Cea mai bună sobă pe gaz

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (40 voturi, media: 4,78 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună sobă pe gaz? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă soba pe gaz potrivită pentru tine? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna soba pe gazPentru a te putea bucura de un confort optim în orice încăpere, este necesar ca aceasta să aibă o temperatură optimă. În sezonul rece, una din principalele tale preocupări este cu siguranță încălzirea spațiului în care locuiești sau în care îți desfășori activitatea.

Există mai multe metode prin care poți asigura încălzirea unei încăperi, tocmai pentru că nu toate persoanele au posibilitatea de a instala aceiași formă de încălzire în locuința lor. Acesta este cazul persoanelor care nu își permit o centrală termică pe gaz, dar vor totuși să se folosească de gaz pentru a încălzi locuința. În aceasta situație, cea mai bună sobă pe gaz este soluția salvatoare.

Dacă nu ești sigur cum funcționează o astfel de sobă, unde o găsești sau cum poți să alegi cea mai bună sobă pe gaz, citește cu atenție acest articol.

De ce să alegi cea mai bună sobă pe gaz?

Atunci când varianta unei sobe pe gaz pare să fie cea mai rentabilă, este normal să îți dorești să o achiziționezi pe cea mai bună. Pe piață există mai multe oferte de astfel de sobe la un preț de achiziție moderat.

Dacă iei în considerare toți factorii și decizi că aceasta este cea mai bună alegere pentru tine, tot mai trebuie să îți pui câteva întrebări. Cum funcționează o astfel de sobă și la ce randament să te aștepți? Care este consumul și eficiența acesteia? Ce măsuri de siguranță trebuie să îți iei? Sau care este metoda de alimentare? Care sunt indicii de calitate care te vor ajuta să cumperi cea mai bună sobă pe gaz pentru tine?

Cum alegi cea mai bună sobă pe gaz

Trebuie să îți pui aceste întrebări înainte de a face orice achiziție de acest gen. Atunci când alegi informat ai cele mai multe șanse să te poți bucura pentru o perioadă satisfăcătoare de timp de produsul cumpărat. Cu siguranță îți dorești să poți folosi din plin și fără probleme o astfel de sobă.

Soba pe gaz pentru interiorÎn acest sens, am pregătit un ghid de cumpărături care să te ajute să te informezi și să faci o alegere bazată pe rațiune. La sfârșitul acestui articol vei putea să identifici cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.

Așadar, pentru a afla cum poți alege cea mai bună sobă pe gaz, acordă o atenție deosebită următoarelor informații importante.

Dimensiunea încăperii de încălzit

Printre primele lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a cumpăra o astfel de sobă, se numără dimensiunea suprafeței de încălzit. Asta deoarece trebuie să te asiguri că soba pe care o vei achiziționa va fi capabilă să încălzească uniform toată încăperea la un nivel de consum optim.

Pentru a verifica acest aspect este bine să te familiarizezi cu termenul BTU (British Thermal Units). BTU este o unitate de măsură pentru energia termică și poate oferi un indiciu solid în ceea ce privește capacitatea de încălzire a sobei.

Înainte de a verifica valoarea acestui indice este necesar să fii conștient că modul în care acesta influențează eficiența încălzirii unei anumite suprafețe este relativ. De exemplu, cele mai multe păreri spun că o sobă care are valoarea BTU 35.000 este capabilă să încălzească bine o suprafață de aproximativ 95 mp.

În realitate însă, această relație este pur orientativă. Asta deoarece trebuie să iei în calcul factori care pot duce la pierderea căldurii mult mai repede. Dacă încăperea nu este bine izolată, consumul tău va fi mult mai mare și căldura se va pierde rapid. Așa că, înainte să cumperi o sobă, asigură-te că ai uși și ferestre bine izolate.

Grosimea și structura pereților, precum și materialele din care sunt fabricate ușile și geamurile, pot influența mult capacitatea sobei de a încălzi o anumită încăpere.

Alimentare

Modul de alimentare te va ajuta să îți dai seama dacă o anumită sobă este potrivită sau nu pentru tine. O sobă pe gaz va fi eficientă și rentabilă, deoarece gazul nu costă foarte mult și este un combustibil la îndemână. Cu toate acestea trebuie să fii conștient că și sobele pe gaz au mai multe forme de alimentare.

Unii cumpărători au ajuns să aprecieze sobele cu regim de alimentare mixt. Acestea permit atât alimentarea cu gaz cât și cea electrică. Astfel au posibilitatea de a alege forma de alimentare preferată, având mereu alternativa la dispoziție.

Poți găsi sobe care funcționează cu gaz metan , sau sobe care funcționează cu gaz GPL. Acestea pot fi legate la instalația de gaz. În cazul în care locuința ta nu are acces la rețeaua de gaz, poți alege o sobă ce este racordată la o butelie pe gaz.

Sistemul de ventilație la soba pe gaz

Este bine cunoscut faptul că gazul elimină în atmosferă reziduuri în urma arderii. O principală măsură de siguranță atunci când vrei să folosești o sobă pe gaz este faptul de a verifica sistemul de ventilație.

În funcție de modul în care sunt eliminate reziduurile în urma arderii distingem două tipuri de ventilație: directă și indirectă.

  • Ventilație directă

Modele care funcționează cu ventilație directă sunt acelea care funcționează asemănător cu aragazul, cu flacără deschisă. Dacă folosești gaz metan, nu trebuie să îți faci prea multe griji cu privire la eliberarea reziduurilor. Asta deoarece, la fel ca la aragaz, o aerisire corespunzătoare a încăperii te va feri de orice risc.

Soba pe gaz cu butelieNotează totuși că astfel de sobe trebuie să fie echipate prin lege, cu un sistem de detectare a nivelului de oxigen în aer. Dacă acesta scade sub limită, alimentarea cu gaz ar trebui să de oprească automat.

Utilizatorii preferă acest tip de ventilație deoarece prezintă puține riscuri, și pierderile de căldură sunt minime.

În cazul în care vrei să folosești o sobă pe gaz cu GPL, trebuie să știi că există un mare risc de formare a mucegaiului. Asta pentru că la arderea gazului se eliberează în atmosferă și vapori de apă, într-o cantitate suficientă cât să te îngrijoreze.

De aceea, nu alege o sobă cu GPL doar în cazul în care încăperea pe care vrei să o încălzești este de dimensiuni mai mari.

Atunci când vrei să te asiguri că încăperea va fi ventilată corespunzător, este bine să verifici valoarea BTU. Există unele limite legate de această valoare de care este bine să ții cont pentru siguranța ta și a familiei tale, chiar dacă în România nu este o legislație în acest sens.

Astfel, nu alege o sobă cu o unitate BTU mai mare, 40.000 în cazul unui living. Dacă vrei o astfel de sobă pentru dormitor, valoarea trebuie să fie mai mică deoarece camera este mai mică.

Alege deci o sobă cu maxim 10.000 BTU. Dacă nu ești sigur dacă valoarea BTU este prea mare sau nu, există un calcul simplu pe care poți să îl faci. Înmulțește volumul încăperii cu 20, și vei afla valoarea maximă BTU pe care o poate avea cea mai bună sobă pe gaz pentru respectiva încăpere.

  • Ventilație indirectă

Cuprinde toate modelele care au nevoie de coș de evacuare. Acestea sunt ușor de găsit pe piață la prețuri accesibile.  Reziduurile trebuie deci eliberate afară, iar pentru aceasta este nevoie de un burlan de evacuare.

Principalul dezavantaj este faptul că este nevoie de o montare ceva mai complexă. Cu alte cuvinte ai nevoie să dai o gaură, fie în perete, fie în tavan. Dacă locuiești la țară, poți opta pentru cea mai complexă metodă, aceea cu evacuare verticală. Fumul va ieși prin tavan, deci va trebui să depui demersuri mult mai complexe pentru montare.

O sobă cu evacuare orizontală poate fi instalată și la bloc.

Puterea sobei pe gaz

Va trebui să ți cont de mai mulți parametrii. În primul rând, trebuie să ai în vedere faptul că o sobă de putere mai mare, va încălzi mai ușor o încăpere. Cu toate acestea, puterea este direct proporțională cu consumul.

O sobă pe gaz de mare putere va genera un consum crescut. Așadar încearcă să echilibrezi cât mai bine consumul și puterea, prin alegerea unei sobe în funcție de suprafața pe care vrei să o încălzești.

Suprafața de încălzit este un alt factor de care trebuie să ții cont. Este bine deci să cunoști foarte bine suprafața și/sau volumul camerei. Astfel vei putea alege o sobă după cum urmează:

  • Pentru o suprafață de 22 mp sau un volum de 55 mc ai nevoie de un aparat de 2kW
  • Pentru o suprafață de 30 mp sau un volum de 75 mc ai nevoie de o sobă cu o putere de 3kW
  • Pentru o suprafață de 40 mp sau un volum de 100 mc ai nevoie de un aparat de 4kW
  • Pentru un volum de 125 mc un aparat cu o putere de 5 kW este suficientă

Toate aceste repere sunt valabile în cazul unei sobe ce funcționează cu gaz. Dacă ai o sobă cu alimentare mixtă, pentru a încălzi o încăpere de 40 mp ai nevoie de o putere de 2 kW.

Consumul

Consumul te interesează deoarece se va reflecta în factura la gaz sau în frecvența cu are va trebui să schimbi butelia. Obiectivul tău este bineînțeles acela de a avea un consum cât mai redus cu o eficiență cât mai mare.

Dacă vrei să aproximezi cât va trebui să plătești, sau cât de rapid va fi nevoie să înlocuiești butelia, îți oferim câteva repere. Dacă vei folosi intens soba pentru o oră, vei consuma undeva la 300 de grame de gaz, în timp ce în cazul unei utilizări moderate, această valoare scade până la aproximativ 100 de grame.

Eficiența sobei pe gaz

Soba pe gaz portabilaSe observă din posibilitățile oferite de aparat pentru a optimiza consumul și a economisii cât mai mult. Așadar, pentru a te bucura de un aparat eficient, asigură-te că soba este dotată cu opțiuni de control al treptelor de putere. De asemenea acesta trebuie dotată cu un termostat care să împiedice consumul în exces.

Măsuri de siguranță

Unele trebuie să le iei tu, altele trebuie să fie deja integrate în aparat. Printre cele pe care trebuie să le iei tu se numără faptul de a curăța filtrele în cazul în care folosești o sobă alimentată cu gaz metan. Asta deoarece impuritățile, precum părul de animale, pot aglomera aceste filtre și să îngreuneze sau să împiedice o ventilare corespunzătoare.

De asemenea, fii atent să nu lași aparatul să consume gaz fără flacără. În acest caz, gazul va fi eliberat în încăpere și există astfel risc de intoxicație.

Alte măsuri de siguranță trebuie să fie incluse în aparat. Deoarece există mereu riscul scurgerii de gaze și de intoxicare cu dioxid de carbon, alege mereu o sobă care fie detectează concentrația de CO2 din aer, fie nivelul de oxigen. În ambele cazuri, atunci când sunt depășite limitele, soba trebuie să se oprească automat cu ajutorul unui senzor.

Verifică soba pentru a te asigura că în momentul în care flacăra se stinge, nu se mai alimentează deloc cu gaz. De asemenea, o sobă dotată cu un grilaj, va asigura protecția celor mici din casă care sunt prea curioși, inclusiv a animalelor de companie.

Producători

Îți recomandăm să cumperi online deoarece așa vei putea să compari mult mai ușor produse și vei găsi mai multe din care să poți alege. Vei găsi mai ușor și modele care să aparțină unor producători de încredere.

Îți recomandăm să nu cumperi o sobă pe gaz de la o firmă no-nome. Nu doar că este posibil să nu fie de calitate, dar poți pune în pericol viața ta și a altora în cazul în care există defecte de fabricație care sunt mult mai probabil să apară în cazul producătorilor anonimi. Îți recomandăm astfel să cumperi de la următorii producători: Hausberg, Zilan, Samus.

În cazul în care decizi să cumperi online, nu uita să consulți părerea altor cumpărători înainte de a face orice achiziție. Ai posibilitatea de a le citi părerea în secțiunea de review a produsului. Astfel poți să îți faci o imagine completă cu privire la calitatea produsului.

Suntem siguri că având la dispoziție toate aceste informații, vei putea să alegi cea mai bună sobă pe gaz pentru tine.

Cea mai bună sobă pe gaz: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă pe piață, vă recomandăm în continuare câteva modele de sobe pe gaz care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Soba pe gaz TESY LD 168D

Soba pe gaz TESY LD 168D Soba pe gaz are 3 panouri de incalzire, confectionate dintr-un material special din ceramica cu micro-perforari care are o rezistenta termica excelenta.
Manerele ergonomice si rotilele asigura un confort maxim la mutarea aparatului.
Aprindere piezo-electrica – Panou de control ergonomic.
3 trepte de putere – Putere maxima 4200 W.
Protectie anti-cadere – Platforma plianta – Incalzire rapida.
Design modern fara muchii ascutite.

Vezi detalii si pret

2. Soba pe gaz GPL H1010

Soba pe gaz GPL H1010Soba pe gaz GPL de la Ertec 1010 are o putere de pana la 4.2kw si are o presiune de lucru de 28mbar (300mmss).
Este prevazuta cu aprindere piezo-electrica si un sistem de siguranta pentru oprire automata in lipsa oxigenului.
Putere maxima: 4200 W.
Buton de pornire piezo-electric.
Roti pentru transport.
Siguranta si protectie supraincalzire.

Vezi detalii si pret

3. Soba Gaz Hausberg Germany B-1010

Soba Gaz Hausberg Germany B-1010Soba cu butelie.
Material : tabla emailata.
Trei trepte de putere – Putere termica 1550/2900/4200 w
Role pentru deplasare facila.
Prevazuta cu sistem de siguranta oprire automata lipsa oxigen si aprindere piezo-electrica.
Presiune de lucru 28 mbar (300 mmSS).

Vezi detalii si pret

4. Soba Samus pe gaz 4200W GPL RS421

Soba Samus pe gaz 4200W GPL RS421Putere maxima (W): 4200.
Trepte putere: 3.
Treptele puterii (W): 1550, 2900, 4200.
Buton pornit/oprit – Roti pentru transport
Tip gaz: Butan, Propan.
Aprindere piezo-electrica.
Sistem anti-rasturnare.

Vezi detalii si pret

5. Soba gaz GPL EcoStar 198D

Soba gaz GPL EcoStar 198D Soba pe gaz cu butelie GPL cu 3 panouri de incalzire ceramica, 3 trepte de incalzire, portabila si cu aprindere automata.
Functioneaza cu gaz butan sau propan
Putere maxima: 4.200 W
Trepte putere: 3 trepte – 1.400/2.750/4.100 W
Buton pornire piezzo electric – Roti pentru transport
Sistem protectie lipsa flacara, lipsa oxigen, inclinare soba.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată