Cel mai bun atomizor/aparat de stropit pentru gradina

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (12 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Cum alegi cel mai bun atomizor pentru grădină/livadă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă atomizorul potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.

Cel mai bun atomizor aparat de stropitDacă te numeri printre oamenii care au privilegiul de a trăi la țară în timp ce se bucură de aerul curat și de roadele naturii, ești conștient de faptul că nimic nu vine de la sine.

Dacă vrei să recoltezi ceva, trebuie ca mai întâi să semeni, iar modul în care te vei îngriji mai apoi de grădină sau de pomii din livadă va determina în mare proporție succesul recoltei.

De aceea este foarte important să ai în gospodărie utilajele necesare pentru a te ajuta să te îngrijești de pomi sau de grădină, mai ușor, mai eficient, și mai rapid. Printre aceste utilaje se numără și atomizorul. Cum poți alege cel mai bun atomizor?

De ce să alegi cel mai bun atomizor?

Un atomizor este un utilaj care îți permite să stropești sau să pulverizezi substanțe lichide sau solide pe pomi, vița de vie sau plante din grădină, substanțe care luptă împotriva dăunătorilor, sau protejează planta de acțiunea violentă a factorilor externi precum ploaia acidă sau razele dogoritoare de soare.

Pentru a te asigura că substanța ajunge în mod uniform pe toate plantele sau pe toată suprafața viei sau a pomilor, este important să alegi cel mai bun atomizor pentru gospodăria ta.

Cel mai bun atomizor: ce să cauți

Pe piață există diferite modele de atomizoare care variază în funcție de componente, modul de acțiune, performanță, material și, cel mai important aspect, prețul. Indiferent că ești un agricultor cu experiență, sau un simplu gospodar care începe să cunoască tainele grădinăritului, atomizorul este o investiție care te va servi pentru mulți ani atunci când îl alegi în cunoștință de cauză.

Cu alte cuvinte, trebuie să cunoști toate aspectele care recomandă un atomizor ideal. Pentru a dobândi toate aceste informații necesare, îți recomandăm să consulți acest ghid de cumpărături, realizat special pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie fără a regreta mai târziu.

Așadar, în alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante.

Tipul de atomizor

Atomizor pentru plante de gradinaAtunci când vrei să alegi cel mai bun atomizor, este foarte important să analizezi în mod concret nevoile gospodăriei tale. Cu cât suprafața pe care vei vrea să o pulverizezi este mai mare și frecvența cu care vei folosi atomizorul este mai ridicată, cu atât atomizatorul va trebui să fie mai performant. De asemenea, capacitatea rezervorului va fi mai mare sau mai mică. Tipurile de atomizoare sunt:

 • Atomizatorul convențional

Cea mai ieftină și simplă variantă, este recomandată gospodăriilor mici pentru folosire moderată. Asta deoarece puterea suflului de aer este moderată ceea ce va determina o rază de acțiune destul de redusă, deci nu îl vei putea folosi pe suprafețe foarte mari, acestea nedepășind o rază de 6m.

Rezervorul este un alt criteriu de recunoaștere a atomizoarelor din categoria Hobby, acestea având o capacitate redusă de maxim 10 l. O altă limitare a acestui dispozitiv o constituie faptul că poți pulveriza doar substanțe lichide, așadar va fi necesar să folosești doar tratamente solubile în apă.

 • Atomizatorul semi-profesional

O variantă intermediar care combină caracteristicile unui atomizor profesional cu cele ale unui profesional. Poți alege acest atomizor după ce îți vei analiza bine nevoile gospodăriei. Acest tip de atomizor vine cu câteva specificații ceva mai performante.

Capacitatea rezervorului de colectare este mai mare, intre 16-20 l, iar raza de acțiune ajunge chiar și la 15 m. Mai mult decât atât, atomizorul semi-profesional îți oferă posibilitatea de a vaporiza nu doar substanțe lichide, ci și substanțe solide sub formă de praf.

Aspectul pe care îl are în comun cu atomizorul convențional este imposibilitatea de a ajusta sau schimba direcția jetului de pulverizare. Acesta va acționa într-o singură direcție, iar pentru a-l putea controla, utilizatorul trebuie să depună ceva mai mult efort.

 • Atomizorul profesional

Este cel mai bun atomizor dacă ești un agricultor care deține ceva mai mult decât o simplă gospodărie, ci o cultură pomicolă sau de fructe de pădure, precum și dacă grădinăritul este principala ta sursă de venit. Asta pentru că un astfel de atomizor este construit pentru a le servi profesioniștilor care au nevoie de performanțe ridicate și care vor folosi foarte frecvent acest dispozitiv.

Atomizorul profesional vine cu opțiuni speciale de pompare și chiar cu motorizare puternică. Raza de acțiune este foarte mare, cuprinzând distanțe de până la 20 m, iar capacitatea rezervorului de colectare este mai mult decât încăpătoare.

Motivul pentru care îți recomandăm un astfel de atomizor doar dacă ești un profesionist, este prețul care e mai ridicat, și este păcat să faci o investiție mare într-un dispozitiv pe care îl vei folosi rar.

Performanța motorului

Un alt criteriu important când alegi cel mai bun atomizor pentru grădină și pomi este puterea motorului. Atomizoarele funcționează pe bază de motoare termice alimentate cu carburant.

Puterea motorului poate indica eficiența și forța suflului de aer care influențează la rândul său raza de acțiune a jetului. Astfel, cu cât motorul va fi mai performant, cu atât raza de acțiune va fi mai mare. Puterea motorului atomizatorului este calculată în CP (cai putere) și diferă în funcție de tipul de atomizor.

O valoare decentă pentru un atomizor convențional este de 1 CP, dar cel mai bun atomizor convențional va avea o putere a motorului de cel puțin 2 CP. Atomizoarele semi-profesionale au o putere a motorului de 3-5 CP, iar cele profesionale se încadrează în aceleași valori.

Opțiuni de siguranță

Atomizor pentru pomi si copaciSiguranța ta este mereu un factor care ar trebui să te intereseze, mai ales dacă vei folosi atomizorul des. Deoarece funcționează pe baza unui motor termic, există oricând riscul de supraîncălzire a componentelor ceea ce ar putea cauza accidente cu urmări neplăcute.

Aceste componente trebuie așadar, să fie corect izolate, evitându-se astfel și riscul de electrocutare. În cazul motoarelor ce funcționează pe bază de benzină, este important să aibă opțiuni de reglaj al vitezei, viteză care trebuie să fie mică în etapele de utilizare incipiente.

Pentru a avea mai mult control și siguranță, cel mai bun atomizor va avea un sistem de prindere printr-un ham profesional, cu bretele, dar și cu chingi pentru piept și abdomen.

Întreținere

Cel mai bun atomizor va fi foarte ușor de întreținut. Producătorii sunt conștienți de faptul că nu vei avea prea mult timp pentru a investi multă grijă într-un astfel de dispozitiv. De aceea, l-au creat în așa fel încât să reziste la condiții extreme de muncă.

Atâta timp cât vei respecta condițiile de funcționare minime și nu vei pierde piese, nu va fi nevoie de prea multe costuri de amortizare. Cea mai importantă investiție de acest tip este cea în combustibil, în cazul atomizoarelor ce funcționează cu motor cu benzină.

Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun atomizator?

 • Manete – atomizatoarele convenționale sunt dotate cu o manetă care activează pomparea și pulverizarea în sine. Este recomandat ca această manetă să aibă o lungime potrivită pentru a fi ușor de manevrat.
 • Panou de reglaj – include funcțiile de reglare a vitezei și a intensității și poate fi întâlnit pe atomizatoarele profesionale. Acesta trebuie poziționat în așa fel încât să fie accesat foarte ușor, de obicei pe tija de evacuare a aerului.
 • Modificarea vitezei de stropire și a debitului – îți permite să setezi viteza precum și debitul de distribuire a soluției sau a prafului după bunul plac. Astfel vei putea avea mai mult control asupra modului în care vrei să distribui soluția pe plante sau pomi, fără a pierde produs în exces.
 • Funcția de atenuare a vibrațiilor – atomizatorul cu motor produce vibrații care nu sunt deranjante, dar dacă este utilizat foarte frecvent, acestea pot cauza un disconfort destul de mare. Această funcție le va atenua.
 • Harnașament ergonomic – sistemul de prindere al atomizatorului trebuie sa fie cât mai ergonomic, comod și foarte stabil.
 • Moduri de stropire – cel mai bun atomizator vine cu o funcție care îți permite să alegi între mai multe moduri de stropire precum: ceață, picături sau jet.
 • Masca – un accesoriu de protecție a căilor respiratorii, pentru a nu inhala substanțele pulverizate dăunătoare organismului uman.
 • Ochelari de protecție – tot în scop preventiv pentru a împiedica substanța pulverizată să ajungă accidental în ochi.
 • Salopetă – un articol ce îți va proteja pielea și hainele de eventualele substanțe mai periculoase sau mai greu de controlat.
 • Roți – La atomizoarele cu rezervor mai mare, există opțiune de a-l căra cu ajutorul roților ce ar trebui să fie încorporate, pentru a-ți permite să îl deplasezi cu ușurință.

Producători și garanție

Indiferent că vrei să cumperi un atomizor convențional sau unul profesional, cel mai bun atomizor va fi mereu cel care își va recupera în timp investiția. Pentru a face mai ușoară alegerea ta, te informăm că brandurile care au cea mai bună reputație în producerea de atomizoare sunt Stihl, Stern, Husqvarna, Gardenia sau Cifarelli.

Oricare ar fi furnizorul pe care îl veți alege, acesta trebuie să vă ofere împreună cu produsul, o garanție de minim 12 luni. Orice atomizor se poate defecta din motive independente de utilizator, sau poate ajunge cu defecte de fabricație care trebuie să fie fixate de către producător. 

Cel mai bun atomizor: recomandări

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta disponibilă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de atomizoare pentru grădină care oferă un raport calitate/preț excelent.

1. Atomizor HECHT 451

Atomizor HECHT 451

Atomizorul Hecht 451  este echipat cu un motor puternic de 51,7 cm³.
Rezervorul de substanta activa al atomizorului este generos (14 l), permitand pulverizarea unor suprafete mari de cultura, fara realimentare frecventa.
Cu ajutorul kit-ului din dotare, atomizorul poate fi convertit usor pentru imprastierea pulberilor sau granulelor.
Datorita debitului mare de aer si a jetului puternic, atomizorul Hecht 451 poate fi folosit si pe post de suflanta.

Vezi detalii si pret

2. Atomizor Gardenia WF 3 PROFI

Atomizor Gardenia WF 3 PROFI

Atomizorul Gardenia WF 3 PROFI este fabricat cu material cu rezistenta mai mare la uzura – cilindru dublu cromat, rezistenta termica mai mare a pistonului.
Centuri confortabile si perna din spate.
Puverizare lichid si praf.
Maner multifunctional.
Motor 2 timpi
Pulverizator puternic ideal pentru utilizare in cultivarea plantelor, inclusiv fructe si legume.

Vezi detalii si pret

3. Atomizor Ruris A 103S

Atomizor Ruris A 103SAtomizorul Ruris cu putere ridicata ce poate fi utilizat atat la dispersarea de pesticide prin mai multe duze sub forma de ceata la o presiune de 2,5 bari.
Rezervorul voluminos permite utilizarea acestuia pe suprafete intinse.
Pompa de stropire la 90 grade asigura un plus de putere in orice situatii.
Tip pulverizare: Ceata, Picaturi, Jet.
Distanta de pulverizare pe orizontala: 12 m
Trepte de intensitate: 4

Vezi detalii si pret

4. Atomizor JOKA JPS2000

Atomizor JOKA JPS2000Atomizorul JOKA 20 litri cu tija, 750W, 8 l/min se utilizeaza pentru dispersia de pesticide sau alte lichide cu ajutorul tijelor din dotare.
Rezervorul voluminos de 20 litri permite utilizarea acestuia pe suprafete intinse.
Utilizand tija cu reglarea debitului se poate atinge o inaltime de pulverizare de pana la 8 metri, iar cu tija cu duze se ajunge la o inaltime de 5 metri.
Ideal pentru stropirea pomilor din livezi.

Vezi detalii si pret

5. Atomizor manual Stihl SG 71 18l

Atomizor manual Stihl SG 71 18lAtomizor manual, portabil in spate, pentru aplicatii profesionale.
Confort foarte ridicat in utilizare, datorita pozitionarii manetei pompei in partea dreapta sau stanga, precum si reglajului latimii si lungimii.
Chingi de calitate si placa pentru spate fasonata pentru un confort ridicat la purtare.
Supapa de evacuare ergonomica cu manometru.

Vezi detalii si pret

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată