Un altfel de blog.

Cel mai bun disc SSD

Care este cel mai bun disc SSD? Care este diferenta intre un disc SSD si un hard-disk traditional? Ce trebuie sa stii cand alegi un disc SSD? Incercam sa raspundem la aceste intrebari pentru a te ajuta sa alegi un SSD bun.

Diferentele dintre discurile SSD si Hard-Disk-uri sunt multe si variate, dar pot fi sumarizate intr-un singur cuvant: viteza. SSD-urile sunt mult mai rapide si mai economice decat hard-disk-urile traditionale. In plus, acestea acceseaza mult mai repede informatia dorita si se defecteaza mult mai greu.

Hard disk si SSDHard-disk-urile traditionale se compun din mai multe platane care se invart in jurul uni ax. Pentru a gasi informatia pe disc, un cap de citire/scriere actionat mecanic cauta datele pe platanele in miscare. Defectele mecanice sunt destul de frecvente deoarece functionarea acestora implica multe parti in miscare.

Spre deosebire de hard-disk-uri, discurile SSD nu contin deloc parti in miscare, ele utilizand tehnologia NAND Flash pentru a simula aceste functii, in acest fel folosind mult mai putina energie electrica. De asemenea, nu sunt expuse defectelor mecanice.

Ce trebuie sa stii despre discurile SSD

Tehnologia discurilor SSD este intr-o continua si accelerata evolutie. In pofida acestor schimbari rapide, anumite lucruri de baza, cum ar fi viteza si durata de viata vor trebui luate intotdeauna in considerare. Am folosit criteriile de mai jos pentru a evalua si pentru a va recomanda cel mai bun SSD.

Facilitati

Foarte multe modele de SSD disponibile pe piata nu functioneaza in parametrii optimi datorita componentelor deficitare. Asigura-te ca alegi un SSD construit cu cele mai bune componente disponibile. Controlerele produse de SandForce sau Indilinx Everest sunt lideri de piata oferind cea mai buna compatibilitate si viteza. Discul SSD trebuie sa fie compatibil cu computerul tau. Majoritatea discurilor SSD folosesc o interfata SATA III sau SATA II.

Performanta

Disc SSD interiorCand evaluam performanta unui disc SSD trebuie sa avem in vedere urmatorii factori: Cat de rapid citeste informatia? Cat de rapid scrie informatia? Care este durata de viata? Cat de mult poate fi abuzat? Cauta un SSD care ofera viteze secventiale de scriere si citire cat mai mari. De asemenea, informeaza-te si despre viteza de scriere aleatorie a discului. Cel mai probabil, SSD-ul va folosi functia de scriere aleatorie mult mai frecvent decat pe cea secventiala.

Capacitate

Fiecare utilizator va folosi discul SSD in scopuri diferite. Unii il folosesc ca unitate principala de stocare, in timp ce altii il folosesc ca disc de boot. Capacitatea necesara depinde de modul in care vei folosi discul. Foloseste capacitati de pana la 64GB pdaca doresti sa folosesti discul pentru sistemul de operare si componentele sale, si alege capacitati mai mari daca doresti sa stochezi volume mari de date. Cele mai bune modele de SSD ofera o gama larga de capacitati pentru a avea de unde alege.

Usurinta instalarii

Fii atent daca discul este usor de folosit sau are cerinte speciale. Este foarte important ca discul SSD sa includa si un kit de montare pentru 3.5 inchi. Majoritatea discurilor SSD au dimensiuna de 2.5 inchi, iar fara kitul de montare pentru 3.5 inchi nu vei putea sa il montezi usor intr-o carcasa desktop. Verific inainte de cumparare site-ul producatorului pentru a vedea daca iti pune la dispozitie ghiduri de utilizare, instructiuni de instalare si alte informatii utile.

Lumea noilor discuri SSD poate parea putin intimidanta la inceput pana te informezi cum trebuie. Este la fel ca trecerea de la casetofon la MP3 Player.

Cel mai bun disc SSD

Luand in considerare criteriile de mai sus, am facut o cercetare de piata si va putem recomanda cateva modele de SSD care ofera un raport calitate/pret excelent. Le gasiti mai jos.

1. SSD OCZ Vertex 3.20 Series, 240GB, SATA 3

OCZ Vertex 3.20 Series, 240GB, SATA 3Capacitate (GB): 240
Interfata: SATA 3
Rata de transfer la citire (MB/s): 550
Rata de transfer la scriere (MB/s): 520
Rata de transfer SATA (MB/s): 600

MTBF: 2 milioane ore
Consum: 2.1 W

Vezi detalii si pret

2. SSD Corsair Force GS, 2.5″, 360GB, SATA2

SSD Corsair Force GS 2.5 360GB SATA2Capacitate (GB):360, Interfata: SATA 3
Rata de transfer la citire (MB/s): 555
Rata de transfer la scriere (MB/s): 530
Rata de transfer SATA (MB/s): 600

Tehnologie Toggle NAND, Consum: 4.6 W,
Suport S.M.A.R.T, MTBF: 2 milioane ore
Pachetul contine adaptor 3.5 inch bracket

Vezi detalii si pret

3. SSD Intel 320 Series, 160GB, SATA, 2.5”

SSD Intel 320 Series, 160GB, SATA, 2.5Capacitate (GB): 160
Interfata: SATA 2
Rata de transfer la citire (MB/s): 270
Rata de transfer la scriere (MB/s): 165
Rata de transfer SATA (MB/s):300

Temperatura operare: 0 – 70 grade C
Multi-Level Cell (MLC) Technology
MTBF: 1200000 ore, Intel NAND Flash Memory

Vezi detalii si pret
Citește și
2 Comentarii
 1. Anghel Ioan spune

  Bucataria PC! Thank you!

 2. AdyWebSoft spune

  Salut. Interesant articolul, foarte bine explicat si punctat excelent pe I acolo unde trebuie, insa din cate stiu eu OCZ are rata destul de marisoara la failure:
  * Samsung 0,05%
  * Plextor 0,16%
  * Intel 0,37%
  * Crucial 1,12%
  *Corsair 1,61%
  * OCZ 6,64% (!)
  Recomand: Samsung 840 EVO Basic

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată