curge încontinuu de îndată ce a ajuns la temperatura necesară. Acest lucru poate să fie cel puțin incomod, și poți ajunge să faci multă risipă.

Un model care este activat prin trăgaci este deci mult mai practic. Siliconul va curge doar atunci când vei apăsa pe trăgaci. Asta îți va permite să controlezi mult mai bine cantitatea de silicon din baton pe care o vei folosi, și te va lăsa să manipulezi fără teamă și toate obiectele pe care vrei să le lipești.

De asemenea, spre deosebire de un pistol de lipit cu topire continuă, acesta are un risc de supraîncălzire mult mai scăzut.

Consumabile

Consumabile pistol de lipitNe vom referii atât la cele necesare pentru topire, cât și la cele necesare pentru alimentare. Vei avea nevoie mereu de rezerve noi de batoane de silicon. Din fericire acestea se găsesc destul de ușor pe piață, dar trebuie să le alegi în funcție de diametrul suportat de pistolul de lipit.

Astfel vei observa că pe piață există mai multe dimensiuni standard: 7mm, 10mm, 11mm, 12mm, sau variante intermediare: 7,2mm sau 10,6mm. Batoanele de silicon pe care le cumperi trebuie să fie compatibile cu modelul de pistol cu lipici pe care îl deții, altfel nu le vei putea întrebuința.

Dacă vorbim despre consumabile necesare în alimentarea pistolului de lipit, atunci trebuie să ne referim la rezerva de gaz și la baterii. Dacă folosești un pistol de lipit pe baterii, trebuie să verifici dimensiunea acestora, precum și autonomia acestora.

Aceasta îți va da un indiciu asupra momentului în care va trebui să le înlocuiești, și cât te va costa acest lucru. În cazul alimentării pe gaz, va fi necesar să cumperi un spray cu care vei reumple rezervorul de gaz.

Portabilitate și ergonomie

Vei avea nevoie de un model cât mai ușor și mai compact. Acest lucru te va ajuta să îl depozitezi și să îl transporți cu mai mare ușurință. Verifică deci greutatea și dimensiunea pistolului pentru a te asigura că îl vei putea folosi cât mai comod.

Greutatea pistolului nu trebuie să depășească 400 g. Pentru o folosire cât mai comodă asigura-te și că lungimea cablului de alimentare este destul de mare pentru a nu te incomoda, și că dimensiunea rezervorului de gaz nu îți va îngreuna mișcarea.

Tot de ergonomie ține și timpul de topire precum și capacitatea de lipire care este redată prin grame pe minut. Astfel, cel mai bun pistol de lipit poate să fie gata de folosit în maxim 3 minute, iar capacitatea de lipire trebuie să fie de 3 – 5gr pe minut.

Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun pistol de lipit?

  • Lipire cu silicon – este un atribut pe care trebuie să îl urmărești deoarece nu doar că vei lipi obiecte, dar vei putea și să faci decorațiuni. Diferite aplicații pe diverse materiale, precum rame, ceramică, suprafețe din lemn sau sticlă, sunt astfel posibile. Mai mult decât atât, ai posibilitatea să crezi obiecte și decorațiuni de sine stătătoare
  • Blocaj de scurgere – necesar în cazul pistoalelor cu silicon, indiferent că sunt cu trăgaci sau nu. Dacă scurgerea siliconului nu este blocată,poate picura pe piele sau obiecte și poate provoca arsuri.
  • Reglaj de temperatură – este o opțiune care îți permite mai control și mai multă versatilitate.

Producători

Pistol de lipit circuite electronicePentru că ești în căutarea celui mai bun pistol de lipit, îți recomandăm să cumperi de la producători care au o bună reputație în producerea de astfel de aparate.

Pe piață există și multe modele no-name, care nu sunt însă la fele de eficiente și pe care este foarte  posibil să fii nevoit să le înlocuiești mult prea repede. Astfel, îți recomandăm să cumperi online, și să cauți un pistol produs de următoarele companii: Dremel, Bosch, Einhel, Stern.

De asemenea, pentru a avea siguranța unei achiziții de calitate, verifică și părerea altor utilizatori care este de obicei disponibilă online. Astfel vei putea să compari experiența lor cu descrierea produsului și să te convingi că aceasta este cât mai credibilă.

Având la dispoziție toate aceste informații ești gata să alegi cel mai bun pistol de lipit.

Cel mai bun pistol de lipit: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de pistoale de lipit care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Pistol de lipit cu lipici fierbinte cu acumulator Trotec PGGS 10

Pistol de lipit cu lipici fierbinte cu acumulator Trotec PGGS 10Acumulator litiu-ion de 3,7 V (1,5 Ah), fără efecte de memorie și fără descărcare de la sine.
Ideal pentru lucrări de reparaturi şi meşterit.
Lipire directă după doar câteva secunde.
Inserții de cauciuc de tip Softgrip, pentru o apucare fermă.
Lucrul fără oboseală, datorită greutății reduse.
Pregătit de lucru după numai un minut.

Vezi detalii si pret

2. Pistol de lipit Dremel VersaTip 2000-6 Hobby pe gaz

Pistol de lipit Dremel VersaTip 2000-6 Hobby pe gazVersatip este un ciocan de lipit care este livrat cu 6 vrafuri intersanjabile.
Dispune de o setare de temperatura variabila, pentru flexibilitate maxima, ce acopera o multitudine de aplicatii ce pot firealizate cu aceasta unealta.
Aceasta unealta usor de utilizat este perfecta pentru profilarea la caldura, pirogravura, incastrare fierbinte, lipire si multe altele.
Temperatura reglabila.
Aprindere piezo electrica.

Vezi detalii si pret

3. Pistol de lipit Bosch PKP 18 E

Pistol de lipit Bosch PKP 18 EConstant-Electronic Bosch: termoelemente cu reglare electronica pentru disponiblitate rapida de functionare si temperatura de lucru constanta.
Gratie sistemului mecanic de avans, sunt posibile atat o dozare exacta, cat si aplicari punctuale si neintrerupte ale adezivului.
Un dispozitiv integrat de blocare a picurarii minimizeaza picurarea ulterioara si, cu ajutorul duzei extralungi, sunt posibile imbinari lipite chiar si in locuri greu accesibile.
Stabilitatea este asigurata de cadrul de asezare al pistolului de lipit la cald.

Vezi detalii si pret

4. Pistol de lipit Dremel 930

Pistol de lipit Dremel 930Dremel 930 este un pistol de lipit cu temperatura duala, care se preteaza in mod special pentru lipirile de detaliu.
Varf de precizie: pentru lipiturile complicate.
Control antipicurare: pentru a preveni picurarea adezivului pe proiect.
Maner cu declansator usor de apasat: este necesara putina forta de apasarea a declansatorului, pentru un flux constant de adeziv.
Setare de temperatura duala: permite lipirea materialelor sensibile la temperatura cu utilizarea unui adeziv cu temperatura de topire inalta.

Vezi detalii si pret

5. Pistol pentru lipit TOPEX cu batoane PVC/PE

Pistol pentru lipit TOPEX cu batoane PVC/PETip lipire: Cu baghete silicon.
Tip lucrare: Hobby.
Tip alimentare: La retea.
Diametru batoane PVC/PE Ø 11,2 mm.
Randament 12 g / min.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată