Cea mai bună ușă de interior

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (34 voturi, media: 4,82 din 5)
Încarc...

Cum alegi cea mai bună ușă de interior? Ce caracteristici și funcționalități trebuie să aibă o ușă de interior de calitate? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cea mai buna usa de interiorAtunci când renovezi, îți construiești sau te muți într-o casă nouă, este foarte probabil să vrei să faci schimbări majore în ceea ce privește mobilierul sau obiectele funcționale din casă. Foarte des însă, locatarii constată necesitatea înlocuirii ușilor de interior, în special la blocurile vechi.

Cea mai bună ușă de interior poate reîmprospăta considerabil aspectul unei case sa a unui apartament, iar atunci când se armonizează cu restul elementelor de decor din cameră și cu paleta cromatică, contribuie la crearea unui spațiu plăcut și prietenos.

Alegerea unei uși de interior potrivite însă, nu este cea mai ușoară. Citește în continuare pentru a afla cum alegi cea mai bună ușă de interior.

De ce să alegi cea mai bună ușă de interior?

Dacă tocmai te-ai mutat într-un apartament nou, este foarte posibil să fii surprins de vechimea ușilor de interior prezente în el. Asta deoarece ușile fabricate în trecut au fost făcute să reziste, iar ușa de interior pe care o cauți tu trebuie să fie la fel de rezistentă.

Indiferent de motivul pentru care îți dorești să schimbi ușile de interior din locuință, ai nevoie de cea mai bună ușă de interior, suficient de rezistentă și cu un stil care nu se demodează. Ușa de interior ideală trebuie nu doar să se potrivească estetic cu restul casei, dar trebuie să îndeplinească toate criteriile legate de funcționalitate.

În caz contrar, întreținerea lor și desele reparații, vor dovedi că investiția ta nu a fost neapărat cea mai înțeleaptă.

Cum alegi cea mai bună ușă de interior

Ce culoare ar trebui să aibă ușile tale de interior? Ai nevoie de o ușă plină sau una cu ferestre? Cum știi dacă va izola bine termic și fonic? Care este cel mai durabil material? Este necesar să cunoști răspunsul la toate aceste întrebări înainte  de a face o alegere.

Pentru a găsi răspunsul trebuie să fii foarte bine informat, dar asta presupune mult timp. Ei bine, noi facem treaba în locul tău. Am pregătit acest ghid de cumpărături complet, pentru a  te ajuta să alegi foarte rapid cea mai bună ușă pentru baia, sufrageria, bucătăria sau dormitorul tău.

Așadar, pentru a face cea mai bună alegere, citește în continuare următoarele informații importante.

Stilul ușii

Usa de interior stil modernÎn prezent, există mai multe stiluri de ușă de interior. Pe lângă clasicul model de ușă, astăzi mai există multe variante care se pot sau nu implementa într-o locuință în funcție de arhitectura acesteia.

 • Uși tip panou

 Ușa de interior tip panou este cel mai comun tip de ușă, probabil acela pe care îl ai deja în casă. Denumirea vine de la modul de construcție. Aceste uși sunt construite din panouri sau bucăți de lemn masiv care sunt unite pentru astfel încât se formează o ușă pătrată sau dreptunghiulară. Cel mai adesea designul acestor uși include și zone reliefate din lemn, iar unele uși includ panouri din sticlă.

Această metodă de construcție a ușii este considerată cea mai bună din mai multe motive. În primul rând, construcția din panouri de lemn individuale, blochează tendința lemnului de a se modifica în dimensiune în condiții oscilante de umiditate.

Îl al doilea rând, permite inserțiile din sticlă, ceea ce poate fi un avantaj atunci când se încurajează pătrunderea luminii în încăpere. Cele mai apreciate modele la ora actuală sunt ușile panou cu un design minimalist.

Secțiunile care ies în relief nu au o grosime foarte mare ceea ce contribuie la un aspect curat. Modelele cu trei, cinci sau doar un panou sunt cele mai în vogă.

 • Uși cu suprafață netedă

Aceste uși au o suprafață complet netedă și sunt apreciate deoarece au avantajul de a se plia foarte bine pe orice temă de design, mai puțin pe cea rustică.

Acest tip de uși este de regulă mai ieftin decât ușile panou, dar și mai puțin rezistente. Cu toate acestea, întreținute corespunzător, vor contribui mult la un aspect modern cu curat al încăperii.

 • Ușa pliantă

Cea mai bună ușă de interior pentru dressing, debara sau bucătărie, poate să fie ușa pliantă. Aceasta se deschide prin pliere și este o variantă ideală atunci când deschiderea clasică nu este convenabilă. Dacă urmărești să economisești cât mai mult spațiu posibil, aceasta ușă este ideală.

 • Ușa franceză

Ușa franceză este o soluție ideală atunci când ai un spațiu larg pentru rama ușii. Asta deoarece ușa franceză constă practic în două uși care se deschid și se închid împreună. Acest stil de ușă adaugă dramatism și eleganță oricărui spațiu.

Panourile de lemn sunt adesea sculptate cu modele intrigante, ceea ce adaugă un plus de eleganță.  Este potrivit atunci când vrei să scoți în evidență o încăpere deoarece cel mai adesea include panouri mari de sticlă. Este cea mai bună ușă de interior pentru studiouri, sufragerie, home-office, etc.

 • Ușa glisantă

Dacă ai o încăpere cu o deschidere mare în perete, poate inițial construită pentru o ușă franceză, ușa glisantă este posibil să fie cea mai bună alegere pentru tine. Intră în categoria ușilor ce nu au nevoie de spațiu înainte sau înapoi pentru a fi deschise, deci sunt potrivite pentru spațiile relativ înguste.

Au totuși de suficient spațiu în stânga sau dreapta lor pentru a se putea glisa și deschide astfel. Pentru că nu sunt o alternativă foarte folosită în locuințele din România, acest tip de uși pot adăuga o tușă unică oricărei încăperi.

 • Ușa glisantă cu buzunar

Ușa glisantă tip buzunar are cam același principiu de funcționare ca ușa glisantă simplă, cu diferența că aceasta se glisează într-un spațiu special pregătit în perete. Astfel, în momentul în care este deschisă, ușa nu se mai observă deloc.

Este cea mai bună ușă pentru spațiile care nu necesită o ușă care să fie deschisă sau închisă foarte des. Se potrivește în spațiile mici: toaleta pentru oaspeți, camera oaspeților, debara, etc.

Material

Clanta si incuietoare usa de interiorÎn privința materialului există două mari opțiuni: lemn masiv, sau materiale care imită lemnul. Bineînțeles că lemnul poate să fie tratat sau netratat, vopsit sau nu, etc. Ceea ce te va interesa cu adevărat este rezistența lui.

 • Lemn masiv

Cele mai bune uși de interior sunt cele din lemn masiv deoarece se consideră că acestea sunt cele mai rezistente. Sunt însă și mai costisitoare, fiind mai grele. De regulă, tipul de lemn folosit este fie bradul fie stejarul, iar cele din brad sunt de obicei mai ieftine.

Ușile făcute din lemn masiv nu se găsesc prefabricate de multe ori, de aceea și costul acestora este mai ridicat. În comparație cu orice alt material (MDF sau alt tip de lemn prefabricat), ușa din lemn masiv are o durabilitate mult mai mare.

Marele dezavantaj este desigur prețul, dar acesta nu este un preț nejustificat. Ușa din lemn masiv este una ecologică, și deși sunt posibilități restrânse de design, lemnul masiv oferă prestanță oricărei încăperi.

 • MDF și HDF

Ușile MDF și HDF sunt prezente pe piață în mai multe variante, în funcție de adausuri sau de particularitățile stratului exterior. Toate ușile de acest gen au stratul interior din hârtie celulară, ceea ce explică motivul pentru care acestea sunt atât de ușoare.

Specialiștii sunt de părere că o ușă MDF vopsită este mai rezistentă, dar și puțin mai costisitoare. Asta deoarece este nevoie de aproximativ 4 straturi de vopsea, MDF-ul având o putere de absorbție destul de ridicată.

Ușile din HDF sunt un trend importat din America. O ușă din HDF este mereu vopsită, de regulă în nuanțe de gri, alb sau maro. Unele uși pot avea un model imprimat. Tot specialiștii recomandă ca atunci când se folosește o astfel de ușă, rama și tocul ușii trebuie să fie din panel sau lemn.

Marele dezavantaj a ușilor din MDF și HDF este faptul că nu sunt la fel de rezistente și au nevoie de un regim de întreținere mai complex. În cazul în care sunt zgâriat sau avariate în vre-un fel, există șanse de refacere, dar asta numai de către un profesionist la prețuri pe măsură.

 • Termopan

Ușile termopan nu sunt recomandate de către specialiști din mai multe motive. În primul rând, materialul din care sunt făcute (PVC sau aluminiu) sunt mai degrabă nerezistente, au tendința de a se lăsa și cedează destul de ușor. În al doilea rând, posibilitățile de design sunt restrânse, atât în privința modelelor cât și în privința culorilor.

În ciuda recomandării specialiștilor însă, mulți oameni aleg ușile din termopan având în minte următoarele motive.  Sunt mai ieftine decât ușile fabricate din alte materiale. De asemenea, sunt etanșe și asigură o izolare fonică și termică destul de bună. Cu toate acestea, investiția într-o ușă de interior termopan s-ar putea să se dovedească neînțeleaptă în timp.

Dimensiune

Atunci când alegi dimensiunea ușilor trebuie să ai în vedere dimensiunea golului de ușă. Dacă aceste este deja făcut va trebui să alegi o ușă în funcție de acesta. Dacă nu este făcut, cel mai bine este să îl faci ținând cont de dimensiunile standard pentru uși disponibile pe piață. Cele trei dimensiuni standard sunt:

 • L:68cm x H:203cm x G:7cm
 • L:78cm x H:203cm x G:7cm
 • L:88cm x H:203cm x G:7cm

Se mai pot întâlni uși cu lățimi mai mari cu dimensiunile: 120 cm, 140 cm și 160 cm.

Golurile de ușă trebuie să fie, evident mai mari cu 2 cm în înălțime și în lățime. Astfel, pentru o ușă de 88 cm lățime și 203 înălțime, golul de ușă trebuie să aibă 90 cm lățime și 205 cm înălțime.

Design și culoare

Usa plianta de interiorEste important ca o ușă să se potrivească estetic cu restul încăperilor, pentru a se asigura un aspect armonio al camerei. Cel mai bine este să te ghidezi după stilul camerei.

Dacă încăperile tale sunt gândite în stil modern, cele mai bune uși de interior vor fi cele albe cu design simplu, eventual lucioase sau cele în culoarea nucului cu design simplu. În cazul unui stil clasic sunt potrivite ușile care au reliefuri sau inserții de sticlă. Ușile cu finisaj mat se încadrează bine într-un decor cu specific american.

În alegerea culorii ușii trebuie să se țină cont și de culoarea parchetului și a pereților. Ușile albe se vor potrivi unui parchet într-o nuanță deschisă. Nu este neapărat să se aleagă o ușă albă doar la pereți în nuanțe deschise.

Ușile albe se vor potrivi foarte bine la un perete în nuanțe puternice. Atunci când parchetul este mai închis la culoare, automat și ușa trebuie aleasă într-o nuanță închisă. Ușa de interior se asortează mereu cu culoare parchetului.

Izolare fonică și termică

Grosimea și materialul din care este fabricată ușa va influența mult măsura în care aceasta va fi un bun izolant fonic și termic. De regulă cu cât ușa va fi mai etanșă, mai grea și va avea o grosime mai mare, va reuși să izoleze termic foarte bine. Ideal ar fi ca grosimea să nu fie mai mică de 4 cm pentru o izolare termică satisfăcătoare.

În ce privește izolarea fonică, aici va conta foarte mult materialul din care este fabricată ușa. Nu alege niciodată o ușă din fagure de carton dacă vrei o bună izolare fonică. O ușă trebuie să garanteze o izolare fonică de cel puțin 28 dB, iar acesta este cazul dacă ușa este din lemn masiv sau stratificat, panouri sau HDF.

Balamale și rama ușii

Rama sau tocăria ușii este adesea neglijată atunci când se cumpără o ușă nou. În realitate însă aceasta trebuie să fie făcută mereu din materiale de cea mai bună calitate, fiind poate chiar mai solicitată decât ușa, deși este greu de crezut.

Balamalele trebuie să fie din materiale de calitate și rezistente, cel mai bine din oțel. Plasate în trei puncte principale, acestea nu trebuie să se deformeze ușor de greutatea ușii.

Preț

Deja am discutat mai sus mai multe detalii legate de preț. Totuși mai trebuie avut în vedere un aspect foarte important. Deseori prețul afișat de producători cuprinde doar corpul ușii propriu-zis.

Asta înseamnă că prețul pentru clanță, balamale, rama ușii sau tocărie se va adăuga ulterior prețului afișat. Verificați mereu acest aspect înainte de a vă entuziasma din cauza unei oferte nemaipomenit de bună.

Vei găsi cele mai bune prețuri online.  Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, suntem siguri că ești gata să alegi cea mai bună ușă de interior pentru locuința ta.

Cea mai bună ușă de interior: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de uși de interior care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Usa interior Royal 205 cm x 76 cm x 4.2 cm

Usa interior Royal 205 cm x 76 cm x 4.2 cm

Foaie usa MDF vopsit si interior celular.
Toc usa din lemn cu grosimea pana la 40 cm.
Toc cu garnitura din cauciuc.
Pervaz pe ambele parti.
Feronerie AGB (balamale, butuc, maner, rozeta).
Esenta lemn: Brad.
Tip deschidere: Partea dreapta – Partea stanga.

Vezi detalii si pret

2. Usa interior MERO NUC, folie CPL, toc de 160mm

Usa interior MERO NUC, folie CPL, toc de 160mmFoaia de usa este realizata printr-un procedeu de laminare prin compresie la cald.
Suprafata de acoperire este laminata cu un strat CPL.
Interiorul usii – conglomerat de PAL in structura celulara, realizandu-se astfel o perna de aer si implicit o izolare termica si fonica foarte buna.
Fata de usa are 39 mm grosime si este faltuita in 3 parti pe dimensiunea de 13 x 22.5 mm.
Rama usii are circa 31 mm grosime, laterale cu intaritor si insertie de pal perforat in zona broastei cu intaritor.

Vezi detalii si pret

3. Usa interior din MDF cu toc inclus Novo Doors Y03D LUX

Usa interior din MDF cu toc inclus Novo Doors Y03D LUXUsile sunt confectionate din MDF ( Medium density fiberboard), adica placi din fibre de densitate medie.
Se pot monta atat acasa cat si in birouri sau spatii comerciale.
Usile celulare sunt incleiate pe o rama de esenta rasinoasa, cu miez de fagure ( care este un foarte bun izolator fonic si termic) cu armaturi din MDF.
Cadrul interior al usii este realizat din lemn masiv de rasinoase cu rol de sustinere.
Structura de rezistenta este realizata global, din imbinarea unitara a tuturor elementelor de componenta.

Vezi detalii si pret

4. Usa interior termopan din PVC 6 camere ALB

Usa termopan din PVC 6 camere ALB

Material: PVC – Dimensiuni: 860×1900 mm.
Numar camere profil: 6 – Latime profil: 70 mm.
Armatura: DA – Toc: CU CADRU INCHIS.
Culoare: ALB.
Tip deschidere: BATANT.
Balama de mijloc: DA.
Vitrare: Float + Float 24 mm in partea de sus – panel alb in partea de jos.

Vezi detalii si pret

5. Usa Premium Decor Note PP/FP, Nuc

Usa Premium Decor Note PP/FP, NucFOAIE USA NOTE PP/FP (FOLIE PVC) CULOARE NUC 800*2000*34.
TOC USA CU GARNITURA DE CAUCIUC (SUB 34 MM) ACOPERIT CU FOLIE PVC CULOARE NUC 2024*90*40.
PERVAZ USA SEMICERC CU FOLIE PVC CULOARE NUC 2200*70*8.
FERONERIE (BALAMALE, BUTUC).
Constructie: Celulara
Tip deschidere: Partea stanga.

Vezi detalii si pret

6. Usa plianta PVC, cu 6 geamuri Niagara

Usa plianta PVC, cu 6 geamuri NiagaraUsa plianta din PVC, dimensiuni 85x203cm (lxh), fara sina jos, culoare nuc, echipata cu 6 geamuri model Niagara.
Deschiderea este reversibila, se poate stabili in momentul montajului pe partea stanga sau pe partea dreapta.
Usile pliante sunt destinate montajului la interior.
Inchidere cu magnet.
Usa poate fi montata cu usurinta, ea ajungand la client gata asamblata.

Vezi detalii si pret

Citește și
1 Comentariu
 1. Bogdan Prahovean spune

  Daaa, chiar ma ajuta articolul tau! Sunt in cautarea de usi.
  Sincer, desi putini o fac, ma intereseaza sa cumpar usile din online.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată