Cel mai bun aspersor de grădină

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (40 voturi, media: 4,88 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun aspersor de grădină? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă aspersorul de grădină potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun aspersor de gradinaAi o grădină de care ești mândru? Dacă nu sau dacă îți e greu să o întreții, află că există soluții în acest sens, care sunt la îndemâna oricui.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci pentru a te putea bucura de o grădină aspectuoasă și sănătoasă, este să te asiguri că este bine irigată.

Atunci când condițiile meteo nu te ajută, este necesar să intervii cu un sistem de irigare artificială eficient. Și, pentru că este puțin probabil să ai timpul necesar să te plimbi cu furtunul la fiecare plantă în fiecare zi, cel mai siguri îți instalezi un aspersor.

Mulți pasionați de grădinărit au recunoscut că o astfel de achiziție le-a schimbat modul în care arată grădina în direcția cea mai bună. Așadar, află din acest articol cum poți alege cel mai bun aspersor pentru grădină.

De ce să alegi cel mai bun aspersor pentru grădină?

Aspersorul pentru grădină este un accesoriu care se poate atașa unui sistem de irigare, care are rolul de a dispersa apa pe suprafața dorită. Practic, va stropi solul și plantele cu apă, fără a fi nevoie ca tu să îl ghidezi. Rezultate sunt mai mult decât mulțumitoare.

Grădina ta se va dezvolta armonios, fără a fi necesar să te obosești prea tare în timp ce ai grijă de ea. Datorită funcțiilor speciale de programare, poți seta activitatea aspersorului pentru a iriga suprafața la acele intervale de timp și în acele momente din zi care sunt cel mai convenabile pentru tine și cel mai benefice pentru plante.

Deoarece este o soluție destul de ieftină și accesibilă, prețul nu va fi un criteriu de delimitare în ceea ce privește achiziția. Calitatea, funcțiile speciale și terenul pe care vrei să îl alegi, vor determina mai degrabă, care este cel mai bun aspersor pentru grădina ta.

Cum alegi cel mai bun aspersor pentru grădină

Un aspersor ideal trebuie să poată să irige corect suprafața, fără a dăuna. Dacă nu ești sigur ce să alegi, află că mereu vei face cea mai bună alegere, doar atunci când vei fi suficient de bine informat.

În acest sens, ne-am propus să venim în întâmpinarea nevoilor tale și am creat un ghid de cumpărături ce cuprinde toate informațiile de care ai nevoie pentru a face o alegere înțeleaptă. Citind cu atenție acest articol detaliat, vei putea să alegi mai rapid un aspersor ideal pentru grădina ta la cel mai bun raport calitate preț de pe piață.

Așadar, pentru a nu regreta achiziția făcută, citește cu mare atenție informațiile următoare.

Tipul de aspersor de grădină

  • Aspersor Staționar

Un aspersor staționar este dotat de cele mai multe ori cu o duză sau un cap circular, deci și apa va fi dispersată circular, în șuvoaie de apă lungi și subțiri. Este recomandat pentru gazoane sau pentru grădini cu plante nu foarte înalte, raza de acțiune maximă fiind de aproximativ 4,5 metri.

În acest caz, duza sau capul aspersorului este cel care va face diferența. Poate fi dotat fie cu un cap ajustabil, fie cu unul fix. Apa este împrăștiată în mod circular, dar aceasta poate fi în cerc complet, semi-cerc sau chiar mai puțin, în funcție de preferințe și nevoi.

De exemplu, atunci când aspersorul se află lângă o bucată de pavaj pe care nu vrei să o uzi, poți opta pentru un cap care să împrăștie apă doar pe suprafața cu vegetație. Deși majoritatea modelelor permit o stropire rotativă, ultimele modele sunt dotate cu capuri care stropesc în pătrat sau jet simplu.

  • Aspersor Rotativ

Atunci când te gândești la un aspersor de grădină, este foarte probabil să ți se activeze în minte imaginea unui aspersor rotativ. Acesta este unul din cele mai populare modele, și îl poți regăsi în două variante: cu impact sau pulsații, sau cu flux continuu.

Aspersor pulsator de gradinaÎn cazul celor pulsatorii, vorbim despre un aspersor cu două sau trei capete laterale, care împrăștie apa prin pulsații la intervale presetate. Astfel, deoarece nu există un flux continuu de apă, terenul nu este irigat în exces, și faci economie la apă. Sunt preferate de cei care au de udat o suprafață mare, acestea având o rază de acțiune de aproximativ 45 metri.

Materialul din care este confecționat acest aspersor este adesea bronz sau un plastic foarte dur. Datorită mecanismului de stropire și a materialelor dure, atunci când sunt puse în funcțiune, emit un zgomot care poate fi deranjant pentru membrii familiei care nu sunt foarte matinali.

Aspersorul rotativ cu flux continuu este o variantă preferată de grădinari, deoarece apa este dispersată uniform. În cazul modelelor cu pulsație, apa nu ajunge și la baza aspersorului din cauza impactului puternic, și este foarte probabil să ai mereu gardurile ude, sau doar o anumită porțiune irigată corect. În cazul aspersorului rotativ cu emisie continuă însă, acest lucru nu mai constituie o problemă. Acestea aspersoare se fixează în sol, pentru a avea o stabilitate bună.

Niciunul din aceste modele nu este potrivit pentru grădini cu plante înalte. Sunt recomandate pentru udarea gazonului sau a arbuștilor și a plantelor micuțe, deoarece nu pot propulsa apa la o înălțime foarte mare.

  • Aspersor cu Picurător

Aspersorul picurător este foarte potrivit pentru straturile de legume, sau suprafețele care sunt sensibile la un jet puternic de apă. Cei mai mulți agricultori le preferă pentru grădina lor de legume.

Acestea sunt fixate la baza solului, și eliberează apă la intervale regulate în cantității mai degrabă mici. Sunt potrivite și pentru soluri cleioase, care au nevoie de mai mult timp pentru a absorbi apa. Fiind eliberată în mod lent, solul are timp să absoarbă în totalitate apa necesară. Nu se face nici risipă, de cele mai multe ori, apa ajungând doar la rădăcina plantei, acolo unde este nevoie.

Cu toate acestea, este o formă potrivită de irigare și a suprafețelor tip „pat de flori”, unde este nevoie de o cantitate mică de apă, care să fie eliberată delicat, astfel încât să nu rănească frunzele moi sau petalele  florilor.

  • Aspersor Telescopic

Aceasta este varianta preferată de foarte mulți deținători de grădină și gazon, datorită aspectului discret și al eficienței crescute. Acest tip de aspersor face parte dintr-o instalație de furtunuri care este cu totul îngropată în pământ, deci nu este necesar să îți faci griji pentru aspectul inestetic al sistemului de irigare.

De asemenea, fiind fabricat din materiale de înaltă calitate și îngropat sub pământ, aspersorul poate rezista cu succes la temperaturi ridicate sau scăzute extreme.

Nu sunt apreciate doar pentru faptul că sunt practice, ci și pentru că sunt foarte eficiente. Acestea se îngroapă în sol la 10-30 cm, și pot fi ridicate la aproximativ 10 cm de la sol. Astfel pot pulveriza apa la distanțe mai mari și la o înălțime mai mare. De asemenea, suprafața care o ocupă pe sol, nu depășește 6 cm, ceea ce le face o soluție într-adevăr discretă.

În ceea ce privește dispersia apei, aceasta se face la o distanță de maxim 15 m, iar apa iese dintr-un singur punct în cazul marii majorități. Deoarece apa este dispersată în mod rotativ însă, suprafața este irigată în mod uniform, indiferent că vorbim despre una circulară sau paralelipipedică.

  • Aspersor Oscilant

Aspersor oscilant de calitateAcest tip de aspersor este foarte ușor de recunoscut, deoarece este foarte diferit de celelalte tipuri de aspersor pe care le-am analizat deja. Spre deosebire de acestea, vorbim de un accesoriu care ocupă mai mult spațiu, acesta fiind un ax în care sunt mai multe orificii. Modul de funcționare constă în mișcări oscilante în stânga și în dreapta, apa fiind dispersată atât în sus, cât și în laterale.

Acesta este motivul pentru care sunt recomandate pentru curțile pătrate sau care nu au o formă circulară. De asemenea, nici acest tip de aspersor nu este potrivit pentru plante înalte, deoarece pe capete, cantitatea de apă eliberată este mult prea mică. Grădinarii preferă totuși această soluție deoarece este ușor accesibilă ca preț.

Dacă e să ne referim la cât de practic sau estetic este acest aspersor, putem spune că la acest aspect nu este cel mai lăudat. Deoarece se așează pe sol, este ușor vizibil și nu are un aspect plăcut. De asemenea, riscul de împiedicare este unul crescut, deoarece dacă nu ești atent la furtun, poți cădea împiedicat oricând.

Modelele variază în funcție de numărul de orificii (între 3 și 30), lungime și lățime, numărul de rânduri, precum și material (plastic sau metal). Cele mai bune aspersoare sunt cele din metal deoarece sunt și mai rezistente. Cele din plastic au o durata de funcționare scăzută, fiind mai sensibile la șocuri și la razele UV.

Raza de acoperire

Pentru a alege un aspersor bun pentru suprafața ta, trebuie mai întâi să îți cunoști foarte bine terenul. Ai o grădină sau o curte mică sau mare? Folosești terenul în scop industrial sau convențional? Răspunsul la aceste întrebări te va ajuta să decizi care este cel mai potrivit tip de aspersor pentru grădina ta.

Astfel, dacă ai de udat o suprafața mai degrabă mică, cele mai bune variante sunt cele oscilante sau staționare, care îți for oferi o acoperire de 3-4 m. Dacă ai o suprafață puțin mai mare de irigat, să spunem o dimensiune medie, poți găsi variante cu o rază de acțiune de 7-10 m.

În cazul în care cauți ceva care să ude o suprafață mai mare, în România vei găsi aspersoare cu o putere de acțiune de 25 m, suficiente pentru o suprafață de 250 mp. În general acestea sunt aspersoarele telescopice ridicate la 15 cm, care îți permit să folosești în continuare suprafața pentru diferite activități, fără a exista pericolul de a te împiedica în furtun sau aspersor.

Unghiul de stropire

Unghiul de acoperire se referă la patternul în care va fi distribuită apa. Aceste model poate fi în cerc (360°), în semi-cerc (180°), sau frontal ori triunghi (40° sau 90°). Vei alege modul de distribuție care funcționează cel mai bine pe terenul tău.

Faptul de a avea astfel de opțiuni te ajută și să faci economie la apă, focalizând apa doar pe zonele care au cu adevărat nevoie. Nu vei irosi apa pe un pavaj sau trotuar aflat în apropiere de exemplu. De asemenea, în funcție de preferințele plantelor, nu vei uda în exces o plantă care iubește mai degrabă seceta.

Cele mai bune aspersoare din acest punct de vedere sunt cele telescopice care îți permit să ajustezi capul astfel încât să împrăștie apa așa cum dorești. Urmează aspersorul fix, dar în acest caz, dacă vrei ca apa să fie eliberată în unghiuri diferite, va trebui să achiziționezi un cap diferit pentru fiecare variantă. Cel mai puțin potrivite din acest punct de vedere, sunt cele rotative sau oscilante, care nu permit setarea unghiului de acoperire.

Presiunea

Aspersor circular de gradinaPentru ca apa să fie propulsată eficient, ai nevoie de un aspersor care să o disperseze la o presiune potrivită. Cele mai bune aspersoare funcționează la o presiune de 2-4 bar. Cu cât presiunea este mai mare, cu atât apa va ajunge mai departe.

Cu toate acestea, acordă atenție la modelele mai ieftine care permit doar o presiune de 1,7 bar sau 3,5 bar, valori care s-ar putea să nu fie suficiente pentru nevoile grădinii tale.

Ce funcții are cel mai bun aspersor de grădină?

  • Senzor de ploaie – Aspersoarele echipate cu senzor de ploaie, se vor opri automat atunci când începe ploaia sau când detectează că solul este destul de irigat. Astfel aparatul nu va irosi apa de care nu este nevoie și vei face economie.
  • Timer – Aspersoarele dotate cu timer pot fi setate să funcționeze pentru un anumit interval de timp, după care să se închidă automat.
  • Conectare WI-FI – unele modele high-tech permit conectarea la dispozitive mobile și aplicații, care permit controlul de la distanță. Astfel poți avea grijă de grădina ta în timp ce ești la muncă, în oraș, sau chiar când călătorești.

Producători

Deoarece pentru a avea o grădină frumoasă este nevoie de mult timp și dedicare, nu ai vrea să ruinezi tot progresul, folosind un accesoriu de grădinărit nepotrivit. De aceea, asigură-te că vei cumpăra un aspersor de calitate.

Cea mai bună metodă în acest sens este aceea de a te orienta spre un producător de accesorii pentru grădinărit care deja și-a făcut o bună reputație și care se străduiește să își păstreze clienții mulțumiți. Printre cele mai recomandate branduri de la noi din țară se numără: Rain Bird, Hunter, Steinhaus, Toro.

Îți recomandăm să cumperi online, deoarece este foarte probabil să găsești doar aici varianta potrivită pentru grădina ta. Nu trebuie să ignori nici prețurile care pot fi mult mai bune decât într-un magazin tradițional. Ca să nu mai vorbim de comoditate și de faptul că nu trebuie să investești prea mult timp în această direcție.

Înainte de a face orice achiziție, asigură-te că ai consultat și părerea altor cumpărători, descoperind astfel dacă produsul ți se potrivește sau nu pe baza experienței lor.

Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, ești gata să alegi cel mai bun aspersor de grădină. 

Cel mai bun aspersor de grădină: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de aspersoare de grădină care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Aspersor rotativ Hunter I25

 Aspersor rotativ Hunter I25Aspersor escamotabil rotativ, cu ridicare de 10cm si prindere pe filet interior de 1″.
Are un set de 12 duze incluse in pret.
Diametru expus : 10cm.
Raza : de la 11.9m pana la 21.6m.
Debit de la 0.82 pana la 7.24mc/h; 13.6 pana la 120.7l/min.
Presiunea de functionare recomandata : intre 2.5 si 6.9bar; 250 pana la 700kPa.
Rata de precipitatie : aprox. 15mm/h.

Vezi detalii si pret

2. Aspersor oscilant Karcher OS 5.320 S

Aspersor oscilant Karcher OS 5.320 SAspersor oscilant OS 5.320 cu controlul latimii de acoperire, ideal pentru irigarea suprafetelor si gradinilor medii si mari.
Acoperire maxima a aspersorului de 320 m².
Aspersor inovator cu control al debitului de la zero la maxim.
Aspersorul este echipat cu crampoane care pot fi detasate la nevoie.
Zona de stropire 2 bari: 20 – 190 m².
Zona de stropire 4 bari: 30 – 320 m².

Vezi detalii si pret

3. Aspersor oscilant pentru furtun de gradina Fiskars

Aspersor oscilant pentru furtun de gradina FiskarsDirectia si distanta apei pulverizate poate fi usor ajustata.
17 jeturi spray de precizie.
Compatibil cu orice tip de furtun.
Presiune de lucru: 3 bar.
Recomandat pentru suprafete pana la: 300 m²
Raza stropire: 15 m.

Vezi detalii si pret

4. Aspersor pulsator gradina Hozelock tarus 450mp

Aspersor pulsator gradina Hozelock tarus 450mpAspersor pulsator gradina tarus 450mp cu raza de 12m este un aspersor rotativ complet ce poate uda in cerc complet sau o parte dintr-un cerc.
Ajustarea este usoara , pur si simplu glisati inelele de setare de culoare rosie.
Presiune minima de functionare: 1,5 bar.
Poate fi montat in serie cu alte aspersoare.
Presiune max. (bar): 4.
Material: Plastic + Aluminiu.

Vezi detalii si pret

5. Aspersor rotativ Toro seria Mini 8

Aspersor rotativ Toro seria Mini 8Aspersor telescopic rotativ ideal pentru situatii intermediare in care terenul este prea mare pentru pulverizatoare dar prea mic pentru aspersoare rotative mari.
Indicare vizibila a unghiului de pulverizare, pe capacul aspersorului.
Posibilitate de reglare fina de la 45 la 360 grd.
5 duze interschimbabile.
Surub din otel inoxidabil pentru reglarea razei de stropire – permite o reducere cu pana la 25%.

Vezi detalii si pret

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată