Cuprins
Cum alegi cea mai bună sobă pe lemne pentru acasă? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă soba pe lemne potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
În special dacă locuiești la țară într-o zonă care nu este racordată la o rețea de gaz, cel mai probabil folosești lemne pentru a te încălzi pe timp de iarnă.
Confortul termic este absolut necesar într-o locuință, de aceea dacă nu a încă un sistem de încălzire bine pus la punct, este cazul să te gândești serios la unul.
Mulți sunt de părere că o sobă pe lemne poate fi o metodă bună de încălzire din mai multe motive.
Dacă ești hotărât să îți cumperi sau să îți schimbi soba pe care o ai deja, iată în acest articol cum poți alege cea mai bună sobă pe lemne.
Top 3 sobe pe lemne recomandate
De ce să alegi cea mai bună sobă pe lemne?
Mulți oameni care vor o sobă în casă, preferă să își cumpere materialele și să angajeze un meseriaș priceput pentru a „asambla” soba. În timp ce această metodă îți poate aduce cele mai bune rezultate, există din ce în ce mai puțini oameni care știu și care sunt dispuși să ofere astfel de servicii.
Mai mult decât atât, ai putea să îți dai seama că ai cheltuit destul de mult, și a durat foarte mult până ce proiectul a fost terminat. O soluție mai bună ar fi să cumperi soba gata făcută și să o instalezi pur si simplu în casa ta.
Cea mai bună sobă pe lemne, poate să îți încălzească întreaga casă cu minimum de consum de lemne, sau îți poate permite să gătești pe ea în timp ce oferă încălzire în încăpere, profitând astfel la maxim de energia termică.
Cum alegi cea mai bună sobă pe lemne
Pentru a te putea bucura de cele mai bune rezultate totuși, este nevoie să faci o alegere fiind foarte bine informat. Folosirea unei sobe pe lemne nu se compară cu folosirea unei centrale. Este nevoie de mai multă implicare și de mai mult efort, iar cea mai bună astfel de sobă va fi cea care funcționează cu minim de efort din partea ta, dar cu eficiență maximă.
Suntem siguri însă că nu prea știi ce ar trebui să cauți la o astfel de sobă. O alegere greșită poate să îți aducă multă frustrare întrucât aprinderea focului, menținerea lui și degajarea căldurii fără noxe, toate depind de calitatea sobei.
Oferta de pe piață este surprinzător de diversificată, de aceea ți-ar prinde bine să te informezi corespunzător. Am pregătit pentru tine în acest sens, un ghid de cumpărături ce conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună achiziție.
La final, îți vom prezenta și cum poți identifica cel mai bun raport calitate/preț de pe piață. Așadar, pentru a face cea mai bună alegere, acordă o atenție deosebită următoarelor informații importante.
Nivelul de exploatare
Cel mai important este să te decizi ce așteptări ai de la soba ta pe lemne. Ai nevoie să o folosești la sistem de încălzire a întregii locuințe sau vrei să îți încălzească doar o încăpere. Trebuie să decizi asta deoarece sobele utilizate pentru încălzirea centrală sunt construite diferit.
O astfel de sobă trebuie să fie centrul unui sistem format din calorifere spre exemplu. Va trebui deci să ai în vedere faptul că pe lângă sobă, va trebui să mai faci o investiție importantă în calorifere și țevi conductoare.
Dacă vrei o sobă pentru a încălzi o singură încăpere, sau pentru a o folosi și pentru gătit, vei avea nevoie de un produs care are o putere mai mică. Dacă asta este situația ta, ține cont că decât să instalezi o sobă în fiecare cameră, este mai rentabil să alegi una pe post de centrală. Asta deoarece va trebui să folosești un volum mare de lemne pentru a încălzi zilnic fiecare cameră locuită.
Cum vrei să o folosești?
Bineînțeles că principalul rol al unei sobe este acela de a degaja căldură, dar există modele care pot avea mai multe funcții. Fiecare are un mod de funcționare diferit și influențează foarte mult modul și locul în care o poți instala, de aceea ar trebui să acorzi o atenție mare acestui aspect.
Principala funcție este aceea de încălzire. Așa cum am stabilit la punctul anterior, aceasta se poate face în două moduri: local în fiecare încăpere, sau cu un sistem de încălzire centrală. Dacă vrei o sobă care să încălzească toată casa, va trebui să alegi un model cu serpentină și sistem de calorifere.
Dacă nu ești dispus să faci această investiție, va trebui să fi realist în privința sobei pe care o cumperi. Aceasta va putea să încălzească doar o cameră, între 16 și 20 de metri pătrați.
Temperatura la care se poate ajunge folosind o cantitate moderată de lemne este de aproximativ 22 de grade Celsius, dar aceasta va începe să scadă după ce focul se oprește. Cu toate acestea, soba va menține căldura în cameră mai mult timp decât ar reuși un calorifer.
Unele sobe permit și gătirea pe ele. Acestea sunt dotate cu o extensie cu plită și de cele mai multe ori sunt sobe mobile. Dacă este practic pentru tine să ai o asemenea sobă în bucătărie, trebuie să te gândești la dimensiuni. Cel mai practic este să te ghidezi după numărul de ochiuri. Există variante cu unul, două sau trei ochiuri.
Cuptorul este o altă componentă ce poate fi încadrată într-o sobă. Mulți spun că mâncarea gătită în cuptorul pe lemne are un gust deosebit. Dacă vrei să te bucuri de această opțiune ține cont că volumul cuptoarelor poate varia între 20 și 50 de litri.
Pentru a alege dimensiunea potrivită îți recomandăm să verifici dimensiunea tăvilor pe care le deții și să alegi volumul, lățimea și lungimea cuptorului în funcție de aceasta. Ar fi păcat să trebuiască să îți cumperi tăvi noi doar pentru a le putea folosi în nou cuptor.
Puterea sobei
Unul dintre cei mai importanți parametrii pe care va trebui să îi verifici, este puterea necesară. Aceasta va trebui stabilită în funcție de spațiul pe care vrei să îl încălzești. Cu toate acestea, dimensiunea nu este singurul factor ce poate influența puterea necesară.
Temperatura scăzută de afara specifică pentru zona în care locuiești, cât și gradul de izolație al locuinței pot influența mult puterea pe care trebuie să o aibă cea mai bună sobă pentru tine.
O sobă mai puternică costă și consumă mai mult, de aceea îți recomandăm să investești mai întâi în îmbunătățirea izolației casei.
De regulă, pentru a încălzi un spațiu de 100 mc, ai nevoie de o sobă cu o putere termică de 8 Kw. Pentru a afla însă care este puterea de care ai nevoie poți folosi un calculator online, care este conceput special în acest sens. Dacă vrei date mai exacte în care poți avea mai multă încredere, cel mai bine este să apelezi la un inginer.
Modelele de sobe de pe piață au o putere cuprinsă între 5Kw ȘI 10 Kw. Un lucru la care trebuie să fii atent după ce stabilești nivelul de putere necesară este faptul că producătorii indică în descrierea produsului, puterea maximă pe care o poate atinge soba în condiții optime.
Așadar, dacă vrei cu adevărat cea mai bună sobă pe lemne alege una care are mereu o putere mai mare decât ai avea nevoie. De exemplu, dacă ai nevoie de o putere de 4-5 Kw, alege o sobă cu o putere nominală de 7-8KW.
Materialul sobei
Sobele prefabricate pe care le găsești pe piață, sunt fabricate în general din trei tipuri de materiale: fonta, oțel sau teracotă.
Fonta
Este un metal care preia greu căldura, deci nu te aștepta ca temperatura din casă să crească foarte rapid. Cu toate acestea, este o metodă care păstrează o temperatură confortabilă în încăpere mult timp după ce focul s-a stins. Cele mai bune modele de acest fel sunt dotate cu o ușă din sticlă pirolizată, cu autocurățire.
De asemenea, cea mai bună sobă pe lemne din fontă va fi dotată cu un sistem de reglare al ventilației, în așa fel încât o singură umplere a sobei să poată arde pentru 4-5 ore. Este o soluție foarte bună pentru casele sau camerele de dimensiuni reduse unde spațiul este o problemă.
Oțel șamotat
Unele sobe au focarul din oțel șamotat. Practic focarul este izolat cu argilă arsă, numită șamotă. Aceasta are rolul de a menține căldura mult timp după încetarea arderii lemnului. Acesta este mai eficient energetic și va însemna că va trebui să investești mai puțin în combustibil, părere susținută atât de specialiști cât și de utilizatori.
Teracotă
Ceramica emailată este un material folosit de zeci de ani în fabricarea sobelor pe lemne. Este un material nu doar eficient, ci și estetic, fiind deseori decorat în detaliu. Aceasta este disponibilă pe piață în mai multe culori, deci spre deosebire de variantele de mai sus, ai și alte opțiuni în afară de negru.
Cât despre putere, acesta este cu atât mai mare cu cât este volumul sobei mai mare. Prețul ei variază în funcție de dimensiune și funcții suplimentare, dar și design.
Există sobe alcătuite integral din teracotă, sau modele care sunt acoperite parțial cu acest material. Printre funcțiile speciale putem aminti cuptorul pentru gătit și sertarul pentru colectarea cenușii.
Tipul de combustibil
Dacă lemnul nu este singura ta sursă de combustibil, există sobe care pot funcționa cu derivate din lemne sau cu combustibil solid mixt.
Soba pe peleți
Sobele pe peleți sunt relativ noi dar foarte apreciate mai ales în occident. Sunt o alternativă prietenoasă cu mediul, deoarece folosesc rămășițe de lemn pentru combustibil.
Dezavantajul este acela că au un sistem de ventilație special și un sistem de alimentare automat, deci ai nevoie de electricitate pentru a o folosi.
Soba pe cărbune
Unele sobe de lemn pot funcționa și cu cărbune. Aceasta este o variantă bună atunci când nu îți poți procura suficiente lemne pentru a te putea încălzi tot sezonul rece. Sobele care acceptă ambele tipuri de combustibil trebuie să fie dotate cu un sistem de ventilație special cu dublu sens.
Aerul trebuie să circule atât din partea inferioară cât și din cea superioară în cazul cărbunelui. Pentru arderea lemnului însă, acest nivel de ventilație este prea ridicat, ceea ce duce la arderea lui prea rapidă, fără a apuca să degaje căldura necesară.
Cea mai bună sobă pe lemne și cărbune trebuie să fie dotată și cu un sistem de curățare a reziduurilor rezultate în urma arderii cărbunilor. Asta deoarece cenușa lemnului cade prin grilaje, dar tăciunii nu vor cădea prin grilaj și vor trebui îndepărtați cu mai mult efort.
Găsești astfel de sobe la prețuri accesibile, dar îți recomandăm să le cumperi doar atunci când ai reală nevoie să folosești ambele tipuri de combustibil. Asta deoarece eficiența lor este în general mai scăzută.
Tipul de tiraj
- Tiraj forțat – aceste sobe elimină noxele printr-un ventilator. Este recomandat acolo unde nu se poate construi un horn. Totuși au nevoie de curățare săptămânală și este necesar să verifici funcționarea lor optimă înainte de culcare dacă focul este încă aprins.
- Tiraj natural – În acest caz fumul este eliminat printr-un horn. Specialiștii avertizează în legătură cu instalarea acestui tip de sobă în dormitor, întrucât sistemul de ventilare se poate defecta și fumul poate să iasă în cameră în timpul somnului, deci este pericol de intoxicare.
Dimensiunea sobei
În privința dimensiunii vei avea de ales dintr-o varietate de opțiuni. Vei alege versiunea potrivită în funcție de nivelul de încălzire de care ai nevoie, precum și în funcție de scopul în care vrei să o folosești.
Modele pentru bucătărie dotate cu plită, pot să depășească un metru în lungime. Acestea nu sunt recomandate pentru dormitor sau sufragerie, unde mai potrivită ar fi o variantă cu o lățime de maxim 50 cm.
Amplasare și siguranță
Și în privința montării trebuie să te informezi bine, în primul rând pentru a nu îți pune în pericol viața ta și a familiei tale, și în al doilea rând pentru a alege un model potrivit.
Un prim pas este acela de a alege o sobă cu o gaură de evacuare care să se potrivească cu direcția în care vrei să faci evacuarea. Vei găsi sobe cu evacuare pe centru, stânga sau dreapta. Modul în care vei poziționa burlanul trebuie să se potrivească cu modul în care este concepută soba.
Un al doilea pas este acela de a apela la un specialist. Deoarece vorbim de noxe toxice, nu este loc de improvizații, așa că dacă nu ești un specialist, asigură-te că angajezi unul pentru a monta corect soba și burlanul de evacuare. Tot pentru siguranța ta este recomandat să aerisești camerele zilnic, deoarece substanțe toxice pot rămâne încă în sobă chiar dacă fumul a fost evacuat.
În cazul podelelor din material inflamabil, este mai bine să alegi sobe cu picioare sau soclu. Asigură-te că aceasta este prevăzută și cu protecție împotriva scânteilor. De asemenea, este indicat să lași o distanță între sobă și pereți de câțiva centimetrii pentru a evita orice accident. Același principiu se aplică și în cazul corpurilor de mobilă din apropiere.
Soba pe lemne va fi amplasată mereu într-un loc în care va fi ușor de observat, deci niciodată după ușă. De asemenea, dacă spațiul de care dispui este mic, găsești modele eficiente care se pot instala pe colț. Acestea au o lățime de 30 – 40 cm.
Designul sobei
Stilul sobei nu este un aspect pe care să îl ignori neapărat, asta deoarece chiar ai de unde alege, mai ales dacă vrei o sobă pentru living, camera în care îți vei întâmpina oaspeții. Poți opta pentru o variantă cu aspect mai modern și sobru. Acestea sunt în general din fontă și au o culoare neagră. Portița din sticlă este un detaliu special deoarece dă impresia unui șemineu.
Sobele clasice sunt cele șamotate, cu plită și cuptor, fiind mai robuste și perfecte pentru bucătărie. Dacă vrei ceva tradițional, poți alege o sobă din teracotă cu porți de fier decorate în detalii rustice.
Producători
Chiar dacă poate nu îți vine în minte niciun brand foarte cunoscut producător de sobe pe lemne, acestea fiind de cele mai multe ori firme locale, te putem ajuta cu o listă cu producători de încredere.
Alegerea unei sobe de calitate poate să fie mai ușoară dacă este produsă de o firmă pentru care reputația este importantă. Aceste branduri sunt mai motivate să producă la standarde înalte de calitate pentru a-și păstra clienții mulțumiți. Așadar, îți recomandăm următorii producători: Zilan, MBS, Termotehnika, Roza.
De asemenea, trebuie să te asigurăm că poți cumpăra cea mai bună sobă pe lemne online. Vei găsi cu siguranță mai multe modele dintre care unul se va potrivi sigur cu nevoile tale.
În plus, online vei găsi foarte frecvent promoții și reduceri care îți pot prinde foarte bine. Înainte de a comanda soba pe care o dorești, încearcă să consulți și părerea altor utilizatori pentru a putea anticipa dacă ți se potrivește cu adevărat sau dacă producătorul a descris corect produsul.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații ești gata să alegi cea mai bună sobă pe lemne.
Cea mai bună sobă pe lemne: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de sobe pe lemne pentru acasă care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Termosemineu centrala pe lemn Fornello Aqua Plus 25 kw
Putere termica nominala: 25 kW – Putere termica in circuit hidraulic: 17kW.
Puterea pentru incalzirea camerei: 8kW – Tip combustibil: Lemn, brichete de lemn.
Randament energetic: 80%.
Temperatura medie gazelor de ardere la iesire din cos: 131,2 ⁰C.
Racord cos: Ø150 mm.
Pozitia stut se evacuare: Vertical.
2. Soba pe lemne MBS HIT rosu
Soba HIT este destinata pentru incalzirea incaperilor.
Placa de lucru a sobei este una turnata.
Usa focarului este turnata si poseda sticla transparenta, usa locului pentru cenusa este turnata si prezinta regulatoare pentru circulatia aerului.
Combustibil: Lemn si Carbune – Putere: 11KW – Randament: 82%.
Greutate: 60kg – Diametru burlan: ø120.
3. Soba lemne eco 40 5.5kW+3 burlane+2 coturi+1 recuperator
Soba pe baza de lemne si cuptor incorporat.
Se incalzeste rapid si isi mentine temperatura pentru un timp indelungat, greutatea sobei 40 kg, putere termica 5.5kW.
Partea superioara a sobei este fabricata din fonta, iar partile laterale sunt realizate din tabla emailata si samotata in spatiul de ardere.
3 burlane cu lungimea de 70 cm fiecare, diametru 130 mm – 2 coturi diametru 130 mm – 1 recuperator caldura diametru 130 mm.
4. Soba pe lemne cu plita si cuptor ZILAN ZLN-5655
Soba pe baza de lemne si cuptor incorporat.
Se incalzeste rapid si isi mentine temperatura pentru un timp indelungat.
Partea superioara a sobei este fabricata din fonta, iar partile laterale sunt realizate din tabla emailata si samotata in spatiul de ardere.
Este un model performant si cu un design modern caracterizat prin eficienta, ecologie dar si economie.
Putere termica 5.5kW – Greutate 50kg.
5. Soba pe lemne cu plita si cuptor ECO 40 ZILAN
Partea superioara a sobei este fabricata din fonta, iar partile laterale sunt realizate din tabla emailata si samotata in spatiul de ardere.
Este un model performant si cu un design modern caracterizat prin eficienta, ecologie dar si economie.
Dimensiune cuptor: 400 x 200 x 400 mm.
Grosime tabla cu email: 1.5 mm.
Greutate: 60 Kg.