Cea mai bună rindea electrică

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (11 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună rindea electrică? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă mașina de rindeluit potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna rindea electrica abricRindeaua electrică este o unealtă care nu mai poate lipsi din garajul sau din atelierul oricărui meșter. Folosită pentru prelucrarea lemnului, este o soluție rapidă și eficientă care va schimba radical modul în care vei lucra.

Este o unealtă populară în atelierele tâmplarilor și este indispensabilă în producția de mobilă. Dacă acum câțiva ani se folosea pentru a obține aceleași rezultate o unealtă nemotorizată, profesioniștii au ajuns la concluzia că o rindea electrică bună îi ajută să realizeze un volum mai mare de muncă într-un timp mai scurt, cu mai puține cheltuieli și cu mai puțin efort.

Nu e de mirare că acum acest utilaj este din ce în ce mai popular, și probabil acesta este motivul pentru care și tu te gândești să achiziționezi o astfel de mașinărie. Află în acest articol cu poți alege cea mai bună rindea electrică.

De ce să alegi cea mai bună rindea electrică?

Dacă ai de gând să investești într-o rindea electrică, cel mai probabil plănuiești să o folosești la un nivel intens, poate chiar în scop profesional ceea ce va impune o utilizare zilnică.

Indiferent de frecvența cu care o vei folosi însă, trebuie să ai în vedere faptul că vei cumpăra ceva care trebuie să te servească ani de zile. Chiar dacă este supusă unei utilizări intense, o rindea bună trebuie să îți permită să te bazezi pe ea ani buni de zile.

Cum alegi cea mai bună rindea electrică

Având în minte obiectivul de a găsi rindeaua electrică ideală, te-ai putea simții copleșit de oferta bogată de pe piață care poate face dificilă diferențierea dintre o rindea electrică bună și una cu un raport calitate/preț dezavantajos.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tale am pregătit un ghid de cumpărături care cuprinde toate informațiile de care ai nevoie pentru a putea alege cea mai bună rindea electrică.

Fii pregătit să faci cea mai bună achiziție, ținând cont de următoarele aspecte importante.

Tipul de rindea electrică

  • Rindea electrică manuală

Rindea electrica de mare precizieEste un model popular și ideal pentru lucrări de dificultate medie sau scăzută. Deoarece îți permite  o manevrabilitate mai mare, deci mai mult control asupra aparatului, este ideală pentru finisaje.

O poți folosi atât pentru  a șlefui suprafața de lemn, cât și pentru a rotunji muchiile. Are avantajul de a fi ușor de transportat și de depozitat datorită dimensiunilor și greutății reduse.

Dezavantajul unui astfel de model însă va fi faptul că nu îl vei putea folosi decât pentru suprafețe înguste. Pe de altă parte vei putea rindui la diferite lățimi și adâncimi cu o precizie destul de mare.

  • Rindea electrică de banc

Este o rindea profesională de masă, întrebuințată pentru a prelucra lemnul la un nivel mai mare. Este înțelept să achiziționezi acest tip de rindea electrică dacă intenționezi să o folosești pentru construcții, într-un atelier sau chiar pe șantier, deși este recomandat să o amplasezi într-o încăpere specială.

Are avantajul de a prelucra o cantitate mai mare de lemn într-o perioadă mai scurtă de timp. De asemenea, va putea fi folosită pe plăci de lemn mai late și mai lungi.

Performanța motorului

Înainte de cumpărarea unei rindele electrice va trebui să pui în balanță două elemente deosebit de importante: frecvența folosirii și mobilitatea acesteia. În funcție de aceste două criterii vei alege și tipul de motor care poate fi:

  • Motor pe inducție – Este un tip de motor regăsit cel mai adesea în cazul așa numitelor mașini de rinduit, rindeaua electrică de masă, aparatură folosită cel mai adesea în scop profesional. Profesioniștii optează pentru acest tip de motor pentru că este mai puternic și mai rezistent.
    Astfel devine varianta ideală pentru folosire intensă la o frecvență mare. Cu toate acestea, un astfel de model va cauza rindeaua electrică să aibă dimensiuni mai mari și o greutate considerabilă, ocupând prin urmare, mai mult spațiu.
  • Motor electric – Cea mai bună rindea electrică pentru folosire în regim Hobby sau semi-profesional este una cu motor convențional electric.
    Aceasta nu va fi la fel de puternică și de eficientă, dar va fi suficientă pentru utilizare moderată, în proiecte de anvergură mică sau medie. Are avantajul de a fi mult mai portabilă și mai ușor de manevrat.

Puterea motorului va varia în funcție de modelul rindelei electrice. Astfel, pentru o rindea manuală, o putere a motorului satisfăcătoare se va încadra între valorile de 300-900W. Iar cea mai bună rindea electrică staționară va avea un motor cu o putere de 1000-2500W.

În mod evident, vei alege o putere a motorului mai mare atunci cânt vei căuta o rindea pe care să o folosești în scop profesional.

Metoda de alimentare

  • Conectare directă la o sursă de curent

 În momentul în care puterea motorului va cântări mai mult pentru tine decât mobilitatea sau libertatea de manevrare, vei alege o rindea electrică ce este alimentată la o priză. Indiferent că vorbim despre o rindea de banc folosită în atelier sau de o rindea manuală, atâta timp cât este alimentată prin fir la o sursă de energie electrică, eficiența acesteia va fi mereu mai mare.

Îți recomandăm să plasezi mașinăria de rinduit sau să stabilești spațiul în care vei folosi rindeaua electrică, în apropierea unei prize, și să nu folosești un prelungitor, întrucât acesta poate scădea din puterea valoarea de energie. Ia în considerare detaliile cu privire la lungimea cablului de alimentare, precum și cerințele de voltaj.

  • Alimentare cu acumulator

În momentul în care portabilitatea și manevrabilitatea va fi criteriul care va cântări cel mai mult pentru tine, cea mai bună rindea electrică va fi cea cu acumulator. Acest tip de rindea îți va permite să o folosești oriunde.

Înainte de a o cumpăra însă, este bine să verifici anumiți parametrii precum: timpul necesar încărcării și perioada de autonomie, tipul acumulatorului, precum și tensiunea de alimentare.

Ca idee generală, cele mai bune baterii sunt cele Li-Ion având o durata mai mare de viață și asigurând o autonomie mai mare. Verifică tensiunea acumulatorului. Aceasta trebuie să se încadreze între valorile de 14 – 18V.

Spectrul de utilizare

Buton de reglaj rindea electricaUn alt criteriu de departajare al acestor mașinării este spectrul de utilizare. Vei găsi pe piață rindele electrice care pot fi folosite într-o gamă largă de procedee, dar și rindea electrică ce este special fabricată pentru a servi  lucrărilor de finisaj sau pentru modelarea muchiilor și a colțurilor.

În cazul în care cauți să folosești o rindea electrică în scop profesional, de exemplu în fabricarea pieselor de mobilier, îți recomandăm să iei în considerare toate aceste modele. Astfel vei putea să îți lărgești creativitatea, productivitatea și diversitatea modelelor fabricate.

În cazul în care ești în căutarea unei rindele care să îți servească în atelierul personal, sau dorești să o folosești mai degrabă în construcții, modelarea detaliată a lemnului nefiind un punct de interes pentru tine, vei avea nevoie de o rindea electrică „all purpose”. Aceasta îți va permite să prelucrezi lemnul mai repede și mai eficient.

Dacă intenționezi să creezi modele pe lemn, indiferent că o folosești în scop profesional sau pentru un hobby, o rindea pentru modele este una potrivită. Dezavantajul este că nu va putea fi folosită pentru sarcini mai mari, cum ar fi rinduirea în adâncime pentru înlăturarea surplusului de lemn.

Lama și numărul de cuțite

Viteza lamei te va interesa în mod deosebit deoarece oferă indicii cu privire la randamentul și rapiditatea aparatului. O viteză general acceptată și recomandată este de 5 sau 7 metrii pe secundă, în cazul unei rindele staționare.

Atunci când vei vrea să achiziționezi un model manual, se va specifica viteza lamelor în gol. Aceasta poate ajunge până la 20.000 de rotații pe minut, iar o valoare destul de pună este cea de 14.000 de rotații pe minut, în cazul modelelor pentru hobby sau profesionale.

Este firesc să îți dorești un aparat care să nu te oblige să revii de multe ori peste aceeași suprafață pentru a obține rezultatul dorit. De aceea este bine să alegi o rindea electrică cu un număr mare de cuțite. În general vei găsi rindele cu minim 2 și maxim 5 cuțite.

Dar cea mai bună rindea electrică este cea care îți va oferi cel mai bun randament, iar parametrii pentru aceasta sunt: 5 cuțite și o viteză a lamelor de peste 16.000rpm.

Dimensiuni

Va trebui să ai în vedere atât dimensiunea efectivă a rindelei, cât și dimensiunea pieselor de lucru și adâncimea cu care vei putea lucra. Vei găsi modele piață care îți permit să folosești rindeaua electrică pentru a șlefui la o adâncime de maxim 4 mm în funcție de performanțe.

