Cuprins
- 1 Top 3 pompe de căldură recomandate
- 2 De ce să alegi cea mai bună pompă de căldură?
- 3 Cum alegi cea mai bună pompă de căldură
- 4 Cea mai bună pompă de căldură: recomandări
- 4.1 1. Pompa de caldura aer-apa, Hitachi Yutaki S
- 4.2 2. Pompa de Caldura apa-apa/sol-apa 12 KW Termocasa TMC28 hyper-jet
- 4.3 3. Pompa de caldura aer-apa pentru incalzire si racire FORNELLO ECO Green CGK030V3L
- 4.4 4. Pompa de caldura monobloc, Aer-Apa, Dotels, 14 kw
- 4.5 5. Pompa de Caldura aer apa Sunrain 10KW Monobloc 220V
Cum alegi cea mai bună pompă de căldură în 2024? Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă pompa de căldură potrivită nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Încălzirea unui spațiu pune probleme atunci când nu există acces la gaz și când nu este deja o centrală pe lemne instalată.
Deoarece încălzirea pe curent este prea scumpă pentru majoritatea utilizatorilor, acolo unde condițiile permit asta, instalarea unei pompe de căldură este cea mai bună opțiune.
Aceasta este capabilă să încălzească, să răcorească sau că controleze umiditatea aerului din interior. Toate aceste avantaje sunt valabile doar atunci când alegi ceva potrivit.
Iată așadar cum poți alege cea mai bună pompă de căldură pentru tine.
Top 3 pompe de căldură recomandate
De ce să alegi cea mai bună pompă de căldură?
Fiind una dintre cele mai eficiente metode de control al temperaturii ambientale dar și al temperaturii apei din casă, nu este de mirare că pompa de căldură are parte de din ce în ce mai mult interes din partea utilizatorilor.
Cei mai interesați sunt cei care nu au acces la gaz. În această situație, pompa de căldură poate fi cea mai bună alegere pe termen lung, în comparație cu celelalte alternative de încălzire.
Acestea funcționează cu electricitate, sunt destul de ușor de instalat de către un specialist în foarte multe case și te ajută să economisești foarte mulți bani, dacă stai sa compari această variantă cu alte sisteme de încălzire.
Trebuie totuși să ai în vedere că pompa de căldură nu este o opțiune corectă pentru orice casă. Deci primul pas înainte de a cumpăra una este să te asiguri că locuința ta este un cadru potrivit pentru instalarea acesteia.
Cum alegi cea mai bună pompă de căldură
Pentru a putea lua o decizie bună este necesar să te interesezi foarte bine, mai ales pentru că sunt foarte multe detalii tehnice de care trebuie să ții cont atunci când comanzi produsul.
Pentru a te ajuta să faci o achiziție ca un expert, am pregătit acest ghid de cumpărături.
Aici vei descoperi pe înțelesul tău, care sunt detaliile ce te vor ajuta să își dai seama dacă și ce model de pompă de încălzire ai nevoie pentru propriul spațiu.
La final vei primi și câteva recomandări de pompe de căldură disponibile acum la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață. Așadar fii atent la următoarele detalii.
Cum funcționează o pompă de căldură?
Cel mai întâlnit tip de pompă de căldură care folosește ca sursă de energie aerul, captează căldura din aer și o transferă din exterior la interior (în cazul ierni) sau invers (atunci când e vară).
Acestea folosesc același principiu de funcționare ca un aparat de aer condiționat, iar în modul de răcire, procesul este identic.
Astfel, acestea sunt o soluție ideală pentru climatele cu ierni blânde. Totuși cele mai noi modele pot capta căldura din aer, chiar și în climatele mai reci, cum este și țara noastră pe timpul iernii.
Ce trebuie să înțelegi însă este faptul că acestea introduc în locuință aer cald la o temperatură moderată pe o perioadă lungă de timp, reușind să ridice foarte treptat temperatura din interior și să o susțină atât timp cât este nevoie.
În timp ce alte metode de încălzire funcționează pe un principiu invers, adică introduc în încăpere o temperatură foarte mare pe o perioadă scurtă de timp ceea ce duce în cele din urmă la un consum mai mare de energie.
Aceasta poate fi utilizată ca unica sursă de căldură din locuință sau poate fi combinată cu alte metode.
Tipul de pompă de căldură
În funcție de sursa de energie, acestea pot fi de mai multe tipuri:
Pompă de căldură sol-apa
Dacă ești în căutarea celei mai eficiente pompe de căldură, află că aceasta sol-apă sau geotermală cum mai este cunoscută, este cea mai bună variantă.
Solul înmagazinează un nivel foarte mare de energie termică pe care a primit-o de-a lungul timpului din radiațiile solare și din ploi.
Această energie este suficientă pentru a încălzi o casă, în cazul absurd în care ar fi iarnă continuă pentru 2 ani se zile, așadar este o sursă bună de încălzire, indiferent de zona climatică în care te găsești.
Dezavantajul apare la instalare. Pentru toate pompele de căldură vei avea nevoie de persoane autorizate pentru instalare, dar acest sistem implică cheltuieli suplimentare deoarece sunt necesare foraje destul de adânci, energia fiind captată de colectori orizontali sau sonde verticale.
Dacă vrei un astfel de model, trebuie să te asiguri și că ai suficient de mult spațiu în curte sau grădină, deoarece pompa va ocupa o anumită suprafață considerabilă.
Cât despre randament, acesta este foarte ridicat, cu condiția de a fi în același timp conectat la un sistem de distribuire a căldurii în interior cât mai eficient.
Specialiștii sunt toți de părere că un sistem de încălzire în pardoseală este cea mai bună pereche pentru o astfel de pompă. Asta deoarece agentul termic nu trebuie să atingă o temperatură foarte mare.
Casa se va încălzi chiar dacă acesta are doar 35-40 de grade Celsius.
Pompă de căldură aer-apă
Sunt cele mai populare pompe folosite în țara noastră, deoarece au un raport cost-eficiență satisfăcător pentru majoritatea utilizatorilor.
Acest tip de încălzire este foarte avantajos, mai ales în contextul în care gazul devine din ce în ce mai scump. Asta deoarece aerul este gratuit, iar acesta reprezintă sursa de încălzire folosită de această pompă.
Bineînțeles, pentru a funcționa, pompa este conectată la o sursă de electricitate. Asta însă nu îi știrbește eficiența deoarece energia produsă poate fi de chiar 4 ori mai mare decât cea necesară pentru punerea ei în funcțiune.
Un alt avantaj este acela că montarea este mult mai ușoară și implică mult mai puține costuri decât în cazul altor tipuri de pompe de căldură. Mentenanța nu implică probleme și nu este costisitoare. În plus, în scurt timp investiția se va amortiza.
Pompă de căldură apă-apă
Așa cum sugerează și numele, căldura va fi luată din temperatura apei care poate proveni și din. stratul freatic sau din surse de suprafață precum un lac sau un râu. Instalația este ceva mai complicată și este nevoie de specialiști foarte bine pregătiți, dar este o variantă bună dacă o sursă de apă fiabilă în apropiere.
Un mare avantaj este acela că eficiența este independentă de temperatura externă, ceea ce o face o variantă foarte bună pentru cei ce își doresc un consum cât mai mic de electricitate.
Coeficienți de performanță
După ce ai ales sursa de încălzire pentru pompa de căldură, trebuie să mai verifici 2 indici de performanță.
Indicele SCOP
Acesta este un coeficient de eficiență energetică și îți va fi mai ușor să îl recunoști deoarece este asimilat sub indicii europeni de eficiență energetică A+++, A++, A+, pana la G. Utilizatorul convențional trebuie să știe că este de preferat să aleagă o pompă din clasa A cu cât mai multe steluțe.
Ca principiu, indicele SCOP desemnează raportul dintre puterea termică necesară pentru încălzirea spațiului și energia electrică ce se consumă, pe întreaga durată a sezonului.
Indicele COP
Dacă vezi indicatorul COP, după acesta trebuie să urmeze un număr cât mai mare, ceea ce înseamnă că pompa va consuma energie mai puțină. Coeficientul SCOP este sezonier, în timp ce cel COP este general.
Spre exemplu, un COP4 se referă la 75% energie termică obținută din mediu, și 25% energie din electricitate. Un COP5 va avea 80% energie obținută din mediu, și doar 20% din electricitate.
Atunci când se adaugă o sursă de energie regenerabilă, ca un panou solar spre exemplu, pompa de căldură va fi chiar mai eficientă.
Alte aspecte importante
Iată alte detalii la care trebuie să te gândești pentru a face o alegere bună:
- Zona geografică – este important să ții cont de zona climatică în care te regăsești. Unii producători au pus la dispoziția utilizatorilor calculatoare de eficiența gratuite pe internet, care te ajută să alegi cea mai bună pompă de căldură pentru tine, după ce ai adăugat și orașul în care locuiești. Trebuie să știi că eficiența acestui aparat depinde foarte mult de temperatura de afară, mai precis eficiența va fi cu atât mai mică, cu cât raportul dintre temperatura exterioară și cea dorit la interior este mai mare. Există însă modele care funcționează mai bine în climate mai reci decât altele.
- Spațiu pentru montat – orientarea pompei de căldură contează destul de mult. Eficiența acesteia pe timp de iarnă, va fi mult mai mare dacă o vei instala cu orientare către sud, deoarece așa va avea parte de mai multă căldură de la soare. În schimb, dacă vrei să o folosești în principal pentru a răcori spațiul, este vine să o instalezi cu orientarea spre partea nordică. De asemenea, este important să o ferești de ploi și vânt.
- Izolare și dimensiune – pentru ca acest tip de încălzire să fie eficient, locuința trebuie să fie foarte bine izolată. Aceasta este o condiție majoră pentru ca investiția într-o pompă de căldură să merite. De asemenea, va conta și suprafața locuinței, dar și modul în care este compartimentată. Căldura se păstrează mai bine în camere, dar dacă ai un spațiu mare pe principiul open space, pompa va avea de muncit mai mult pentru a păstra temperatura dorită.
- Numărul de persoane din locuință – acest lucru contează dacă folosești pompa și pentru încălzirea apei curente. Cu cât vor fi mai multe persoane care folosesc apa, cu atât vei avea nevoie de o pompă mai performantă.
Avantajele celei mai bune pompe de căldură
- Costuri reduse – aceasta este o variantă mult mai eficientă energetic decât alte forme de încălzire a unui spațiu.
- Confort – nu mai este nevoie să achiziționezi și să depozitezi și administrezi combustibil, așa cum ar fi cazul dacă ai folosi o centrală pe lemne sau peleți. De exemplu, deși o centrală pe peleți este prietenoasă cu resursele și eficientă, cauzează mult mai mult deranj decât simpla utilizare a unei pompe de căldură. În plus, nu vei mai avea grija evacuării gazelor.
- Independența față de condițiile meteo – vei putea beneficia de funcționarea pompei în parametri excelenți chiar și în condiții meteo neprielnice. Energia utilizată provine în cea mai mare parte din surse gratuite, ceea ce înseamnă că investiția inițială, se va recupera foarte rapid, deoarece facturile vor fi mici, și întreținerea va fi una minimă.
Pe timp de vară, pompa de căldură poate chiar să preia căldura din interiorul locuinței, să o transfere în sol, unde va fi depozitată până la iarnă, când va putea fi preluată și utilizată pentru încălzirea locuinței. Este un mod de funcționare foarte inteligent care aduce cu sine multe beneficii și pentru mediul înconjurător. - Diminuarea emisiilor de CO2 – dacă ești preocupat de schimbările climatice cauzate de om din ultimii ani, te vei bucura să afli că utilizarea unei pompe de căldură, nu necesită evacuarea gazelor, la fel ca o sobă sau o centrală pe lemne. În plus, folosește foarte puțină electricitate.
Prețul pompei de căldură
Trebuie să știi că acesta va fi influențat de următoarele aspecte:
- Suprafață – cu cât locuința ta va fi mai mare, cu atât va trebui să plătești mai mult pentru o pompă care să aibă puterea de a o încălzi.
- Montare – dacă alegi o pompă de căldură care necesită forare, vei avea nevoie să plătești în plus și pentru componente suplimentare.
- Dotări – funcțiile și accesoriile speciale costă în plus. Acestea includ: acumulator agent termic, boiler cu serpentină, vană cu servomotor, etc.
Producători
Este lesne de înțeles că cei mai bun producători sunt din afară, în deosebi din țările nordice unde acest tip de încălzire este vast folosit.
Aceștia au reușit să inoveze acest aparat și să îi aducă îmbunătățiri constant pentru a-i ridica performanța și eficiența.
În România ai acces la câțiva producători cu o bună reputație printre care: Termocasa, Veissmann, Wolf, etc.
Concluzie
Poți cumpăra cea mai bună pompă de căldură online. Aici vei găsi mai multe modele și poți comanda în siguranța aceea pe care o consideri potrivită pentru tine. Majoritatea site-urile oferă și consultanță gratuită online unde un angajat te va ajuta să alegi cel mai bun produs.
În plus, ai acces la părerile utilizatorilor care te pot ajuta să îți dai seama dacă pompa vine cu probleme, sau dacă este un produs excelent pe care nu ar trebui să îl pierzi.
Acum că ai parcurs toate aceste informații ești gata să alegi cea mai bună pompă de căldură pentru tine.
Cea mai bună pompă de căldură: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de pompe de căldură care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Pompa de caldura aer-apa, Hitachi Yutaki S
Pompe de caldura Yutaki functioneaza prin transformarea energiei din aerul exterior in caldura, ceea ce inseamna ca fiecare 1kW de energie electrica utilizata pentru a alimenta pompa de caldura poate furnizeza pana la 5kW de energie intr-o casa bine izolata, astfel ajutand la reducerea facturilor de incalzire cu pana la 60% si reducerea emisiilor de CO2 cu pana la 70%, in comparatie cu centralele electrice.
Ecranul LCD mare va permite sa controlati echipamentul intr-un mod simplu si intuitiv.
2. Pompa de Caldura apa-apa/sol-apa 12 KW Termocasa TMC28 hyper-jet
Pompele de caldura TERMOCASA utilizeaza schimbator de caldura ULTRAFLEX, care poate expanda in caz de avarie, are protectie impotriva colmatarii si practic devine indestructibil.
Produsele noastre sunt foarte simplu de instalat datorita automatizarii complete si al supra-protectiei.
Pompe de căldură apă-apă sol-sol dotate cu compresoare scrollcu puteri începând de la 8 KW termici, până la cele industriale.
3. Pompa de caldura aer-apa pentru incalzire si racire FORNELLO ECO Green CGK030V3L
Pompele de caldura Fornello AER-APA Inverter R32 EVI monobloc sunt construite cu cea mai noua tehnologie din domeniu folosind compresor Panasonic Inverter cu tehnologia EVI (injectie de vapori In compresor) si cu agent frigorific R32, garantand functionarea pompei de caldura la temperaturi ambiante in intervalul „-25°C” ~ „43°C”.
Cu COP maxim 5,65, pompele noastre de caldura cu invertor de curent contin ERP A+++ R32 EVI, incarca si recirculeaza mai eficient decat pompele de caldura cu invertor de curent continu ale altor agenti frigorifici.
4. Pompa de caldura monobloc, Aer-Apa, Dotels, 14 kw
Unitatile monobloc Dotels din aceasta gama incorporeaza functiile unei pompe de caldura (all in one) si satisfac necesitatile de incalzire si furnizare de apa calda menajera (in combinatie cu un boiler), fiind ideale pentru locatii cu spatiu interior limitat.
Unitatea dispune de un singur ventilator, avand o constructie simpla si optimizata pentru reducerea sunetului operational si pentru imbunatatirea circulatiei aerului.
Pompa poate fi conectata la un sistem de panouri solare fotovoltaice printr-un port dedicat, ceea ce presupune un consum redus de energie.
5. Pompa de Caldura aer apa Sunrain 10KW Monobloc 220V
Pompele de caldura Sunrain AER-APA Inverter R32 EVI monobloc sunt construite cu cea mai noua tehnologie din domeniu folosind compresor Panasonic Inverter cu tehnologia EVI (injectie de vapori In compresor) si cu agent frigorific R32, garantand functionarea pompei de caldura la temperaturi ambiante in intervalul “-25°C” ~ “43°C”.
Preparare apa calda: Sistem incalzire cu boiler extern.
Putere utila maxima incalzire: 12.2 kW.