Cuprins
- 1 Top 3 cazane pentru țuică recomandate
- 2 De ce să alegi cel mai bun cazan pentru țuică?
- 3 Cum alegi cel mai bun cazan pentru țuică
- 4 Cel mai bun cazan pentru țuică: recomandări
Cum alegi cel mai bun cazan pentru țuică în 2025? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă cazanul pentru țuică potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
O mică livadă este suficientă pentru a produce mai multe fructe decât familia ta are nevoie.
După ce cămara s-a umplut de gemuri și compoturi, surplusul de fructe poate fi folosit pentru a obține o băutură spirtoasă mult apreciată la noi în țară.
Ai nevoie doar de materie primă și de un cazan de țuică de calitate. Poți astfel să îți asiguri din proprie producție băutura preferată în fiecare an.
Va fi un cadou minunat pentru prieteni și se va dovedi deosebit de utilă și atunci când vei organiza evenimente mai mari.
În acest articol, află cum poți alege cel mai bun cazan pentru țuică.
Top 3 cazane pentru țuică recomandate
- Cazan Tuica 150 Litri Profesional Bosna Lux
- Cazan Tuica 150 L “Bosna Lux” Cupru +Amestecator + Gura Umplere si Golire Laterala. Volum Cazan: 150 L – Capacitate utilizabila(net) : 130 L – Volum vas de racire : 280 L.
- Vezi detalii si pret
- Cazan Tuica 200 Litri Profesional, Stabil
- Setul contine: Cazanul de tuica (200 litri) cu amestecator incorporat si Termometru – Racitor( 450 litri ) cu spirala din cupru, Teava de legatura, Focar pentru lemn.
- Vezi detalii si pret
- Set distilare premium 1,25L cu drojdie pura
- Distilare premium 1,25L cu plita electrica si termometru. Perie de curatat pentru robinet de bere, de la robinet, robinet de bere. Alcoometru cu termometru pana la 30ºC.
- Vezi detalii si pret
De ce să alegi cel mai bun cazan pentru țuică?
Atunci când vine vorba de obținerea celui mai bun gust de țuică, nu poți să faci compromisuri. Alegerea cazanului potrivit este esențială pentru a obține un produs de calitate și, implicit, satisfacția deplină a degustătorilor.
Obținerea alcoolului din fructe este o metodă foarte bună de utilizare a resurselor în totalitate. Merele, prunele sau perele din gospodărie, pot fi astfel exploatate evitând risipa.
Borhotul sau piureul fermentat va putea fi apoi procesat cu ajutorul cazanului pentru obținerea băuturii clare de înaltă calitate.
Dacă vrei să obții o tărie foarte bună, ai nevoie nu doar de fructe, ci și de instrumente potrivite. Un cazan de țuică bun te va putea servi ani de zile. Ba chiar vei putea să îți ajuți astfel și vecinii care își doresc să obțină astfel țuică. În funcție de situația personală și de intențiile tale, alegerea ta va scoate mai mulți sau mai puțini bani din buzunar. Sau, cu alte cuvinte, investiția ta va fi sau nu justificată în întregime.
Cum alegi cel mai bun cazan pentru țuică
Nu toate cazanele de țuică de pe piață ți se vor potrivi și cel mai scump nu este neapărat și cel mai bun pentru tine. Așadar, va trebui să te informezi puțin înainte de a încerca să faci o achiziție.
Un cazan bun trebuie să aibă o formă și o dimensiune adecvată pentru cantitatea de fructe pe care vrei să le distilezi, să fie durabil și să se curețe ușor.
De asemenea, trebuie să iei în considerare opțiunile de încălzire – de exemplu, sursa de energie care va alimenta cazanul – și să te asiguri că echipamentul este echipat cu un termometru și cu un termostat, care să controleze temperatura procesului de distilare.
Selectarea cazanului potrivit poate să facă diferența între o țuică mediocră și una extraordinară, astfel încât nu lăsa nimic la voia întâmplării când vine vorba de acest important instrument în prepararea băuturii tradiționale românești.
Detalii precum materialul, structura, tipologia sau volumul cazanului pot face diferența și este necesari să le cunoști bine pentru a te asigura că banii tăi nu sunt irosiți.
Pentru asta am pregătit un ghid de cumpărături pe care îs poți consulta în propriul ritm. Am adunat astfel toate informațiile de care ai nevoie, inclusiv, la final, o listă cu cele mai fiabile oferte de pe piață, disponibile acum la cel mai bun raport calitate/preț.
Iată așadar cum să alegi cel mai bun cazan pentru țuică.
Structura cazanului pentru țuică
Pentru succesul operațiunii este important ca toate componentele cazanului să fi foarte bine făcute și să funcționeze împreună. Ceea ce trebuie să verifici este capacul, vasul pentru borhot, vasul pentru răcire, țeava pentru aburi și serpentina.
Vasul pentru fiertură sau pentru piureul de fructe este cel ce va fi pus sub foc. La un moment dat, pentru curățare acesta trebuie să fie răsturnat, iar prezența unor mânere trainice va fi foarte apreciată în această situație. Acestea au rolul de a face manevrarea vasului mult mai ușoară, ceea ce se va dovedi util nu doar pentru golire și curățare, ci și pentru transport și depozitare.
Următoarea componentă în ordine este capacul. Cel mai important este ca acestea să poată fi închis etanș. Deseori etanșarea se va realiza cu ajutor apei. Se va turna apa într-un șanț existent la baza capacului. Unele modele au și termometru încorporat în capac, ceea ce se poate dovedi un accesoriu avantajos pentru utilizator.
Țeava de transfer a aburilor, va fi fabricată din același material ca și serpentina. De regulă, acesta va fi cuprul, deoarece este foarte sensibil la temperatură și un bun conductor.
Serpentina, tot din cupru, se află în vasul de răcire. Acesta este o țeavă cu o formă specială care are rolul de a aduce în stare lichidă aburii de alcool.
Tipologia cazanului pentru țuică
De cele mai multe ori vei găsi trei mari categorii de cazane pentru țuică. Cele basculante, stabile și tip alambic. Fiecare are avantajele ei și se pot potrivi mai bine unui anumit tip de utilizator.
Cazanele pentru țuică basculante
Cele mai confortabil de folosit sunt cazanele pentru țuică basculante. Vasul cu borhot, practic se poate bascula cu mare ușurință ceea ce permite încărcarea și golirea foarte facilă a acestuia.
Potrivit specialiștilor, este bun pentru procesarea unei cantități mici sau medii de fructe fermentate. Dacă vasul este prevăzut și cu mânere, întreaga operațiune poate fi desfășurată de către o singură persoană fără niciun fel de problemă.
Cazanele pentru țuică stabile
Cazanele pentru țuică stabile sunt de regulă mai mari, menite pentru folosire individuală și pentru o cantitate medie spre mare de borhot. Acestea nu mai au un vas care se poate bascula, ceea ce face golirea acestuia ceva mai dificilă.
Cu toate acestea sunt avantajoase deoarece îți permit să procesezi cantități mai mari de fruct. Caută modele care au vasul încorporat în focar și două guri de alimentare a focului.
Astfel vei avea un control sporit asupra temperaturii și a vitezei de ardere.
Cazanele pentru țuică tip alambic
Un alt model des întâlnit și apreciat de către artizani mai ales, este cel tip alambic. Își are originea în Europa de vest, Portugalia mai precis și are o formă aparte care duce la rezultate foarte bune.
Spre deosebire de cazanele clasice însă, forma acestuia este potrivită pentru a extrage și alte substanțe pe lângă alcool. Mulți îl folosesc pentru extragerea uleiurilor esențiale, a apelor florale sau a hidrosolilor.
De aceea este o investiție bună și pentru cineva care este interesat de realizarea propriilor produse cosmetice.
În plus, nu va extrage doar alcoolul ci poate fi folosit și pentru obținerea drojdiei sau a tescovinei din materialul fermentat.
În privința ușurinței în utilizare, și aici se dovedește a fi superior. Cazanele clasice au un amestecător care trebuie acționat cu regularitate pentru a preveni lipirea borhotului de fundul vasului.
Deoarece are o formă rotundă, vasul cazanului tip alambic încurajează mișcarea continuă a conținutului, fără a fi nevoie ca cineva să îl agite. Astfel, piureul de fructe nu se lipește niciodată de fund, ceea ce duce la obținerea unui lichid cu o aromă mai curată la final, dar și facilitează procesul de curățare al vasului.
Desigur, este loc de eroare, așa că specialiștii consideră mai sigure cazanele cu agitator, cu condiția ca acesta să fie folosit așa cum trebuie.
Materialul cazanului pentru țuică
Vei putea găsi cazane pentru țuică fabricate din aluminiu, inox sau cupru.
Orice specialist ai întreba îți va recomanda un cazan de țuică din cupru 99,9%. Acest material este apreciat din mai multe motive. În primul rând este un foarte bun conductor de căldură, ceea ce îl face ideal pentru favorizarea formării aburilor dar și pentru a grăbirea procesului de condensare a acestora în vasul de răcire.
În plus este un material foarte igienic, având proprietăți antibacteriene, protejându-te împotriva bacteriilor precum e-coli, sau alți viruși.
Este și un material foarte rezistent, nefiind neapărat sensibil la zgârieturi. Tocmai de aceea vei putea chiar să îl vinzi după ani de zile sau să îl lași moștenire, iar tăria va ieși la o calitate la fel de bună de fiecare dată. Sunt apreciate și pentru că păstrează neafectată aroma specifică a pălincii, fără să îi influențeze gustul original, risc ce există atunci când folosești cazane din alte materiale.
Cazanele pentru țuică din cupru sunt cele mai scumpe, dar este o investiție care merită cu siguranță atunci când vrei să obțin mereu cea mai bună tărie cu risc minim de eroare.
În ordinea calității vei găsi cazane de țuică din inox. Pot fi bune și poți obține o tărie bună la gust, dar trebuie să fii foarte atent, riscul de eroare fiind mai ridicat.
Inoxul rezistă bine la temperaturi ridicate, dar împătimiții domeniului nu ar alege niciodată acest material. Riscul asumării băuturii este destul de mare și mulți sunt de părere că nu merită investiția.
Cazane pentru țuică din aluminiu vei întâlni mai rar. Acestea sunt foarte ieftine comparativ cu cele din cupru, dar aluminiul nu este cel mai bun material. Acesta se poate deforma, fisura cau coji destul de ușor, ceea ce ți-ar face munca foarte grea și rezultatul obținut nu ar fi unul dorit.
Volumul cazanului de țuică
Prețul cazanelor de țuică este influențat și de dimensiunea acestora. Cu cât sunt mai mari, cu atât vor costa mai mult. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi volumul potrivit.
Cazanele pentru țuică de producție medie sau mare au o capacitate a vasului de fierbere mare de aproximativ 90- 150 de litri. De cele mai multe ori producătorul va indica și capacitatea vasului răcitor, care poate fi mai mare sau mai mică decât cea a celui de fierbere.
Ceea ce trebuie să ai în vedere este dificultatea în mobilitate și a operațiunii care este influențată de volum. Cazanele mai mari pot procesa o cantitate mai mare de borhot într-o singură utilizare ceea ce va duce la obținerea unei cantități mai mari de alcool.
Totuși, este nevoie de două persoane pentru a duce o operațiune atât de amplă la final. În plus, riscul de eroare este mai mare deoarece fierberea unei cantități atât de mare de fructe nu este chiar ușor de controlat.
Cazanele pentru țuică ce au un volum mai mic sunt ideale pentru producerea tăriei pentru uz personal. Acestea au o capacitate sub 100 de litri și, în general, o singură persoană se poate ocupa de tot procesul. Întreg ansamblul de distilare este mult mai ușor de manevrat și de depozitat fiind mai mic. În plus, este și mai ieftin.
Aici putem aminti și unele detalii legate de legislație. Indiferent de dimensiunea acestuia, dacă vrei să cumperi un cazan pentru țuică, va trebui să declari la primărie deținerea acestuia, cu atât mai mult atunci când vrei să scoți profit în urma vânzării băuturii spirtoase. Este important să nu omiți acest pas întrucât se dau amenzi destul de mari.
Sursa de căldură
Cazanele de azi pot fierbe fructele fermentate pe diferite surse de căldură, inclusiv pe plitele cu inducție.
Cel mai comod și singur este să folosești o sursă continuă de căldură. Aceasta poate fi spre exemplu flacăra unui aragaz. Îți va fi mai ușor să reglezi temperatura internă din vas, precum și să o păstrezi constantă evitând astfel arderea borhotului și făcând procesul să decurgă mai rapid.
Totuși, aceasta nu este metoda preferată de către specialiști. Aceștia sunt de părere că tăria va avea o calitate superioară și o aromă mai bună atunci când folosești lemne.
Focul de lemne, deși trebuie vegheat și alimentat corespunzător, asigură, prin fluctuațiile inevitabile de temperatură, o distilare de calitate superioară. Tocmai pentru că alcoolul nu va curge într-un ritm constant, va putea să își dozeze mai bine tăria.
Dacă vei vrea să folosești lemne în procesul de distilare, cazanele încorporate în focar sunt cele mai bune. Caută-le pe acelea care au două guri de alimentare cu lemne, una inferioară și una superioară.
Atenție însă la calitatea lemnului. Evită să adaugi pe foc mizerii întrucât pot afecta calitatea piureului de fructe.
Temperatura ideală este între 80-85 de grade Celsius și abia când vei vrea să păstrezi o astfel de constantă vei ajunge să apreciezi mai bine prezența unui termometru încorporat în capac.
O temperatură mai mare va determina o fierbere precipitată, ceea ce va duce la obținerea unei cantități mai mici de alcool, la o calitate scăzută.
Preț și producători
Prețul celui mai bun cazan pentru țuică este așadar influențat, în principal, de calitatea materialelor și de volumul acestuia. Caută un producător care să aibă o reputație bună printre utilizatori.
Verifică de asemenea, disponibilitatea acestuia de a te ajuta în cazul în care după primirea produsului vei observa erori. În mod normal, un bun producător, va suporta costul oricăror defecte cauzate de el, fără probleme.
Concluzii
Poți cumpăra cel mai bun cazan pentru țuică online. Oferta de pe piață este destul de bogată deci vei putea găsi cu siguranță modelul cel mai potrivit pentru tine.
Un bun ajutor în alegerea ta îl reprezintă părerile celorlalți utilizatori. Aceștia pot scrie în pagina produsului despre experiența lor ceea ce te ajută să iei o decizie cu încredere sau să te îndrepți spre altă variantă. Nu cumpăra de pe un site în care nu ai încredere despre care nu știi mare lucru pentru a evita înșelătoriile.
Având la dispoziție toate aceste informații ești pregătit să cumperi cel mai bun cazan pentru țuică.
Cel mai bun cazan pentru țuică: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de cazane pentru țuică care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Cazan Tuica 150 Litri Profesional Bosna Lux
Cazan Tuica 150 L “Bosna Lux” Cupru +Amestecator + Gura Umplere si Golire Laterala.
Volum Cazan: 150 L – Capacitate utilizabila(net) : 130 L – Volum vas de racire : 280 L.
Focar inox: 1.5 mm – Bazin de racire inox : 0.8 mm – Lungime Serpentina: 3,8m.
Cazan: Fund – 2mm, Lateral: 1,5mm – Capac, Teava Legatura, Serpentina din Cupru 99.97%: 1 mm.
Fixare in 3 puncte intre Capac si Corpul Cazanului – Gura Umplere Usoara, tip Palnie.
Sistem Golire Vana cu Robinet – Amestecator tip Lant Modular – Termometru pe Capac.
2. Cazan Tuica 200 Litri Profesional, Stabil cu Amestecator
Setul contine: Cazanul de tuica (200 litri) cu amestecator incorporat si Termometru – Racitor( 450 litri ) cu spirala din cupru, Teava de legatura, Focar pentru lemn.
Cazanele de tip STABIL sunt aparate pentru distilarea bauturilor alcoolice din fructe de capacitate medie menite uzului individual.
Setul cazanului pentru distilarea bauturilor alcoolice este compus din cazan de cupru instalat in focar, produs din tabla metalica cu laminare rece.
Distilare premium 1,25L cu plita electrica si termometru.
Perie de curatat pentru robinet de bere, de la robinet, robinet de bere.
JULEP Strainer din otel inoxidabil 304 – aspect de cupru.
Palnie de cupru – Alcoometru cu termometru pana la 30ºC.
Lingura bar SPATULA cu spatula Teardrop 45 cm.
Drojdie pura Bouquet, 15 g.
4. Cazan Tuica 35 Litri, Amestecator, Focar pentru Arzator Gaz
Setul contine: Cazanul de tuica (35 litri) cu amestecator incorporat si Termometru – Racitor( 60 litri ) cu spirala din cupru, Teava de legatura, Focar.
Acest produs este destinat pentru producția mică de brandy, tuica, palinca din fructe.
Cu acest cazan se pot face aproximativ 3 litri de rachiu de casă într-un singur proces (plus o constrângere obligatorie).
Ușor de pregătit, implica o singură persoană în proces, ușor de transportat și de procesat.
Este potrivit pentru a folosi mai multe tipuri de surse de căldură: aragaz, arzator pe gaz.
5. Set distilator pentru alcool, 30 L
Acest distilator va ofera o capacitate de fermentare de 30 Litri. Butoi cazan: 35 x 35 cm, condensator: 20 x 11 cm, thumper: 18 x 10 cm, care poate fermenta pana la 11,4 litri de materii prime.
Toate piesele sunt fabricate din materiale de calitate alimentara, inclusiv silicon, otel inoxidabil si cupru.
Fundul ingrosat permite diverse metode de incalzire, inclusiv sobe pe gaz, lemne de foc, incalzitoare electrice ceramice etc.