Cel mai bun programator irigații pentru grădină

Cum alegi cel mai bun programator irigații pentru grădină? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă programatorul de stropire pentru grădină potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun programator irigatii pentru gradinaDacă deja ai instalat un sistem de irigare în grădină, care îți permite să te ocupi de alte lucruri în loc să dai în fiecare zi cu furtunul, cel mai probabil îți surâde ideea unui programator de stropire pentru grădină.

Indiferent că vorbim de întreținerea unui gazon verde sau de îngrijirea unei grădini de flori sau de legume, udarea solului este esențială, și în perioadele de secetă, este necesar să suplinești tu deficitul de apă.

Un programator te ajută să păstrezi terenul irigat, fără a fi nevoie ca tu să te implici prea mult sau să supraveghezi procesul. Iată de ce tot mai mulți grădinari aleg să achiziționeze un astfel de dispozitiv.

Dacă vrei să afli mai multe despre avantajele acestui aparat, precum și de unde și cum poți alege cel mai bun programator de stropire pentru grădină, citește în continuare acest articol.

De ce să alegi cel mai bun programator irigații pentru grădină?

Degeaba ai un sistem de irigații format din furtunuri și aspersoare de calitate, dacă acestea nu funcționează la intervalele optime. Ce faci atunci când nu poți fi acolo în fiecare dimineață pentru a porni sistemul? Dacă nu poți să te bazezi pe altcineva, cel mai bine este să apelezi la tehnologie.

Programatoarele de stropire pentru grădină sunt o soluție ideală atunci când ești departe de casă, în vacanță de exemplu, sau pur și simplu când ai prea multe activități pentru a te mai ocupa și de irigarea grădinii personal.

Pe lângă faptul că îți oferă mai mult timp pentru restul activităților, un programator pentru stropirea grădinii îți asigură o irigare echilibrată, astfel încât plantele să se dezvolte cu adevărat în mod armonios.

Cum alegi cel mai bun programator irigații pentru grădină

Deoarece iubești grădinăritul, cu siguranță ai început să te interesezi care ar putea fi produsul potrivit pentru tine. Oferta de pe piață însă este din ce în ce mai ofertantă, și poate fi destul de ușor să faci o investiție nefericită.

În alegerea programatorului de stropire pentru grădină, trebuie să ții cont de anumiți factori importanți, cum ar fi tipul de programator, sau compatibilitatea cu sistemul de irigare. Așadar, este clar că înainte de a cumpăra produsul dorit, este nevoie de o documentare  destul de stufoasă.

Programator stropit gazonulDin fericire pentru tine, noi am făcut deja treaba grea, așa că mai jos vei găsi un ghid de cumpărături special conceput pentru a-ți face alegerea mai ușoară și mai sigură. Îți garantăm că la sfârșitul articolului, programatoarele de stropire nu vor mai fi ceva necunoscut pentru tine.

Ba mai mult, te ajutăm să găsești și cel mai bun raport calitate preț de pe piață. Deci, pentru a face o investiție de care să se bucure toți cei care îți vor admira grădina, citește cu atenție următoarele informații importante.

Tipul de programator irigații pentru grădină

Vei găsi două mari categorii, una mai simplă și una mai complexă, cea mecanică sau cea digitală.

  • Programator irigații mecanic

Este varianta mai ieftină, și, cel puțin în aparență, mai ușor de folosit. Totuși, dacă vei alege chiar cea mai ieftină variantă, vorbim mai degrabă de un cronometru, asemănător cu cel de la cuptorul electric de exemplu. În sensul că va trebui să setezi manual timpul în care vrei să funcționeze sistemul de irigare, dar nu vei putea să îi programezi funcționarea pentru zilele următoare.

Dacă ai nevoie de ceva mai complex, îți recomandăm tot un timer mecanic, dar ceva mai scump, care să permită programarea funcționării furtunului pe mai multe zile. Setarea însă va fi mai complicată, cel puțin primele dăți, deoarece ai nevoie de atenție pentru a potrivi bine discurile. C

ât despre mentenanță, acestea sunt dispozitive care funcționează cu baterii. Deci va trebui să le înlocuiești la un anumit timp.

  • Programator irigații digital

Spre deosebire de modelul analizat mai sus, programatorul de stropire pentru grădină cu sistem digital, este mai mult decât un timer. Funcționează mai degrabă ca un centru de control al sistemului de irigare, și este conectat la o sursă de curent electric, deci nu trebuie să îți faci griji că i se vor termina bateriile.

Un astfel de dispozitiv nu doar că îți permite să setezi intervalele de irigare, dar are capacitatea de a-și adapta automat orarul de funcționare în funcție de particularitățile fiecărui anotimp.

De asemenea, astfel de dispozitive, pot controla în mod diferit mai multe aspersoare. Astfel dacă ai o zonă care are nevoie de mai multă sau mai puțină udare decât altă zonă, poți seta acest lucru.

Cel mai bun programator digital performant, va permite conectarea la dispozitive mobile prin Bluetooth sau WIFI, astfel vei putea să folosești o aplicație pentru a controla sistemul de irigații, precum și să monitorizezi diverși parametrii precum consumul de apă sau alte detalii utile.

Compatibilitatea

Așa cum deja poate ai anticipat, nu orice programator este potrivit pentru nevoile tale, dar nici cu sistemul de irigare pe care îl ai tu. Dacă nu ai nevoi complexe și un programator de stropire pentru grădină mecanic este suficient pentru tine, nu va trebui să îți faci griji, deoarece un astfel de dispozitiv se instalează direct pe furtul de alimentare al aspersorului.

Dacă însă ai nevoi complexe, poate chiar mai multe stații de irigare, va trebui să alegi un programator digital, sau un panou de programare sau control, care să fie însă compatibil cu stația ta de irigare. În acest sens sunt două aspecte ce trebuie verificate: numărul de electrovalve și tipul de solenoizi.

Un programator digital funcționează prin controlul pe care îl exercită asupra electrovalvelor. Acestea se închid și se deschid în funcție de comenzile pe care le transmite programatorul sau panoul de control.

Vei avea nevoie de un programator care să fie compatibil din acest punct de vedere. Apoi va trebui să verifici tipul de solenoizi (dispozitive care controlează electrovalvele), care pot fi de 9 volți sau de 24 de volți, și să alegi un controller corespunzător.

Programator irigatii 2 zoneCeea ce este important este să alegi un programator la care pot fi conectate toate stațiile de irigare pe care le ai, dar nu mai puține. Nu este nici o problemă dacă vrei să cumperi un controller cu locuri de conectare pentru mai multe stații decât deții, deoarece în cazul în care vei vrea să mai adaugi ulterior, vei putea face acest lucru fără să fie nevoie să investești într-un panou nou.

Nu în ultimul rând, alege un programator în funcție de modul în care alimentezi furtunurile. Dacă alimentarea se face dintr-un bazin sau o sursă cu apă acumulată, nu va trebui să îți faci mari griji, dar dacă apa vine direct de la sursă, îți va trebui un programator care poate fi conectat la un releu.

Programe irigații

Programele se referă la numărul de programe pe care programatorul îți permite să le setezi pentru diferite zone. Înainte de a cumpăra un astfel de dispozitiv deci, analizează foarte bine nevoile tale de irigare, și cât de complexe sunt acestea. Asta deoarece, modelele care vin cu mai multe programe, vor costa mai mult și vor fi și ușor mai dificil de folosit. Stabilește deci complexitatea nevoilor tale.

Dacă ai nevoie să întreții doar gazonul din curte astfel încât să arata sănătos și să aibă un verde plăcut și uniform, este suficient să alegi un programator de stropire pentru grădină cu un singur program. Ai nevoie de un aparat mai complex însă atunci când scopul tău este acela de a iriga suprafețe complexe, cum ar fi serele, unde ai plante care au nevoie de un orar de udare distinct.

Astfel, aparatul poate fi setat pentru a iriga o zonă la un interval orar și cu o frecvență diferită de o altă zonă. Nu va trebui deci să cumperi mai multe programatoare pentru fiecare zonă.

Dacă nu ai mai folosit un programator digital cu două sau chiar trei programe, nu te lăsa intimidat și fii hotărât să înveți cum se folosesc corect. Deși ți se va părea ușor dificil la început, cu timpul vei devenii un expert și grădina ta va prospera.

Intervalul de irigare

Modele diferite de programatoare de stropire pentru grădină, te vor limita în mod diferit în ceea ce privește durata maximă a unei sesiuni de irigare. Astfel, o singură sesiune poate dura până la 60 de minute sau peste 6 ore. Totul depinde de modelul pe care îl alegi.

Atunci când faci alegerea, este bine să ții cont de mai mulți factori care influențează programul de irigare. În ce stadiu de dezvoltare se află plantele? Care este debitul de apă? Ce tip de sistem de irigare sau aspersor folosești? Care sunt condițiile meteo sau ce anotimp este? Toți acești factori influențează programul de irigare.

De exemplu, dacă ai un sistem de irigare cu un aspersor ce permite distribuirea unui debit de apă însemnat, poate fi suficient să stropești terenul, poate chiar gazonul, doar câteva minute de două ori pe zi sau mai puțin.

Dacă însă ai un sistem mai complex, cum este cel prin picurare, este nevoie să acorzi o atenție sporită intervalelor de irigare permise de programator. Asta deoarece un sistem de picurare are un debit foarte scăzut și, în general este nevoie de o funcționare de 12 ore în fiecare zi.

Astfel, pentru ca un programator să permită un asemenea interval, ai nevoie de un model care să ofere posibilitatea setării a trei sau patru orare pe zi, fiecare a câte trei sau patru ore. Așadar, nu neglija estimarea intervalelor de irigare.

Tipul de montare

Modul în care se montează programatorul de stropire pentru grădină pe care vrei să îl alegi, va determina în mare parte, cât de repede va intra acesta efectiv în funcțiune. Ține minte că pentru un aparat care are nevoie de o montare mai complexă, vei avea nevoie de mai mult timp și posibil de un expert care să te ajute.

Programator irigatii montare la robinetDin perspectiva montării, se disting două tipuri de programatoare pe piață: pentru interior și pentru exterior. Motivul pentru care sunt aceste două variante îl constituie transformatorul de volți care trebuie protejat de umiditate și de factorii de mediu agresivi.

Modelele care se montează în interior trebuie instalate fie în casă, fie în garaj, sau altă suprafață acoperită, cum ar fi o magazie sau chiar terasa. Condiția este ca acestea să fie complet protejate de umiditate și de factorii externi. Asta deoarece sunt echipate cu un transformator de volți.

Așa cum ți-ai dat seama deja, acest tip de programator nu funcționează pe baterii. Dacă locul în care hotărăști să instalezi panoul este departe de zona de irigare, așteaptă-te să fie nevoie să tragi multe cabluri pentru a putea conecta sistemele.

Programatoarele de exterior sunt concepute pentru a rezista factorilor externi și la umiditate. Cele mai multe funcționează pe bază de baterii și pot fi montate oriunde. Asta le face mai ușor și mai rapid de instalat.

Un alt tip de programator care se montează extern este conectat la un transformator care trebuie acoperit însă, adică instalat separat în interior. Și acesta poate fi instalat aproape de sistemul de irigare, fără să fie necesar să tragi multe cabluri după tine.

Ce funcții trebuie să aibă cel mai bun programator irigații pentru grădină?

  • Senzor de ploaie – În momentul în care sunt detectate precipitații, senzorul oprește funcționarea aspersoarelor, astfel nu se face risipă de apă și se evită supra-irigarea terenului, lucru ce nu le-ar prii plantelor.
  • Senzor de umiditate – atunci când terenul a fost irigat suficient în mod natural, furtunul nu va mai funcționa. De asemenea, cele mai performante modele îți permit să setezi un grad de umiditate constant, iar acestea să irige doar până se atinge acel prag.
  • Memorie non-volatilă – ce faci atunci când trebuie să întrerupi curentul, sau atunci când apare o pană de curent? Ar fi destul de incomod să fii nevoit să refaci întregul orar de irigare. Modelele dotate cu memorie non-volatilă însă, rețin setările făcute, chiar și după întreruperea alimentării cu curent electric.

Producători

Ca de fiecare dată, dacă vrei să ai garanția calității, una din cele mai sigure căi este aceea de a te orienta spre un brand care are o reputație bună în producerea accesoriilor pentru grădinărit.

Mulți au constat că atunci când au cumpărat un produs de la un brand fără notorietate, doar pentru că avea un preț bun, au regretat destul de rapid alegerea făcută. Așadar, alege înțelept de la un producător care se străduiește să păstreze standardele de calitate ridicate pentru a nu-și compromite reputația. Printre cele mai recomandate se numără: Hunter, Rain Bird, Hozelock.

Mulți pasionați de grădinărit au găsit exact ce căutau într-un magazin online, așadar îți recomandăm să comanzi un programator de stropit pentru grădină online. Vei găsi prețuri foarte bune, iar produsul va fi livrat în cel mai scurt timp unde dorești tu.

De asemenea, nu uita să verifici și părerile altor cumpărători. Pe baza experienței lor pozitive sau negative, poți să îți dai seama dacă produsul este sau nu potrivit pentru tine.

Așadar, acum că ai la dispoziție toate acest informații, ești gata să alegi cel mai bun programator de stropit pentru grădina ta.

Cel mai bun programator irigații pentru grădină: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de programatoare irigații pentru grădină care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Programator irigatii Rain Bird WPX 2 zone, 9V

Programator irigatii Rain Bird WPX 2 zone, 9V

Usor de programat: Optiuni de programare usor de accesat pe un singur ecran.
Modelul WPX poate fi instalat oriunde. Carcasa rezistenta la apa asigura o viata de functionare lunga, chiar si la instalarea in cutia electrovanei.
Durata de functionare mai lunga: Programatorul functioneaza aproximativ 1 an folosing o baterie de 9V si 2 ani folosind doua baterii de 9V.
Suporta senzori meteo, cu optiune de bypass.
Memorie a programului nevolatila (100 ani).

Vezi detalii si pret

2. Controller irigatii Hunter X-Core 4 zone exterior

Controller irigatii Hunter X-Core 4 zone exteriorController de tip X-Core de 4 zone cu carcasa de protectie si transformator incorporat, se poate instala in exterior.
Numar de programe independente : 3.
Numar de porniri per program : 4 (max 12 porniri pe zi).
Durata maxima de functionare a unei „zone” de udare : 4h.
Memorie non-volatila – Protectie automata la scurt-circuit.
Ajustare procentuala sezoniera : de la 10% la 150%.

Vezi detalii si pret

3. Programator pentru irigatii Karcher SensoTimer ST 6

Programator pentru irigatii Karcher SensoTimer ST 6Computerul de irigare ecologica ST6 SentoTimer inteligent are la baza cererea de apa a plantelor si iriga tinand cont de controlul umiditatii, cu ajutorul unui senzor radio.
Panoul de comanda demontabil si 5 butoane de operare faciliteaza programarea.
Pana la doua ore de irigare pot fi setate pe zi (durata max. de irigare: 90 min).
Datorita functiei eco!ogic, irigarea poate fi intarziata, de asemenea, de la 1 la 7 zile.
Programul de irigare poate fi suspendat timp de 24 de ore prin apasarea unui buton.

Vezi detalii si pret

4. Programator irigare Hozelock 2212

Programator irigare Hozelock 2212Programator electronic de irigare, cu senzor de lumina solara care regleaza automat programul zilnic de udare pentru a incepe la rasarit la si apus, cele mai bune momente pentru stropirea gradinii.
Udarea se face o data sau de doua ori pe zi timp de 2, 5, 10, 20, 30 sau 60 de minute.
Programe flexibile de stropire incepand cu zilnic pana la o data pe saptamana.
Functie de stropire imediata cu durata intre 10 si 60 de minute.
Necesita 2 baterii AA si include functia de verificare a bateriilor.

Vezi detalii si pret

5. Programator electronic cu baterii pentru o zona RainBird

Programator electronic cu baterii pentru o zona RainBirdPerfect pentru automatizarea zonelor de irigare prin picurare sau a aspersoarelor mobile de suprafata alimentate cu furtun.
Permite programarea udarii dupa un program constant datorita ecranului mare si a interfetei digitale usor de folosit.
Acest programator profesional dispune de numeroase functii si poate fi utilizat intreg sezonul, montat la exterior.
Programarea udarii de pana la doua ori pe zi.
Optiune de udare manuala si de oprire a udarii programate.

Vezi detalii si pret

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată