Cel mai bun robot de tuns iarba

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (48 voturi, media: 4,71 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun robot de tuns iarba? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă robotul de tuns iarba potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun robot de tuns iarba pentru acasaDacă locuiești la casă, cu siguranță îți dorești să ai o curte frumoasă. Asta înseamnă că, pe lângă un trotuar frumos și flori bine alese, trebuie să ai grijă ca și gazonul să arate bine și îngrijit.

Din fericire, nu trebuie să te stresezi prea mult deoarece s-au dezvoltat soluții pentru tunderea ierbii, care presupun minim de efort din partea utilizatorului. Este vorba despre așa-numiții roboți de tuns iarba.

Aceste dispozitive sunt create special pentru a îngriji gazonul fără a fi nevoie de implicare umană și fără a face un zgomot care să îi deranjeze pe vecini.

Iată în continuare, cum poți alege cel mai bun robot pentru tuns iarba.

Top 3 roboți de tuns gazonul recomandați

De ce să alegi cel mai bun robot de tuns iarba?

De la început trebuie să înțelegi că robotul pentru tuns iarba nu este același lucru cu mașina de tuns iarba. Aceasta din urmă presupune ghidarea de către o persoană. Robotul însă, se descurcă singur. De fapt, modul de funcționare se aseamănă foarte mult cu cel al roboților aspirator.

Deoarece este o apariție relativ nouă pe piață, este normal să nu înțelegi pe deplin modul în care funcționează, precum și să nu știi de ce unele modele sunt mai ieftine sau mai scumpe.

Cum alegi cel mai bun robot de tuns iarba

Robot de tuns gazonul automatUn lucru este sigur însă. Cel mai bun robot de tuns iarba nu poate fi ales dacă nu te informezi bine. Dacă vei cumpăra unul la voia întâmplării, ai putea fi dezamăgit de achiziție.

O greșeală simplă pe care ai putea să o faci este să nu cumperi un model care să poată acoperi toată suprafața curții tale. Nu ai vrea să faci o asemenea eroare.

Nu uita că vrei un aparat care să își facă treaba impecabil. În caz contrar, va trebui să îl ajuți cu o mașină de tuns iarba sau cu o coasă, ceea ce nu este deloc rentabil.

Pentru a te ajuta cu toate detaliile pe care trebuie să le știi înainte de a cumpăra cel mai bun robot de tuns iarba, am conceput acest ghid de cumpărături.

Articolul te va ajuta să identifici toate criteriile de selecție care se potrivesc cu situația da particulară. Astfel vei fi capabil să alegi doar un produs care este rentabil și eficient pentru tine, în funcție de dimensiunea curții tale, dar și alte considerente.

Suntem pregătiți și cu o listă de produse la cel mai bun raport calitate preț de pe piață. Iată așadar ce trebuie să faci pentru a cumpăra cel mai bun robot de tuns iarba.

Cum funcționează cel mai bun robot de tuns iarba?

Roboții pentru tuns iarba se „plimbă” singuri prin curte, după un traseu aleatoriu, ceea ce previne formarea urmelor de roți pe gazon. Aparatul are două componente majore: unitatea de încărcare și cea mobilă.

Unitatea de încărcare va avea o poziție statică, pe care corpul mobil o cunoaște. Bineînțeles, încărcătorul trebuie conectat la o sursă de curent, dar poate fi astfel așezat pentru a nu fi la vedere.

Majoritatea modelelor îți vor cere să instalezi un fir de perimetru. Astfel, robotul va ști care sunt marginile gazonului tău.

Robotul nu va colecta iarba, așa cum o face o mașină de tuns iarba cu sac. În schimb o va mărunții foarte subțire. Astfel, aceasta se va descompune și transforma în compost (îngrășământ natural) în scurt timp de la tăiere.  

La prima utilizare, aparatul își va face singur o hartă a curții pe care o va memora. Astfel, de fiecare dată va parcurge același traseu și se va întoarce singur la unitatea de încărcare, atunci când își va fi terminat treaba.

Ce avantaje și dezavantaje au roboții de tuns iarba?

Atunci când vine roba de tehnologie, vor exista mereu avantaje, dar și dezavantaje. Iată ce ar trebui să știi înainte să te hotărăști să cumperi un robot de tuns iarba:

Avantaje

 • Un robot de tuns iarba face treaba în locul tău. Odată instalat, acesta este pregătit pentru a circula pe pilot automat.
 • Acestea sunt ideale pentru a menține un gazon foarte aspectuos și curat.
 • Acoperă foarte bine toată aria pe care îl programezi să o parcurgă.
 • Este silențios. Poți tunde iarba chiar și noaptea fără a-ți deranja vecinii.
 • Din prisma poluării, sunt mai prietenoase cu mediul decât mașinile de tuns iarba pe gaz.
 • Este chiar distractiv să privești cum robotul face treaba în locul tău, în timp ce tu te relaxezi pe terasă.

Dezavantaje

 • Va trebui să investești ceva mai mult timp decât ai fi sperat în instalarea Unul dintre procesele care îți va lua cel mai mult timp, va fi plasarea firelor de perimetru și programarea dispozitivului.
 • Deși fac o treabă foarte bună, s-ar putea să rămână margini pe care nu le poate tăia foarte bine. În acest caz, va trebui să intervii tu cu o coasă clasică sau una motorizată cu fir.
 • Pentru unii, faptul că nu lasă urme și nu taie iarba în mod paralel, poate constitui o problemă de gust. Robotul își va face un traseu aleatoriu.
 • Sunt puține opțiuni pentru curțile foarte mari.
 • Au un preț de achiziție destul de mare.

Alege cel mai bun robot de tuns iarba în funcție de terenul tău

Robot de tuns gazonul pe ploaieChiar dacă nu au o istorie îndelungată pe piață, există suficiente modele în ofertă, încât să alegi unul care să funcționeze perfect pe terenul tău.

Nu trebuie să ai o curte perfect dreptunghiulară sau cu o suprafață regulată pentru a putea folosi un astfel de aparat.

Majoritatea modelelor moderne au fost concepute pentru a putea tunde tipuri diferite de iarbă și de gazon, în forme foarte variate.

În prezent, acestea au capacitatea de a ocoli obstacolele, precum florile, stâlpi, locuri de joacă sau piscine. De asemenea, pot fi folosite pentru curți de dimensiuni foarte diferite. Unele îți vor cere să instalezi sârme pentru delimitarea perimetrului.

Cele mai performante însă, sunt dotate cu senzori speciali care detectează obstacolele și marginile, fără ca tu să trebuiască să te chinui cu instalarea sistemului.

Dacă ai un gazon mic care are o suprafață de mai puțin de 150 m pătrați, un robot de tuns iarba mai mic și mai ieftin va fi suficient pentru nevoile tale. Pentru curții mai mari de până la 500 metri pătrați, vei avea nevoie de un robot cu capacități mai mari.

Dacă ai o curte mai mare, poți să găsești și modele de roboți de tuns iarba care pot acoperi până la 3600 de metri pătrați. Totuși, atunci când compari prețul cu o mașină de tuns iarba pe care ai folosi-o în mod normal, există o diferență destul de mare la prețul de achiziție.

Așadar, dacă automatizarea completă și programarea inteligentă nu sunt factori foarte importanți pentru tine, este mai rentabil financiar să optezi pentru un aparat mai rudimentar de tuns gazonul.

Un alt aspect important pe care trebuie să îl iei în considerare, este capacitatea robotului de a funcționa acolo unde sunt mici denivelări, pante sau dâmburi. Este puțin probabil să ai un gazon perfect drept. De aceea, dacă este cazul, alege un robot care să fie adaptat la teren denivelat. Poți verifica gradul de înclinație la care funcționează. Cele mai bune pot funcționa la o înclinație de 20­­o.

Baterie și autonomie

Va trebui să iei în considerare autonomia bateriei robotului de tuns iarba. Aproape toate folosesc o stație de încărcare, având un mecanism inteligent: robotul va începe să tundă iarba, va detecta un nivel scăzut al bateriei și se va întoarce imediat la unitatea de reîncărcare.

Problema este aceea că, durata unei încărcări complete este mai mare decât perioada de funcționare efectivă. Așadar, dacă ai un gazon mare, va trebui să alegi un robot cu o baterie cât mai mare și cu un timp de reîncărcare cât mai scurt.

Dacă în schimb, curtea este mică, atunci capacitatea bateriei nu este atât de importantă, deși nu este un parametru pe care să îl ignori complet.

Dacă bateria nu va mai funcționa, o poți înlocui. Totuși acest lucru nu este de dorit, deoarece acestea sunt destul de scumpe.

Programare și control

Programare si control robot de tuns gazonulAproape toți roboții de tuns iarba îți oferă posibilitatea de a preseta momentul în care vrei ca acesta să tundă iarba.

Această funcție îți dă oportunitatea de a folosi curtea pentru divertisment atunci când dorești și să setezi robotul să își facă treaba atunci când tu ești ocupat sau chiar pe timp de noapte. Astfel, această operațiune va fi adaptată la stilul tău de viață și la orarul tău, care poate fi foarte diferit de cel al vecinilor tăi.

Este recomandat să tunzi gazonul de 2, 3 ori pe săptămână. În acest mod, pământul va fi fertilizat cu regularitate, folosind compostul rezultat din iarba mărunțită.

Cel mai bun robot de tuns iarba permite controlul de pe smartphone printr-o aplicație integrată și de asemenea se poate conecta la sisteme de control tip Smart Home.

Nivelul de zgomot

Este posibil ca unui robot de tuns să iarba să îi ia mai mult timp să își ducă sarcina la bun sfârșit decât dacă ai tunde personal iarba cu o mașină sau chiar cu coasa manuală. Acestea vor parcurge curtea ta în diagonală de mai multe ori, pentru a se asigura că toată iarba este tunsă.

Dacă nu stai mult acasă, zgomotul nu este o problemă pentru tine. Totuși, dacă stai mult acasă, ai putea să vrei un model mai silențios.

Majoritatea modelelor moderne au un nivel de zgomot care nu te va deranja nici pe tine, nici pe vecini. Acestea vor putea funcționa chiar și noaptea. Totuși, trebuie să știi că modelele mai silențioase vin la un preț mai mare.

Consumabile și piese de rezervă

Vei avea nevoie de o rezervă de lame și baterii de rezervă, așa că asigură-te că producătorul ți le poate oferi. Vezi și dacă acestea sunt disponibile în stocuri, înainte de a cumpăra un robot.

Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun robot de tuns iarba?

 • Detectare obiecte – Cel mai bun robot de tuns iarba poate detecta obstacolele în timp ce operează. Atunci când se întâlnește cu o piedică, va opri rotația lamelor imediat. Apoi se va opri din mișcare și se va îndepărta de obstacol. Totuși, obiectele foarte mici, ar trebui îndepărtate din curte înainte de a pune aparatul în funcțiune, deoarece nu le va detecta.
 • Protecție anti-furt – Majoritatea acestor aparate sunt echipate cu un sistem antifurt. Acesta va declanșa o alarmă sonoră în eventualitatea în care este mutat de pe traseul stabilit. Un cod PIN trebuie introdus de pe un dispozitiv mobil, pentru ca alarma să fie oprită.
 • Funcționare pe ploaie – În funcție de producători, unii roboți pentru tuns iarba pot să funcționeze și pe ploaie, deși acest lucru nu este neapărat recomandat. Majoritatea au senzori de ploaie. Așadar, când sunt precipitații aparatul se va opri din tăiat iarba și se va întoarce la stația de încărcare.
 • Siguranță – Lamele aparatului reprezintă cea mai periculoasă componentă, așadar cel pe care îl achiziționezi trebuie să aibă o formă de securizarea acestora pentru a nu te tăia în ele. Majoritatea au o tehnologie integrată de oprire automată a lamelor. Acesta este un aspect foarte important pe care trebuie să îl verifici.
 • Butoane – Majoritatea roboților de tuns iarba sunt ușor de controlat având funcții care pot fi controlate fie de pe telefon fie direct de pe unitate. Este recomandat să alegi modalitatea de control care este cea mai potrivită pentru tine. Așadar, dacă nu ești înclinat înspre tehnologie, ar trebui să alegi unul care îți permite să îl setezi cât mai ușor doar din butoane.
 • Programare – Cel mai bun robot de tuns iarba are o funcție de programare. Astfel poți seta aparatul să funcționeze cu regularitate la un anumit interval de timp sau la anumite ore. Astfel vei uita chiar că ai de tuns iarba, gazonul tău arătând mereu impecabil.

Concluzii

Îți recomandăm să cumperi cel mai bun robot de tuns iarba online. Aici vei găsi mai multe modele dintre care unul va fi cel ideal pentru tine.

Mai mult decât atât, ai ocazia de a consulta părerea altor utilizatori. Astfel, dacă aceștia nu au fost mulțumiți de un produs, nu trebuie să riști tu o achiziție proastă. Nu uita să verifici bine și reputația producătorului înainte de a comanda un produs.

Acum că ai parcurs toate acest informații ești gata să alegi cel mai bun robot de tuns iarba pentru tine.

Cel mai bun robot de tuns iarba: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de roboți de tuns iarba care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Robot de tuns iarba Robomow RS 635 PRO SV

Robot de tuns iarba Robomow RS 635 PRO SVMaşinile din seria RS sunt dintre cele mai bune mașini de tuns iarba robot de pe piața noastră și au fost proiectate pentru a tunde totul singure, în plus vă puteţi bucura de operarea uşoară de pe un dispozitiv mobil.
Robomow RS 635 Pro SV este echipat cu tehnologia RoboVision™, inspirată de ochiul uman. Sistemul de control se bazează pe o cameră care ajută mașina de tuns iarbă robotizată să-și detecteze împrejurimile.
Lățimea de lucru de 56 cm este acoperită de două cuțite robuste conduse de electromotoare puternice, cu zgomot redus.

Vezi detalii si pret

2. Robot de tuns iarba Gardena Sileno life 1250 smart

Robot de tuns iarba Gardena Sileno life 1250 smartGardena Sileno life 1250 smart este potrivită pentru suprafeţe cu iarbă de până la 1250 m² și este capabilă să facă față terenului denivelat și chiar pantelor cu înclinaţie de până la 30 la sută datorită tracțiunii puternice a roților din spate.
Tunde în mod repetat vârfurile ierbii cu margini ascuțite ca şi lama de ras.
Mașina de tuns iarba robotiz Gardena Sileno life 1250 smart poate fi controlată printr-o aplicație de pe un dispozitiv mobil.
De asemenea, este ușor de reglat înălțimea de tuns – de la 20 la 60 mm.

Vezi detalii si pret

3. Robot de tuns gazonul Husqvarna Automower 105

Robot de tuns gazonul Husqvarna Automower 105Masina robotizata de tuns gazon pentru gazoane de dimensiuni mai mici.
Dimensiunea compacta si greutatea redusa ii sporesc manevrabilitatea.
Potrivita pentru peluze de pana la 600 mp, inclinare maxima 14°.
Ajustarea inaltimii de taiere este usor de facut de sus, prin rotirea unui buton mare.
Este echipata cu cutite ascutite facute din otel carbon rezistent, montate pe un disc taietor robust.

Vezi detalii si pret

4. Robot de tuns gazonul Ruris RXR1000

Robot de tuns gazonul Ruris RXR1000Perimetrul de lucru recunoscut de sistemul-program este de 1000mp.
Robotul de tuns gazon RURIS RX1000 este eficient indiferent de configuratia terenului, acesta poate urca si poate lucra in panta de pana la 30 grade.
In plus, robotul identifica imediat gradul de umiditate si se retrage la doc pentru a lasa gazonul sa fie irigat.
Robotul este programabil si poate lucra pe durata intregii veri, chiar si atunci cand proprietarii nu sunt acasa.
Timpul in care acesta stationeaza este folosit pentru alimentarea bateriilor Li-ion.

Vezi detalii si pret

5. Robot de tuns gazonul Hecht 5601

Robot de tuns gazonul Hecht 5601Robotul de tuns iarba este un utilaj de incredere in ceea ce priveste intretinerea suprafetelor de gazon de pana la 500mp.
Marunteste iarba fin, dupa care o reda solului, impreuna cu substantele sale nutritive.
Cutitul este extrem de rezistent si ramane mult timp ascutit.
Face cu brio fata unor zone cu vegetatie deasa si terenuri accidentate, chiar si zonelor cu inclinatii usoare, de pana la 20%.

Vezi detalii si pret

5.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată