Cum alegi cel mai bun congelator pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă congelatorul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Printre cele mai bune metode de conservare a alimentelor se numără înghețarea acestora. Majoritatea persoanelor au deja bucătăria dotată cu o combină frigorifică, adică o unitate formată dintr-un frigider, dar și un congelator.
Pentru unii însă, doar acest aparat s-ar putea să nu fie suficient, mai ales dacă este vorba despre o familie mare. Dacă te gândești că ai nevoie de mai mult spațiu pentru congelarea alimentelor, ar putea fi o idee bună să investești, nu într-un nou frigider, ci doar într-un congelator.
Deoarece ai această opțiune pe piață, probabil te întrebi cum poți alege cel mai bun congelator pentru casa ta. Iată mai jos câteva sfaturi utile.
Top 3 congelatoare recomandate
- Congelator Liebherr GNP 2313, 195 l, Clasa F, No Frost
- Tehnologie NoFrost
- Congelare rapida
- Calitate germana
- Vezi detalii si pret
- Congelator Beko RFNE312K31XBN, 282 l
- Capacitate mare
- Tehnologie NoFrost
- Pret bun
- Vezi detalii si pret
- Congelator Arctic AC60250M30W+, 215 l
- Organizare eficienta
- Consum redus de energie
- Pret mic
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun congelator pentru acasă?
Congelatoarele sunt ideale pentru a depozita hrana în exces, pentru a fi utilizată mai târziu. În funcție de tipul de congelator pe care îl alegi, vei putea să pui la îngheț aici bucăți mari de carne care nu ar încăpea în sertarele unuia obișnuit.
De asemenea, optând pentru un spațiu de congelat în plus, poți profita de reducerile pe care descoperi când mergi la cumpărături. De multe ori, mai ales carnea care expiră în câteva zile, este vândută la un preț redus considerabil.
Poți profita de aceste oferte chiar dacă nu poți folosi imediat acel aliment, deoarece înghețându-l, acesta își va păstra prospețimea și nu se va strica. De asemenea, îl poți folosi pe timp de vară pentru a păstra reci băuturile sau chiar înghețata.
Cum alegi cel mai bun congelator pentru acasă
Ca să te poți bucura de toate aceste avantaje însă, trebuie să fii atent la mai multe aspecte înainte de a cumpăra cel mai bun congelator.
Printre aceste criterii se numără tipul de congelator, dimensiunea acestuia, consumul dar și funcțiile speciale care pot ridica destul de mult prețul final.
Ca să îți fie mai ușor și să faci o alegere bună din prima, am pregătit acest ghid de cumpărături. Pe măsură ce vei citi acest articol vei descoperi pe rând fiecare criteriu pe care trebuie să îl bifezi înainte de a face o investiție însemnată.
După ce îți vom prezenta niște secrete în acest sens, suntem pregătiți și cu o listă de congelatoare pe care le poți comanda la cel mai bun raport calitate/preț de pa piață. Iată așadar ce nu trebuie să scapi din vedere:
Tipul de congelator
Vei observa rapid că există mai multe tipuri de congelatoare de sine stătătoare pe piață. Trebuie să fii atent pe care îl vei alege, deoarece s-ar putea ca un anumit model să ți se potrivească mai bine decât altul.
Acestea sunt variante orizontale. Deschiderea se face în partea superioară, având o ușă care funcționează ca un capac. Pot fi dotate cu separatoare sau coșuri detașabile. Astfel poți organiza și depozita mai bine alimentele în interior.
Aceste modele tind să fie și mai eficiente energetic și previn arderea alimentelor la îngheț. Spre deosebite de modelele verticale însă, multe dintre acestea nu sunt dotate cu funcția de auto-decongelare, ceea ce înseamnă că temperatura va fi păstrată în mod intenționat la un nivel mai scăzut.
De asemenea, sunt mai recomandate dacă zona în care locuiești, căderile de curent sunt dese. Asta pentru că tind să păstreze hrana la o temperatură rece mai mult timp, chiar dacă nu este conectat la electricitate. De asemenea, sunt mai silențioase decât modelele verticale.
Totuși, chiar dacă sunt dotate cu elemente separatoare, vor fi mai greu de organizat decât congelatoarele verticale. Astfel, alimentele care vor fi plasate pe fundul aparatului, vor fi mai greu de accesat.
De asemenea, vor ocupa mai mult spațiu de podea decât de perete, deci pot fi deranjante din acest punct de vedere. Se potrivesc doar locuințelor cu mult spațiu la dispoziție. În plus, trebuie decongelate manual.
Congelator vertical
Acestea sunt preferate de cei care nu au la dispoziție mult spațiu de podea, așa că preferă o variantă care se întinde mai mult pe perete. De asemenea, deoarece sunt dotate cu rafturi și sertare, este mai ușor să organizezi alimentele în acest fel.
În plus, la fel ca la un frigider convențional, și ușa va fi dotată cu compartimente, potrivite pentru borcane sau sticle. Îți va fi mult mai ușor să găsești ceea ce cauți folosind un astfel de model.
Majoritatea congelatoarelor verticale sunt dotate cu funcția de auto decongelare, dar există și unele care îți permit să faci acest proces manual atunci când consideri că este necesar.
Totuși decongelarea manuală este anevoioasă și incomodă, încât procesul va dura ore bune și trebuie să golești aparatul. În schimb, dacă funcția de auto-decongelare este activată, temperatura se va ridica gradual, ceea ce ar putea compromite performanța congelatorului.
De asemenea, spre deosebire de o ladă frigorifică, un congelator vertical este disponibil într-o gamă mai variată de finisaje, pentru a se potrivi mai bine cu stilul bucătăriei tale.
Totuși, vei observa și unele dezavantaje. Spre exemplu, cele care nu au funcția de auto-decongelare, nu păstrează o temperatură uniformă la interior. Rafturile nu pot fi ajustate după bunul plac pentru a îmbunătății depozitarea. Cele cu auto-decongelare sunt mai zgomotoase și pot consuma mai mult.
De asemenea, permit unei cantități mai mari de aer să circule în jurul alimentelor ceea ce ar putea sa le deterioreze. În caz de lipsa de curent electric, modelele acestea se vor încălzi mai rapid. În plus, pot avea un preț de achiziție mai mare.
Înainte de a căuta cel mai bun congelator, gândește-te unde îl vei pune
Locația pe care o vei alege pentru congelatorul tău, poate influența mult modelul pe care îl vei alege.
Spre exemplu, dacă vrei să plasezi congelatorul într-o zonă în care petreci mult timp, va trebui să acorzi atenție nivelului de zgomot. De preferat este să alegi un model cât mai silențios, care să nu te deranjeze din acest punct de vedere.
Un alt lucru la care trebuie să fi atent este temperatura medie ambientală din încăperea respectivă. Congelatoarele nu vor funcționa normal dacă sunt expuse la temperaturi mai mari sau mai mici decât cele prevăzute de către producător.
De aceea, este bine să verifici recomandările fabricantului, mai ales dacă intenționezi să pui lada frigorifică într-un loc izolat și răcoros, cum este o cameră tehnică sau garajul.
Dimensiunea congelatorului
Dimensiunea, mai bine zis capacitatea congelatorului, trebuie aleasă în așa fel încât sa poată satisface nevoia familiei tale cât mai optim. Asta înseamnă să alegi un model care nu este prea mare. În caz contrar, vei consuma resurse în exces, adică va trebui să plătești mai mult.
Dacă volumul de alimente de depozitate nu este foarte mare, poți alege una dintre variantele mai compacte ale congelatoarelor. Acestea au o capacitate de până în 80 de litri.
În cazul în care, din contră, ai foarte multe lucruri de pus la îngheț și ai și spațiul necesar pentru o unitate ai mare, poți să alegi un congelator cu o capacitate de 400 de litri sau mai puțin.
De cele mai multe ori, vei avea nevoie de un congelator mai mare dacă obișnuiești să congelezi alimente de sezon, pe care să le folosești pe tot timpul anului. Același lucru este valabil și dacă obișnuiești să sacrifici singur animalele și ai nevoie de mult spațiu, de exemplu pentru a congela mai multe kilograme de carne de porc.
Pentru aceia care nu au nevoie mereu de spațiu extra de depozitare, ci poate doar într-un anumit sezon, este recomandat să cumpere un model cât mai mic, pe care să îl golească treptat și să îl poată scoate din funcțiune atunci când nevoia nu mai este atât de mare.
Adaptarea în caz de pana de curent
Majoritatea producătorilor susțin că modelele lor pot păstra alimentele înghețate chiar și 24 de ore după ce congelatorul nu mai primește electricitate. Condiția este aceea de a nu deschide lada frigorifică sau congelatorul vertical.
Verifică acest aspect dacă este o problemă cu care te confrunți adesea și tinde să alegi o ladă frigorifică, deoarece se comportă mai bine în astfel de situații.
Eficiență energetică
Faptul de a pune în funcțiune un congelator extra, va ridica sigur costurile la electricitate. De aceea este important să alegi unul care face parte dintr-o clasă energetică superioară. Astfel te asiguri că aparatul va avea un randament foarte bun și că nu va consuma foarte mult.
Sfatul specialiștilor este să nu alegi nimic mai jos de clasa de energia A. Ba mai mult, este cazul să te îndrepți spre cele A++ sau chiar A+++.
Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun congelator?
- Panou de control – Este preferabil să alegi un congelator cu butoane care îți permit să ajustezi ușor temperatura. Totuși, asigură-te că cei mici nu vor avea acces la aceste butoane, sau ar putea să facă unele modificări care să ducă la stricarea alimentelor.
- Funcție No-Frost – Foarte practică deoarece nu va mai trebui să verifici periodic pereții congelatorului pentru a te asigura că nu au format straturi de gheață. Asta înseamnă că nu va mai trebui să treci prin etapa anevoioasă și foarte inconfortabilă a dezghețării.
- Roți – O unitate cu roți poate fi utilă dacă vrei să o muți atunci când este plină.
- Iluminat – Luminile interioare sunt utile deoarece te ajută să vezi mai bine ce alimente dorești să găsești. Acest lucru este practic mai ales dacă plasezi congelatorul afară sau în garaj.
- Scurgere – Găurile de scurgere fac dezghețarea și curățarea unității mai ușoare, deoarece gheața și apa nu vor curge peste tot și se vor scurge prin orificii pe care le poți depista rapid.
- Separatoare și compartimente – În special în cazul unei lăzi frigorifice, este important să alegi una care îți permite să organizezi mai bine spațiul. De asemenea, alege variante cu separatoare detașabile pe care le poți plasa la distanțe variabile în funcție de preferințe și necesități.
- Lacăt pentru ușă – Acest accesoriu îți va permite să protejezi conținutul congelatorului de copii care vor vrea cu siguranță să îl inspecteze. Unele modele au și un sistem cu cheie pop-up, care va evacua cheia atunci când îl încui. Astfel, doar tu vei putea deschide unitatea.
- Alarme la ușă – Dacă ai obiceiul de a uita să închizi ușa frigiderului sau a congelatorului, alimentele se pot deteriora, iar consumul va crește enorm. În plus, funcția no-frost nu va mai funcționa. Așadar un sistem care să te alarmeze când ai ținut prea mult timp ușa congelatorului deschisă poate fi foarte practic.
- Funcția soft-freeze – Un compartiment dedicat înghețatei. Aceasta va fi păstrată la o temperatură care va preveni înghețarea prea tare a acesteia.
- Funcția de înghețare rapidă – Un compartiment în care temperatură scade rapid cu 10 grade mai rece decât valoarea minimă absolută. Astfel se păstrează mai bine prospețimea alimentelor. De asemenea, este utilă pentru a congela mai rapid o cantitate mare de mâncare.
Garanție, preț, producători
După ce ai stabilit un buget cât mai realist pentru achiziția ta, mai este un pas peste care nu trebuie să sari: cercetarea brandurilor. Rezervă puțin timp pentru a citi despre producători. Vezi care este reputația acestora.
De regulă, cele care au o istorie îndelungată pe piață, sunt mai de încredere. Acestea sunt mai atente la modul în care își tratează clienții, făcând tot posibilul pentru a-i păstra mulțumiți, prin fabricarea aparatelor la standarde înalte și din material de calitate.
Un indiciu foarte bun al calității este garanția. Aceasta trebuie să fie de cel puțin 2 ani. Totuși, caută acele aparate care vin cu o garanție de 5 ani sau chiar mai mare. Aceste aparate ar trebui să reziste foarte mult dacă sunt utilizate în condiții recomandate de către producător.
Concluzii
Ai foarte mari șanse să găsești cel mai bun congelator pentru acasă online. Indiferent de tipul pe care îl cauți, cu siguranță vei găsi mai multe modele dintre care îl poți alege pe cel mai potrivit pentru tine.
Online ai și posibilitatea de a consulta experiența altor utilizatori, la secțiunea review. Poți vedea dacă aceștia au avut sau nu probleme cu utilizarea aparatului. Dacă produsul i-a nemulțumit pe mulți, ar fi mai bine să cauți altceva.
Ținând cont de toate aceste sfaturi, vei reuși să alegi cel mai bun congelator pentru acasă.
Cel mai bun congelator pentru acasă: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de congelatoare pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Congelator Liebherr GNP 2313, 195 l, Clasa F, No Frost
Pentru o prospetime sigura pe termen lung, aparatele NoFrost Liebherr ofera putere de racire de calitate profesionala.
Regimul automat SuperFrost face congelarea usoara si eficienta din punct de vedere energetic.
La toate congelatoarele cu NoFrost si SmartFrost, sertarele si rafturile intermediare din sticla aflate dedesubt pot fi usor indepartate, astfel incat se creeaza spatiu pentru produsele alimentare voluminoase congelate.
Cu FrostSafe, sertarele foarte inalte si detasabile sunt complet inchise.
2. Congelator Beko RFNE312K31XBN, 282 l, Clasa F, No Frost
Scapa de grija dezghetarii aparatelor frigorifice! Congelatorul vertical RFNE312K31XBN de la Beko conserva alimentele fara sa faca gheata, datorita tehnologiei inovatoare No Frost, care mentine temperatura constanta.
In plus, termostatul reglabil iti ofera control suplimentar asupra climei din interiorul congelatorului, pentru extra confort.
Volum net congelator: 282 l – Numar compartimente: 8.
Sistem dezghetare congelator: Automat – Capacitate de inghet / 24h; 19.5 Kg.
3. Congelator LDK BD 180S Silver, 173 l, 5 sertare
Numar compresoare: 1 – Sistem racire: Static.
Consum anual energie: 238 kWh – Clasa climatica: SN, N, ST, T.
Agent racire: R600a.
Volum net congelator: 173 l.
Sistem dezghetare congelator: Manual.
Numar compartimente: 5.
Capacitate de inghet / 24h: 10 Kg.
4. Congelator Arctic AC60250M30W+, 215 l, Clasa F
Un congelator vertical de dimensiuni medii, dotat cu 6 compartimente pentru stocarea alimentelor de diverse tipuri si dimensiuni in conditii optime.
Pentru un compartiment exista posibilitatea activarii functiei de congelare rapida.
Freeze XL Zone – Compartiment de mari dimensiuni al congelatorului pentru pastrarea alimentelor congelate.
Panou de control cu LED – Permite setarea rapida a temperaturii in compartimente si a functiilor dorite, datorita comenzilor usor de folosit.
5. Congelator Candy CMIOUS 5142WH/N, 160l, Control mecanic
Congelatorul are o capacitate de 160 L.
Cele 6 compartimente transparente garanteaza conditii perfecte de racire mentinand, in acelasi timp, calitatea alimentelor.
Compartimentarea acestuia iti permite sa congelezi un volum mare de alimente.
Cu o capacitate de congelare de 10 kg in 24 ore, pastrarea alimentelor un timp cat mai indelungat devine un lucru foarte usor de realizat.
Manerul metalic pentru usurinta maxima de utilizare si usa reversibila permite amplasarea in orice pozitie.