Rindea electrica de mana utilizare usoaraCea mai bună rindea electrică îți va permite să ajustezi adâncimea ușor. Pentru modele convenționale, o adâncime de maxim 2 mm permisă este mai mult decât suficientă, mai ales dacă vrei să o folosești doar pentru finisaje.

Lățimea de lucru este un alt detaliu important. Un model profesional îți va permite să prelucrezi lemnul la o lățime de 33 de cm și o înălțime de 15,5 cm.

În cazul unui model manual, o lățime ideală este cea de 82 de cm.

Dimensiunea efectivă a aparatului îți va influența mult stilul de lucru. Mai ales dacă vei alege o rindea electrică staționară, aceasta trebuie să aibă dimensiuni ideale pentru spațiul în care o vei amplasa.

Astfel va trebui să îți rămână destul de mult spațiu pentru a te putea mișca fără riscul de a te accidenta.

Producători

Înainte de a face orice achiziție, îți recomandăm să consulți cu atenție partea de review în care utilizatorii te pot servi cu o părere sinceră asupra calității produsului.

Cu toate acestea, faptul de a cumpăra o rindea electrică aparținând unei firme cu renume, poate reprezenta o garanție a calității destul de puternică. Printre cele mai de încredere branduri de pe piața din Romania se numără: Bosch, Skil, Makita, Einhell, Scheppach, DeWalt sau Bernardo.

De asemenea, prețul este influențat sever de parametrii ce recomandă o rindea electrică pentru uz profesional sau doar pentru hobby.

Diferențele majore de preț în cazul unor aparate care par a fi similare, sau care aparțin aceluiași brand, se datorează acestei diferențe de scop, cele profesionale fiind mereu mai scumpe.

Cea mai bună rindea electrică: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă putem recomanda în continuare câteva modele de rindele electrice care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Masina de rindeluit si degrosat (abric) BERNARDO PT 200

Masina de rindeluit si degrosat (abric) BERNARDO PT 200Masina de rindeluit si degrosat PT 200-230V este definita printr-o constructie mica si compacta ce faciliteaza transportul ei fiind astfel ideala pentru lucrul in santiere.
Protectie bloc taietor conform CE.
Intrerupator ON-OF conform IP 54 cu declansare la tensiune joasa.
Reglarea rapida si precisa a adancimii de lucru dorita.
Masa de rindeluit din aluminiu conceputa pentru lucrul precis.
Limitator paralel, inclinabil de la 90° – 45°.

Vezi detalii si pret

2. Rindea electrica DeWALT DW680, 15000 RPM, 82 mm

Rindea DeWALT DW680

Greutatea redusa si echilibrul perfect fac aceasta rindea ideala pentru utilizarea cu o singura mana in spatile inguste.
Maner frontal cu scala pentru controlarea adancimii, in trepte de precizie de 0.1mm.
Tamburul rotativ cu viteza mare de rotatie si lama mare asigura o finisare excelenta.
Motor puternic pentru finisari netede, chiar si in lemn de esenta tare.
Trei canale de sanfrenare cu marimi diferite pe talpa frontala.

Vezi detalii si pret

3. Rindea electrica Bosch PHO 1500

Rindea electrica Bosch PHO 1500

Putere nominala: 550 W – Putere utila: 280 W
Latimea rindelei: 82 mm
Adancime de faltuire: 8 mm – Adancime de rindeluire: 82 mm
Viteza la mers in gol: 19.500 rpm
Dispozitiv de blocare a pornirii
Sabot de protectie – Maner ergonomic
Canale in V – Buton multifuncional de ghidare si reglare

Vezi detalii si pret

4. Masina de rindeluit Stern EP820B

Masina de rindeluit Stern EP820BRindeaua electrica EP820B poate fi folosita la rindeluirea, tesirea si faltuirea lemnului si a materialelor din lemn.
Butoane de reglare a adancimii
Profil in V pentru tesirea muchiilor
Aparatoare mobila – Sac colector reziduuri
Puterea motorului: 850 W – Turatia la mers în gol: 16500 rot/min
Latimea de taiere: 82 mm
Adancime maxima de taiere: 3 mm – Adancime de faltuire: 12 mm

Vezi detalii si pret

5. Masina de rindeluit Einhell BT-PL 900

Masina de rindeluit Einhell BT-PL 900

Comutator de directie pentru evacuarea aschiilor.
Adancime de aschiere reglabila.
Cutite de rindea din metal dur.
Ondulatie de cutit mare pentru rezultate ideale de lucru.
Placa de rindea din aluminiu (aluminiu numai in fata).
Set de livrare: Ghidaj de adancime a cutei, Ghidaj paralel, Sac de colectare pentru praf.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată