Cuprins
Cum alegi cel mai bun calorifer din aluminiu? Ce caracteristici și proprietăți trebuie să aibă caloriferul din aluminiu potrivit nevoilor tale? Citește ghidul nostru și alege informat.
Pentru ca o clădire să poată fi numită „acasă” este necesar ca aceasta să ofere o atmosferă confortabilă, călduroasă și primitoare. Știm cu toții că fără un sistem de încălzire corespunzător, acest lucru este imposibil în sezonul rece.
Deoarece atât confortul cât și sănătatea ta sunt direct influențate de temperatura din locuință, este normal să tratezi acest aspect cu multă seriozitate.
Dacă ești pe punctul de a instala o centrală electrică, sau vrei să o înlocuiești pe cea pe care o ai deja, cel mai probabil te întrebi ce tip de calorifere ar fi cele mai bune, sau dacă merită să e schimbi pe cele pe care le ai deja.
Mulți cumpărători au ajuns să fie foarte mulțumiți de caloriferele din aluminiu. Așadar, dacă vrei să afli unde le-au găsit la prețuri foarte bune precum și cum poți alege cel mai bun calorifer din aluminiu, citește în continuare acest articol.
De ce să alegi cel mai bun calorifer din aluminiu?
Pe piață există mai multe tipuri de calorifere în ceea ce privește materialul din care sunt fabricate. Putem spune că acesta este unul din cele mai importante aspecte, deoarece va influența consumul de energie, randamentul, mentenanța precum și durata de funcționare a caloriferului.
Zilele caloriferului din fontă au trecut de mult, iar astăzi, caloriferele din aluminiu câștigă din ce în ce mai mult teren în defavoarea celor din oțel. Motivul este lesne de înțeles.
Cele mai bune calorifere din aluminiu au o durată de funcționare ce poate depăși 20 de ani, sunt ușor de montat și de întreținut și au un preț de achiziție mai redus în unele cazuri.
Cum alegi cel mai bun calorifer din aluminiu
Cu toate aceste avantaje, nu este de mirare că te gândești serios să investești într-un astfel de calorifer. Totuși materialul este doar unul din aspectele pe care trebuie să le iei în considerare când faci o astfel de achiziție.
Aspecte precum tipul de calorifer, dimensiunea, puterea sau producătorul, sunt aspecte pe care ar trebui să le verifici cu mare atenție. O alegere bună te va face să economisești lunar sume substanțiale, în timp ce rezultatul unei alegeri greșite va fi exact contrariul.
Trebuie deci să fii foarte bine informat. Nu este nevoie să te apuci să sapi pe internet după informații despre cel mai bun calorifer și să sfârșești cu zeci de tab-uri deschise. Facem noi munca de documentare pentru tine.
Tot ce trebuie să faci este să citești cu atenție acest ghid de cumpărături care conține toate informațiile de care ai nevoie. Mai mult, la final te ajutăm să găsești și cel mai bun raport calitate-preț de pe piață.
Așadar, pentru a alege cel mai bun calorifer din aluminiu, citește cu mare atenție următoarele informații importante.
Avantaje și dezavantaje
Ca orice alt produs, și cel mai bun calorifer din aluminiu are avantaje, dar și dezavantaje. Iată mai jos cele de care ar trebui să ții cont.
Avantaje
- Garanția – este de cele mai multe ori de 20 de ani, ceea ce le face o alegere foarte rentabilă pentru orice locuință.
- Eficiența energetică – este obținută prin faptul că aluminiu are o conductivitate foarte mare, ceea ce înseamnă că se încălzește și degajă căldura foarte rapid. Din acest motiv, vei plăti mai puțin la energia termică, ceea ce suntem siguri că poate doar să te încânte.
- Confort – tot legat de rapiditatea cu care aluminiul răspunde la agentul termic, putem menționa confortul de care te poți bucura. Nu trebuie să îți faci griji că vei răci așteptând să ți se încălzească camera atunci când vi de la muncă. Te vei putea bucura foarte rapid de o temperatură optimă. De asemenea, în cazul în care ai încăperi pe care le folosești mai rar, cum ar fi mansarda, poți fi sigur că și aceste camere de vor încălzi la fel de rapid chiar dacă au fost reci multă vreme.
- Prețul de achiziție – deși vorbim de modele mai noi, deci ne așteptăm să coste mai mult, un calorifer din aluminiu care are o formă convențională, costă mai puțin decât unul din fontă sau din oțel. Aceasta diferență de preț la achiziție, este cu siguranță în avantajul cumpărătorilor. Acest lucru se datorează și faptului că costurile de producție sunt mai mici, aluminiul fiind un metal ușor de modelat.
- Transportul și instalarea – se fac mult mai ușor. Asta deoarece aluminiul este un metal mai degrabă ușor, și nu necesită mult efort nici pentru a fi instalat.
- Design – pentru că este un metal ușor modelabil, producătorii au scos pe piață modele de calorifere din aluminiu sub forme nonconvenționale, perfecte pentru cei care pun preț pe modul în care caloriferul se integrează în decorul casei. Fiind piese destul de mari care atrag vrem, nu vrem, atenția, este important să nu neglijezi nici aspectul estetic.
Dezavantaje
- Rezistența la șocuri – nu este atuul acestui tip de calorifere deoarece aluminiul nu este un metal foarte dur, așa cum am mai menționat. Din cauza acestui aspect, caloriferul este foarte sensibil la lovituri sau la alt tip de șocuri. Odată deformat, nu mai revine la forma inițială.
- Întreținere – aerisirea caloriferelor din aluminiu la un anumit interval de timp este necesară pentru a asigura buna lor funcționare. În caz contrar, eficiența energetică dar și randamentul vor fi afectate negativ.
- Timpul de răcire – este mai scurt decât în cazul celor din fontă sau oțel. Asta înseamnă că nu reușesc să păstreze pentru mult timp o temperatură plăcută în casă, atunci când centrala termică nu este pornită.
- Zgomot – deoarece metalul este mai ușor, și apa se aude mai ușor atunci când centrala este pornită. De aceea s-ar putea să producă mai mult zgomot. În orice caz nu este un aspect care să fie foarte deranjant.
Tipuri de calorifere de aluminiu
Nu trebuie să fii un expert ca să îți dai seama că sunt tipuri diferite de calorifere din aluminiu. Era și normal să fie așa, din moment ce aluminiul este un metal atât de ușor de modelat.
Astfel, pentru a satisface cererea pieței, producătorii au scos pe piață modele clasice tip panou, calorifere cu elemenți, calorifere portprosop pentru baie, dar și calorifere cu design aparte.
Calorifer din aluminiu tip panou
Dacă ești o persoană care nu apreciază schimbarea, probabil că vei alege acest tip de calorifere. Au un aspect asemănător cu cel ale caloriferelor din oțel și funcționează pe același principiu.
De cele mai multe ori le vei găsi în culoarea alb, iar producătorii îți vor recomanda să le instalezi sub ferestre. Acesta este și motivul pentru care au dimensiuni standard, astfel nu au înălțimea prea mare.
Calorifer din aluminiu cu elemenți
Acest tip de calorifer are un aspect distinctiv, deși seamănă destul de mult cu cel tip panou. De data aceasta însă, elemenții sunt mult mai vizibili, și blocurile pe care le vei găsi pe piață sunt compuse dintr-un anumit număr de elemenți, care variază în înălțime sau lățime. Acestea sunt mereu modele verticale.
Numărul de elemenți va influența mult eficiența energetică precum și puterea caloriferului. Sunt cele mai recomandate modele deoarece au și un aspect mai modern, vopseaua fiind tratată special și având un aspect mat de cele mai multe ori.
Calorifer din aluminiu pentru baie
Cele mai multe păreri spun că atunci când ai o baie mică, un calorifer portprosop este cea mai bună alegere. Producătorii au început să scoată pe piață și modele de acest tip fabricate din aluminiu, nu din oțel, așa cum am fost obișnuiți.
Sunt disponibile în mai multe tipuri de design, și sunt foarte potrivite deoarece nu folosesc mult spațiu, nu ating podeaua și se pot instala relativ ușor pe perete. De data aceasta elemenții sunt poziționați orizontal și atașați de două bare verticale.
Distanța dintre aceștia creează impresia unei scări, și este o metodă foarte bună de a păstra prosoapele calde. Cel mai adesea le vei găsi pe alb, dar și modele cu aspect metalic încep să câștige popularitate.
Calorifere din aluminiu cu design aparte
Fiind un metal ușor de modelat, producători inspirați au exploatat această proprietate a aluminiului pentru a scoate pe piață modele de calorifere eficiente, dar cu design cu totul aparte.
Printre cele mai speciale menționăm calorifere verticale, foarte înalte, formate de cele mai multe ori din 3 sau 4 elemenți, care sunt foarte potrivite pentru încăperile mici unde o porțiune îngustă de perete poate fi folosită astfel.
Un al model popular este acela al panoului plan. Acesta are de cele mai multe ori un aspect mat, dar poate fi în orice culoare, nu neapărat alb. Cei mai creativi au combinat utilul cu plăcutul, făcând ca aceste panouri să pară ca niște tablouri pictate. Bineînțeles, variantele de designer vor veni la un preț pe măsură.
Puterea termică
Pentru a nu te trezi cu surprize la factura pentru căldură dar și pentru a te asigura că radiatorul tău din aluminiu este suficient de puternic pentru încăperea ta, va fi necesar să alegi bine puterea. Astfel vei afla și numărul de calorifere pe care trebuie să le comanzi.
În primul rând, puterea termică necesară ține de mai mulți factori, de acea s-ar putea să fie nevoie să apelezi la un specialist pentru a te ajuta cu un calcul mai precis. Totuși, o valoare aproximativă care te va ajuta să anticipezi și investiția pe care va fi nevoie să o faci, o poți afla și singur.
În primul rând, puterea termică este exprimată în wați, iar producătorii scot pe piață modele de calorifere cu valoarea cuprinsă între 500 și 2000 W. De regulă, cu cât este mai mare numărul de elemenți, cu atât va fi mai mare și puterea termică.
În al doilea rând, trebuie să înveți să faci calculul puterii necesare, și suntem încântați să îți dezvăluim cea mai simplă formulă. Primul pas este aflarea volumului de încălzit, care diferă de la o încăpere la alta. Pentru a afla volumul este suficient să înmulțești lățimea cu lungimea și înălțimea camerei.
Următorul pas este aflarea coeficientului caloric, valoare care indică cât de bine este izolată locuința. Acest coeficient se stabilește cu aproximație, analizând pierderile de căldură sau nivelul de izolație al locuinței. Te poți ghida după următoarele repere:
- Locuință foarte prost izolată – 60
- Locuință izolată mediu – 50
- Locuință foarte bine izolată – 30
De cele mai mult ori 50 va fi și valoarea pe care o vei folosi în calcul. Urmează să înmulțești volumul camerei cu coeficientul caloric. Produsul obținut va fi o valoare exprimată în kilocalorii.
Pentru a obține valoarea exprimată în wați va fi necesar să înmulțești produsul cu 1,163. Valoarea finală o vei compara cu mențiunile producătorilor referitoare la puterea termică aflate în descrierea produsului și vei putea alege astfel cel mai bun calorifer din aluminiu pentru tine.
Dimensiunea
Așa cum am anticipat deja, dimensiunea caloriferului este un bun indicator al puterii acestuia. Dacă vrei un calorifer puternic, cel mai probabil vei avea nevoie de unul cât mai mare, mai ales atunci când vorbim de calorifere din aluminiu. Și alți factori intră în discuție în stabilirea dimensiunii.
Dacă ai de gând să instalezi caloriferul sub fereastră va fi necesar să verifici distanța până la podea, deoarece este posibil ca aceasta să nu fie standardizată. Gradul de izolație, ce este deasupra și dedesubtul caloriferului precum și tipul și dimensiunea peretelui va influența dimensiunea pe care o poți alege.
Atunci când ai nevoie de un calorifer cu o putere mare, dar nu poți sau nu vrei să îi oferi mult spațiu, poți alege alternative. Caloriferele cu o adâncime mai mare, vor oferi mai multă căldură chiar dacă nu au o lungime mare.
Pe de altă parte, caloriferele mai lungi pot avea o grosime mai mică, fiind situate foarte aproape de perete, deci nu te vor încurca mult. O altă variantă bună sunt caloriferele verticale care pot fi foarte înalte și robuste, dar care ocupă relativ puțin spațiu pe un perete care nu este folosit în alt scop.
Întreținere
Întreținerea celui mai bun calorifer din aluminiu este relativ ușoară, dar absolut necesară dacă vrei să îți rezistă chiar și 20 de ani. Odată la un anumit interval de timp însă, specialiștii recomandă să tratezi caloriferele anti-coroziune prin aplicarea unei soluții speciale. Astfel vei putea folosi un calorifer din aluminiu în combinație cu calorifere din alte metale, fără probleme.
Pentru a te bucura de funcționare la potențial maxim de fiecare dată, cu un consum minim, este necesar să cureți cu regularitate caloriferul de praf, pânză de păianjen sau scame. Așadar alege un calorifer pe care îți va fi ușor să îl cureți.
Producători
O altă garanție a calității o poți obține alegând produsul de la un producător cu o bună reputație. Nu cumpăra niciodată de la firme no-name, deoarece, chiar dacă au prețuri bune, este foarte probabil ca produsele să fie de slabă calitate și să regreți în scurt timp investiția.
Producătorii renumiți sunt foarte protectivi cu reputația pe care și-au format-o deci produc la standarde înalte pentru a păstra clienți mulțumiți. Printre cele mai apreciate branduri de pe piața din România se numără: Global, Altherm, VON LORCH DESIGN.
Îți recomandăm să cauți cel mai bun calorifer din aluminiu online. Aici vei găsi inclusiv modele nonconvenționale care se vor integra foarte bine în decorul case tale. De asemenea, ai parte de reduceri și promoții pe care nu le găsești într-un magazin convențional.
Înainte de a face o achiziție, este bine să verifici experiența altor utilizatori cu acel produs. Vei putea astfel să îți dai seama dacă produsul este sau nu potrivit pentru locuința ta.
Acum că ai la dispoziție toate aceste informații ești gata să alegi cel mai bun calorifer din aluminiu de pe piață.
Cel mai bun calorifer din aluminiu: recomandări
Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă, vă recomandăm în continuare câteva modele de calorifere din aluminu care oferă un raport calitate/preț excelent.
1. Radiator aluminiu Oscar 1800 – 8 elementi
Radiatoarele din aluminiu Oscar 1800 sunt produse de catre Global Radiatori in Italia.
Elementii de incalzire din aluminiu sunt obtinuti prin turnarea sub presiune a unui aliaj special de aluminiu.
Inaltimea -1846 mm – Distanta intre axe -1800 mm
Latimea unui element -80 mm – Adancimea -95 mm
Putere termica la dT 60*C – 379W
Greutatea unui element gol (Kg) – 3.53
2. Calorifer aluminiu tip Bimetal Sira RS 600
Elementul BIMETAL RS combina avantajele materiilor prime din care este realiazat, si anume OTELUL (din care este realizat interiorul) ce este durabil si rezistent la coroziune intr-un circuit inchis si ALUMINIUL (din care este realizat exteriorul) ce este usor, rezistent la agentii externi si superior ca emisie termica.
Putere nominala: 1760 W – Distanta intre axe: 600 mm
Presiune de testare: 16 bar – Presiune de lucru: 6 bar
Temperatura maxima agent termic: 120º C
3. Radiator aluminiu portprosop ARES
ARES cromat este versiunea cromata a caloriferului ARES: o inspiratie inovativa pentru un calorifer esential si modern.
Acest detaliu tehnologic face caloriferul ARES unic in modul sau si fundamental pentru decorarea casei.
Lungime: 750 mm
Inaltime: 818 mm
Greutate: 9.2 Kg
4. Radiator aluminiu MIX 350 – 12 elementi
Radiatoarele din aluminiu Mix 350 sunt produse de catre compania Global Radiatori in Italia, avand o experienta in domeniu de peste 45 de ani.
Elementii de incalzire din aluminiu sunt obtinuti prin turnarea sub presiune a unui aliaj special de aluminiu.
Putere nominala: 144 W
Presiune de lucru: 6 bar
Temperatura maxima agent termic: 110 C
Distanta intre axe: 350 mm
5. Radiator aluminiu Armatura G600, 10 elementi
Radiatoarele din aluminiu G600 sunt produse de catre compania Grupa Armatura in Polonia.
Putere nominala: 1520 W
Presiune de lucru: 6 bar
Temperatura maxima agent termic: 95 C
Distanta intre axe: 600 mm
Numar elementi: 10 – Capacitate: 3.4 l