Cuprins
- 1 Top 3 chiuvete de bucătărie recomandate
- 2 De ce să alegi cea mai bună chiuvetă de bucătărie?
- 3 Cum alegi cea mai bună chiuvetă de bucătărie
- 4 Cea mai buna chiuvetă de bucătărie: recomandări
Cum alegi cea mai buna chiuvetă de bucătărie? Ce proprietăți și caracteristici trebuie să aibă chiuveta de bucătărie potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Oricât de mult ne-am dori ca bucătăria să fie doar spațiul în care ne bucurăm de preparate delicioase, ea este deseori și spațiul în care petrecem probabil mai mult timp decât ne-am dori spălând vase sau făcând curat.
Atunci când nu ai o mașină de spălat vase, chiuveta din bucătărie devine foarte importantă. Și, chiar dacă ai avea un sistem automatizat de spălare a vaselor, tot ai avea nevoie de chiuvetă pentru a o folosi în timp ce gătești și pentru a spăla ingredientele pe care le vei folosi.
Gospodină sau nu, fiecare dintre noi trebuie să își echipeze bucătăria cu cea mai bună chiuvetă. Dacă te întrebi unde au găsit alți cumpărători mulțumiți chiuvete de bucătărie la preț bun, dar și cum poți alege cea mai bună chiuvetă de bucătărie, citește acest articol.
Top 3 chiuvete de bucătărie recomandate
- Kit chiuveta + baterie de bucatarie Schock Primus C-200
- Chiuveta Granit cu montare pe blat si 2 cuve cu picurator, realizata din material CRISTALITE®.
- Vezi detalii si pret
- Pachet chiuveta fragranite + baterie Franke BFG 611-62
- Chiuveta de bucatarie din Fragranite cu tehnologie Sanitized ce reduce inmultirea bacteriilor cu pana la 99%.
- Vezi detalii si pret
- Chiuveta de bucatarie granit Pyramis Cristal
- Pachet 3in1 chiuveta granit Pyramis Cristal + Baterie + Dozator detergent lichid.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cea mai bună chiuvetă de bucătărie?
Așa cum am menționat deja în introducere, chiuveta este un element fără de care cu greu ne-am putea imagina o bucătărie. Existența ei împreună cu aragazul, mobilierul de bucătărie și alte elemente specifice este adânc întipărită în conceptul nostru legat de bucătărie.
Asta și pentru că este folosită din plin. Mereu avem vase de spălat, fructe, legume sau carne de spălat, sau chiar mâinile noastre. Toate implică o chiuvetă.
Nu orice chiuvetă însă, deoarece atunci când alegi una ce nu se potrivește nevoilor tale, vei detesta să faci multe activități în bucătărie, și probabil că vei aduna un maldăr de vase ce așteaptă să fie spălate, mult mai des.
Cum alegi cea mai bună chiuvetă de bucătărie
Pentru a putea fi folosită cu drag te toți membrii familiei, cea mai bună chiuvetă trebuie să întrunească anumite criterii. Atunci când nu ești informat, este foarte ușor să alegi o chiuvetă care să nu fie potrivită, alegere pe care o vei regreta probabil mult timp.
De aceea, înainte de a căuta o chiuvetă trebuie să te întrebi: Din ce material este fabricată cea mai bună chiuvetă de bucătărie? Ce dimensiune trebuie să aibă? Ce tip de montaj ți se potrivește? De câte cuve ai nevoie? Ce culoare se potrivește cu bucătăria ta?
Răspunsul la toate aceste întrebări, și nu numai, îl găsești în acest ghid de cumpărături pe care te îndemnăm să îl citești cu atenție, deoarece conține toate detaliile de care ai nevoie pentru a face o achiziție de succes.
Mai mult, pe baza criteriilor de selecție pe care le vom enumera mai jos, la final îți pregătim o listă cu recomandări de chiuvete de bucătărie la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață.
Așadar, pentru a cumpăra ca un expert, ține cont de următoarele informații importante.
Tipul de montaj
Chiuvetele se pot clasifica după modalitatea de montare. Vei observa că pe piață ai multe opțiuni și variațiuni ale aceluiași mod de montare. Iată mai jos care sunt principalele variante.
Chiuvetă de bucătărie încastrată
Acest tip de montare presupune ca chiuveta să fie oarecum mascată într-un corp de mobilier de bucătărie. În acest caz există mai multe variațiuni: montaj pe blat, sub blat sau tip farmhouse.
Chiuveta de bucătărie cu montare pe blat este concepută pentru a fi încadrată într-o deschidere a blatului. În cazul acestor chiuvete va fi lăsată la vedere o margine care va sta sprijinită pe blatul mobilierului.
Sunt și chiuvete care sunt prevăzute cu una sau mai multe găuri pentru bateria de bucătărie, aceasta fiind montată în chiuvetă și nu pe blat. Sunt o opțiune foarte bună pentru aceia care caută un model ușor de instalat sau de demontat, și se potrivește cu orice fel de material de blat.
Chiuveta de bucătărie cu montare sub blat este fixată folosind cleme sau adeziv. Astfel marginea chiuvetei nu mai este la vedere, cuva fiind complet scufundată sub blat. Se creează astfel un aspect curat, neted, facilitând și procesul de curățare al chiuvetei și a zonei din jur. Totuși, datorită modul de montare, blatul trebuie să fie unul rezistent, de preferat din granit sau cuarț.
Chiuveta tip farmhouse are o cuvă adâncă, cu o capacitate mai mare. Acesta este printre primele modele de chiuvete care au apărut pe piață. Partea frontală este lăsată la vedere.
Deși este un design vechi și rar abordat, acesta arată foarte bine în orice bucătărie, atât în stil modern, cât și tradițional.
Chiuvetă de bucătărie cu montaj pe perete
Acestea se montează direct pe perete fără a se sprijinii pe un corp de mobilier. De regulă, sunt fabricate din fontă, porțelan sau inox, și au nevoie de montarea unui sistem de sprijin mascat.
Cu toate că sunt mai dificil de instalat, aspectul lor vintage sau modern, după caz, va crea un punct focal unic, potrivit pentru bucătăriile în stil industrial sau rustic.
Chiuvetă de bucătărie de colț
Pentru a crea un spațiu de lucru mai versatil, poți folosi o chiuvetă de bucătărie cu montare în colț. Acestea au de regula forma de L, și sunt fabricate din inox, sau alte materiale. Acestea la rândul lor, intră în categoria chiuvetelor incastrabile.
Numărul de cuve
Aici va trebui să ai în vedere spațiul de care dispui în bucătărie, dar și necesitățile tale. Opțiunile de pe piață sunt: o singură cuvă, două sau trei. Alegerea între o variantă sau alta, va depinde de preferințele personale și de modul în care folosești bucătăria.
Cât de mult gătești, câți membrii ai familiei sunteți, cum speli vasele? Toate acestea influențează alegerea ta.
- Chiuvetă cu o singură cuvă – Chiuvetele cu cuvă unică au un singur bazin de dimensiune mare. Sunt potrivite pentru aceia care gătesc folosind adesea oale și tigăi mari. Aceste obiecte mari vor încăpea ușor în chiuvetă, fără să te încurce prea tare.
- Chiuvetă cu două cuve – Sunt potrivite pentru familiile care spală toate vasele în chiuvetă. Faptul de a avea cuve separate îți permite să umpli una cu apă și detergent de vase, și să clătești și usuci vasele în cealaltă cuvă. Indiferent de modul în care le folosești, poate fi foarte practic să ai această separare.
- Chiuvetă cu trei cuve – Chiuvetele de dimensiuni mai mari, pot avea chiar și trei cuve. La acest model, două cuve sunt de regulă mai mari, și a treia mai mică. Acest design îți permite să ai cuve separate pentru spălarea și clătirea vaselor, în timp ce cuva mai mică poate fi folosită pentru spălarea alimentelor sau pentru clătirea și uscarea tacâmurilor.
Materialul chiuvetei de bucătărie
Atunci când alegi materialul chiuvetei de bucătărie trebuie să ai în vedere rezistența lui, precum și dacă are sau nu nevoie de o întreținere specială:
- Inox – Cel mai popular material pentru chiuvetele de bucătărie este inoxul, disponibil într-o varietate de finisaje. Asigură-te că acesta este de tip 304, pentru a rezista bine. Cele mai bune chiuvete sunt dotate cu un strat exterior la bază cu rolul de a atenua zgomotul și impactul cu vasele. Este un material rezistent la ciobiri și crăpături. De asemenea, inoxul nu se pătează din cauza acidității unor alimente și este rezistent a rugină. Este un material care se potrivește bine cu orice stil de bucătărie.
- Cupru – Acest material durabil nu va ruginii și nici nu își va pierde luciul. Datorită proprietăților naturale, va dezvolta în timp o patină aparte, căpătând un finisaj unic. Cuprul este un anti-microbian natural, fiind rezistent la bacterii și viruși.
- Granit – O astfel de chiuvetă este formată prin aplicarea unui amestec de granit și acrilic, peste o bază de rășină. Rezultatul este o chiuvetă rezistentă la zgârieturi, pete și căldură. Are o barieră protectoare împotriva bacteriilor, și poți găsi variante încastrabile din acest material.
- Fontă – Făcute din fontă solidă, aceste chiuvete sunt grele și sunt îmbrăcate în porțelan, creând un finisaj aproape indestructibil. Chiuvetele din fontă sunt foarte rezistente și durabile, fiind disponibile într-o gamă diversificată de culori. Sunt ușor de curățat și poți găsi variante încastrabile.
- Ceramică – Este un material elegant, rezistent la rugină, decolorare și nu își pierde luciul. Totuși poate fi sensibil la impacturi puternice. Finisajul neted și lucios face aceste chiuvete ușor de curățat și de întreținut. Sunt disponibile în nuanțe de alb, gri, negru sau alte culori mai îndrăznețe.
- Compozit – Chiuvetele din material compozit sunt de obicei mai ieftine decât cele din granit. Compozitul este format prin mixarea mai multor materiale, de obicei cuarț sau granit, acrilic sau poliester. Chiuvetele din compozit de granit sunt rezistente la crăpături și ciobiri, precum și la pete și zgârieturi.
- Acril – Populare în ultima perioadă, chiuvetele din acril sunt foarte ieftine. Totuși, acest material este sensibil la temperaturi mari și se deformează ușor. Este și un material care se zgârie ușor, dar zgârieturile pot fi reparate, în funcție de adâncimea lor.
Adâncimea cuvelor
Confortul la spălarea vaselor sau desfășurarea altor operațiuni, stă atât în numărul de cuve, cât și în adâncimea acestora. Cu cât o cuvă este mai adâncă, cu atât îți va permite să speli cu mai multă ușurință oale mai înalte și mai voluminoase.
În plus, dacă chiuveta are o cuvă spațioasă, nu vei stropi atât de mult în jurul acesteia. Iată care sunt dimensiunile peste care vei da:
- Adâncime sub 100 mm – Acestea sunt cuvele mici și pot fi utilizate pentru tacâmuri sau pahare și farfurii, fiind foarte incomode pentru vasele mai mari.
- Adâncime între 100 și 200 mm – O cuvă de dimensiune medie potrivită pentru modelele de chiuvete cu o singură cuvă.
- Adâncime de peste 200 mm – Cea mai bună chiuvetă de bucătărie are o cuvă mare fiind mai potrivită atunci când speli vasele în chiuvetă. Bineînțeles, în cazul chiuvetelor cu mai multe cuve, este ușor să găsești variante cu cuve de dimensiuni și adâncimi diferite.
Culoarea chiuvetei
Ce culoare va avea chiuveta din bucătăria ta, depinde mult de preferințele tale personale, dar este un aspect ce e mult influențat de materialul pe care îl alegi.
Vei putea găsi chiuvete care pornesc de la clasicul alb al ceramicului, la modernul inoxului, și la nuanțe mai îndrăznețe de albastru, galben sau roșu, acestea potrivindu-se atunci când vrei să creezi contrast.
Atunci când alegi culoarea, trebuie să ai în vedere măsura în care rezistă în timp, dacă nu cumva se va decolora atunci când chiuveta este poziționată în bătaia directă a soarelui. Alb, bej și metalic sunt totuși cele mai populare și versatile variante.
Cu sau fără picurător
Picurătorul se referă la o extensie plană a chiuvetei, cu scopul de a așeza vasele după spălare. Este un element opțional și destul de inutil în cazul chiuvetelor cu cuve multiple.
Așadar, dacă alegi o chiuvetă cu mai multe cuve, picurătorul nu este necesar, deoarece poți folosi o cuvă în acest scop. În plus, poate ocupa destul de mult spațiu de blat. Este o alegere bună atunci când iei o chiuvetă cu o singură cuvă.
Bateria de chiuvetă
Prinderea bateriei de chiuvetă poate varia în funcție de numărul de găuri pe care le are chiuveta în acest sens.
Atunci când chiuveta nu vine cu o baterie asortată va trebui să alegi o baterie de bucătărie dintr-o singură piesă atunci când chiuveta are doar o gaură, din trei piese atunci când sunt trei găuri, și cu montare în perete, atunci când nu este nicio gaură. În caz de nevoie, ai putea face singur o gaură în chiuvetă dacă materialul îți permite.
Producători
Producătorul chiuvetei de bucătărie este un criteriu de selecție important, deoarece poate fi un indiciu puternic al calității. Caută producători care au o reputație bună, și care se străduiesc să o păstreze. Printre cei mai apreciați de pe piața din România se numără: Schock, Franke, Teka, Pyramis.
Îți recomandăm să cumperi cea mai bună chiuvetă de bucătărie online. Astfel vei avea mai multe șanse să găsești rapid un model care să fie pe gustul tău. De asemenea, online reducerile și promoțiile sunt mai frecvente.
Înainte de a cumpăra orice produs online, îți recomandăm puternic să verifici părerile altor cumpărători. Astfel vei putea afla dacă produsul prezintă probleme sau erori, dacă este potrivit nevoilor tale sau dacă este corespunzător cu descrierea și fotografia pe care a furnizat-o producătorul sau magazinul online.
Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești gata să cumperi cea mai bună chiuvetă de bucătărie.
Cea mai buna chiuvetă de bucătărie: recomandări
Analizând oferta existentă, ținând cont de părerile cumpărătorilor și de sfaturile de mai sus, vă recomandăm în continuare câteva modele de chiuvete de bucătărie care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Kit chiuveta + baterie de bucatarie Schock Primus C-200
Chiuveta Granit cu montare pe blat si 2 cuve cu picurator.
Chiuveta este realizata din material CRISTALITE® deosebit de rezistent
Suprafata CRISTALITE® include tehnologia SCHOCK proHygienic21, care asigura protectie pentru intreaga dvs. familie, atunci cand pregatiti alimentele, dar si facilitate la intretinere si curatare.
Designul clasic de chiuveta de colt ofera spatiu generos pentru spalarea vaselor, iar pentru un plus de eficienta are 3 gauri prefrezate si ofera astfel posibilitatea de a adauga accesorii precum un dozator de detergent.
2. Pachet chiuveta fragranite + baterie Franke BFG 611-62
Materialul nostru Fragranite prelucrat are o stralucire subtila si este cald la atingere.
Suprafata are o textura fina, dar nu poroasa, asigurând un nivel ridicat de igiena.
Tehnologie Sanitized ce reduce inmultirea bacteriilor cu pana la 99%.
Material: Fragranite – Finisaj: Avena – Culoare: Negru.
Dimensiuni (mm): 600×480 – Montaj: Pe blat.
Rezistenta naturala impotriva acizilor obisnuiti din gospodarie si impotriva petelor.
3. Chiuveta de bucatarie granit Pyramis Cristal
Pachet 3in1 chiuveta granit Pyramis Cristal + Baterie + Dozator detergent lichid.
Dimensiuni: 760×440 mm, adancime 170 mm.
Montare pe blat – cuva dreapta.
Tip montare: Incastrat – Tip aerisire: Cu preaplin.
Orificii montare baterie: 2.
4. Chiuveta de bucatarie Franke OLX 621
Designul, eleganta si functionalitatea sporita sunt caracteristicile principale ale chiuvetelor Franke.
Marginile subtiri, zona moderna de montare a bateriei, elementele tridimensionale sunt elementele care dau unicitate chiuvetelor Franke.
Material: inox satinat.
Dimensiune: 1160 x 500 mm.
Numar cuve: 2 – Picurator dreapta.
5. Chiuveta inox Alveus FORM 30 LEINEN
ALVEUS este unul dintre cei mai mari si mai experimentati producatori europeni de chiuvete de bucatarie si echipamente de bucatarie aferente.
Gama Form se caracterizeaza prin forme frumoase organice si linii clare.
Forma rotunda a cuvelor si suprafetele picuratoarelor sunt usor de curatat.
Forma: Rotund – Numar cuve: 1.
Material: Inox – Finisaj: Satinat.